Kata,forma...

PiRaThRoN

Početnik
Poruka
20
Pre nego sto pocnem, jasno mi je da rezlicite borilacke vestine imaju razlicite nazive za ovo (Taolu, Hyong, Kata itd.), ali kako bih pojednostavio stvar od sada cu sva izvodjenja tehnika po strogo definisanoj semi/ sabloni jednostavno nazvati "kata".

Ja sam se bavio ITF Tae Kwon Do-om proslih 8 godina, tako da znam o cemu govorim, znam sta je kata, kako se izvodi, na sta treba obracati paznju tokom njenog sprovodjenja. Medjutim, licno mislim da su kate u potpunosti beskorisne, i interesuje me kako ostali sportisti misle o tome.

Kao prvo, cuo sam od mnogih da uz katu sportista usavrsava svoju vestinu i njene pojedine tehnike, tako sto ih izvodi mnogo puta do perfekcije.
Zar nebi bilo MNOGO produktivnije postaviti se ispred vrece ze udaranje nekih 30 minuta, i jednostavno ponavljati tehnike? Recimo ako u kati postoji neki udarac sa nogom, i borac je usavrsio sve ostale tehnike sem tog udarca, zar nebi bilo pametnije izvoditi taj jedan udarac, umesto cele kate zbog njega 50 puta?

Od drugih sam cuo, da su kate uvedene kako bi se tehnike neke vestine prenosile iz jedne generacije u sledecu.
Tu treba uzeti u obzir, da 85% tehnika, koje ulaze u koreografiju kate, nemaju nikakvu primenu u realnosti. Npr. pravi udarci, sa jednom rukom koja vrsi sam udarac, a drugom povucenom na visini pojasa, sasvim ignorisu potrebu za zastitom glavenog regiona. Ili stavovi, lepi na oko, ali siroki tako da borca cine nepokretnim i krutim. Mnogi blokovi takodje pate od manjka primenjivosti. Cemu znaci prenositi nesto na nekoga drugog, ako je neprimenjivo?

Kate uz to ne doprinose poboljsanju kondicije, ne treniraju pojedine miscne grupe u nekoj relevantnoj meri, ne doprinose u velikoj meri ni koordinaciji. Ineteresuje me sta vi ostali mislite o svrhi kate, osim mozda da ih je lepo videti.
 

molinelo

Početnik
Poruka
48
Pogrešna je teza da su "kate beskorisne" ukoliko se vežbanje odredjene borilačke veštine ne razumeva infantilno kao "praktična primenjivost". Ukoliko se vežbanje shvata kao metod kultivisanja unutrašnje dimenzije ličnosti (što nije moj lični stav već tradicionalna pozicija u japanskim borilačkim veštinama), kata ima funkciju objekta usmeravanja pažnje, a to je osnovni uslov za kvalitativni pomak ličnosti. Dakle, itekako je korisna. No, ne na dečijoj ravni "ko je jači" već u kontekstu ozbiljnog prilaza sistemima borbe.
 

PiRaThRoN

Početnik
Poruka
20
Pogrešna je teza da su "kate beskorisne" ukoliko se vežbanje odredjene borilačke veštine ne razumeva infantilno kao "praktična primenjivost". Ukoliko se vežbanje shvata kao metod kultivisanja unutrašnje dimenzije ličnosti (što nije moj lični stav već tradicionalna pozicija u japanskim borilačkim veštinama), kata ima funkciju objekta usmeravanja pažnje, a to je osnovni uslov za kvalitativni pomak ličnosti. Dakle, itekako je korisna. No, ne na dečijoj ravni "ko je jači" već u kontekstu ozbiljnog prilaza sistemima borbe.

"Infantilno"? Aspekat prakticne primenjivosti neke borilacke vestine smatras "infantilnim"? Jedina izvorna svrha BORILACKE vestine jeste upravo primenjivost. Poreklo npr. Karatea imalo je iskljucivo svrhu samoodbrane od politicki motivisanih agresora.
Nisam siguran dali u potpunosti razumem sta smatras "kultivisanjem unutrasnje dimenzije licnosti", niti se slazem sa tvrdnjom da je zilj kate "kvalitativni pomak licnosti". Masutatsu Oyama pise u svojoj knjizi da osnovne tehnike karatea mozemo smatrati "slovima" azbuke, kate bi bile ekvivalentne "recima"/"recenicama", a kumite ili sparing s toga predstavlja "konverzaciju". Ocigledno znaci on katu smatra osnovom borilackog aspekta, i po njemu ona mora biti primenjiva. Ipak, licno, ne slazem se sa time, posto tehnike u okviru kate jednostavno nisu primenjive niti u realnoj situaciji, niti u sparingu. Ne radi se ovde o poboljsanju karaktera coveka, ni neznam kako bi kata tu mogla imati ikakav uticaj, to je stvar vaspitanja i drustvene okoline osobe.

Citao sam mnogo toga na velikom broju sajtova, i vecina autora naglasuje jedne te iste stvari u pogledu na katu:
1. razvija snagu, koordinaciju
2. Priprema ucenika da u realnim situacijama adekvatno i brzo reaguje na napadaca, bez razmisljanja i pedhodnog koncentrisanja na tehniku, posto uz neprekidno treniranje kate on tehnike automatizovano izvodi (memorija misica).
3. daje podatke u pravilnoj distribuciji telesne tezine
4. sadrzi informacije o borilackoj vestini, koje se u vidu kate prenose od ucitelja na ucenika

Sve je to lepo, ali cemo automatizovati nesto, sto ne funkcionise na ulici? Ako funkcionise, kako to da se ne koristi u sparingu na turnirima? Ako funkcionise, kako to da ih najbolji borci na svetu iz UFCa ne koriste? Uz to, sigurno se svi slazu sa cinjenicom, da postoje MNOGO efikasnije metode treniranja snage i koordinacije od kate.

Jedino me je jedan clanak, koji sam citao danas, doveo do razmisljanja:
Autor tvrdi da izvorni karate sadrzi itekako veoma korisne tehnike, i da su one sve zastupljene u svakoj kati. Medjutim moderni karate i njegovi instruktori odavno nisu vise u stanju da ih prepoznaju i desifruju, i da se suvise naglasuje njihov estetski aspekat, bez razumevanje njihove izvorne svrhe i sadrzaja. Ali ni taj autor ne daje nikakve konkretne informacije o tome, kako desifrovati te informacije.

http://www.practical-martial-arts.co.uk/practical_karate/iain_abernethy/ia_bunkai.html
 

ghostprophet

Zainteresovan član
Poruka
216
pazi, ne ulazim u to koje si sportove trinirao ili josh trenirash, niti kakve su kate koje se tu rade, ali slazhem se da kate treba da budu primenjljive i shto realnije... zanimljivo je ovo zadnje shto si napisao, tako da mozhda nije problem do samog smisla kata nego do njihovog tehnichkog sadrzhaja...

ja znam jednu jedinu formu (katu) kako treba ali sam siguran da je svaki potez u njoj realan i primenljiv (do odredjene mere, tehnike lomljenja i ubijanja nisam do kraja izvodio ali nadam se da razumesh poentu)

takodje radio sam i sparing formu sa drugom ( kata u paru ) i mogu ti reci da mi neke od tih tehnika same dodju u toku sparinga sa nekim...

kate ne postoje bezveze mozhda su samo bezveze te kate koje si ti uchio :-D
 

koni1

Obećava
Poruka
59
zanimljivo je to sto pricate,ja takodje mislim da one imaju neku svrhu,ali mislim da ona nije usmerena vezbanju tehnike,jacini udarca,ili zato da bi se to sto se u njima uci primenilo na ulici.....mislim da je njihovo znacenje daleko dublje,i da vise sluzi za mentalno stanje,koncentraciju i jacanje samopouzdanja ucenika,(stanite u neki duboki karate stav ili tekvondo stav,zar se ne osecate mocno u tom trenutku)....naravno slazem se da su one totalno ne primenjive na ulici u realnim situacijama,e sada pricao sam sa jednim velikim majstorom borilackih vestina i on mi je rekao da forme(kate) i nisu bas toliko dobre iz prostog razloga sto se sa njima gubi na brzini,pokretljivosti ucenika,pogotovo u karateu jer kako znate njihove kate su drugacije od tekwondo formi ne samo po potezima nego karate kate ukopavaju ucenika koriste se duboki stavovi sto nije bas tako cesto kod tekwondo formi...Dakle mislim da ne treba pricati o njihovoj primeni na ulici:):)
pozdrav svima
 

koni1

Obećava
Poruka
59
ne ne naravno da nisu beskorisne ,pa ipak one postoje tako dugo.....ali nisi bas razumela o cemu smo pricali...ja sam rekao da mislim da je njihovo znacenje dublje i da sluze za mentalno,psiholosko razvijanje ucenika,razvijanje samopouzdanja,koncentracije....itd......ali mislim da imaju i losih strana tako sto smanjuju pokretljivost ,brzinu ucenika.....a neko je rekao da je procitao negde da kate razvijaju snagu,pripremu ucenika da adekvatno reaguje u realnim situacijama itd (pogledaj gore),za sta iskreno mislim da nije tacno,mozda gresim ali........Kod nas je problem sto vecina ljudi kate(forme) doziljava kao skup poteza ruku i nogu koje treba nauciti napamet za polaganje za pojas....inace vezbanje je daleko komplikovanije,mislim na ozbiljno vezbanje...:):)
pozdrav za jeciku:)
 

PiRaThRoN

Početnik
Poruka
20
Kata tim je najbolji i uopste nije beskotisno znati kate. . .
treniram karate 12 godina i prvi put cujem da su kate beskorisne. . .


Kata tim? Mislis na takmicenja po turnirima? Pa i ako su "najbolji", sta onda? To nije obrazlozenje za njenu korisnost. Cak u suprotnom, autor clanka, koji sam pomenuo prethodno, smatra da se upravo zbog turnirskog tacmicenja zapostavlja izvorna svrha kate, da dolazi do gubitka shvatanja o njenom sdrzaju (o sakrivenim, manje ociglednim tehnikama), tako sto se previse naglasuje estetika tokom izvodjenja.

@koni1:
Razumem o cemu govoris - koncentracija, stabilno mentalno/ fizicko stanje, razvoj duha i tela, sabiranje i usmeravanje unutrasnje energije, bla, bla... Svi volimo da tako (ili slicno) zamisljamo istocne borilacke vestine. Medjutim cinjenice je ipak da su se forme/ kate uvele upravo iskljucivo zbog borilackog aspekta, barem sto se tice karatea.
 

return_of_rasta

Zainteresovan član
Poruka
193
wow... kakva tema...
metodologija borilackih vestina u vreme kada su one bile sredstvo za osvajanje, odbranu i prezivljavanje su zasnivane na sistemu kata. Naravno, šire gledano, u sistem kata spada i rad sa partnerom...jujutsu, judo, aikido, karate itd.. koliko su bile ozbiljno tretirane i shvatane toliko je i zivot bio ozbiljno tretiran. provera je bila iskljucvo na ratistu. izuzmite licnu borbu i/ili proveru licne spreme i vestine u dvobojima. u jedno skoli nisu medjusobno lomili, udarali i sekli ruke, noge, glave drvenim odnosno pravim macevima i drugim oruzjem ili golim rukama da bi proveravali primenljivost iste (gle gluposti)... ili da bi se neko istakao i bio tzv. najbolji i nepobedivi ili ''šampion'' (gle jos jedne gluposti).

Uvezbavanje kata ili tehnika uopste pored treniranja volje donosi i automatizam u pokret (gore spomenut) ali kakav automatizam? Automatizam koji nije u šablonu (koji većina zamišlja kao da su se dva (kik)boksera srela na ulici i rešila da medjusobno podele pravdu pesnicama ili nogama), koji te vadi i iz nemogućih situacija, sa razlicitim položajima, gardovima, udarcima ili hvatovima... koji telu ali i mozgu daje odredjenu fleksibilnost.

Kata jeste šablon, ali savršen. Kao što je i imaginarni protivnik savršen. To bi trebalo imati na umu.

.
 

W.A.S.P.

Poznat
Poruka
9.006
Kate nisu ni malo beskorisne, izvinjavam se što nisam čitao ove 'kilometarske' postove, verovatno je ovo već neko rekao, najgrublje rečeno kata služi da ti taj udarac koji radiš bude u refleksu. Dakle kada se refleksno, mahinalno, braniš da ga izvedeš pravilno.
Ja sam trenirao šoto kan karate 7ipo godina i kod nas su kate služile baš za ovo.
Prestao sam da treniram pre oko 5 godina i i dalje izvodim udarce isto kao i onda(samo sporije), jednostavno navikneš.
 

leprosy

Aktivan član
Poruka
1.900
Potpuno se slažem sa return_of_rasta i W.A.S.P.
Dakle kata, forma... itekako ima svoje mesto u borilačkim veštinama. Pravilno izvedena tehnika je najbolja,najsavršenija,najjača. Pored toga katom,formom, vežbamo balans, disanje,koordinaciju pokreta.
Za kreatora ove teme PiRaThRoN-a:
Prva stvar koju si trebao naučiti da se borba sa zamišljeni protivnikom u ITF Taekwon-do-u zove FORMA, a ne kata. Po tome ću predpostaviti da dobok zoveš kimono. To su prve stvari koje ti je instruktor treba preneti. Ako za 8 godina aktivnog bavljenja ITF tkd-om nisi to naučio onda nešto nije u redu: ili si bežao sa časova ili je nešto drugo u pitanju. I opet, 8 godina ti nije bilo dovoljno da razumeš čemu služe kate, forme... Ne smem ni da pitam kojeg si ranga...
 

W.A.S.P.

Poznat
Poruka
9.006
Potpuno se slažem sa return_of_rasta i W.A.S.P.
Dakle kata, forma... itekako ima svoje mesto u borilačkim veštinama. Pravilno izvedena tehnika je najbolja,najsavršenija,najjača. Pored toga katom,formom, vežbamo balans, disanje,koordinaciju pokreta.
Kao prvo hvala na 'podršci'.
Kao drugo, dodao bih da sve ove veštine postoje stotinama godina, da te kate nisu potrebne i da od njih 'nema vajde' do sada bi bile izbačene.
Pozdrav!
 

Hetman

Zainteresovan član
Poruka
225
Ovde je par ljudi usmerio u dobrom pravcu, barem kako ja to vidim. Istini za volju, nisu sve formalne vezbe (u ranim vestinama) bas iste, kako po sadrzaju tako ni po primarnoj nameni.

Prvo, sam PiRaThRoN je pomenuo momenat neodgovarajuce interpretacije medju savremenim instruktorima karatea. Taj problem jeste karakteristican za neke pravce, a poglavito za japanske i korejske. Verovatno je uzrok tome i sam nacin promocije karatea pri prenosenju sa Okinave u Japan, a i kasnije tokom "fast food" oblika prenosenja karatea na Zapad. Najzad, cinjenica je i to da su neke kate uvedene u pojedine skole onako pausalno...npr. Kenwa Mabuni, osnivac Shito ryu pravca, pravio je po jednu katu u cast svakog od svojih ucitelja, prosto umesto da napise neki stih ili sta ja znam... Takodje, indikativno je to da na Okinawi vecina skola uvezbava bunkai za svaku katu koju rade, dok je to u Japanu marginalno zastupljeno.

U koreji, slucaj je u sustini identican sa japanskim, pa necu detaljnije na tu temu.

S druge strane, neke kineske vestine borenja, kao i vecina onih is jugoistocne Azije (silat, kuntao...) svoje su forme konstituisali tako da sluze kao neka vrsta "recnika" vestine, gde je posao i zadat vezbaca ne da ih ponavlje do savrsenstva, vec da njihove elemente preispituju, preslazu, isprobavaju i kombinuju. Dakle, poenta nije u bezumnom ponavljanju i imitiranju ucitelja, vec u licnom pokusaju da se "upije" duh metoda. Drugo, u dosta tih stilova, svaka forma ima svoju specificnu namenu u smislu razvoja konkretnog fizickog svojstva ili ilustracije mentalnog temelja pojedinih segmenata ucenja.

Komentari koje su Koni1 i WASP dali o automatizaciji pokreta, sami po sebi su besmisleni, jer se automatizacija trazi kao refleksna reakcija na STIMULANS, kojeg obicno pruza suvezbac.

No, tu dolazi do izrazaja momenat na koji je Rasta tako lepo, gotovo poetski ukazao - zamisljani protivnik! Danas se na tog hipotetickog suparnika gleda manje-vise sa sprdnjom, ali problem nije u samoj metodi (uostalom, u vreme nastanka mnogih vestina, ni izbor metoda nije bio tako sirok), vec u vezbacima. Ne moze se ocekivati od prosecnog konzumenta (to je ovde kljucna rec) borilackih vestina da svor trening od 5-6 sati nedeljno shvat iozboljno i podigne ga na nivo gde ce postici stanje svesti koje Indonezani zovu "rasa", a sto je kljuc u vezbanju forme.

Najzad, iako moje vidjenje upotrebnosti forme nije negativno, moram da dodam kako forme nisu i ne smeju biti neki sakralizovani elementi bolicake vestine. One su samo jedan od alata u razvoju borca, te ih kao takve treba i uzeti. Normalno je da majstor bilo kog zanata ili umetnosti ne koristi uvek i iskljucivo samo jedno orudje u svom radu, pa ne bi trebalo da to radi ni vezbac borilackih vestina. Sto kazu "kada imas samo cekic, svi problemi pocnu da lice na eksere"... Zato treba prihvatiti ceo dijapazon alata koje imamo na raspolaganji i koristiti ih ADEKVATNO.
 

return_of_rasta

Zainteresovan član
Poruka
193
:)
:ok:
:klap:
sta dodati na sve ovo!?
izdvojio bih ovaj deo:
i podigne ga na nivo gde ce postici stanje svesti koje Indonezani zovu "rasa", a sto je kljuc u vezbanju forme.:ok:
Ozbiljniji problem ili cilj u borilackim vestinama je, posle svega, upravo taj. Ukomponovati fizicke/telesne sa umnim/duhovnim delom jedinke da deluju skladno i ujedinjeno i na jednom visem (energetskom...he he he) nivou.

Uopste, Bujutsu, se zasnivaju ili su se zasnivale, sto bih posebno naglasio, na sistemu kata sa protivnikom (kao kumite) u borbi golim rukama kao i sa oruzjem.

Da bi sve to se nekako kotrljalo, parafrazirao bih Musashija - ovo treba naporno vezbati!
 
Poslednja izmena:

Hetman

Zainteresovan član
Poruka
225
Eto, doslo dotle da se Rasta i ja slazemo...nista vise nije kao prije!

Samo jos par napomena. Sam termin formalne vezbe moze da ima jos jedno znacenje, a to je vezbanje forme pokreta na prazno, najcesce u kombinaciji sa drugim kretnjama, ali ne obavezno i fiksnim redosledom. U tom smislu, i shadow boxing ulazi u ovu kategoriju, a takodje i vezbe tipa karenze ili amarra u filipinskim borilackim vestinama. Ako samo jos malo dozvolimo prosirenje interpretacije, to moze da ukljuci i vezbanje na rekvizitima, poput drvene lutke u nekolicini kineskih skola.

Dakle, kada se sve sabere i oduzme, mislim da postaje jasno kako a priori kvalifikacija formi kao beskorisnih ne stoji.
 

NiKo7

Početnik
Poruka
34
Zdravo svima, evo da se i ja ukljucim u razgovor.

Danas se kate najcesce vezbaju iz 2 razloga:
1. zbog polaganja za zvanja
2. zbog takmicenja u katama.
Ono sto treba reci je da su polaganja za pojaseve i takmicenja relativno nove tvorevine u karateu (polaganja za zvanja su uvedena dvadesetih godina proslog veka; a takmicenja u katama su se pocela organizovati tek nakon Drugog svetskog rata).
Kate su mnogo starije. Dakle njihova prvobitna namena nije bila ni pojas ni takmicenje, vec nesto drugo.

O vezbanju kata zbog sticanja refleksne reakcije:
Sa ovim se slazam samo delimicno. Gledao sam dobre katase koji se prosto zalede u borbi. Znaci nije sve u vezbanju kate, potrebno je vezbati i borbu. Dokaz za to su i brojne, veoma efikasne, borilacke vestine koje u sebi nemaju kate.

O udarcu rukom sa povlacenjem druge ruke na kuk:
Gichin Funakoshi je ovo opisao kao hvatanje, potezanje i uvrtanje napadaceve ruke uz istovremeno udaranje drugom rukom. U sportskom karateu ovo je zabranjeno i to je jedan od razloga sto se ova tehnika ne izucava na ovaj nacin u sportu. Drugi razlog je sto povlacenjem ruke na kuk (bez hvatanja protivnika) glava ostaje nezasticena.
Slicno je i sa ostalim tehnikama, kratnjama i stavovima. Posmatraju se iz sportskog ugla, a ne iz ugla samoodbrane. Zato cesto dolazi do neupotrebljivih interpretacija kate.

Evo kako ja vidim kate:
Kata je zbirka borilackog znanja (ne sportskog znanja) koje su sticali stari majsori. Npr kata Kanku-Kushanku-Kosokun je zbirka principa, taktika i zahvata (tehnika) koje je na Okinavi poducavao kineski ucitelj Kushankun.
Dakle kata je knjiga o samoodbrani u kojoj su prikazane tehnike i taktike potrebne za samoodbranu. Citanjem knjige (vezbanjem kate) necemo postati bolji borci, ali cemo razumeti principe koji su potrebni za efikasnu samoodbranu. Kasnije ih mozemo uvezbavati sa protivnikom ili na makivari. Takodje kate su odlican dopunski trening (kada nemamo protivnika, ili nismo u mogucnosti da udaramo makivaru ili vrecu).

Uh, ovo se bas oduzilo.
POZDRAV SVIMA
 

Hetman

Zainteresovan član
Poruka
225
Da bi se razumeli principi iz forme, najcesce je ipak potreban neko sa strane (dakle, instruktor) da na njih ukaze i objasni zasto bas ti i takvi pokreti ilustruju te i takve principe. kada bi samo uvezbavanje sekvenci bilo dovoljno za razumevanje, ne bi se dogadjalo to "zaledjivanje" dobrih katasa u borbi.

Ipak, ako se forma dobro vezba i podvrgne analizi (cak i samostalnoj) bez nekakve "dogmatske" zadrske pri tom, ona svakako moze dosta doprineti boljem/dubljem razumevanju vestine.

No opet, prvobitni post ukazuje na jedan ozbiljan propust u vezbanju forme, a to je pridavanje prevelikog znacaja bas tom obliku treninga. Forma je jedno od sredstava u opticaju, ali ne i jedino, pa cak mozda ni najvaznije, teje kao takvu treba i uzeti - upotrebi prema potrebi, a onda nastavi sa ostalim sredstvima neophodnim za dalji napredak.
 

NiKo7

Početnik
Poruka
34
Slazem se Hetman.
Principi u formi se tesko mogu razumeti bez instruktora koji ce ukazati na njih (a kasnije insistirati na uvezbavanju tih principa kako sa partnerom, tako i bez njega). Jedino trening sa partnerom (uz nadzor valjanog instruktora) moze pomoci da se ucenik oslobodi straha (da se ne “zaledi”) u borbi, i da se znanje pohranjeno u formi uspesno primeni u praksi.

Kada govorimo o samostalnom radu na formi (analiziranje forme bez instruktora), mislim da u tome moze uspeti neko ko ima iskustva. Pocetnik tesko moze prepoznati principe u formi, jer nema iskustva, nema sa cime da uporedi to sto je naucio. Smatram da je pocetniku neophodan instructor.

Do propusta u razumevanju forme dolazi kada se pobrkaju sportska i samoodbrambena vestina. Karate, judo, tae kwon do, kendo itd su danas lepi i atraktivni sportovi (dakle malo je onih koji ih uspesno vezbaju za samoodbranu).

U starom (borilackom) karateu, kata je sluzila kao prirucnik za samoodbranu. Instruktori su ucenike pripremali za borbu bez pravila (nema strunjaca, nema ringa, nema sudija, nema zabranjenih tehnika, nema zabranjenog oruzja...). Elemente iz kata su objasnjavali uz mnostvo hvatanja, uvrtanja, bacanja, poluga, napade na osetljive delove tela... To su znanja pohranjena u katama. Tada je kata bila centar izucavanja svakog karatiste.

Sport je nesto sasvim drugacije. Pravila su strogo definisana kako za takmicenja u borbama, tako i za takmicenja u katama.
Od kate se vise ne ocekuje da bude prirucnik za samoodbranu. Kata je danas tehnicka disciplina (potrebno je prikazati dobru tehniku i ritam). Vise se ne vezba tako da od nje imamo koristi u samoodbrani.
Medjutim danasnja kata nema mnogo dodira ni sa sportskom borbom. Tehnike u kati se izvode na sasvim drugaciji nacin od tehnika u borbi. Zato danas u karateu nema takmicara koji su uspesni i u katama i u borbama.
To su dve potpuno odvojene discipline i u njima ne treba traziti previse zajednickih elemenata. Pretpostavljam da je slicno i sa tae kwon doom.

Da polako zavrsavam:
Moje misljenje je da je veoma bitno da sami sebi jasno definisemo cime se bavimo (da li je to borilacka vestina tj samoodbrana, ili sport). Kada to uradimo, treba tako i trenirati. Ako nas interesuje samoodbrana, necemo imati koristi od vezbanja forme na sportski nacin; i obratno, ako nas interesuje takmicenje, necemo imati previse koristi od borilackog shvatanja forme.
 

Tong il

Zainteresovan član
Poruka
258
Znacaj formi je ogroman. U principu moje misljenje se podudara sa vecinom vec iznetih. Jedino sto da bi smo ih pravilno u svakom segmentu izveli potrebno je mnogo vise puta ih ponoviti, nego udarac koji je lakse primenljiv... Pored toga sto formama, ukoliko ih izvodimo pravilno jacamo telo, mnogo je veci uticaj na koncentraciju. Sto je naravno i bit borilackih vestina. Ukoliko to pravilno savladamo, bicemo mnogo bolji borci, samo ih je potrebno dobro savladati. Ja ih radim vec 22 godine, pa o5 nisam ni na pola... Pozdrav svima, lepa tema za raspravu...
 

bedmadafaka

Početnik
Poruka
27
...kao prvo lijep pozdrav svima, kao drugo ima dosta pametnih stvari već napisano, treće i četvrto sam zaboravio-to nije od trave jelda-naravno...joke, to je iz pjesme...

...pa kaže: /forma/kata/način na koji se radi/, znači kata je način na koji se radi vještina...ja sam praktikant tradicionalnog kung fua po tehnikama vin čuna i hsing yia pa ću vam ujedno i kazati kineski način razmišljanja što se tiče upotrebe i važnosti /forme/kate/načina na koji se radi/ borilačke vještine...na početku nastanka borilačkih vještina (u daljnjem tekstu bv) ljudi su promatranjem životinja izmišljali kate a koja je ujedno i bila stil bv...svaki stil je imao drugačiju katu, što znači ujedno i drugačiji način izvedbe, i u toj kati se je krila cijela mudrost...poanta j bila samo vježbati i vježbati i vježbati dok nije ostala dio tebe kao tvoje svakodnevnice i kao dio tvog organizma koji će izreagirati na određeni način, kata je bila biblija tvog stila (u ono vrijeme)...vježbanjem su postizali i određena duhovna stanja koja su također istraživali vježbom i tako su zatvarali cjeline kompletnog organizma (duhovno, fizički i psihički)...ja vjerujem da ni japanci na okinavi nemaju više od jedne forme za karate a koju drže samo unutar svoje obitelji, i to izvornu formu...kinezi su recimo napravili vin čun kao vrhunsku borilačku vještinu napravivši tri forme, što je bio veliki korak za borilačku vještinu, samo što se one više ne prakticiraju...

...da ne duljim, forma je izvorno napravljena da bi se tjelo uvježbalo za elokvenciju na zahtjev, znači u tom i tom trenutku moraš izreagirati na najbolji mogući način što mora biti spontano...
 

Hetman

Zainteresovan član
Poruka
225
Ma jeste, gledali zivotinje sa ciljem da naprave forme...elokvencija na zahtev, dakle kada te napadne roda ili orao ili majmun, tigar i sta ja znam...

Prisustvo zivotinja u istocnjackim izrazima borilackih vestina je posledica njihovog kosmoloskog uredjenja u okviru religije i mitologije, a i cilj "zivotinjskih" formi je da zapravi u vezbacu razvije neku od pozeljnih karakteristika koje se doticnoj zivotinji pripisuju u okviru te mitologije. Uostalom, ko je od njih gledao zmajeve u borbi, pa onda od toga sacinjavao forme?
 

Hetman

Zainteresovan član
Poruka
225
Pa sad...imas knjiga i knjiga...
Trebalo bi covek da malo kriticki cita i postavi pitanja. uostalom, sta radis kada dve knjige pisu oprecne stvari? Koja je onda merodavna, i zasto? Zato sto potkrepljuje svoj sadrzaj argumentima ili zato sto ti se "onako" vise svidja?
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.