Karakter

Urwald

Aktivan član
Poruka
1.546
Karakter je deo ličnosti koji se razvija vremenom i on predstavlja skup osobina, vrednosti i stavova koji određuju kako razmišljamo, osećamo i delujemo u različitim situacijama.
Za razliku od ličnosti (koja je širi pojam) karakter se odnosi na naš moralni i etički aspekt tj. na naš unutrašnji kompas.

Kakav je vaš karakter?

Nisam nametljiv. To je mana za neka dostignuća u životu da tako kazem. Pošto sam svestan i upoznat u kakvom (sto bi Dunja to sam ja rekla) sosajetiju zivim biti nametljiv je gubljenje živaca. Naravno zavisi šta želite nekad i treba. Za sad nisam imao potrebu za tim.

Prvo bih definisao licnost i karakter.
Karakter (lat. animus)-
Karakter jednim delom zavisi od genetike, a drugi deo se formira kroz obrasce emocionalnog odnosa unutar sistema dete-negovatelj/ okolina, ovi odnosi donose do (uglavnom) nesvesnih organizacionih principa/sablona koje oblikuju kasnije odnose i dozivljaje. Karakter je tesko i sporo promenjiv, neke osnove karakteristike poseduje fetus vec u svojoj 6toj nedelji- ako diramo stomak trudnice neki su mirni, neki uzvracaju blago, a neki udaraju iz sve snage.

Licnost (lat persona)- ovo je ono sto pokazujemo svetu, licnost se razvija nakon karaktera, i ono se vise ocituje u ponasanju, u velikoj meri to je maska, vanjski deo dok je karakter na neki nacin velikim delom unutrasnja stvar.

Sto se mog karaktera tice- poprilicno svojeglav, introvertiran, radoznao- volim da ucim, volim da razumem stvari, empatican.

Mislim da se karakter ne menja u odraslom dobu.
Na ponašanje možemo donekle da utičemo.
Iskoristit’ cu ovu poruku kao dobru priliku da dodatno iskomplikujem stvari-
prema mom razumevanju,
ponasanje i licnost “ persona” se menja u odredjenoj meri s vremenom i generalno moze se dosta promeniti

karakter- se menja u dosta malo, ali moze se promeniti, npr terapijom i raznim metodama, mada su promene spore

Licne/osobne karakteristike se vrlo tesko menjaju- ovde mislim na “velikih 5”:
-ekstrovertnost (extraversion)
-saradljivost (agreeableness)
-savesnost (consciousness)
-neuroticizam (neuroticism)
-otvorenost za iskustva ( openness to experience)

Po nekim istrazivanja i kod osobina licnosti je bilo promena, no jako malih.

Poslednja izmena:

Back