Quantcast

Katakombe petrovaradinske tvrdjave

sejač

Zainteresovan član
Poruka
453
Imaš dva, tri "nezvanična" ulaza. Sad više ne znam u kakvom su stanju, a i teško da bih ih lako našao. Šta ima? Goli zidovi, mrak, ali onaj duboki mrak. Meni, kad su pričali, pre prvog ulaska, mislio sam - mračak, ali, đavola, bukvalno - prst pred okom. I slepih miševa kao blata. Ali ne jedeš se zbog njih. Uperiš lampu u njega i on se ukoči. No, nismo mi šmirglali njih, nisu oni nas. Nekoliko spratova ispod, tuneli raznih veličina. Od velikih kao galerije do malih. Gomila raskrsnica. I, da, obavezno obeležavajte kuda ste prošli, da se ne bi izgubili. Država nikad nije sprovela ozbiljnije istraživanje, a ovo gde te vode vodiči i gde je provučena struja to je: prilično bezveze.
 

HEMI 426

Poznat
Poruka
9.437
sejač:
Da, to je bila stara priča i mogu ti reći da sam sad skoro pomislio na nju i na to kako je više niko i ne spominje. Ali priča o vojnicima koji su iz kasarne na Đavi bežali u grad kroz katakombe, pa se gubili i stradali, nije legenda.

price o vojnicima definitivno nisu legende, svakih par godina kada se tuneli malo ozbiljnije istrazuju se pronadje par pusaka ili delova uniforma vojnika, toga ima jako mnogo u zabitijim delovima tunela. posle bombardovanja 99te, svi se slazu da su mnogi tuneli, oni koji su jako duboko, sigurno osteceni detonacijama i da je moguce da je famozni tunel ispod dunava tako i urusen. ipak, posto je tvrdjava napravljena na petrovaradinskoj steni, ipak je sve to dobro podnela.

sto se tice zmije i devoje, to je jedna legenda iz vremena osnovne skole, koju nisam cuo decenijama. da suzim pricu, nasli su devojku u tunelima, iscepane odece, unezverenu i silovanu...kad su je pitali ko je to bio, ona je rekla, velika zmija koja je pobegla kad je cula korake ljudi..... :shock:
 

Mikowiny

Zainteresovan član
Poruka
423
Pozdrav,

Kao jednog od autora sajta "www.peterwardein.com" uvek me zanimaju linkovi a pogotovo forumi sa kojih se dolazi na nas sajt.

Naježim se sav kada čujem "katakombe" (jel neko pogledao u Leksikonu sta su "katakombe"?)
Ok, neko će reći da je to naziv "rasprostranjen u narodu", ali ko ikada korsiti pravi naziv!?

Evo mog priloga ovoj temi: http://www.peterwardein.com/Podzemne_avanture.htm

Što se tiče jučerašnjeg (ne)odlaska ekipa "poznavalaca" je bila sprečena poslovima. Najverovatnije se "spuštamo" u podzemlje tek ide sledeće subote. Ko je zainteresovan neka se javi mailom na avanture@peterwardein.com ili nek poseti našu stranicu radi informacija.

Mozemo razmeniti iskustva, price, legende, ali i prave istorijske činjenice, jer sumnjam da neko stvarno zna pravi razlog postojanja hodnika i njihovu pravu namenu.

Okupljanje i silaženje u podzemlje je jedan od prvih koraka akcije koja će se odigrati za par nedelja u kojoj će najverovatnije učestvovati nekoliko NV organizacija. Cilj akcije je još uvek iznenađenje.

A u pripremi je jedna publikacija koja će razbiti sve iluzije i misterije vezane za tvrđavu i podzemlje.

Webadmin sajta
http://www.peterwardein.com

PS

Ko je zainteresovan neka ponese baterijsku lampu, kapu, odeću koja tek treba da se pere i dobru volju.
 

DOKONI UM

Iskusan
Poruka
6.929
Jedno leto sam bio navučen na odlaske u "katakombe"...
Ulazili smo kroz topovski otvor, levo od puta NS-Kamenica.
Jednom smo posle 2-3 sata tuamranja izašli na otvor kod škole Vladimir Nazor.
Najleše što sam video je tunel sav u krečnajku i do pola napunjen bistrom vodom...nismo baš ispitivali gde završava i doakle bistra voda u njemu...delovao je kao bazen uzak i dugačak.
 
A

Aleksej_BASO

Gost
HEMI 426:
sto se tice zmije i devoje, to je jedna legenda iz vremena osnovne skole, koju nisam cuo decenijama. da suzim pricu, nasli su devojku u tunelima, iscepane odece, unezverenu i silovanu...kad su je pitali ko je to bio, ona je rekla, velika zmija koja je pobegla kad je cula korake ljudi..... :shock:

JBT!!! :shock: :shock: :shock:

Bila dobra *****...
 

sejač

Zainteresovan član
Poruka
453
Sutra, u četvrtak,
oko 7,45 - Mikowiny ukratko o sajtu uz najavu lepe dame na 87,7 mhz
popodne, između 15,30 i 17,00 - repriza - Mikowiny i lepa dama

U subotu oko 17,00 živo uključenje u popodnevni program na 87,7 mhz
posle izlaska iz tamnog vilajeta (kad proradi mobilni) - Mikowiny i društvo.

Ako bude i žive najave u "Subotom sa vama". - za početak 4 emitovanja, dovoljno.
 
Top