Karl-Markus Gaus: Jedan od najznačajnijih austrijskih pisaca u Novom Sadu

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.288
Književno veče Karl-Markusa Gausa, jednog od najznačajnijih austrijskih savremenih pisaca, održaće se u ponedeljak, 6. novembra u 19 časova u Kulturnom centru Novog Sada, Tribina mladih, Katolička porta 5.

Karl-Markus Gaus


Izdavačka kuća Akademska knjiga je objavila dve knjige ovog darovitog pisca: U muzeju odbačene budućnosti: četiri putovanja (2022) i Avanturističko putovanje kroz moje sobe (2023).

O knjigama će govoriti: László Végel, Dragan Prole, Emina Peruničić i Karl-Markus Gauß. Obezbeđeno je konsekutivno prevođenje. Prevodilac: Katharina Gualtieri.

U knjizi U muzeju odbačene budućnosti: četiri putovanja (prevela s nemačkog: Emina Peruničić, Akademska knjiga, 2022) Karl-Markus Gaus se ponovo otisnuo na putovanje po istočnoj Evropi i Balkanu. U Moldaviji, najsiromašnijoj zemlji evropskog kontinenta, zarazio se „čežnjom za Moldavijom”, zavoleo je njene predele i ljude. U Bugarskoj je otkrio zemlju drugačiju od one iz koje nam neprestano stižu loše političke vesti, a u Zagrebu neobičnu igru sećanja i zaborava svojstvenu nacionalnoj kulturi Hrvatske. Konačno, u Vojvodini, koja je nеkada bila Evropa u malom, pošao je tragom svoje majke i nasleđa Podunavskih Švaba. Gaus reportažu, istoriju i autobiografiju znalački kombinuje u putopisnu prozu kakvu niko drugi ne ume da piše.

Avanturističko putovanje kroz moje sobe (prevela s nemačkog: Emina Peruničić, Akademska knjiga, 2023) je dnevnik, istraživačko putovanje, sećanje na preminule prijatelje, krajnje lična odiseja kroz prostor i vreme koja prevazilazi književne i druge granice. Ko pročita ovu knjigu mogao bi gotovo naslepo da se snalazi po prostorijama stana nedaleko od salcburškog Zigmundstora: klimava drvena polica, zastakljen tekst pesme Alberta Erenštajna ispisan rukom pesnika pored ulaznih vrata, kosi plafon sobe na gornjem spratu. Mnogo je sveta u toj knjizi smešteno u stan srazmerno male kvadrature, a Gaus pravi asocijativna skretanja i ekskurzije, preskače epohe i granice i sa tog putovanja se vraća sa ogromnim prtljagom – piše Volfgang Paterno.

Karl-Markus Gaus (Karl-Markus Gauß, Salzburg, 1954), jedan je od najznačajnijih savremenih austrijskih pisaca, esejista i urednik. Njegovi preci su živeli u okolini Novog Sada do 1945. Karl-Markus Gaus živi u Salcburgu. Od 1991. Gaus je glavni urednik književnog časopisa Literatur und Kritik. Njegove knjige prevedene su na više stranih jezika i dobile su veliki broj nagrada, među kojima su: Nagrada „Šarl Vejon” (Prix Charles Veillon), Austrijska umetnička nagrada za književnost (Österreichischer Kunstpreis für Literatur), Nagrada „Johan Hajnrih Merk” (Johann-Heinrich-Merck-Preis), Nagrada „Žan Ameri” (Jean-Améry-Preis) i Lajpciška književna nagrada za evropsko razumevanje (Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung). Karl-Markus Gaus primljen je 2006. godine za člana Nemačke akademije za jezik i poeziju. Karl-Markus Gaus otvorio je 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga (2017), kada su zemlje nemačkog jezičkog područja i književnosti na nemačkom jeziku (Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn) bile počasni gosti.

sinhro.rs
 

Back
Top