karla del ponte se uplasila zbog nasilja na kosovu!

1234

Domaćin
Banovan
Poruka
4.833
Del Ponte upozorava na najavu nasilja na Kosovu
Autor: Beta | 27.12.2007 - 11:17

Odlazeća glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ocenila je da su pretnje nasiljem na Kosovu neodgovorne i upozorila da su upravo posle sličnih pretnji, krajem prošlog veka, počeli užasi ratnih zločina na Balkanu.

"Veoma me uznemirava i ljuti kada čujem o pretnjama novim nasiljem na Kosovu. Oni koji prete nasiljem su veoma neodgovorni i trebalo bi da se sete užasa kojima se Haški tribunal svakodnevno bavi", kazala je Karla del Ponte u intervjuu za današnju prašku "Mladu frontu Dnes".
Del Ponteova je u češkom dnevniku upozorila da su ti strašni ratni zločini na Balkanu počeli upravo posle "sličnih neodgovornih pretnji" 90-tih godina prošlog veka.
Kao uspeh na kraju svog mandata ona vidi to što je uhapšen 91 osumnjičeni za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, iako priznaje da to što u Hagu nisu bosansko-srpski lideri Radovan Karadžić i general Ratko Mladić predstavlja mrlju na uspeh Haškog tribunala.
"To znači da posao nije obavljen", rekla je Del Ponteova, oštro odbacivši tezu da Ratko Mladić treba da bude nekakav žrtveni jarac da bi Srbija mogla u Evropsku uniju.
"Kakav žrtveni jarac? Pa, on je optužen za najgnusnija dela koja su u Evropi počinjena od vremena holokausta. To je razlog zašto mora da bude priveden pred lice pravde, a ne zbog srpskog puta u Evropsku uniju", rekla je Karla del Ponte.
Tužiteljka je dodala da se ne boji da bi hapšenje Mladića izazvalo nasilje, jer je nasiljem prećeno i pre hapšenja Miloševića ili hrvatskog generala Ante Gotovine, a ništa se nije desilo.
Karla del Ponte priznala je "Mladoj fronti Dnes" da je razbesnelo to što je bivši srpski predsednik Slobodan Milošević umro pre nego sto je izrečena presuda, ali to ne doživljava kao svoj neupseh.
"Slobodan Milošević nikada nije smeo da dobije pravo da se pred sudom brani sam", rekla je i upozorila da bi u normalnim okolnostima taj proces trajao svega godinu i po dana i možda bi Milošević doživeo presudu.
"Zzrtve zločina dočekale su izvesnu meru pravde. To je veliki uspeh, ali sam po sebi ne može da obezbedi pomirenje", sumirala je rad Haškog tribunala Karla del Ponte.
Po oceni glavne tužiteljke, da bi se se krenulo dalje u procesu pomirenja naroda na Balkanu moraju da se uključe i lokalni i međunarodni političari.
"Istorijske knjige moraju da se isprave da uključe važne činjenice koje je sakupio Tribunal. Političari moraju te informacije da predaju biračima. To važi i za predstavnike verskih zajednica. Ljudi moraju da dobiju mogućnost da shvate šta je u njihovo ime počinjeno", zaključila je Karla del Ponte u intervjuu češkom listu.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.226
Још ћемо на крају да сазнамо да је хермафродит Карла у ствари шиптарска мафијашица...:lol::lol::lol:


Glas javnosti otkriva nove detalje iz biografije Karle del Ponte (2)

Optužbe na račun tužiteljke

Felipe Turover je još u martu 2001. godine podneo prijavu protiv Karle del Ponte i nepoznatih zbog ugrožavanja života i pokušaja ubistva u vezi sa Rusija-gejtom. Međutim, prijavu protiv svoje prethodnice odbio je Valentin Rošaher, švajcarski savezni tužilac

Karla del Ponte je rođena u švajcarskom gradiću Luganu pre 60 godina, gradu kocke i sumnjivih poslova. Blizina italijanske granice i mafijaškog grada Milana samo ga je još više činila zanimljivim za sumnjive kapitale italijanske, albanske i drugih mafija širom sveta. Karla je po završetku prava prvo radila u sopstvenoj firmi, da bi se posle nekoliko godina (1972. godine) obrela u državnoj službi, na položaju državnog tužioca. Odmah se prihvatila najosetljivijih poslova istraga protiv organizovanog kriminala i pranja mafijaških para, koji je bio pohranjen u domaćim bankama.
Delovala u sopstvenom interesu Karlin svedok Turover tvrdio je u intervjuu nemačkom piscu Jirgenu Elzeseru da ona i nije ničiji direktni saradnik, već da je radila samo za sebe i svoje interese, koji su se samo u pojedinim momentima eto poklapali sa interesima mafije ili svetskih državnih moćnika...
Turover: Ona je delovala samo u svom interesu. Prema političkim ciljevima je potpuno ravnodušna. Afera „Mobeteks“ nije bila samo udarac protiv mene, razobličenog Karlinog svedoka, nego i protiv Jeljcina, bez obzira na to što dalje nije istraživala - rekao je Turover.
Jedno od pitanja pisca Elzesera bilo je da li je u toj situaciji delovalo kao da Del Ponteova prima naloge iz Vašingtona?
Turover: Ona deluje samo u švajcarskom interesu. Švajcarska i švajcarske banke žive uglavnom od pranja novca. Svi diktatori i svi veliki kriminalci sveta ulažu svoj prljavi novac u ovu zemlju. Pre svega se kanton Tesin odlikuje time. Milioni se iz Italije naprosto u koferima donose preko granice. Svi političari u Tesinu to znaju i svi profitiraju od toga. A Del Ponteova, kao državna tužiteljka kantona, štitila je ovu praksu mnogo pre izbijanja afere „Mabeteks“! Ona je zaustavila istragu protiv jednog desničarskog društva u Čijasu, koji su direktno prali novac italijanske mafije. Ali, ona je pre svega prodelponteovski orijentisana. Za svoju karijeru bi učinila sve, pa čak i optužila Džordža Buša!!! Kao pravnica je ništavilo. NJen jedini talenat je u samoprikazivanju, u samopriređivanju za tržište - tvrdio je Turover u pomenutom intervjuu.
MISTERIOZNI POKLON
Nikada niko do kraja nije rasvetlio slučaj pranja novca italijanske mafije u švajcarskim bankama, pa ni „pravdoljubiva“ Del Ponteova, koja se time bavila sredinom osamdesetih godina. Ostala je zauvek i misterija famoznog poklona italijanske mafije, koji je u Lugano stigao iz obližnjeg Milana (rastojanje između ova dva grada iz dve susedne države je jedva osamdesetak kilometara, prim. aut). Prema podacima iz italijanskog podzemlja, mafija je otkupila svoju slobodu u švajcarskim bankama za nesmetani put prljavog novca koji se kasnije kao lepeza prenosio na račune i of-šor kompanije širom sveta.


Pa ipak stekao se utisak da se njen sporazum sa Olbrajtovom dobro plaća! Jer, postala je glavna tužiteljka u Hagu na predlog Amerikanaca! Zašto su hteli baš nju umesto neugodne Lujze Arbur, bez obzira na to što je Vašington taj sud smatrao od početka jednom beskorisnom ohološću... I na to pitanje tajni svedok koga je Karla prodala mafiji ima odgovor...
Turover: Del Ponteova i švajcarska vlada su pomogli Amerikancima i, kao čestiti ljudi, oni plaćaju za svoje narudžbe, pa je tako ona nagrađena položajem u Hagu. I tamo se Del Ponteova sjajno prodaje. Ona u rukama nije imala ništa protiv Miloševića i morao je da bude pušten - rekao je, između ostalog Turover Elzesneru i te 2002. godine, kada je rađen intervju. Zar u Hagu stvarno ne znaju da je švajcarska vlada obustavila jednu zasebnu istragu u aferi Del Ponteove?
Kako glavna tužiteljka Tribunala UN za ratne zločine može da ostane jedna gospođa koja je i sama predmet najviših sudskih istraživanja zbog teških prestupa, pitao je Turover. Odgovor ni do danas nije dobio.
Felipe Turover je još u martu 2001. godine podneo prijavu protiv Karle del Ponte i nepoznatih zbog ugrožavanja života i pokušaja ubistva u vezi sa Rusija-gejtom. Međutim, prijavu je, protiv svoje prethodnice - odbio Valentin Rošaher, švajcarski savezni tužilac! Ali, tu se priča o Karlinim pokušajima da zataška prošlost ipak ne završava...
Turover: Rošaher je zaštitio Del Ponteovu, pa sam ga tužio zbog povlašćivanja u njenu korist, i ta tužba ne samo da je prihvaćena, nego je u maju 2002. godine švajcarski savet postavio zasebnog istražitelja Artura Hublarda, nekadašnjeg glavnog tužioca kantona Jura. On istražuje moje optužbe protiv Rošahera i time je slučaj Del Ponteove konačno na stolu. Povrh toga, protiv Švajcarske sam pokrenuo tužbu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, jer se pred ovim sudom ne mogu optužiti privatne osobe. Ali, sadržinski se tužba pre svega usmerava protiv Del Ponteove, jer je ona kao državni tužilac Švajcarske dovela moj život u pitanje! Neshvatljivo je da ona i dalje službuje u Hagu.
Siroti Turover nije ni slutio pre pet godina da se Karlina karijera nikako ne okončava njenom „sudanijom“ u Hagu i proganjanjem Srba po belom svetu.
Tačno prvog januara 2008. godine počinje i njena diplomatska karijera u Argentini, kao još jedna nagrada švajcarske države za odanog i poverljivog službenika. A, istraga o svim njenim mahinacijama izgleda da će i dalje popričekati.

Autor:

Predrag Jeremić
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.