Kardinal Bozanić u Jasenovcu

.-.. .--- ..- -... ---

Elita
Banovan
Poruka
22.671
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i njegovi pomoćni biskupi, te svećenici Zagrebačke nadbiskupije nakon Stare Gradiške otišli su u Jasenovac, a obići će i Petrinju.
Prvi je put da Jasenovac pohodi kardinal.
Ispred zatvora u Staroj Gradiški, koji je bio prva postaja hodočašća svećenika Zagrebačke nadbiskupije, Bozanić je održao govor u čast žrtvi, svećenika i vjernika laika.
U hodočašću sudjeluje oko 400 svećenika Zagrebačke nadbiskupije.
Izvor: TTXT HTV

Koliko je bio insert na tv, moglo se razabrati jasno osuđivanje zločina, zločinaca, a posebno i zločinaca koji su bili pripadnici klera. :ok:

Ako neko ima nešto opširnije, nek postavi.
 
Bozanić: Nismo došli da se izvinjavamo


Kardinal Bozanić

ZAGREB – Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je danas da „u Jasenovcu oseća duboku bol zbog svih žrtava”, istakavši da nije došao ni da polemiše ni da se izvinjava.

„Nismo došli ovamo radi raspravljanja i polemiziranja, ne dolazimo izneti izvinjenja, opravdanja ili izjašnjavanja, niti političke stavove, iako to neki od nas traže” rekao je Bozanić u Jasenovcu.

Bozanić je danas, zajedno sa još 400 sveštenika Zagrebačke nadbiskupije, krenuo na hodočašće u Staru Gradišku, Jasenovac i Petrinju.

Poseta spomen-području koncentracionog logora Jasenovac iz vremena ustaške NDH izazvala je najviše zanimanja javnosti, jer su najviši predstavnici klera to područje posetili prvi put nakon Drugog svetskog rata.

Nadbiskup je u govoru na misi u jasenovačkoj župnoj crkvi naglasio da su upravo politički stavovi „često znali zagaditi istinu” i naglasio da „u Jasenovcu oseća duboku bol zbog svih žrtava, a posebno zbog onih koji su ovde trpeli i bili ubijeni od strane pripadnika hrvatskog naroda, a još više od strane pripadnika Katoličke crkve”.

„Iako prepoznajemo greh onih koji su nedostojno nosili katoličko ime, Katolička crkva nikada u tome i takvim zločinima nije učestvovala niti ih je podržavala”, rekao je kardinal Bozanić. :hahaha:

On je naglasio da „iako neki žele Crkvi pripisivati propust 'nečinjenja'“ ima mnogo „pokazatelja da su se predstavnici Crkve i njeni vernici na razne načine u teška vremena protivili nečovečnoj ideologiji koja je bila usmerena prema drugomu čoveku, a osobito prema pripadnicima židovskog i srpskog naroda, prema Romima, ali i političkim neistomišljenicima iz hrvatskog naroda”.

Bozanić je upozorio da „sve žrtve jasenovačkog logora vape za istinom”, posebno vezano za tačan broj žrtava i njihova imena, te da su upravo one „vrlo često u prošlim desetlećima bile iskorištavane u cilju stigmatiziranja hrvatskoga naroda kao genocidnog naroda i hrvatske države kao nepoželjne jedinice”. :hahaha:

Bozanić je u svojoj propovedi podsetio i na mnoge još nerešene zločine ne samo iz vremena Drugog svetskog rata, nego i one iz vremena komunističkog režima, pa i iz ratova 90-ih godina.

„I dok ovde s hrišćanskim pijetetom molimo, spominjući se žrtava ustaškog režima, s ovog mesta dižemo svoj vapaj i za istinom o žrtvama komunističkog režima, jer nažalost još uvek se u nas taji, skriva i poriče zločin komunizma učinjen tokom rata, nakon rata i sve vreme njegove strahovlade” rekao je nadbiskup.

Bozanić je upitao zbog čega ni devetnaest godina nakon demokratskih promena još nema popisa žrtava komunizma i ko to sprečava.

Bozanić je dodao i da ne može prihvatiti opravdanje ubica s početka 90-ih godina, koji su svoje zločine pravdali rečima da je to bilo „preventivno delovanje da se ne bi ponovila zverstva iz ustaškog logora u Jasenovcu”, a oštro je kritikovao i one koji, kako je kazao, „s političke pozornice propagiraju da je Katolička crkva uporište ustaštva”.

Nakon mise Bozanić je zajedno sa sveštenicima razgledao spomen-područje Jasenovca i pomolio se pod spomenikom „Cvet”, nakon čega se uputio u Petrinju.
 
Izvor: TTXT HTV

Koliko je bio insert na tv, moglo se razabrati jasno osuđivanje zločina, zločinaca, a posebno i zločinaca koji su bili pripadnici klera. :ok:

Ako neko ima nešto opširnije, nek postavi.

lijepa gesta al prekasno! :idea:

tim više da imam osjećaj nakon višegodišnjih pritisaka su to napravili jednim dijelom i zbog toga...sjetimo se koliko im je to Mesić puta spočitavao :think:
to bi sami trebali napraviti odmah svršetkom rata u Hrvatskoj (ovog iz devedesetih)...pošto za vreme komunizma nisu mogli
a ne oni su rađe išli (neki od njih) na koncerte Tupsona, davali mise zadušnice za ustaške zločince itd..:eek:.

kao što rekoh...lijepa gesta al ništa više od toga:idea: u svakom slučaju bolje ikad nego nikad...pa iz tog stanovištva jedan aplauz :klap: (al samo jedan)
 
po meni bi bilo u redu da se održi sv Misa katoličke crkve i pravoslavne crkve u Hrvatskoj...kao neka (ne mora biti misa) već zajedničko okupljanje, i u tišini moliti za te ljude koji su poginuli u duhu kršćanstva i napraviti međuetničku i međureligijsku neku manifestaciju druženja, radionica, predavanja za mlade na kojima bi po biblijskim postulatima učili mlade ljude koliko je štetan nacionalizam, šovinizam, fašizam i nacizam...a sve u cilju kao neke istorijske pomirbe preko Crkve:rtfm:

nije išlo preko Partije možda će preko Crkve bolje ić:idea:

ako smo vernici kako većina u Hrvatskoj ali i u Srbiji kaže DA JESU :think:

toliko od mene za opvu temu :bye:
 
Bozanić u Jasenovcu:Nisam došao da se izvinim
Cetvrtak, 24. septembar 2009. 18:22


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je da "u Jasenovcu oseća dukoku bol zbog svih žrtava', istakavši da nije došao da se izvinjava ni da polemiše.

"Nismo došli ovamo radi raspravljanja i polemiziranja, ne dolazimo izneti izvinjenja, opravdanja ili izjašnjavanja, niti političke stavove, iako to neki od nas traže" rekao je Bozanić u Jasenovcu.

Bozanić je danas, zajedno sa još 400 sveštenika Zagrebačke nadbiskupije, krenuo na hodočašće u Staru Gradišku, Jasenovac i Petrinju.

Poseta spomen-području koncentracionog logora Jasenovac iz vremena ustaške NDH izazvala je najviše zanimanja javnosti, jer su najviši predstavnici klera to područje posetili prvi put nakon Drugog svetskog rata.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocenio je da je dobro što je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić posetio Spomen-područje Jasenovac, ali je dodao da je "loše što je poseta iskorišćena da se kažu stvari koje nije trebalo izreći na tom mestu".

"Pre svega, činjenice u vezi sa Jasenovcem dobro su poznate, kao i sa karakterom zločina, zločinačkom namerom, planovima i zločinačkim sistemom" izjavio je Pupovac za Betu i dodao da se precizan broj i tačan identitet svih žrtava logora vrlo verovatno nikada neće saznati.

Iako je već ta činjenica vredna poštovanja prema žrtvama, Kardinal Bozanić smatra da je potrebno znati imena i broj žrtava da bi im se izrazilo poštovanje, zaključio je Pupovac.

On je naglasio da smatra da je sve oni koji su počinili zločin u Jasenovcu, ali i koji su pokrenuli "maticu zločina" na području bivše Jugoslavije služeći se ideologijom istrebljenja naroda, na tom mestu danas trebalo osuditi.

Direktorka Spomen-područja Jasenovac Nataša Jovičić izjavila je danas da je poseta zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića "kruna svih dosadašnjih poseta predstavnika Katoličke crkve u Hrvatskoj tom nekadašnjem koncentracionom logoru".

Dodala je da je kardinala tokom razgledanja Muzeja zanimao način prikupljanja podataka o žrtvama, te da je u razgovoru sa zagrebačkim nadbiskupom naglasila da su tom koncepcijom dali naglasak dostojanstvu žrtava.

"Tim stavom kardinal je zadovoljan, rekao je da je hrišćansko shvatanje da se žrtvama treba pokloniti", rekla je Jovičić, napomenuvši kako je Jasenovac mesto zločina, ali da su predstavnici Spomen-područja postigli cilj jer je tom važnom posetom poslata poruka mira hrvatskoj javnosti.

Nadbiskup je u govoru na misi u jasenovačkoj župnoj crkvi naglasio da su upravo politički stavovi "često znali zagaditi istinu" i naglasio da "u Jasenovcu oseća duboku bol zbog svih žrtava, a posebno zbog onih koji su ovde trpeli i bili ubijeni od strane pripadnika hrvatskog naroda, a još više od strane pripadnika Katoličke crkve".

"Iako prepoznajemo greh onih koji su nedostojno nosili katoličko ime, Katolička crkva nikada u tome i takvim zločinima nije učestvovala niti ih je poddržavala", rekao je kardinal Bozanić.

On je naglasio da "iako neki žele Crkvi pripisivati propust 'nečinjenja'" ima mnogo "pokazatelja da su se predstavnici Crkve i njeni vernici na razne načine u teška vremena protivili nečovečnoj ideologiji koja je bila usmerena prema drugomu čoveku, a osobito prema pripadnicima židovskog i srpskog naroda, prema Romima, ali i političkim neistomišljenicima iz hrvatskog naroda".

Bozanić je upozorio da "sve žrtve jasenovačkog logora vape za istinom", posebno vezano za tačan broj žrtava i njihova imena, te da su upravo one "vrlo često u prošlim desetlećima bile iskorištavane u cilju stigmatiziranja hrvatskoga naroda kao genocidnog naroda i hrvatske države kao nepoželjne jedinice".

Bozanić je u svojoj propovedi podsetio i na mnoge još nerešene zločine ne samo iz vremena Drugog svetskog rata, nego i one iz vremena komunističkog režima, pa i iz ratova 90-ih godina.

"I dok ovde s hrišćanskim pijetetom molimo, spominjući se žrtava ustaškog režima, s ovog mesta dižemo svoj vapaj i za istinom o žrtvama komunističkog režima, jer nažalost još uvek se u nas taji, skriva i poriče zločin komunizma učinjen tokom rata, nakon rata i sve vreme njegove strahovlade" rekao je nadbiskup.


http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=147722

Bozanić je upitao zbog čega ni devetnaest godina nakon demokratskih promena još nema popisa žrtava komunizma i ko to sprečava.

Bozanić je dodao i da ne može prihvatiti opravdanje ubica s početka 90-ih godina, koji su svoje zločine pravdali rečima da je to bilo "preventivno delovanje da se ne bi ponovila zverstva iz ustaškog logora u Jasenovcu", a oštro je kritikovao i one koji, kako je kazao, "s političke pozornice propagiraju da je Katolička crkva uporište ustaštva".

Nakon mise Bozanić je zajedno sa sveštenicima razgledao spomen-područje Jasenovca i pomolio se pod spomenikom "Cvet", nakon čega se uputio u Petrinju.

Neposredno pre posete Jasnovcu Bozanić je posetio gradilište nove župne crkve u Staroj Gradiški, kao i prostor nekadašnjeg zatvora iz vremena nakon Drugog svetskog rata, u kojem je, uz veliki broj političkih zatvorenika i protivnika bivšeg režima, robijalo i oko 300 katoličkih sveštenika.
 
Dos'o da vidi kako su njegovi odradili pos'o !!!

a i ono, zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina vazi u ovom slucaju.

kad nema izvinjenja, sta onda drugo moze da bude.

da katolicka crkva nema veze sa genocidom nad ljudima koji su govorili isti jezik kao i njihovi egzekutori, ziveli sa njima zajedno vekovima i koji eto samo slucajno su imali jednu razliku - drugacija vera - e taj argument da vera i crkva sa tim nemaju veze je cist bezobrazluk i sipanje soli na ranu.

ako ovo nije incident sirih razmera, ne znam sta jeste
 
Dobro je.
Do nedavno se još uvijek prizivalo vrh Katoličke crkve u Hrvata da oda poštovanje jasenovačkim žrtvama i da se ispričaju za počinjena zlodjela.
Ipak, činjenica je da su u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Karlovcu, na Pagu, zločine počinili ustaše, a ne Katolička crkva.
Neki pripadnici Katoličke crkve uzeli su aktivnog učešća u zločinima i te zločince je kardinal Bozanić danas osudio, kao i sve ostale ustaške koljače.
Da li bi možda rješenje bilo održavanje liturgije u mješovitom sastavu na tlu Jasenovca?
Da li bi tada bilo dovoljno jaka gesta da Srbi uvaže stav Kaptola po pitanju ustaša i Jasenovca?
I da li bi možda tada SPC osudila svog pripadnika popa Đujića za njegova zvjerstva?

Ostaje nam da vidimo u budućnosti!
 
Dobro je.
Do nedavno se još uvijek prizivalo vrh Katoličke crkve u Hrvata da oda poštovanje jasenovačkim žrtvama i da se ispričaju za počinjena zlodjela.
Ipak, činjenica je da su u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Karlovcu, na Pagu, zločine počinili ustaše, a ne Katolička crkva.
Neki pripadnici Katoličke crkve uzeli su aktivnog učešća u zločinima i te zločince je kardinal Bozanić danas osudio, kao i sve ostale ustaške koljače.
Da li bi možda rješenje bilo održavanje liturgije u mješovitom sastavu na tlu Jasenovca?
Da li bi tada bilo dovoljno jaka gesta da Srbi uvaže stav Kaptola po pitanju ustaša i Jasenovca?
I da li bi možda tada SPC osudila svog pripadnika popa Đujića za njegova zvjerstva?

Ostaje nam da vidimo u budućnosti!

razlika izmedju ustasa i zrtava je bila - vera, nista drugo.

masa ljudi je nasilno pokrstena, masa ljudi je bila prinudjena da se pokrsti da bi sacuvala zivote, paveliceva je masta bila da se trecina pokrsti.

masa je ubijena zbog - vere.

jer srbin koji se pokrsti postaje hrvat po automatizmu vase nacionalne ideologije.

moje pitanje tebi, ko je taj sto je krstio nasilno ljude?

jel u vasoj crkvi to tako ide od pamtiveka, stari patern, vekovima star, nista novo.

ko je krstio? ustase?
pavelic?

a da nije mozda kler?

jedini nacin da srbin prezivi je bio ili da uzme pusku i brani sebe i svoje ili da primi katolicku veru. ti to dobro znas al se pravis tosha.

vatikan je znao za to, pogotovo je bio revnostan u spasavanju ustasa posle rata, znao je i stepinac, znao je i onaj katolicki svestenik koji je vrsio tu djavolsku rabotu.hajde bogati, vredjas ovde, nemas pojma koliko.
 
Dobro je.
Do nedavno se još uvijek prizivalo vrh Katoličke crkve u Hrvata da oda poštovanje jasenovačkim žrtvama i da se ispričaju za počinjena zlodjela.
Ipak, činjenica je da su u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Karlovcu, na Pagu, zločine počinili ustaše, a ne Katolička crkva.
Neki pripadnici Katoličke crkve uzeli su aktivnog učešća u zločinima i te zločince je kardinal Bozanić danas osudio, kao i sve ostale ustaške koljače.
Da li bi možda rješenje bilo održavanje liturgije u mješovitom sastavu na tlu Jasenovca?
Da li bi tada bilo dovoljno jaka gesta da Srbi uvaže stav Kaptola po pitanju ustaša i Jasenovca?
I da li bi možda tada SPC osudila svog pripadnika popa Đujića za njegova zvjerstva?

Ostaje nam da vidimo u budućnosti!

Bilo bi potrebno da se kompleks Jasenovca izuzme iz hrvatske teritorije, jer na njemu i nema hrvata. Nesto kao ambasada..teritorija Srbije ili RS ..nebitno.Da tu hrvati nemaju nikakav pristup..da o kompleksu brinu prvenstveno Srbi,a da i Jevrji i ostali, srazmerno zrtvama, imaju pristup.

Mislim da bi to jedino bilo pravdeno i trajno resnje,jer smo ovako suoceni sa stalnim umanjivanjem zrtava..skrnavljenjem kompleksa raznim "umetnickim" postavkama i sl.Nista sto hrvati rade ne zadovoljava,jer nije primereno..Kao kad bi Nemci brinuli o Ausvicu.
 
Dobro je.
Do nedavno se još uvijek prizivalo vrh Katoličke crkve u Hrvata da oda poštovanje jasenovačkim žrtvama i da se ispričaju za počinjena zlodjela.
Ipak, činjenica je da su u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Karlovcu, na Pagu, zločine počinili ustaše, a ne Katolička crkva.
Neki pripadnici Katoličke crkve uzeli su aktivnog učešća u zločinima i te zločince je kardinal Bozanić danas osudio, kao i sve ostale ustaške koljače.
Da li bi možda rješenje bilo održavanje liturgije u mješovitom sastavu na tlu Jasenovca?
Da li bi tada bilo dovoljno jaka gesta da Srbi uvaže stav Kaptola po pitanju ustaša i Jasenovca?
I da li bi možda tada SPC osudila svog pripadnika popa Đujića za njegova zvjerstva?

Ostaje nam da vidimo u budućnosti!

razlika izmedju ustasa i zrtava je bila - vera, nista drugo.

masa ljudi je nasilno pokrstena, masa ljudi je bila prinudjena da se pokrsti da bi sacuvala zivote, paveliceva je masta bila da se trecina pokrsti.

masa je ubijena zbog - vere.

jer srbin koji se pokrsti postaje hrvat po automatizmu vase nacionalne ideologije.

moje pitanje tebi, ko je taj sto je krstio nasilno ljude?

jel u vasoj crkvi to tako ide od pamtiveka, stari patern, vekovima star, nista novo.

ko je krstio? ustase?
pavelic?

a da nije mozda kler?

jedini nacin da srbin prezivi je bio ili da uzme pusku i brani sebe i svoje ili da primi katolicku veru. ti to dobro znas al se pravis tosha.

vatikan je znao za to, pogotovo je bio revnostan u spasavanju ustasa posle rata, znao je i stepinac, znao je i onaj katolicki svestenik koji je vrsio tu djavolsku rabotu.hajde bogati, vredjas ovde, nemas pojma koliko.


ma pusti ti ljuba,... ko ga ne zna, skupo bi ga platio.
 

Back
Top