Quantcast

Katastrofa zadesila Srbe u Kosovskom Pomoravlju

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

RatkoMladicJunior

Obećava
Banovan
Poruka
87
BРАЊЕ – КОСОВСКО ПОМОРАВЉЕ – Више од 10.000 Срба у селима Ранилуг, Глоговце, Горње и Доње Кормињане, Домаранце, засеок Кршљанце, Горње и Доње Дреновце, Мало и Велико Ропотово, Томанце, Паничево, Одевце, Рајановац и друга у Косовском Поморављу, ових дана се због искључења струје која трају и по осам сати дневно, на минус 14 степени испод нуле, боре за биолошки опстанак.

Како кажу мештани ових и других села, због искључења струје у јеку најжешћег мраза, угрожен је живот деце, жена, старијих и болесних. Без светла се, иако им је угрожена безбедност, некако сналазе, али без грејања тешко. Због искључења струје, како каже Бобан Милановић све присутнија је несташица хране, јер се целокупна залиха хране у замрзивачима покварила.

– Дошли смо у ситуацију да немамо ништа и да се снабдевамо у Бујановцу и Врању. Овдашње продавнице не могу да држе сухомеснате производе јер фрижидери не раде. Отежан је рад у школама, амбулантама, другим институцијама, а ђаци су приморани, због зимског периода, да уче и пишу на свећу и лампама на гас – каже Милановић, уз напомену да се повећава број оболелих због хладноће.

Говорећи о веома тешкој ситуацији у којој се тренутно налазе житељи Косовског Поморавља, не могу да не помену двоструке стандарде које поједине земље примењују према њима. Како кажу, ово је права хуманитарна катастрофа са правим етничким чишћењем уз помоћ киловата.

– Ово је светска срамота – каже Славица Костић, и пита: где су сада инострани медији да известе како живимо, да у духу објективности коју им професија налаже упознају грађане својих земаља како живимо.

– А, кад струја дође, по сат-два, због ниског напона који није ни 120 волти апарати нам страдају. Сва је срећа да сигнал за телефоне примамо преко Врања, па у овој недаћи, колико-толико, телефоном имамо везе са светом – каже Славица и додаје да су многе породице на ивици биолошког опстанка.

Срби из Косовског Поморавља у један глас процењују као мудар потез обраћање председника Тадића и премијера Коштунице генералном секретару УН Кофију Анану. То је вапај истине за опстанак Срба на својим вековним огњиштима. Треба на свим нивоима упознати свет шта се догађа на Космету у време најжешће хладноће. У саопштавању истине треба упознати и укључити све добронамерне људе, нашу дијаспору и пријатеље широм света. А, ми немамо куд, остајемо овде и неће нас ништа поколебати и уплашити, поручују наши саговорници.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.