Karla Del Ponte

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
ŽENEVA 21. 12. 2010

Press

Del Ponte: Pravda mora biti zadovoljena!

Bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izrazila je zahvalnost Savetu Evrope i izvestiocu Diku Martiju što su produbili sumnje o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji, ističući da ona nije mogla da privede taj slučaj kraju pošto je OVK uživao podršku NATO-a.
0401-reuter-DEL-PONTE.jpg
Ona je istakla da pravda u vezi sa zločinom Hašima Tačija mora biti zadovoljena.

- Zahvalna sam Savetu Evrope i Diku Martiju što su produbili sumnje o trgovini organima i izneli informacije koje nismo posedovali. Misija Euleksa sada ima osnove da krene dalje - kazala je Del Ponte u intervjuu za švajcarski dnevnik „Tan".

Ona je objasnila da sud u Hagu nije imao podršku ni NATO, ni Unmika.

- Nismo imali podršku NATO jer je on bio saveznik OVK. Unmik nam nije davao dokumentaciju koju smo tražili. To je bio veliki problem - rekla je Del Ponte.

Ona je rekla da je Tribunal posedovao svedočenja „osoba koje su prevozile zatvorenike sa jednog mesta zarobljeništva na drugo i do jedne bolnice".

- To su bila veoma teška svedočenja. Takođe, znali smo da postoje zajedničke jame u Albaniji, gde smo možda mogli da pronađemo tela kojima su nedostajali organi - kazala je Del Ponte.

Pravda mora biti zadovoljena, ne možemo da govorimo o stabilizaciji bez pravde, niti da prihvatimo predsednika kriminalca - poručila je Del Ponte.


Del Ponte: Euleks ima osnova da krene dalje, NATO uz OVK

Bivši tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izrazila je zahvalnost Savetu Evrope i izvestiocu Diku Martiju što su produbili sumnje o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji, ističući da ona nije mogla da privede taj slučaj kraju pošto je OVK uživao podršku NATO-a
"Zahvalna sam Savetu Evrope i Diku Martiju što su produbili sumnje o trgovini organima i izneli informacije koje nismo posedovali. Misija Euleksa sada ima osnove da krene dalje", kazala je Del Ponte u intervjuu za švajcarski dnevnik "Tan" (Le Temps).
Ona je objasnila da sud u Hagu nije imao podršku ni NATO, ni Unmika.
"Nismo imali podršku NATO-a jer je on bio saveznik OVK. Unmik nam nije davao dokumentaciju koju smo tražili. To je bio veliki problem", rekla je Del Ponte.
Ona je rekla da je Tribunal posedovao svedočenja "osoba koje su prevozile zatvorenike sa jednog mesta zarobljeništva na drugo i do jedne bolnice".
"To su bila veoma teška svedočenja. Takođe, znali smo da postoje zajedničke jame u Albaniji, gde smo možda mogli da pronađemo tela kojima su nedostajali organi", kazala je Del Ponte.
Na pitanje zašto je Tribunal odustao od ovog slučaja, Del Ponte je kazala da je sud u Hagu ispitao 400 slučajeva nestalih lica i da je imao naznake prema kojima su desetak tih osoba bile žrtve trgovine organima, ali da su svedoci bili zastrašivani.
"Svedoci su bili zastrašivani i odbijali su da ponove svoje izjave pred Haškim tribunalom. Te naznake zločina bile su u Albaniji, a albanske vlasti su odbile da sprovedu istragu, tvrdeći da su to već učinile, bez uspeha", objasnila je ona.
"To se događalo u leto 1999. godine, u periodu posle neprijateljstava, kada se veoma sumnjalo u stručnost Tribunala. Unmik je mogao da preuzme istragu, ali nije to učinio", kazala je Del Ponte.
Del Ponte je kazala da u slučaju optužbi iz Martijevog izveštaja uperenih protiv kosovskog premijera Hašima Tačija treba sprovesti zvaničnu istragu.
"Pravda mora biti zadovoljena, ne možemo da govorimo o stabilizaciji bez pravde, niti da prihvatimo predsednika kriminalca", poručila je Del Ponte.
 

gossca

Elita
Poruka
17.162
ИЗВЕШТАЈ ДИКА МАРТИЈА РЕЗУЛТАТ ЗАЛАГАЊА ДСС
15.12.2010.
Портпарол Демократске странке Србије Петар Петковић саопштио је данас да је извештај о трговини органима на Косову резултат двогодишње истраге коју је покренуо управо ДСС и да показује сву криминалну активност косовских званичника.

Портпарол је навео да је извештај Дика Мартија резултат истраге коју је покренуо ДСС, чији је потпредседник Милош Алигрудић, као тадашњи шеф делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе, заједно са шефом делегације Русије Константином Косачевим, Диком Мартијем и представницима других држава захтевао пуну истину о овом питању.

На основу тог извештаја јасно се види "сва криминална активност представника лажне државе Косово, засноване на отмицама, убиствима и мучењима, која су не само ненамерно, већ и можда намерно игнорисана од стране великих сила Запада", оценио је портпарол ДСС.

Извештај известиоца СЕ Дика Мартија о нелегалној трговини људским органима на Косову требало би да буде усвојен сутра на састанку Комитета за правна питања и људска права Парламентарне скупштине СЕ у Паризу.

Марти је у том документу навео и да је премијер Хашим Тачи на челу "организације налик мафији" која је одговорна за кријумчарење о ружја, наркотика и људских органа у источној Европи.

Особе из Тачијевог блиског окружења у извештају су оптужене да су после рата заробљенике с Косова тајно пребацивале у Албанију, где су, како се наводи, Срби убијани ради пресађивања бубрега који су продати на црном тржишту.
 

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
Srpska lista i pored svega formira vladu sa Hašimom Tačijem

Vlast na Kosovu formiraće Demokratska partija Kosova Hašima Tačija uz podršku Srba. Uprkos izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, gde je Tači označen kao šef mafije, ubica i trgovac ljudskim organima, lider Samostalne liberalne stranke, koja je osvojila najviše glasova od svih srpskih lista na Kosovu, Slobodan Petrović, kaže da Tači može da računa na podršku u formiranju vlade
taci.jpg
Tači je tokom vikenda postigao saglasnost sa Alijansom Novo Kosovo Bedžeta Pacolija o formiranju buduće koalicione vlade. Petrović kaže da tu partiju još niko nije zvao povodom formiranja vlade, ali da ko god to bude radio, može da računa na SLS.

- Mi ćemo uvek biti na strani onih koji će vrednovati evropske vrednosti i onih koji će zajedno sa nama rešavati probleme srpske zajednice - rekao je Petrović.

Upitan da li to znači da bi formirao koaliciju i sa Tačijem uprkos Martijevom izveštaju, Petrović je rekao da je taj izveštaj ozbiljan, ali da treba sačekati da nadležni detaljnije ispitaju slučaj.

- To je pitanje više za naše prethodnike koji su u to vreme bili u vladi. SLS, kao politička opcija, nastala je 2006. godine i mi ni na jedan način ne možemo da budemo svedoci bilo kakvih stvari - kazao je Petrović.

Analitičar Dušan Janjić kaže da Srbi na Kosovu nemaju izbora jer je celokupna albanska elita na Kosovu nastala iz rata, osim Pacolija.

- Zašto SLS ne bi formirao vladu sa Tačijem kada je i predsednik Srbije Boris Tadić posle objavljivanja Martijevog izveštaja rekao da bi tokom pregovora Beograda i Prištine - navodi Janjić.

(B. B.)
 

gossca

Elita
Poruka
17.162
Tači spreman za sastanak s Tadićem

:konfete:
7866435274d052f385c8a4009197860_450x301.jpg
:konfete:
20. decembar 2010. | 10:07 -> 13:35 | Izvor: Tanjug Priština -- Doskorašnji kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da je spreman da se sastane s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, pod pokroviteljstvom EU.

Hašim Tači (Beta)
Hašim Tači (Beta)
"U interesu je obeju zemalja da dođe do susreta koji će doprineti izgradnji novih odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Tači u intervjuu za dnevnik "Ekspres" od ponedeljka.

"Tadić je legitmini predstavnik Srbije, ja sam čovek koji je dobio najviše glasova na Kosovu. Takav bi susret bio zdrav za našu evropsku budućnost", rekao je Tači.

On je najavio da će novu vladu formirati do kraja januara 2011. i da ga izveštaj Dika Martija neće pokolebati.

On ne misli da je Marti u ovom procesu sam i smatra da je u pitanju "klub antinezavisnost".

Prema njegovim rečima, iza optužbi da je bio na čelu grupe koja je na Kosovu trgovala ljudskim organima, stoji mreža koja se protivi nezavisnosti Kosova.
Upitan da li postoji međunarodni plan za njegovu eliminaciju, Tači je odgovorio da "ima fantastičnu saradnju sa međunarodnom zajednicom".

"Stoga su optužbe Dika Martija upućene i protiv SAD i ostalih zapadnih prijatelja. Sve je bilo isplanirano da se zada udarac kosovskoj državi i njenom ratu za sloodu. Spreman sam da idem do kraja, ne samo politički, već i zakonski", naglasio je Tači.

Inače, o trgovini organima na Kosovu biće reči u Strazbru i Moskvi. Naime, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić putuje u Strazbur kako bi sa najvišim zvaničnicima Saveta Evrope razgovarao o daljim koracima posle izveštaja izvestioca Dika Martija, dok Marti putuje u Moskvu, gde će izveštaj o trgovini organima na Kosovu predstaviti ruskim zvaničnicima.
 

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.419
Мораће да сачека да деда мраз купи Тадићу авион па да се сретну негде на аеродрому у Тирани или Скопљу.По могућности у магли.
 

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
BEOGRAD 21. 12. 2010

Press

Euleks u panici: Ne žele da vode istragu protiv Tačija!

Euleks ne želi da pokrene istragu i sudski proces protiv Hašima Tačija na osnovu izveštaja o trgovini ljudskim organima koji je Savetu Evrope predao specijalni izvestilac Dik Marti. Londonski „Tajms" ističe da su evropske vlasti u Prištini u panici i da su neki funkcioneri već poslali signale kako ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti?!
0403-reuter.jpg

Zločinac u premijerskoj fotelji... Hašim Tači tvrdi da je nevin

Optužbe koje je Marti izneo mogle bi da dovedu misiju Evropske unije u situaciju da vodi istragu protiv šefa vlade koja joj je pružila gostoprimstvo, piše „Tajms". Euleks je zbog toga odmah stavio do znanja da možda nema jurisdikciju nad tim slučajem, jer „počinioci jesu sa Kosova, ali su organi vađeni na teritoriji Albanije". Uz to, kažu u Euleksu, ako se radi o čistom organizovanom kriminalu, istragu mogu da vode i albanske vlasti. Zvaničnici misije EU istovremeno i dalje odbijaju da se javno izjasne o Martijevim optužbama na račun Hašima Tačija.

Ljajić: Euleks da preuzme odgovornost

Jedan od lidera Srba sa Kosova Rada Trajković kaže da su vlasti Euleksa u velikom strahu.

- Činjenica je da je Euleks u panici. U kolikom su strahu govori i činjenica da vrh Euleksa ozbiljno razmišlja da napusti Prištinu. Evo, nedavno je u Prištini u svom automobilu napadnut šef Izvršnog odeljenja Euleks policije Džejms Albreht, čovek koji ima zadatak da raskrinka organizovani kriminal na Kosovu - ističe Trajkovićeva.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, koji se juče u Strazburu sreo sa komesarom za ljudska prava Tomasom Hamarbergom, pozvao je Euleks da preuzme odgovornost!
A

Tadić: Srbija godinama čekala na ovo

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da je Srbija godinama čekala da se pojavi izveštaj poput onog koji je uradio Dik Marti i naglasio da taj izveštaj zahteva sveobuhvatnu istragu.

- Srbija je zahvalna Martiju na njegovom izveštaju - naglasio je Tadić.

On je dodao da je potrebno da svi oni za koje se utvrdi da su krivi za zločine navedene u izveštaju budu osuđeni na višedecenijske kazne.

Hašim Tači izjavio je juče da je spreman da se sastane sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- U interesu je obeju zemalja da dođe do susreta. Tadić je legitimni predstavnik Srbije, ja sam čovek koji je dobio najviše glasova na Kosovu. Takav bi susret bio zdrav za našu evropsku budućnost - naveo je Tači.
- Mi smatramo da ovo pitanje treba osloboditi bilo kakve politizacije, da je interes Srbije da se ceo slučaj što pre procesuira, da Euleks preuzme odgovornost jer ovo jeste isključivo pitanje koje je preduslov u uspostavljanju procesa pomirenja u celom regionu - rekao je Ljajić.

On je naglasio da predstavnici međunarodne zajednice do sada nisu ništa učinili na rasvetljavanju svih ovih slučajeva.

- Mi se nadamo da će Parlamentarna skupština usvojiti ne samo rezoluciju već i preporuke kako bi Komitet ministara mogao da naloži vladama članica Saveta Evrope da sa svoje strane pokažu spremnost i pomognu Euleksu - rekao je Ljajić.

Kacin: Veliki izazov za pravosuđe Kosova

Poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin rekao je da je Marti izneo teške optužbe i da one zahtevaju istragu.

- To su teške optužbe, koje zahtevaju istragu i ubeđen sam da je to veliki izazov za pravosuđa Albanije i Kosova - rekao je Kacin.

Predsednik Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić kaže da je Savet bezbednosti UN prava adresa za utvrđivanje nadležnosti.

- Predstavnici Srbije treba odmah da idu u Kinu i Rusiju i da traže sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti. Cilj je da se vidi ko će ovaj slučaj da procesuira - smatra Janjić.

S. Vojinović
 

zokiloki

Domaćin
Poruka
3.592
ih bre... uvek kad vidim temu: karla del ponte otvorim da vidim da li su konacno objavili da je musko. kad ono opet neka njena izjava... koga interesuje sta to djubre ima da kaze? pogotovo ako govori nesto " u nasu korist " treba se dobro zabrinuti...
 

gossca

Elita
Poruka
17.162
Змија на челу Косова

У спектаклу који се на дан 17. фебруара 2008. г. одвијао у Приштини, главну улогу играо је садашњи премијер српске покрајине Косово, Хашим Тачи. Управо је он, донедавни лидер такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК), пред парламентом прочитао декларацију о независности покрајине од Србије. Према подацима српског државног тужилаштва, на Тачијевим рукама је крв више стотина мирних Срба, будући да је у сукобима са њима лично учествовао у периоду од 1992. до 2000. године. Данас је г. Тачи, заменивши војну униформу оделом политичара, променио и сферу делатности - српске, па чак и западне специјалне службе сматрају га, сасвим основано, једним од главних трговаца наркотицима у Европи.

Тачи је своју политичку каријеру започео још у време титоистичке Југославије, док је студирао на Философском факултету у Приштини; ту је био један од лидера оних албанских студената који нису признавали српске законе. Бивши убеђени марксиста је 1992. одустао од политичке борбе и прошао обуку у једном од логора, распоређених на територији Албаније, да би затим постао члан тада још малобројне ОВК. Оружана борба против српске „хегемоније“, међутим, није била једина делатност Хашима Тачија - наоружани бандити из ОВК већ тада су контролисали 15% криминалне сцене покрајине, а што је подразумевало кријумчарење, отмице људи и трговину наркотицима. Успешна делатност младог бандита брзо је примећена - године 1996. Тачијева сестра удала се за Сејдина Барушија, једног од вођа албанске мафије у Европи. Међутим, у борбеном крилу албанских сепаратиста водећа улога и даље је припадала Тачијевом најбољем пријатељу - Адему Јашарију, који је у ОВК поседовао апсолутни ауторитет. Лично пријатељство и заједничко учешће у нападима на мирне Србе није спречило Тачија да свог „саборца“ преда српској полицији: у јесен 1998. Адем Јашари и његови блиски сарадници убијени су у време специјалне акције српског МУП-а у селу Доње Преказе. „По својој суровости, Тачи не заостаје за Јашаријем... због учешћа у убијању Срба, сами Албанци су Тачија назвали ‘Змијом’“, говорио је за РБК даилy један бивши сарадник МУП-а Србије. Као резултат ове издаје, Тачи је постао једини лидер бораца и, уз помоћ америчке администрације, један од кључних учесника косовске драме. Захваљујући протекцији Медлин Олбрајт, управо је Тачи, иако није уживао посебну популарност међу основном масом косовских житеља, био на челу делегације косовских Албанаца на преговорима у Рамбујеу, потиснувши у други план тадашњег албанског лидера Ибрахима Ругову, спремног да се у том тренутку договори са званичним Београдом. Постоји и један занимљив детаљ - у време прегледа пртљага Хашима Тачија (који је стигао специјалним авионом из Приштине), пронађено је неколико килограма хероина.
Чак и у жару политичке борбе, лидер терориста није заборављао на свој главни „посао“ - трговину наркотицима, која омогућује куповину оружја за албанске терористе и плаћање услуга америчким и европским лобистима и политичарима. Управо се са Тачијевим именом повезује повећан промет наркотика из Косова у Западну Европу - премијер, који се налази у покрајини, контролише производњу хероина, а рођаци по женској линији - његову продају изван граница покрајине.

Тачи ни тада није успео да постане лидер Косова - за премијера је био предвиђен још један ратни злочинац, Рамуш Харадинај - али су документа, која су омогућила да Харадинај буде оптужен за убиства, пљачку и силовања у Хаг предали управо Тачијеви људи. Убрзо после тога, на Косову је убијен један од Харадинајеве браће, тако да је контрола над њиховим уделом у косовском трговању наркотицима прешла на „Змајеве“ људе. „Фактички се може говорити о томе да Тачи поседује имунитет који су му обезбедили Американци. Функционери његове Демократске странке су више пута затечени приликом транспорта наркотика, али је моментална реакција представника САД-а поништавала све наше напоре на расветљавању таквих радњи“, саопштио је за РБК даилy извор из полицијске мисије ОУН, која ради на територији Косова.

На тај начин, на челу новог „народа“ и нове „државе“ нашао се убица, кривоклетник и трговац наркотицима... и у таквој ситуацији сасвим комично звуче изјаве г. Тачија да намерава да „на слободном Косову гради демократско и мултиетничко друштво“. По свему судећи, садашњи лидер косовских Албанаца на свој начин разуме ове термине, тако да они подразумевају очување кланско-племенске политичке структуре, засноване искључиво на криминалу и међуетничком насиљу, усмереном ка протеривању свих преосталих неалбанаца из покрајине.http://pravoslavlje.spc.rs/broj/983/tekst/zmija-na-celu-kosova/
 

Top