Karl Gustav Jung, 3 principa koja će vam promeniti život

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
5.566
JUNG.jpg
Karl Gustav Jung, švajcarski psihijatar i osnivač analitičke psihologije, ostavio je iza sebe duboko nasleđe u proučavanju ljudskog ponašanja i psihe. Proučavao je ljudsku psihu, istražujući oblasti kao što su religija, mitologija, snovi i proces samospoznaje ili individuacije. Njegove ideje i danas odjekuju, nudeći bezvremenu mudrost o životu, odnosima i samorazumevanju.

Jung je govorio o složenoj ravnoteži u psihi, gde suprotstavljene sile – svesne i nesvesne, svetlost i senka – deluju u interakciji kako bi vodile lični rast. Verovao je da je proces pronalaženja svog pravog ja neophodan za postizanje psihološkog integriteta.

Ova 3 principa mogu produbiti vaše razumevanje sebe i drugih:

1. Pustite one koji odlaze i zagrlite budućnost

„Ne zadržavajte onoga ko vas ostavi. U suprotnom, neće doći onaj ko treba da vam dođe”, pisao je Jung, verujući da je život neprekidan ciklus promena i da nas držanje za veze ili situacije koje su dostigle svoj prirodni završetak sprečava da uživamo u novim mogućnostima.

2. Depresija je gost, a ne neprijatelj

„Depresija je kao dama u crnom. Ako dođe, nemojte je oterati, nego je pozovite za sto u goste i slušajte šta namerava da vam kaže.

3. Osuda je zatvor

„Osuda ne oslobađa, ona tlači", smatra Jung. Njegova učenja nude riznicu mudrosti koja nam može pomoći da se krećemo kroz naš lični rast i odnose sa drugima.

Izvor: magazin.novosti.rs

Ceo tekst ovde https://ddl.rs/zdravlje/psihologija/karl-gustav-jung-3-principa-koja-ce-vam-promeniti-zivot/

Šta mislite o ovim principima? Da li je lako puštanje onih koji odlaze?

Foto: Wikipedia

Meni nije jasno zašto neki ljudi ne prihvataju savete, ni ova tri Jungova principa, a ni savete psihologa i psihijatra.

Ti isti ljudi ne prihvataju ni dobronamerne savete od najbližih. Zašto?
Mozda zbog uverenja nekog koje im je usadjeno iz nekog razloga( da li zbog okoline,bliznjih ili nekih sopstvenih strahova)
Mozda i predrasuda.
Nekada stvari nisu onakve kako izgledaju.
A opet...do te neke spoznaje covek mora da se "probudi" da bi ih prihvatio ili samospoznao.

Uglavnom po inerciji...covek se drzi puta na kome vec jeste.

1. U vecini slucajeva tacno, tesko je zadrzati ljude koji ne zele da budu u vasem zivotu, no s druge strane ako ni malo ne ulazete u druge, ostat’ cete usamljeni.

2. Depresija je uglavnom rezultat neadekvatnog nacina zivota, nedovoljno uspeha i sl. Mislim da je C.G. Jung hteo da kaze da treba razumeti zasto smo u depresiji i ukloniti uzroke, u cemu se slazem, pozitivno razmisljanje bez konkretnih rezultata nema dobru prognozu.

3. Ceo svet posmatramo kroz filter kojim procenjujemo, ocenjujemo itd…
Ako smo kriticni prema drugima, onda cemo biti jako kriticni i prema sebi, ako prihvatimo tudje mane, prihvatiti cemo i svoje.
“Kako sudis, tako ce ti i suditi”,
ova tema se pojavljuje u raznim civilizacijama i duhovnim disciplinama, i tacna je- tj broj 3 je najkorisniji savet na celoj listi.

Pogledajte prilog 1652605Karl Gustav Jung, švajcarski psihijatar i osnivač analitičke psihologije, ostavio je iza sebe duboko nasleđe u proučavanju ljudskog ponašanja i psihe. Proučavao je ljudsku psihu, istražujući oblasti kao što su religija, mitologija, snovi i proces samospoznaje ili individuacije. Njegove ideje i danas odjekuju, nudeći bezvremenu mudrost o životu, odnosima i samorazumevanju.

Jung je govorio o složenoj ravnoteži u psihi, gde suprotstavljene sile – svesne i nesvesne, svetlost i senka – deluju u interakciji kako bi vodile lični rast. Verovao je da je proces pronalaženja svog pravog ja neophodan za postizanje psihološkog integriteta.

Ova 3 principa mogu produbiti vaše razumevanje sebe i drugih:

1. Pustite one koji odlaze i zagrlite budućnost

„Ne zadržavajte onoga ko vas ostavi. U suprotnom, neće doći onaj ko treba da vam dođe”, pisao je Jung, verujući da je život neprekidan ciklus promena i da nas držanje za veze ili situacije koje su dostigle svoj prirodni završetak sprečava da uživamo u novim mogućnostima.

2. Depresija je gost, a ne neprijatelj

„Depresija je kao dama u crnom. Ako dođe, nemojte je oterati, nego je pozovite za sto u goste i slušajte šta namerava da vam kaže.

3. Osuda je zatvor

„Osuda ne oslobađa, ona tlači", smatra Jung. Njegova učenja nude riznicu mudrosti koja nam može pomoći da se krećemo kroz naš lični rast i odnose sa drugima.

Izvor: magazin.novosti.rs

Ceo tekst ovde https://ddl.rs/zdravlje/psihologija/karl-gustav-jung-3-principa-koja-ce-vam-promeniti-zivot/

Šta mislite o ovim principima? Da li je lako puštanje onih koji odlaze?

Foto: Wikipedia

Pod 1. Mislim da je ovo lakše reći nego učiniti. Neke ljude sam izbacio odavno kao i oni mene. Iako ja to nisam zeleo. Mislio sam da imamo odnos koji moze da traje. Drugi nisu tako mislili. Neki kontakti, druženja su se prekinula i to sam znao da će se desiti posle određenog perioda.

Teško je.
Naročito za one koji ne vole promene i žive u svojoj ušuškanosti.

Navika igra veliku ulogu.
Neki ljudi odlaze iako su fizički još uvek tu.
Ne postoje dobre ili loše navike, samo navika. Navika podrazumeva ponavljajuću radnju koja proizilazi iz nesvesnosti. Čovek namerno upada u navike ili je ubeđen propagandom; ili zbog straha pada u samozaštitne reflekse. Tako je i sa zadovoljstvom. Praćenje rutine, koliko god efikasna ili neophodna u svakodnevnom životu bila, uglavnom vodi ka mehaničkom načinu života. Može se raditi ista stvar svakog dana u isti čas, a da to ne pređe u naviku, kada postoji svest o tome šta se radi. Pažnja razbija naviku. Tek kada nema pažnje nastaju navike. Svako jutro možete ustati u isto vreme i znate zašto ustajete. Ova svest može drugom da izgleda kao navika, dobra ili loša, ali zapravo za onoga ko je svestan, pažljiv, navika uopšte nema. Upadamo u psihološke navike ili rutinu jer mislimo da je to najudobniji način života. Kada pažljivo posmatrate, čak i sa navikama koje se formiraju u odnosima, ličnim ili drugim, postoji određeni kvalitet indolentnosti, nemara i zanemarivanja. Sve to daje lažni osećaj intimnosti, sigurnosti i dovodi do lake okrutnosti.

Ne postoje dobre ili loše navike, samo navika
Mislim da navike mogu biti i loše i dobre.
Život se, uglavnom, sastoji od njih. Navikla sam na prvu jutarnju kafu, na rituale pred spavanje...
Navikla sam i na cigarete ( primer loše navike ).
Kada pažljivo posmatrate, čak i sa navikama koje se formiraju u odnosima, ličnim ili drugim, postoji određeni kvalitet indolentnosti, nemara i zanemarivanja. Sve to daje lažni osećaj intimnosti, sigurnosti i dovodi do lake okrutnosti.
Na ovo sam mislila, kada sam pisala post.
Čovek se vezuje za drugog čoveka i kada se ta veza prekine, ostaje praznina. Loš osećaj. Iako je, ponekad, u pitanju navika a ne ljubav.

Mislim da navike mogu biti i loše i dobre.
Život se, uglavnom, sastoji od njih. Navikla sam na prvu jutarnju kafu, na rituale pred spavanje...
Navikla sam i na cigarete ( primer loše navike ).

Na ovo sam mislila, kada sam pisala post.
Čovek se vezuje za drugog čoveka i kada se ta veza prekine, ostaje praznina. Loš osećaj. Iako je, ponekad, u pitanju navika a ne ljubav.
Postoji opasnost u svakoj navici, navici pušenja, ponavljanju radnji, upotrebi reči, misli ili ponašanja. Ovo čini um potpuno neosetljivim; a proces degeneracije je pronalaženje nekog oblika iluzorne sigurnosti kao što je nacija, verovanje ili ideal i prianjanje za to. Svi ovi faktori su veoma destruktivni po stvarnu bezbednost. Živimo u izmišljenom svetu, koji je postao stvarnost. Dovesti u pitanje ovu iluziju znači postati ili revolucionar ili prihvatiti permisivnost. I jedno i drugo su faktori degeneracije.

Na kraju krajeva, mozak sa svojim izuzetnim kapacitetima je uslovljavan iz generacije u generaciju da prihvati ovu pogrešnu sigurnost, koja je sada postala duboko ukorenjena navika. Da bismo razbili ovu naviku, prolazimo kroz razne oblike mučenja, višestruka bekstva ili se bacamo u neku idealističku utopiju. . Ovo je zajednički proces; ne radi se o tome da prvo istražujete svoju uslovljenost, a zatim obavestite drugog o svojim otkrićima. Zajedno istražujete i otkrivate istinu. Ovo zahteva određeni kvalitet strpljenja; ne strpljenje vremena već istrajnost i marljiva briga o potpunoj odgovornosti.

Ovo je zajednički proces; ne radi se o tome da prvo istražujete svoju uslovljenost, a zatim obavestite drugog o svojim otkrićima. Zajedno istražujete i otkrivate istinu. Ovo zahteva određeni kvalitet strpljenja; ne strpljenje vremena već istrajnost i marljiva briga o potpunoj odgovornosti.
Ako bi mogao da pojasnis ovaj deo, nije mi bas jasno kako je ovo zajednicki proces?
Pretpostavljam da govoris o individualizaciji?

Meni nije jasno zašto neki ljudi ne prihvataju savete, ni ova tri Jungova principa, a ni savete psihologa i psihijatra.

Ti isti ljudi ne prihvataju ni dobronamerne savete od najbližih. Zašto?
Zato što nisu dozreli da shvate benefite saveta.
Poznajem neke koji ne prihvataju savete najbližih, ali zato prihvate identične savete stručnih lica.

Back