Katerina-majka Leonarda da Vinčija

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
275.577
Identitet majke Leonarda da Vinčija oduvek je bila misterija. Istoričari umetnosti su nastojali da pronađu informacije o ženi, čiji je vanbračni sin postao umetnički genije koji je naslikao čuvenu Mona Lizu. Pretpostavljalo se da se zove Katerina i bilo je spekulacija o tome da je bila seljanka, možda čak i robinja iz Afrike. Osim toga, ništa više. Sada, skoro šest vekova kasnije, profesor umetnosti Martin Kamp sa Oksforda u Engleskoj, sklopio je kockice.

Pravo ime Leonardove majke bilo je Katerina di Meo Lipi, siromašno siroče bez oca i majke, a kad je imala samo 15 godina zaveo ju je advokat s kojim je odmah ostala trudna i rodila Leonarda koji je kasnije odrastao bez majke.

Medju Leonardovim beleška, našao se i zapis "16.jul 1493., došla Katerina."

Bila je to beleška o iznenadnoj pojavi jedine žene koja je nešto značila u njegovom životu. Došla je u Milano da poseti Leonarda, ali se ubrzo, dve godine posle, naglo razbolela i umrla. Leonardo je zapisao sve detalje o njenim troškovima koje je on platio, uključujući i troškove njene sahrane. Stoga se veruje da je Katerina bila njegova prava majka od koje je bio razdvojen od malena. U to vreme su u radionicu dolazili učenici koji su imali pet i šest godina, i veruje se da je ime žene, koja je bila zadužena za sav kućni posao, dao po svojoj staroj majci. Leonardo svakako nije imao srećno detinjstvo. Iako je imao izvestan materijalni imetak, imao je tri maćehe i desetinu polubraće i polusestara. Njegova dela su vrlo često iskazivala njegova osećanja prema majci. Iako su ženski portreti bili hladni i izgledali zlovoljno, na slici Device sa Isusom, ženski lik je prepun ljubavi.

(deo teksta sa blic,telegraf)

Leonardova “Bogorodica u pećini”, slika koja se čuva u Muzeju Luvr u Parizu

Clip1.jpg


Leonardova “Sveta Ana, Bogorodica i dete”, slika koja se čuva u Muzeju Luvr u Parizu

Clip.jpg
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.