Katolički masakr nad Ircima 1641.g.

Viden

Primećen član
Poruka
765
Na svetlost dana su izašle priče svedoka jedne od najkrvavijih epizoda u istoriji Irske, masakr iz 1641 godine protestantskih doseljenika od strane katolika, zahvaljujući velikom istraživačkom projektu u kojem je primenjena nova tehnologija i napredne metode iz forenzičke lingvistike.

thumb.php


Negde u zimu 1641. godine, tokom irske pobune, grupa naoružanih muškaraca je napala kuću i porodicu Ann Butler, koja je bila doseljenica protestantske vere u Co. Carlow-u. Tokom upada u kojem je kuća preturena i opljačkana, njoj je rečeno da su oni bili na meti zati što je njena porodica ”pripadala puritanskim protestantima”. Nedugo zatim, doprle su do nje glasine od susetke Jane Jones, koja joj je prenela da je videla ”35 Engleza kako idu na pogubljenje”, uključujući žene i decu.

PortadownIncident-300x178.jpg

Portdaun masakr, ilustracija sa jednog pamfleta iz 18. veka

Njeno svedočanstvo bilo je jedno od 8000 izjava sakupljenih u ”Iskazima” Henrija Džonsa, rane 1642. godine o napadima na protestante tokom prvih meseci pobune. Jedini problem je bio što su to bila prepričavanja koja su podpirivala fanatičan strah koji je podelio narod po verskoj osnovi. Ova podela je nastavljena i uvećana i imala je tragične posledice sve do današnjih dana, a čini osnovu problema u Severnoj Irskoj.

Pored toga, pobuna iz 1641. i naročito ubijanje civila protenstantske vere, bilo je opravdanje za zauzimanje Irske od strane Parlamentaraca u periodu od 1649. do 1653. godine, kada je zemlja, bogatstvo i politička moć prešla isključivo iz ruku starijih katoličkih doseljenika na mlađe, protestantske doseljenike. To je označilo kraj Keltske Irske i formiranje protestantske linije nasleđivanja koja je vladala Irskom do proglašenja njene nezavisnosti 1921.

Fig_1_944606468-300x188.jpg

1641. Najveći masakr u irskoj i britanskoj istoriji

Ova svedočanstva su ostala veoma ”osetljiva” tokom proteklih 400 godina i njihova dostupnost je bila ograničena da bi se sprečilo razbuktavanje verskih tenzija. Novonastala slobodna država Irska 1930-tih stavila je veto na predlog Komisije za rukopise da se objave ”Iskazi”. To bi bilo ”neinteresantno i grozno za čitanje”, rekla je irska vlada toga vremena, te neće biti objavljeno dok ne bude najpre cenzurisano.

”Iskazi” su postali emotivan simbol ulsterskih protestanata o nepravdi katolika, što im je dalo povoda da ih isključe iz političke vlasti i dovoljan razlog zbog koga ujedinjena Irska nikad ne bi bila prihvaćena od strane protestantskih unionista u Severnoj Irskoj. Čak i danas, priče o masakrima nad protestantima iz 1641., još uvek stvara snažne emocije i ogorčenje, u kontekstu sektaških podela u obe verske zajednice u Severnoj Irskoj. Upravo iz tog razloga, odustalo se od narednih pokušaja da se objave ”Iskazi” tokom 1960-tih.

Iako možemo zasigurno da kažemo da masakri nisu bili unapred planirani, to je svakako najveći zabeleženi masakr i u britanskoj i u irskoj istoriji, sa hiljadama ubistava na obe strane. Kada se čitaju ”Iskazi”, moramo imati na umu da oni sadrže samo patnje protestanata, ali ne i osvetu vlasti i protestanata usmerenu protiv katolika, koja je odnela isto toliko života na drugoj strani.

dep8.jpg

Masakr iz 1641 godine protestantskih doseljenika od strane katolika

Sa smirivanjem prilika u Severnoj Irskoj, odlučeno je da se ”Iskazi” učine dostupnim za javnost. Projekat je započet 2005. i uključivao je naučnike iz Trinitija, Aberdina i Kembridža, kako lingvista, tako i eksperata za tehniku, sve u svemu, preko 50 ljudi. Projekat su nadgledali Džejn Olmejer i Majkl O Siokru, dvoje najpoznatijih istoričara rane moderne Irske.

Kada se ”Iskazi” posmatraju kao primaran izvor, treba znati napraviti razliku između svedočanstava očevidaca i prepričavanja, naglasio je profesor Moril, jedan od istraživača na ovom projektu.Direktna iskustva ljud,i u osnovi su dala sliku o protestantima koji su opljačkani, obnaživani i isterivani iz sopstvenih kuća, ali ne i masakrirani. Nasilje je korišćeno, ”da bi se okončao otpor”, a većina onih koji su izgubili život, bili su muškarci.

Ipak, ono što su svedoci čuli iz druge ruke, u užasnim glasinama koje su se prenosile između izbeglica koje su navirale u Dablin i lučke gradove, bio je grozomoran scenario masakra, torture, silovanja i ubijanja žena i dece. Kada su priče doprle do Engleske, to je dovelo do protesta u zemlji koja je već bila usred građanskog rata, pri čemu je verska netolerancija bila ključni povod za rat. Jednu trećinu svih izdanja objavljenih u Engleskoj tokom 1642,, ticala se pogroma u Irskoj, a većina je isticala da su pogromi deo unapred isplaniranih i sadističkih pokolja, kojima je upravljalo katoličko sveštenstvo.


Šta kažete?
Mnogo je krvav taj zapadnoeuropski barok.
 
Poslednja izmena:
Jedna od akcija katoličkog klera, u ime vatikanskog Hrista, bila je okretanje irske dece na ražnju pred očima vezanih roditelja:dash:

sect2s62big.jpg

Roasted on spittes before their parents faces.

..kao i , u svrhu ispiranja mozga roditeljima, prosipanje dečijih mozgova:dash:

sect2s61large.jpg

Dashing the children's brains...Image from Ireland: Or a Booke. 1646
 
Poslednja izmena:
Odakle su bili mahom doseljenici ? Ovo mi nije najbolje jasno :

"... kada je zemlja, bogatstvo i politička moć prešla isključivo iz ruku starijih katoličkih doseljenika na mlađe, protestantske doseljenike. To je označilo kraj Keltske Irske i formiranje protestantske linije nasleđivanja koja je vladala Irskom do proglašenja njene nezavisnosti 1921. "

Kakva je to specificna linija nasledjivanja zna li neko ? Ako je taj kontekst ... Ili pricamo samo o tome da ce protestanti da poseduju to iz generacije u generaciju onako normalno ...
 
Odakle su bili mahom doseljenici ? Ovo mi nije najbolje jasno :

"... kada je zemlja, bogatstvo i politička moć prešla isključivo iz ruku starijih katoličkih doseljenika na mlađe, protestantske doseljenike. To je označilo kraj Keltske Irske i formiranje protestantske linije nasleđivanja koja je vladala Irskom do proglašenja njene nezavisnosti 1921. "

Kakva je to specificna linija nasledjivanja zna li neko ? Ako je taj kontekst ... Ili pricamo samo o tome da ce protestanti da poseduju to iz generacije u generaciju onako normalno ...

Koliko sam čuo veliki broj doseljenika u okupirani deo Severne Irske bili su Škoti lojalisti (mahom iz okoline Edinburga, protestanti). Tako su okupatori Saksonci našuškali Kelte jedne protiv drugih.
 
Priča je u celini ''sumnjiva''...Naime otprilike u to vreme se dešavao upad protestanata tačnije najextrmemnijih međtu njima puritanaca Kromvelovaca ''okrugloglavih''(zbog kose ošišane na ''šerpu'') gde je počinjen masovan zločin danas bi se nazvalo ''etničko čišćenje'' nad irskim zemljoposednicima...
O čemu govore pesme
 
Poslednja izmena:
Autru treba odati priznanje jer je postavio niz lijepih slika, nu cijela je stvar promašaj.
Ukratko- radi se o obračunu Iraca i engleskih i škotskih doseljenika, njeka vrsta "bune na dahije".

Budući da dosta dobro poznajem irsku povijest, napisat ću ukratko osnove o tom konfliktu:

* Irci su narod koji je govorio keltskim, gelskim jezikom i bio na stupnju rodovske kulture, dakle predfeudalne. U razdoblju od 12. do 15. stoljeća u Engleskoj se pak formira modeni engleski narod, jezika teutonskog s francuskim prijemazom, a ustroja visokoga feudalizma i prekaljen u stogodišnjem ratu u Francuskoj.

* iako su i prije Englezi imali naseobinu u Irskoj oko Dublina-koji je po postanju engleski grad, a Irci su praktički živjeli na selu i bili ratari i stočari- veće useljavanje Engleza počinje tek nakon protestantske reformacije. Tu se osim jezične i civilizacijske, pridružila i treća, vrlo jaka razlučnica- religija.

* iako je bilo pobuna Iraca i u doba Elizabete u 16. st., najveća je ova u 17. stoljeću u doba građanskih ratova na Britanskom otočju. Tu su domorodci-Irci probali istjerati engleske i škotske kolonizatore (Škoti su nizinski Škoti koji govore engleski i protestanti su, prezbiterijanci). Uslijedilo je Cromwellovo iskrcavanje i pokolj Iraca, glad iostalo. Irci su od četiri grofovije izgubili tri, i prisljeni su bili bježati na krajnji zapad otoka ("to hell or Connacht"). Poginulo ih je od ubijanja, gladi i bolesti preko 50% pučanstva, možda i 65%.
Cromwell i njegovi su naselili vjerno škotsko i englesko stanovništvo na sjeverozapadu Irske, u grofoviji Ulster.
Druga je katasrofa za Irce bila 1689., kad su stali na stranu engleskog katoličkoga kralja Jakova (James Stuart), i kad je ovaj izgubio u bitci na rijeci Boyne, uslijedio je masovan egzodus irskoga plemstva (Flight of wild geese) na kontinet, napose u Francusku i Španjolsku.

* u 18. st. je situacija takva da su protestanti oko 25% stanovništva, locirani u Ultseru i Dublinu, govore engleski i imaju sva prava. Domaći Irci ostali su katolici, govore irski- ali sve više i engleski, a nemaju skoro nikakvih prava (npr. ne mogu se školovati, ni glasati na izborima itd.).

* 1798. dolazi do velikog ustanka Ujedinjenih Iraca pod vodstvom Wolfea Tone, protestanta iz Dublina (društvo je osnovano u Belfastu). To je početak modernog irskog nacionalizma. Zajedno su se našli protestantski republikanski nezadovoljnici i katolički Irci, a protestanti se sve više osjećaju nacionalno Ircima, iako su engleskog porijekla. Jezično pitanje još nije riješeno, i većina Iraca govori irski. Ustanka propada, Tone pogiba od vlastite ruke, kao i kasnije još jedan irski buntovnik, Robert Emmet (isto protestant).

* 1846. počinje velika glad uslijed bolesti krumpira, i tu gine oko milijun do milijun i pol Iraca (uglavnom katolika), a isto toliko ih odlazi u SAD. Irski je jezik prepolovljen i slomljen, i sredinom 19. stoljeća većina Iraca, katolika, govori engleski kao svoj materinji jezik, a po običajima žive kao i ostali otočani. Katolici su još prije u katu emancipacije pod vodstvom O'Connella dobili pravo glasa.

* do uspostave slobodne države 1922. traje komešanje, no polariziraju se dva stajališta: Iraca katolika koji žele svoju zemlju (makar z okviru Britanije, ali samoupravu- Home rule), i većine protestanata koji se ne osjećaju nacionalno Ircima- osim kultivirane manjine- nego Britancima (to je kao Jugoslaveni) i vjerni su kruni, te u slučaju samouprave žele ostati u Britaniji. To im i uspijeva preko particije zemlje, kad 6 grofovoja (prije sam pogrješno pisao grofovije, Ulster nije grofovija nego veća upravna jedinica) od ulsterskih 9 ostaje u Britaniji, s protestantskom brotanskom većinom od 2/3 i terorom nad Ircima-katolicima.
To traje do 1960-ih, kada počinje, pod utjecajem američkog pokreta za građanska prava, mirni prosvjed uglavnom katolika, no to prerasta u nasilja (troubles) koja traju do danas.
 
Јесам ли ја овде полудео нешто? :confused:

Ово је као да неко у Турској напише "Православни злочини над Србима" и затим опише како су Карађорђе и Милош ослобађали Србију и протеривали Турке.

А те "Турке" да прикаже као муслиманске Србе.

Ирци су католици. И крв су пролили да то своје католичанство очувају, какви католички злочини над Ирцима. :lol:
 
Јесам ли ја овде полудео нешто? :confused:

Ово је као да неко у Турској напише "Православни злочини над Србима" и затим опише како су Карађорђе и Милош ослобађали Србију и протеривали Турке.

А те "Турке" да прикаже као муслиманске Србе.

Ирци су католици. И крв су пролили да то своје католичанство очувају, какви католички злочини над Ирцима. :lol:

Otprilike tako.
 
И не само то, него и највероватније енглеска антиирска пропаганда.

Енглези и протестанти су у Ирској окупатори. Ако бранимо принцип, а не само нашу личну залеђину, то је исто оно што се дешавало на Косову. Дошао је исламски окупатор и населио по Косову туђ народ, исламске вере, а затим је цео свет причао о масакру православаца и геноциду над тим мирним муслиманима да је решио да нас бомбардује и да нам отме тај део територије. Србија и Косово исто као и Ирска са Северном Ирском.
 

Back
Top