Kata,forma...

E, sada mozes da si zapljeskas!

Dobro, dobio sam odgovore, a da li se sasvim slazem to je sada manje bitno, jer je i tema takva da trazi verbalnu komunikaciju u cilju konkretnijeg i fluidnijeg sporazumevanja.

Sto se tice rada na daljinu, ja sam to pitanje postavio jer imas na sve strane "majstora" koji tvrde sa time raspolazu, ali se ne daju ni za zivu glavu nagovoriti da to i prikazu, a oni koji su probali mizerno su se obrukali.

Najzad, pitanje (koje je mozda i za drugu temu)...napomenuo si da je WC yatvoren sistem, u smislu ako nesto izbacis ili promenis onda to vise nije to. Znaci li da je uvodjenje laptir-maceva i zmajeve motke zapravo dovelo do toga da WC vise ne postoji, jer nije isti kao pre toga? Ovde mi nije namera da ista osporavam, vec me samo zanima tvoje licno misljenje, te ga u tom kontekstu necu posle ni komentarisati, samo kratak odgovor tipa da/ne...

...leptir mačevi su uvedeni radi lakšeg skrivanja, znači lako ih je sakriti, dvostruki su jer produžuju ruke-a drvena motka, sami gabariti drvene motke ne dozvoljavaju da se možeš obraniti uspješno od helebrade ili koplja, drvena motka je isto zamka danas, ona je napravljena radi pozicije tijela i napetosti određenih mišića kao i uvježbavanje tijela za određene stavove...motka je jedina tajna danas koju nisam uspio "probiti"...za to mi treba još vremena...

...ajme hvala ti, smijem li si zapljeskati...

...
...wing chun je nastao kao stil koji je trebao pobiti sve ondašnje stilove u šaolinu, uz skraćivanje vremena majstorstva, neznam dali se radilo o 5 ili 7 stilova plus ostale tehnike (shuang suo gong, zu she gong, zhu ye shou gong, xian rhen zhang, gang rou fa, yang gang shou, tie sha zhang, shi zhu gong, ba wang zhou, nian hua gong...ima ih još)...danas je win čun sve nego vin čun, pitaj jednog majstora vin čuna koje su to još tehnike šaolina koje se moraju raditi da bi vin čun bio potpun, neka ti također kažu nešto o jingu i jangu vin čuna kao vrhunske borilačke vještine u šaolinu-neznaju ni jedan...svi se furaju na či sao, či sao u vin čunu kada je napravljen, nije predstavljao više od 2 posto te vještine, sada je on 70 posto z:plez:...

Sto se tice pokreta koji poticu iz zivotinjskih stilova svako ko je u Wing Chun-u primeti da iam dosta bogomoljke, kao i zmije.
Sto se teorije i filozifskog aspekta tice, svako ko je duze u necemu, po meni treba da bude zainteresiovan za taj aspekt vestine, s toga nije sve crno belo kao sto kazes.
Chi Sao je svakako bitan aspekt vestine o kojoj pricas, ali ako si dovoljno i WC-u znas i sam da kada dodje do bliske distance sve se jednostavno stapa u Chui Sao, tako da je ona sam integrisan deo Wing Chuna. Inace samo rolanje i izvoljenje tehnika iz rolinga, nikada u mom kluvu nije imalo prioritet, cak sta vise Chi Sao se radio koliko je bio potreban, a oko 80% treninga su bilii prakticna primena WC-a, tako da si verovatno posetio pogresnu skolu :) Pozdrav svima

Pa kate su osnova karatea... tu se pre svega proverava snaga, brzina, energicnost, koordinacija pokreta, usavrsavanje itd itd...i sto veci broj ponavljanja tehnika je cistija kao i osecaj za prostor.Pa ni za jedan pojas se ne moze poloziti bez znanja odredjenih kata ... a sportska borba-pa to je zapad izmislio da bi uzeo sto vise para:cool::cool::cool:

pozdrav svim zainteresovanim katašima. Vidim da je tema duboko obrađena sa svih aspekata,ali na žalost moram na posao, pa nemam trenutno vremena da iščitam baš sve,izvinjavam se unapred. Reći ću Vam samo par stvari. U karate sportu sam trideset godina,od 1979., bila sam i takmičar (reprezentativac od 1990. do 1995. još za vremeSFRJ), bila sam i danas sam trener (od 1992.), takođe sam i internacionalni sudija u WKC federaciji. Mislim da znam šta govorim .
KATA JE FILOZOFIJA LJUDSKOG UMA I TELA. Savršenstvo!!!!

pozdrav svim zainteresovanim katašima. Vidim da je tema duboko obrađena sa svih aspekata,ali na žalost moram na posao, pa nemam trenutno vremena da iščitam baš sve,izvinjavam se unapred. Reći ću Vam samo par stvari. U karate sportu sam trideset godina,od 1979., bila sam i takmičar (reprezentativac od 1990. do 1995. još za vremeSFRJ), bila sam i danas sam trener (od 1992.), takođe sam i internacionalni sudija u WKC federaciji. Mislim da znam šta govorim .

Postovanje. Interesuje me samo jedna stvar, koju zelim da cujem od osobe sa tolikim iskustvom u Karate-u. Da li mislite da je uvodjenje sportskog karatea(mislim na borbe iz istoga...) upropastilo primenljivost jedne solidne istocne vestine?

Onda sam ja dobar filozof:lol:
Postovanje. Interesuje me samo jedna stvar, koju zelim da cujem od osobe sa tolikim iskustvom u Karate-u. Da li mislite da je uvodjenje sportskog karatea(mislim na borbe iz istoga...) upropastilo primenljivost jedne solidne istocne vestine?
Evo sta ja mislim,naravno da jeste jer kvari stav i kvari osnovnu tehniku?

Ja cu da ti odgovorim jer i ja dugo treniram karate i takmicim se aktivan takmicar.Sa jedne tacke gledista nije,jer sportski karate je dobra stvar po meni.Mislim da u ovom momentu WKF prednjaci od svih saveza jer uvodi dosta opreme.Jeste da je oprema skupa ali mnogo pomaze,jer ima manje povreda.Znaju svi koliko povreda ima u karateu u borbama.Ali sa druge strane sve to ne lici na onaj karate sto je nekad bio i koji se tad trenirao.Neko voli da trenira zbog medalja i pojasa a neko kao vestinu.A svi pitaju sto karate ima toliko saveza?
Za to su krivi Japanci a ne mi.Da su se oni na vreme ujedinili,a ne svadjali i pravili toliko saveza druga prica bi bila kod nas.

hmm,koliko ozbiljnih pitanja i zaključaka. ajdmo redom.
SPORTSKI KARATE, TJ.BORBA. Ja lično sam profi u katama,borbe tj. sparing sam upražnjavala na treninzima i jedno dve godine se i takmičila. Ono što smatram najvećim problemom su treneri!!!!! Dozvoliti detetu od 10,11 godina da se takmiči u borbama je suludo. Ok, tu je zaštitna oprema,ali to dete nije mentalno zrelo za kontrolu udaraca i blokova, pravovremenu reakciju...
Ja sam pobornik teorije,a tako se i ponašam kao trener, da dete do 17,18 godine nije spremno za borbe. U vreme kada sam se ja takmičila,borbe su rađene u juniorskoj i senirskoj konkurenciji.Sada je sve komercijalizovano. Lično sam od borbi odustala,jer sam želela da budem zdrava žena,bez povreda koje ću vući ceo život,da budem zdrava majka.
Doživljavala sam da u borbama izgubim od tehnički savršene protivnice,ali onda mi dođe neka lujka koja mae-geri udara ispod pojasa i nema pojma,samo ide da te povredi. Hvala lepo.
Znači,zrelost deteta je veoma bitna i presudna u pripremama za takmičenje u borbama!!!!!!
Pošto sam i profesor fizičkog vaspitanja po struci,vrlo dobro znam da je za dete bitno da poznaje sve sportove,ali prvenstveno da ga formiraš motorički.Što znači,zaista su svi sportovi veoma važni i podržavam teoriju ljudi iz ostalih sportova da je BAŠ njihov sport najvažniji u procesu formiranja zdrave ličnosti.
SVAKI JE SPORT FILOZOFIJA UMA I TELA.
Zato se bavite sportom,dovodite decu u salu,jer samo tako možete videti i osetiti umetnost stvaranja.

A zasto ne i na livadu, tj. otvoreni teren? Zasto ne i na neki ples ili drugi oblik fizickog izraza?

Pa zato sto je akcenat karatea upravo na psiho-fizickom razvoju,a isto tako ti sad automatski poredis karate kao jednu vestinu(umetnost) sa dzogingom sto je ...:roll::lol:
a i ko kaze za ples ..ne... ovde se prica o borilackim vestinama!

Pa sport...nije jurcanje i trcanje sport,to je samo fizicka aktivnost:)
Sport je sklad i komunikacija uma i tela..i imas raznih vrsta sportova,a akcenat na karateu je upravo ono sto sam napisao
I da,svaki sport je dobar,sto opet zavisi od trenera,discipline...i pristupa:)

Po toj "definiciji", zasto ne balet? Ako si ikada gledao vrhunske igrace, jasno ti je da oni pokazuju daleko visi nivo tog sklada nego vecina vezbaca borilackih vestina, koliko god se potonji deklarativno pozivali na taj sklad kao primarni motiv u vezbanju.

Pa NARAVNO ples,i NARAVNO balet,pa nas je trener hteo da vodi,ali ozbiljno da gledamo devojke kako plesu ,jer nam fali odredjena doza gipkosti,ali mi jos nismo oformljeni,misic ne prati kost,tako da nam to kasnije nece predstavljati problem
Ali ja tebe stvarno ne razumem,dosao si tu da pobijes ono sto kata,ne karate negokata predstavlja, poredeci je sa drugim sportovima,plesovima itd. i kako mozes da kazes za balerine da predstavljaju daleko visi nivo u skladu,pa da li si ti nekad gledao vrhunske karatiste kako kako izvode katu, da li si ti ikada gledao karatistu kako izvodi katu,a i ako cemo po tvome da li daleko visi nivo pokazuju i one koje nisi gledao na televiziji?!! Covece kata se vezba gooodinama, ajde ti spoj gipkost balerine,snagu gimnasticara i brzinu atleticara pa mi reci sta si dobio,i ne moze ti da poredis svakog vezbaca borilackih vestina,sa majstorom,znas le ti na kakvom su nivou nasi treninzi,a na kakvom nekog drugog sporta,ja dok nisam probao nisam verovao,a probao sam ih mnoogo uporedo sa karateom:)

Da bi znali da komentarišete i upoređujete sport,veštine i još koještošta, deco moja, morate dobro poznavati antropomotoriku čoveka i anatomiju ljudskog tela. Potrebno je da znate šta su to motoričke sposobnosti,a šta su to motoričke navike. Kao što reče "upinthesky" , ovde se raspravlja o kati kao formi i koliko ona danas predstavlja u karateu,kako se treneri odnose prema istoj,itd. Ja se ponekad samo nadovežem na temu karatea,koliko je on zaista važan u razvoju deteta,jer zastupa principe pravilnog lokomotornog razvoja čoveka,održavanje normalnog posturalnog statusa,o razvoju psihologije ima i kreativnog razmišljanja da ne pričamo.
Prema tome,molim Vas,ne odstupajte od teme i ne izvlačite reči i misli iz konteksta.
KATA JESTE FILOZOFIJA UMA I TELA,DECIDNO OSTAJEM PRI TOME!!!!!!
O drugim sportovima,napravite temu,pa filozofirajte.

pa dobro, ali da podsetim, nisam ja bio taj koji je uveo okolisanje...pogledajmo drugi post g-dje Mirjane, pa utvrdimo koliko se tu radi o katama kao takvim, a koliko o uopstenom bavljenju fizickim aktivnostima. Osim toga sto smo utvrdili duzinu njenog staza u karate sportu i neprijatnuh iskustavau BORBAMA, o znacaju kata nije bilo nikakvog doprinosa.

Sto se tice mladog Sky-a...ako mu zaista jos nije sasvim formiran muskulo-skeletni sistem, onda mogu sa siguroscu da kazem kako mi je staz u borilackim vestinama duzi od njegovog zivota, te pretpostavljam da sam imao i vise prilike da gledam razne majstore raznih borilackih vestina na delu u izvodjenju formi (gle, pa one nisu samo karate fenomen !), a svakako da sam ih i sam upraznjavao, te i jos uvek... O sistemu, metodici i intenzitetu treninga u borenju uopste da i ne govorim. Takodje, buduci da radim kao trener u ovoj oblasti nekih 15-ak godina, nisam tu nacito pausalno i hipoteticki iznosio bilo kakve pretpostavke.

Da zakljucim, moji komentari o ostalim vidovima fizickog izraza bili su posledica pisanja g-dje Mirjane, koja je iz rasprave u formama u borilackim vestinama presla na opsti promotivni govor o dovodjenju dece na bilo koji sport! Iz te perspektive, mislim da je nesporazum nastao usled toga da Sky nije bas u celosti procitao temu od pocetka, a g-dja Mirjana i ako jeste, nije nasla za shodno da ista konkretno doda na temu, vec radije da svoje vidjenje predstavi aforisticki, verovatno smatrajuci da se sve ostalo podrzumeva.

A mozda i ne...

Molim g-dina Hatman-a da se takođe vrati na svoje ranije diskusije u ovoj temi.Vaša razmišljanja nisu bila usko vezana za katu kao formu, bavili ste se životinjama i još koječime.Primetila sam da volite da kontrirate i izvodite ljude iz takta. Čini mi se da je čak i Bedmadafaka bio dosta iziritiran vašim opaskama.
Molim Vas da poštujete tuđa mišljenja,jer ja svakako poštujem Vaše,ali poštujem mišljenja i mlađih osoba od mene, i možda i neiskusnijih, čak i to mi daje mogućnost da napredujem u svom radu.
Žao mi je ako sam nekog povredila svojim razmišljanjem,ja samo želeh da podelim svoje iskustvo i da možda i ja od nekog naučim nešto novo. Jer,bar ja tako mislim,zato i služe ove strane.
No,ima nas raznih......

Ako sam dobro razumela na ovoj temi se pominje sistem borenja koji je nastao od formi životinja. Jednu varijantu kineske veštine borenja - čuan fa, preneo je iz Kine na Okinavu Kanbun Ueči i taj sistem borenja je nastao od formi životinja: tigra, ždrala i zmaja U početku je Ueči škola vežbala po starim metodama, postojale su samo tri kate: sančin, seisan i san Sei rui. Da bi olakšao vežbanje prosečnom čoveku Kanei Ueči, sin Kanbun Uečia, dopunio je školu sa još pet kata. Te kate su prvo bile namenjene samo za demonstraciju a kasnije su postale deo redovnog treninga.Tih pet kata su: kanšiva, kanšu, seičin seirui i končin. Kanei je uveo i neke novosti u vežbe zagrevanja i bankai (demonstracije tehnika iz kata u sparingu). Ueči karate je počeo da se vežba u Jugoslaviji 1972.godine a osnivač je Mario Topolšek koji je bio instruktor u klubovima i sekcijama u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji (Beograd-KK "Borac" i sekcija Partizan-Čukarica).
Vizuelno, ueči karate škola nije slična ni jednom tipično japanskom ili okinvaljanskom stilu karatea. Umesto krutih i čvrstih blokova, gde se snaga suprostavlja snazi, ueči blokovi su kružni i meki. Skoro sve tehnike se izvode u sančin stavu, prirodnom stavu nogu koji je vrlo pokretljiv na sve strane.
Što se tiče uzrasta, on ne mora biti prepraka treniranju ali učenje naravno mora biti prilagodjeno uzrastu zbog psihofizičke spremnosti. Relativno veliki broj najpoznatijih jugoslovenskih karatista počeo je da vežba u godinama koje se u drugim sportovima smatraju nezamislivim za početak treniranja, npr. Ilija Jorga je imao 20 godina kada se upoznao sa karateom.

Odlican irelevantan post na ovu temu!

Inace, po mom misljenju Uechi (trenirao sam nekih dve ipo godine, kod maria Topolseka i Nikole Mandica) je jedna od onih skola koje vezbanju formi pristupaju na adekvatan nacin, a kasnije prave dosta lep prelaz preko bunkai-a na primenu tehnicikih elemenata kate u radu sa partnerom.

Back