Quantcast

Katalonija:nezavisnost ni u planu...

Halix

Elita
Poruka
16.212
Katalonija: nezavisnost ni u planu

Ustavni sud Španije treba da donese odluku da li je autonomija koju je Katalonija sebi dodelila ustavna. Iako se na referendumu većina stanovnika katalonije izjasnila za autonomiju, tek trećina njih želi nezavisnost.Uskoro sledi veliki test za Španiju i samouverenu Kataloniju: Ustavni sud u Madridu trebalo bi da donese odluku od pravnoj zasnovanosti autonomije koju je odobrio katalonski parlament i koja je potvrđena referendumom. U katalonskom parlamentu, region Katalonija je definisan kao „nacija“ sa širokom autonomijom, između ostalog i kada je u pitanju „politika jezika“. Ukoliko sud donese negativnu odluku, dakle tu autonomiju proglasi neustavnom, Španija će se naći u istorijskom ustavnom sukobu.Katalonski Kenedi, tako zovu Artura Masa 53-ogodišnjeg elokventnog i elegantnog, šefa građansko liberalne CiU (Convergencia i Unio), najveće partije u regionu severne Španije. On važi borca za nezavisnost Katalonije. U intervjuu za Frankfurter Algemajne Cajtung, Mas iznosi svoje viđenje trenutne situacijeZa evropsku Kataloniju„Katalonija nije Španija“ – stoji na plakatima na stadionu FK Barselone. Zašto tako defanzivno? Zašto ne piše Katalonija je najbolji deo Španije!„Ima mnogo Katalonaca koji smatraju da bi Katalonija u 21. veku mogla da bude kao Danska ili Holandija. Oni se tako izražavaju zato što su uvereni da ih je Španija uvek kontrolisala i da je bila dominantna. Još uvek je to manjina. Meni bi se više dopalo: Katalonija je evropska nacija!“Mnogi Katalonci vide svoj region kao „naciju bez države“. Da li bi Španija i Evropska unija trebalo polako da se pripreme za takvu jednu državu?„Polako, ali sigurno raste broj onih koji žele sopstvenu državu. Po mojoj proceni, trećina stanovništva želi takvu državu unutar EU. Mi smo, naime, najveći pobornici EU u Španiji. Ali, ako bi se referendum održao sada – borci za nezavisnost bi izgubili“.Odnosi sa Madridom kao i u fudbaluKakvi su odnosi između Madrida i Barselone?„Ima nepoverenja i nerazumevanja, kao i mnogo rivalstva. Ovo poslednje je dobro, ali ovo ostalo je loše. U Madridu su finansijska i politička moć. Barselona je dinamična i kreativna. Katalonci su razočarani jer veruju da su učinili mnogo za Španiju, a da su zauzvrat dobili malo. Mi plaćamo više od ostalih, radimo više nego ostali, ali nam to niko ne priznaje“.Šta mislite kakvu odluku će doneti Ustavi sud?„Sud se muči već tri godine oko toga. Ako nešto traje tako dugo, to znači im nešto tu smeta. Katalonski narod je Statut o autonomiji ozakonio. Ako sud ne bude ispoštovao odluku katalonskog naroda, onda ćemo imati ustavni sukob u zemlji“, dodaje Mas.autori: Leo Viland (FAZ) / D. Roščić

odg. urednik: Nemanja Rujević

:think:
 

Banshee

Buduća legenda
Poruka
25.612
uh problem katalonije je taj sto spanija prema njima kao i oni prema spaniji imaju jako ofanzivan stav,a sve to vuce korene iz neke dalje istorije.

medju obrazovanim stanovnistvom katalonije nezavisnost je veoma prihvacena tema i u katalonskoj vladi su stranke koje otvoreno propagiraju nezavisnost zemlje.pitanje je pre svega ekonomsko i istorijsko.

od kako je katalonija pripojena spaniji (bese valjda zenidbom isabele i fernanda i spajanjem teritorija) tu se stalno desavaju neki neredi. kataloncima je jezika jako bitan deo identiteta,i slicno francuzima,katalonac je svako ko nauci i govori katalonski jezik,nezavisno od porekla,religije i slicno.svojevremeno su,za vreme franka spanci iz andaluzije i siromasnijih delova spanije slani u kataloniju i oblast valencie (koja se isto smatra katalonskom zemljom,uz deo juzne francuske,baleare,andoru i jedan deo sardinije) da bi se katalonsko stanovnistvo "ugusilo" i da bi se asimilovali medj spance,e sad zanimljivo je da se u kataloniji uglavnom desavalo suprotno - spanci su postajali katalonci,dok se u oblasti valencije i dan danas povlaci ta razlika i taj proces se nije odigrao ni u jednom pravcu.tako danas medju onima koji propagiraju nezavisnost mos naci tipicno spanska imena i prezimena tipa...fernandez...to nije katalonsko prezime,razlike u imenima i prezimenima su ocite na prvi pogled.

katalonski je bio zabranjen za verme franka u institucijama,skolama i u javnosti ali se odrzao i to veoma snazno medju lokalnom populacijom,tako da se danas katalonski uci kao prvi jezik a spanski kao drugi,na fakultetima su predavanja uglavnom na katalosnkom i tako...

sto se tice drugih stvari,kultura,arhitektura,muzika je dosta specificna al slicnija francuskoj nego spanskoj....takodje se primeti na prvi pogled ako prodjes po razlicitim regionima spanije.

u administrativnom smislu katalonija je mnogo uredjenija nego ostatak spanije i stvarno predstavlja bogatu i uspesnu regiju iz koje se crpi dosta para (uz oblast madrida,pais vasco,navarra,baleare valjda i jos par regija) i pretace u andaluaiu,rioju,extremaduru,galiciu,i ostale siromasnije delove zemlje...ko sto biva uvek,kome uzimaju taj se najvise buni.

sa druge strane pais basco i baski imaju slicnu situaciju,ali su po mom misljenju manje ubedljivi jer imaju problem sa tim sto se jezik dosta izgubio (danas ga prica oko 25-30% ljudi avaljda u p.v. i navarri,ostali pricaju enku mesavinu spanskog i euskere) i kod njih su podele mngo jace - ili su ekstremno za nezavisnost ili protiv iste dok u kataloniji jako puno stanovnistva tezi ak one nezavisnosti a onad sve vecoj autonomiji....pored toga katalonska vlada sponzorise i promovise jezik,otvara predstavnistva katalonska po svetu,ima citavu vladu i sistem uspostavljen i u opste drzavu u drzavi.imaju i baski ali oni vise galame,prave nerede,ubijalju ljude i tako dok katalonci vise iznutra jedu sistem....sve polako,mirno,tiho i grade temelj za neke svoje ideje...

ko sto rekoh problem je istorijski,od trenutka pripajanja katalonije pa preko gradjanskog rata i represije koja je bila zavedena u kataloniji ali i politike madrida prema barceloni...recimo katalonci u francuskoj su pretezno asimilovani i smastraju se francuzima. u kataloniji nema katalonca koji se smatra spancem.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.