Katarina Velika: Vladarica iza skandala

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
33.937
Katarina Velika: Vladarica iza skandala
Katarina II, poznatija kao Katarina Velika, rođena je 2. maja 1729. i umrla 17. novembra 1796. Vladala je Rusijom od 1762. do svoje smrti 1796. godine, čime je postala najduže vladajuća žena u zemlji.
Iako je često pamte po svojim romantičnim aferama, bila je vladarka koja je značajno proširila Rusko carstvo.

Međutim, njena politička i društvena dostignuća često su zasjenjena legendama i glasinama oko njenog privatnog života.
Jedna od legendi o Catherine o kojoj se najviše raspravlja je ona o navodnom tajnom erotskom kabinetu. Neki izvori kažu da je ovaj kabinet bio u njenim privatnim sobama u palati Gatchina, dok drugi tvrde da se nalazio u jednoj od palata Carskog sela, na periferiji Sankt Peterburga.

Postoje dvije fotografije koje prikazuju sto i stolicu iz ovog kompleta namještaja. Ove fotografije su snimili vojnici Wehrmachta 1941. godine.
Nedugo zatim, palate su bombardovane i veliki deo njihovog sadržaja, uključujući verovatno ove komade nameštaja, uništen je u požaru koji je usledio.

Tokom svoje opsežne vladavine, Katarina je uzela k srcu mnoge ljubavnike, od kojih su se mnogi popeli na visoke položaje sve dok su održavali njen interes.
Kasnije su bili nagrađeni izdašnim penzijama, zemljom i kmetovima. Navodi se da je tokom svog života imala 22 muška ljubavnika.

Mnogi od njih, često mlađi od nje, imali su političke koristi od svoje blizine Carici. Pored ovih veza, njene brojne vanbračne veze sa ruskim plemićima, glasine o njenoj sklonosti ka erotskom nameštaju i spletkarski život u palati koji je promovisao njen sin Pavle I iz Rusije doveli su do negativnog imidža Katarine.


1695560970955.jpeg


1695560988304.jpeg



Link
 

Back
Top