Karadžić oslobođen dijela optužnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

bh_citadela

Buduća legenda
Banovan
Poruka
38.209
'28. jun 2012.
Karadžić oslobođen dijela optužnice
radovan_karadzic_22.jpg

Haški tribunal oslobodilo Radovana Karadžića tačke optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima van Srebrenice.

Trubunal je inače danas razmatrao zahtjev predsjednika Republike Srpske da bude oslobođen na polovini suđenja, utvrdivši da su tužioci izveli dovoljno dokaza protiv njega po 10 tačaka optužnice, uključujući i one za genocid u Srebrenici.

Saopštavajući odluku, predsjedavajući sudija O Gon Kvon je rekao da dokazi koje su predočili tužioci nisu dovoljni za dokazivanje tačke optužnice da su snage bosanskih Srba u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Muslimane i Hrvate "unište u potpunosti ili djelimično kao etničke grupe", što je uslov za genocid, iako ima dovoljno dokaza da su u tim opštinama počinile istrebljenje i progon nesrba.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je tužilaštvo, u nedavno okončanom dokaznom postupku, podnijelo dovoljno dokaza po svim drugim tačkama optužnice, uključujući i za genocid u Srebrenici, na osnovu kojih bi, ukoliko bi bili prihvaćeni, Karadžić mogao biti osuđen.

Raspravno vijeće je to utvrdilo primjenjujući, u skladu sa pravilima suda, najpovoljniji kriterijum procjene dokaza za tužilaštvo u ovoj fazi postupka, prije nego što sasluša dokaze Karadžićeve odbrane.

Suđenje će, poslije današnje odluke sudija, biti nastavljeno dokaznim postupkom Karadžićeve odbrane, koji će početi 16. oktobra.

Karadžić, koji se brani sam, prije današnje odluke, bio je optužen za genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici i za genocid nad nesrbima u još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

U 11 tačaka, Karadžić je optužnicom bio terećen za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumana djela, terorisanje, nezakonite napade na civile, i uzimanje talaca.

Predsjedavajući sudija Kvon rekao je da je vijeće utvrdilo da je tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi, ukoliko bi bili prihvaćeni, razumni presuditelj mogao zaključiti da su sve te zločine, izuzev genocida izvan Srebrenice, počinile oružane snage bosanskih Srba, pod vrhovnom komandom Radovana Karadžića.

Prema današnjoj odluci, na osnovu izvedenih dokaza optužbe moglo bi se zaključiti i da je postojao udruženi zločinački poduhvat, na čelu s Karadžićem, čiji je krajnji cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikog dijela teritorije BiH, na kojem je vođstvo bosanskih Srba namjeravalo da stvori sopstvenu državu.

"Raspravno vijeće utvrdilo je da bi na osnovu predočenih dokaza tužilaštva, ukoliko bi bili prihvaćeni, razumni procenitelj činjenica mogao zaključiti van svake sumnje da su snage bosanskih Srba počinile genocid nad muslimanskim civilima u Srebrenici", kazao je sudija Kvon.

Taj nalaz mogao bi se izvesti na osnovu predočenog "obimnog dokaznog materijala" da su snage bosanskih Srba poslije zauzimanja Srebrenice na sistematski način "ubile značajan broj vojno sposobnih muslimanskih muškaraca", a žene, djecu i starce nasilno protjerale, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u cilju "eliminacije bosanskih Muslimana iz Srebrenice".

"Genocidna namera" vođstva bosanskih Srba da potpuno ili djelimično uništi srebreničke Muslimane mogla bi se, na osnovu predočenih dokaza, izvesti iz sistematske prirode zločina i broja žrtava, naglasio je sudija Kvon, podvlačeći da su srpske snage pokušale da ubiju svakog vojno sposobnog Muslimana.

Odbacujući Karadžićevu tvrdnju da VRS nije držala Sarajevo u opsadi, niti terorisalo stanovništvo dugotrajnim neselektivnim granatiranjem i snajperisanjem, sudija Kvon rekao je da obilje dokaza tužilaštva ukazuje na suprotan zaključak, da je VRS, pod Karadžićevom vrhovnom komandom, od proljeća 1992. do jeseni 1995. podvrgavala civile "teroru", masovno ih ubijajući u nezakonitim napadima nasumičnom vatrom artiljerije i snajpera.

Svoju de fakto i de jure moć nad oružanim snagama, Karadžić je u Sarajevu koristio da "teroriše grad u političke svrhe" tako što je vatru na grad pojačavao ili smanjivao da bi postigao politički cilj, kazao je sudija, citirajući svjedočenje zvaničnika UN. Prema rečima sudije Kvona, cilj tog udruženog zločinačkog poduvhata bila je podjela Sarajeva, što je u susretima sa zvaničnicima UN ponavljao i sam Karadžić, pokazuju do sada predočeni dokazi.

Dokazi koje je tužilaštvo podnijelo raspravnom vijeću ukazuju i da su snage bosanskih Srba sprovele progon Muslimana i Hrvata u 20 opština širom BiH, "ubistvima, deportacijama i uništavanjem" nesrpske imovine, kulturnih i vjerskih objekata. Veliki broj nesrba, te snage ubile su tokom preuzimanja vlasti u tim opštinama, ali i kasnije u logorima u koje su ih nezakonito pritvorile, navele su sudije u današnjoj odluci.

U opštinama navedenim u optužnici, moglo bi se zaključiti na osnovu do sada izvedenih dokaza, sprske snage počinile su i krivično djelo istrebljenja, precizirao je sudija Kvon.

Raspravno vijeće prihvatilo je da su tužioci izveli dovoljno dokaza za tačku optužnice koja Karadžića tereti za uzimanje vojnika Unprofora za taoce u ljeto 1995, izloživši ih zatim kao "žive štitove" oko svojih strateških objekata u namjeri da spriječi napade NATO avijacije.

Suđenje Karadžiću počelo je krajem oktobra 2009. godine, ali je tužilaštvo prvog svjedoka pred sudije izvelo tek sredinom aprila 2010. Izvođenje dokaza protiv Karadžića tužioci su završili u maju ove godine.

Tokom dokaznog postupka, koji je počeo 10. aprila 2010, tužioci su pred sudije izveli ukupno 195 svjedoka, dok su brojna druga svjedočenja u spis uveli u pisanom obliku. Prvu optužnicu protiv Karadžića, Tribunal je podnio krajem jula 1995, ali je on ostao na slobodi do 21. jula 2008. godine, kada su ga u Beogradu uhapsile vlasti Srbije i zatim izručile u Hag.'
http://www.rtcg.me/vijesti/region/57109-karadzic-oslobodjen-dijela-optuznice.html
"U opštinama navedenim u optužnici, moglo bi se zaključiti na osnovu do sada izvedenih dokaza, sprske snage počinile su i krivično djelo istrebljenja, precizirao je sudija Kvon." - Šta je ovo , da sudiji nisu udarile vrućine u glavu , jel to istrebljenje nije genocid .. Nećemo vas genocidisati , samo ćemo vas istrijebiti ..
 

GeorgeV

Buduća legenda
Poruka
29.963
Kako da se odlučim kad nisam upoznata sa detaljima - po čemu se razlikuje genocid od istrebljenja ?

Kako po čemu?

Genocid znači da se ubijaju samo vojno sposobni muškarci od 16 do 60 godina (po zakonu o narodnoj odbrani SFRJ), a žene, starci i deca se stave u autobuse i odvezu na prijateljsku teritoriju.

Istrebljenje znači proterivanje sa jedne teritorije na kojoj ste manjina, na onu teritoriju na kojoj ste većina.

To su ti najnovije definicije suda u Hagu.
 

GeorgeV

Buduća legenda
Poruka
29.963
. . .

Mladić je samo simbolički izrazio naređenje da se borbena dejstva izvrše po NATO standardu, kako se malo kasnije videlo u Avganistanu i Iraku, Libiji, i još nekim mestima.

Sretni ste što je čovek radio po STANAG-u, pa je kolateralna šteta bila minimalna...inače da je radio po ruskom standardu, ne bi ti sada ovde piskarala...
 
Poslednja izmena od moderatora:

wwwlado

Ističe se
Poruka
2.054
"Prema današnjoj odluci, na osnovu izvedenih dokaza optužbe moglo bi se zaključiti i da je postojao udruženi zločinački poduhvat, na čelu s Karadžićem, čiji je krajnji cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikog dijela teritorije BiH, na kojem je vođstvo bosanskih Srba namjeravalo da stvori sopstvenu državu."
Da nisu slova lažna ..

Etničko čišćenje .

U početnoj fazi rata , dovoljno je bilo stvoriti enklave koje bi se vojnički kontrolisale . U međuvremenu iz tih enklava su vršeni napadi i pravljeni planovi za spajanje enklava sa ostalom teritorijom MUslimana , napad iz pozadine i frontalno sa ciljem zauzimanja Zvornika i izlaskom na Drinu . U cilju čega su Helikopterima dopremali naoružanje i komandni kadar poslat na obuku i pravljenje akcije u Tuzlu .

Enklave su Srbima oduzimale mnogo ljudstva , a 1994 je okončan rat između Muslimana i Hrvata i zajedno sa Hrvatskom je planiran opštin napad na Srpsku , kako Bosansku krajinu , tako Hrvatsku krajinu , hercegovinu ,a sve uz materijalnu i komandnu i vojnu pomoća NATO pakta .

Da bi spremno dočekali te napade Srbi su morali riješiti enklave i premjestiti stanovništvo , Što je pokušano u Goraždu ( kada je ostavljen koridor za povlačenje ) , ostvareno mirnim putem u Žepi i vojnički u Srebrenici ( svi civili evakuisani , mnogo Muslimana poginulo u borbama bez komanddnog kadra , a neki vjerovatno i streljani kao ratni zarobljenici , što je ratni zločin protiv zarobljenika ) .

Ovim akcijama olsloboćene velike Srpske snage koje su držale u okruženju Srebrenicu i Žepu , zbog čega MUslimansko-Hrvatske snage nisu ni pokušale napad na Podrinju , Romaniji , Sarajevu , Posavini .

NApad su morali da preusmjere na Bosansku krajinu ( gdje su imali početni uspijeh ) , Hercegovinu ( totalni poraz ) , i na kraju sa Hrvatskom vojskom združeno uspijeli da osvoje 100 % Srpske teritorije Hrvatske i Bosanske krajine .
 

Moja Republika

Domaćin
Poruka
3.671
Znam da nije Republika ona je Republika i nije Srpska nego je Srpska a ovaj forum nije Krstarica nego je Krstarica.

:hahaha:


Da vas nema trebalo bi vas izmisliti. :hahaha: I nemoj mi reci da ste toliko glupi pa su vasu Dejtonu navukli da potpisete Republiku Srpsku pod objasnjenjem da to bas i nije Republika Srpska nego je Republika Srpska. :hahaha:
Glupi Bosanci... :hahaha:
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.