Karal - najstarija civilizacija u Americi

Sensei

Master
Moderator
Poruka
71.989
Pre više od 5.000 godina, Karal, prepoznat kao najstarija civilizacija u Americi i jedna od najranijih na svetu, shvatio je ranjivost svoje zemlje na zemljotrese i njihovu sposobnost da predvide klimu posmatranjem zvezda. Oni su cenili nauku, znanje, rešavanje problema i inovacije.

Arhitektura i astronomija
Karal, u srednjoj dolini reke Supe, Baranka, bio je suočen sa stalnom pretnjom zemljotresa. Da bi ovo ublažili, koristili su potporne zidove iza platformi ispunjenih šikrama (kese od biljnih vlakana punjene kamenjem). Ove šikra su stabilizovale strukture tokom podrhtavanja tako što su distribuirale seizmičke talase, smanjujući štetu.

1716574749967.png


Njihova interesovanja su se širila do nebesa. Ispred Carala otkrivena je podzemna opservatorija sa krovom i stepenicama, koja se koristila za posmatranje i analizu nebeskih kretanja. Kamena poravnanja iz ove opservatorije obeležila su putanje Sunca, Meseca i drugih zvezda.
 
Energija i kultivacija

Karalovi stručnjaci su iskoristili vetar i vatru koristeći Venturi princip (formalno priznat u Evropi 1797. godine). Izgradili su podzemne ventilacione kanale kako bi održali vatru bez ljudske intervencije.

U poljoprivredi, Caral se istakao u uzgoju obojenog pamuka, razvijajući različite nijanse izvan domaćih sorti.
Ova dostignuća pokazuju da su naučne inovacije u regionu bile domaće, vođene potrebom za rešavanjem savremenih izazova.
 

Back
Top