Karakter srpskog gastarbajtera

Zašto mi Srbi nećemo jedni drugima da pomognemo da stignu u inostranstvo i bar malo se snađu i osamostale?
Zašto su uvek odgovori:I ovde nema posla.I ovde je teško.
To nije slučaj sa Romima,Muslimanima,Šiptarima.

Zsšto je toliko teško primiti rođaka,prijatelja,na 5 dana i naći mu kakav takav posao pa će on dalje sam,sigurno mu neće biti dalje na grbači.
Zašto je to tako?

ne verujem da je veliki broj onih koji ne bi pruzili pomoc koju ti navodish a da su u mogucnosti da je pruze, ali je veliki broj onih koji nisu u stanju da je pruze...
ja prva ne bih mogla da garantujem nekom da bih mu nashla posao u periodu od 5 dana...

Zašto mi Srbi nećemo jedni drugima da pomognemo da stignu u inostranstvo i bar malo se snađu i osamostale?

Zsšto je toliko teško primiti rođaka,prijatelja,na 5 dana i naći mu kakav takav posao pa će on dalje sam,sigurno mu neće biti dalje na grbači.
Zašto je to tako?

Zato sto i oni jedva opstaju i stide se samih sebe na sta su sve pristali zarad dolara vise, pa ne zele da to drugi vide.

pa ako u srbiji umes nekome da nadjes posao znaci nisi totalno raspadnut, onda valjda mozes da se snadjes i u inostranstvu bez tih rodjaka??

Ma ja mogu da se snađem i u paklu.Pričam o drugim ljudima iz meni bliskog okruženja.Pusti mene..jaaa..sam jedan..recimo..Bože..ja sam..ono što sam ja preživeo i kako sam preživeo malo ko to može.
Samo me frustrira ta pojava.

Zašto je to tako?

meni se cini da je najblize onome da se boje da ne uspes bolje od njih
sto si sposobniji manja je verovatnoca da ce ti neko od njih pomoci da odes

Zašto je to tako?

Zato sto vrlo brzo u te Evrope i Amerike zaborave odakle su ..

ne verujem da je veliki broj onih koji ne bi pruzili pomoc koju ti navodish a da su u mogucnosti da je pruze, ali je veliki broj onih koji nisu u stanju da je pruze...
ja prva ne bih mogla da garantujem nekom da bih mu nashla posao u periodu od 5 dana...

onda taj ostaje do daljneg kod tebe pa ti ajd' nemoj da se potrudiš da mu nađeš posao

Poslednja izmena:
onda taj ostaje do daljneg kod tebe pa ti ajd' nemoj da se potrudiš da mu nađeš posao

hm, ja sad planiram da dovedem burazera i sumnjam da cu uspeti neshto da mu nadjem, a naravno da cu dati sve od sebe... naravno, ne zato shto mi igra neku ulogu koliko ce biti kod mene vec zato shto zelim da predje ovde da zivi... ali chinjenica je da je gotovo nemoguce naci posao nekom ko ne zna jezik i nema dozvolu za rad tako da mislim da se preteruje sa tim mishljenjem da nashi ljudi nece da pomognu drugima...

Ne zanima me odlazak u inostranstvo. Pominjali su mnogi, mislim se u sebi kako ih kulturno otkaciti i staviti do znanja da me zanima. Podneblje u kojem se osoba inkarnira mora se nadvladati. Ako se to ne uradi onda inostranstvo ne vredi, ako se uspe strana zemlja nije ni potrebna.

sta znam moj jedan brat je emigrirao i tamo mu je finansijski dobro, jedino sto su se mnogo ugojili. otisao je doduse jer su ih tad hvatali za rat, izmedju ostalog
ne znam odu ljudi pa im je dobro na neki nacin, osim sto nisu na balkanu, mada i to je manje vise onako. a opet mislim da svi imaju neku ideju da je moguce da odesh i onda ti je lakse

hm, ja sad planiram da dovedem burazera i sumnjam da cu uspeti neshto da mu nadjem, a naravno da cu dati sve od sebe... naravno, ne zato shto mi igra neku ulogu koliko ce biti kod mene vec zato shto zelim da predje ovde da zivi... ali chinjenica je da je gotovo nemoguce naci posao nekom ko ne zna jezik i nema dozvolu za rad tako da mislim da se preteruje sa tim mishljenjem da nashi ljudi nece da pomognu drugima...

upravo tako
nije to baš jednostavno tek ajd nek dođe i eto posla i sve ostalo,
a što je najgore mnogi misle da se preko u inostranstvu pare beru na grani...i ja sam mislio tako, ali mućak

Zašto je to tako?

To je jedna odlika Srpskog mentaliteta.Posebno svojstvena za Sumadince,Vojvodjane,ove iz istocne i iz zapadne Srbije (znaci velika vecina).Ovi iz Sandzaka i sa Kosova su mnogo slozniji i privrzeniji jedni drugima.Na primer,u mom gradu se jedan sa Kosova zaposlio kao visoki policijski funkcioner a danas mozda svaki peti policajac u mom gradu NIJE sa Kosova i sve ih je zaposlio taj koji je prvi dosao.
Predpostavljam da svako ima svoj razlog.Znam puno ljudi koji u Americi,Nemackoj,Svedskoj rade kao cistaci WC-a,bastovani,fizikalci a kada dodju u Srbiju ponasaju se kao kabadahije.Kao da su popili svu pamet sveta i kao da niko na svetu nema vise para i znanja od njih.Moj rodjeni stric 40 godina zivi u Nemackoj i veoma je bogat cak i za tamosnje prilike.Moj otac je jednom pre 25 godina bio kod njega 2 dana i to je to.Nikada nikoga nije pozvao cak ni u goste.
Kao sto rekoh,srpska posla...

sta znam moj jedan brat je emigrirao i tamo mu je finansijski dobro, jedino sto su se mnogo ugojili. otisao je doduse jer su ih tad hvatali za rat, izmedju ostalog
ne znam odu ljudi pa im je dobro na neki nacin, osim sto nisu na balkanu, mada i to je manje vise onako. a opet mislim da svi imaju neku ideju da je moguce da odesh i onda ti je lakse

Svako za svoju glavu misli da je najpametnija. Tacno je da se zaradi vise ali sto znam ljude iz inostranstva podjednako imaju zivotne probleme kao ljudi odavde.

upravo tako
nije to baš jednostavno tek ajd nek dođe i eto posla i sve ostalo,
a što je najgore mnogi misle da se preko u inostranstvu pare beru na grani...i ja sam mislio tako, ali mućak

Pa da, ne ide to tek tako, mora se uloziti malo truda i jos dodatno postoji "rizik" da ces mu i financijski na pocetku morati pomoci, sluziti ga u svojoj kuci, nije to za svakoga :lol:

A kada smo vec kod karaktera gastica….
:lol::lol::lol:

Srbi su tamo bojazljivi, kao da su muda ostavili u rodnom kraju. Zive i rade po PS/uuuu..

Nekazem ja da se sad tamo moze covek obogatiti, to se moglo sedamdeseti godina, kad je Evropa cvatla. Sad se moze lepo ziveti, lepo pojesti, popiti , otici namore i voziti lep automobil. Samo to nasim gastarbajeterima ne pase , sto ne mogu se bogatiti kao pre, zidati vile u SRBIJANSKIM zabitima pa stalno kukaju.

SRBI tamo nisu snalazljivi, dok Romi , Siptari, Turi su daleko snalaziljivi. Zato i ne pomazu, jer ne znaju. Nisu probisveti.

Zašto je to tako?

zato sto svaki srbin ima vec na grbaci pola rodbine i dovoljno rashoda mimo svoje kuce.
u vecini slucajeva ne bi se mogli nazvati uspesnima u poslovnom svetu, a tradicionalno ne poseduju jezgro niti privrzenost, niti poriv da jedni drugima pomognu kao sto to recimo cine jevreji.

Back