Katastrofa u EU, nemacka jaja zatrovana dioksinom plase pola Evrope

Због оваквих и сличних, и тек долазећих скандала, било би лепо да остану закони о забрани гајења ГМО производа, забрани производње хормонски ,,филованих" животиња итд. Могла би се дрмнути лепа лова, али Монсанто и остала гамад ће лако поткупити ДС жгадију...
 
E, da, i ako pojeftine jaja u maksiju i sl. trgovinama zna se zemlja porekla :mrgreen:

Иначе врло ретко једем јаја - а и тада купујем од оних сељанку што донесу по мало... а у максију не бих узео ни на поклон...

Када је у Немачкој овако - онда замислите шта раде код нас:

Nemačka zatvara živinarske farme


Jaja za koja se sumnja da su kontaminirana diokisinom
Nemačko ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je zatvoreno skoro pet hiljada živinarskih farmi, većinom na severozapadu zemlje, zbog zabrinutosti da su jaja zaražena dioksinom sa tih farmi isporučena tržištima u Britaniji i Holandiji .


Zvaničnici kažu da su jaja kontaminirana tako što je jedan industrijski nusproizvod greškom dospeo u životinjsku hranu.

Dioksin može da izazove rak.

Rečeno je i da se za kontaminiranu životinjsku hranu znalo još u martu, ali da to nije bilo prijavljeno.

Ministarstvo poljoprivrede je prethodno saopštilo i da postoji mogućnost da je dioksin u jajima posledica, kako se navodi, kriminalne aktivnosti.

Britanski zvaničnici kažu da nastoje da uđu u trag pošiljkama tečnih jaja iz Nemačke da bi izvršili potrebne testove.

Istovremeno, evropski zvaničnici ocenjuju da veruju da kontaminirana jaja predstavljaju mali rizik po ljudsko zdravlje.

Član nemačkog ogranka organizacije Grinpis i stručnjak za poljoprivredu Barbara Kamrad je rekla BBC-ju da treba poboljšati higijensko-tehničku sigurnost proizvodnje na živinarskim farmama:

"Potrebna je bolja kontrola, što znači obavezna deklaracija za sastav hrane za živinu, što je obavezno u proizvodnji hrane. Ovako uzgajivači ne znaju čime tačno hrane životinje."

Barbara Kamrad iz nemačkog ogranka Grinpisa smatra i da vlasti nedovoljno obaveštavaju stanovnike o zaraženoj hrani.

Nemačke vlasti preduzimaju opsežne mere

Produbljuje se skandal izazvan strahovanjima od moguće kontaminacije ogromnog broja jaja otrovnom kancerogenom materijom dioksinom.

Vlada u Berlinu čini sve što je u njenoj moći kako bi ograničila štetu koju bi mogla da pretrpi nemačka poljoprivreda.

Vlada tvrdi da nema opasnosti po zdravlje građana, da je prikupljena sva kontaminirana stočna hrana i da su svi prehrambeni proizvodi koji se dovode u vezu sa kontaminacijom povučeni iz prodaje.

Čini se, međutim, da je situacija sve ozbiljnija.

Nemačka vlada je saopštila da je skoro 3000 tona zagađene masne kiseline prodato proizvođačima stočne hrane.

Vlasti su prvobitno govorile da je reč o 500 tona.

Sada se nagoveštava i da je 136000 jaja sa farme na kojoj je pronađena stočna hrana sa dioksinom prošlog meseca izvezeno u Holandiju.

Nakon što je prošle nedelje u živinskom mesu i jajima otkriveno prisustvo dioksina, za više od hiljadu živinarskih farmi u zemlji je na snazi zabrana prodaje jaja.

Nemačko Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je u novembru prikupilo uzorke kiseline za analizu ali da su testovi obavljeni tek krajem decembra.

Širom Nemačke su uništene hiljade pilića i koka nosilja.

Dioksin, koji se pojavio u stočnoj hrani, je masni, otpadni proizvod nastao preradom soje i drugih biljaka u procesu proizvodnje biodizela i koristi se u industrijske svrhe ali ne i kao hrana za piliće.

Još uvek nije jasno kako je dioksin dospeo u stočnu hranu ali je nemačka policija izvršila raciju u jednom pogonu za preradu na severu Nemačke.
 

Back
Top