Kapitalizam,materijalizam i snobizam

Tuzni_patak

Elita
Poruka
18.246
Posto nekako teorijski ali neteorijski posmatrate stvari, tj kao lekcijaski ali bez povezivanja posledica sagledavate stvari,evo pokrecem ovu temu , vecini nebulozu.

Ideja.
kapitalizam jaca materijalizam, opravdava snobizam kao razuman odgovor na okruzenje.

Dakle bukvalno temu mozete gledati i ovako.
U socijalizmu je snobizam negativna drustvena osobina, stav,ali
u kapitalizmu je to izuzetno pozitivna, pametna stvar i stav, iako nije prestizna,tj nije zvanicno uzdignuta kao eticka i moralna osobina ili nacin ponasanja.

Kreirano potrošačko društvo je motor razvoja demokratskih drževa zapadnog tipa...Neoliberalni kapitalizam je naziv koji koriste novi marksisti (socijalističke internacionale u kojoj je i naša vodeća DS) i njime se označavaju odnosi u državama takvog tipa...
Prečutkuju se izvori emisija novca kao glavne poluge vladanja uz vojske ,policije i sudstva...Parlamenti su samo poluge vladanja .
Filozofiranje politike iziskuje solidno poznavanje ekonomija i politika posmatranih država ili grupa država.Moguće je i bez tih podataka-za šarlatarenje je bolje ići na podforum politika...Tamo je sahrana Bin Ladena u toku od strane brojnih željnih jahti od 50 m.....:D

Kako najlakše doći do para, uglaviti se na mjesto gdje će drugi obavljati posao za tebe ili se priključiti vladajućoj 'kliki' da bi izbjegao rad i pokupio 'skorup'..
Biti među trenutno 'glavnim facama' ne razmišljajući dalje od sutra, gledajući gordo sa 'visine' bojeći se one istinske, gravitacijske..
Kad se iscrpi trenutni izvor snobizma, hitno tražiti najbliži jer 'položaj' se mora održati pod svaku cijenu ..
Povuci više no što možeš, kompenzuj nesposobnost i prikaži kao sposobnost - to je umijeće junaka našeg doba ..snobizam je samo emotivno-racionalni izražaj ovog umijeća ..

Da pojednostavimo još:kapitalizam=snobizam,socijalizam=antisnobizam?
Cuki daš lep džemper-neće ga obuči več će ga pokidati...
Ljudima svaki sistem SLUŽI da nešto zaebu...I to ti je poenta tvoje teme.Okreni je na sociologiju,politikologiju,filozofiraj etiku toga-isti rezultat dobiješ-ljudi su brlje baš kao i onaj cuko s džemperom...

Hajde da malo uprostim...

Sastavni deo svake licnosti se moze podeliti na licnost samu po sebi...+ odgovor i stav osobe prema postojecim drustvenim modelima....
Mislite da ovo drugo nije vazno...i da se mozda izjednacava sa imidzom...
A to je veliki teret i psiholoski deo licnosti...
Tako se moze slobodno reci da zabacivanje kose,fraze,modni detalji, predstavljaju DODATAK nase licnosti koja cesto u osnovnom obliku i ne bude vidljiva...vidjena...
Tako se odrzava imidz i stvara pritisak ko smo mi.....jer DODATAK zavisi znacajno od odgovora sredine i dinamike , tj promene trenda...
Trend, tj postojeci drustveni modeli ponasanja i razmisljanja....predstavljaju , zavisno od drustvenog urdjenja, manje ili vise znacajan element licnosti...

Pri tome bih ovo odvojio od persona publica...tj ne bih licnost koja jeste persona privata, odmah povezao sa onda je odgovor na postojece drustvene modele i stavove od strane osobe, jednak personi publica...
Mada radi lakse analize mozemo i to dozvoliti da se persona publica definise kao deo licnosti pojedinca koji je ustvari odgovor pojedinca na postojece drustvene modele ponasanja i razmisljanja...
Ja kod sebe imam drugaciju podelu, tj imam persone publica drugog , treceg i cetvrtog reda.....i mislim da je steta da se sve te dodatne persone spoje u personu publica ili kao odgovor.na drustvene modele..
Ali ako ce biti nekima jasnije, privremeno mozemo da persona publica dodelimo kao odgovor i stav osobe prema drustvenim modelima ponasanja i razmisljanja..

kapitalizam jaca materijalizam

Obrnuto.

U socijalizmu je snobizam negativna drustvena osobina, stav,ali
u kapitalizmu je to izuzetno pozitivna, pametna stvar i stav

Ni jedno ni drugo ne bih uzimala kao merilo, jer obe stvari imaju debelih mana - od kojih nisu najmanje važne one koje se tiču ne/srodnosti sa prirodom čoveka po sebi. Pre bih rekla da je u drugom slučaju "snobizam" isforsiran, dok se u prvom neprirodno zatire - mada najverovatnije neću reći ništa od toga, obzirom da nisam sigurna da je ovde upotrebljena prava reč da iskaže ono što se htelo iskazati.

Ali, to je ionako zabluda kojoj mnogi podležu.

(Neka) ličnost sama po sebi, ali i kao odgovor i stav (te) osobe prema postojećim društvenim modelima; može biti snob(izam).

Ili barem ono što se ovde trsilo tako nazvati.

Šta onda?

Snob imas definiciju sta je.....pretvaranje da jesi, mislis , ili pripadas grupi, drustvenoj grupi, kojoj inace ne pripadas...
Pri tome se vrse aktivnosti kojima se vrsi mimikrija, utapanje, prezentacija, bleferija pred drugima da kao stvarno pripadas tom drustvenom stalezu , kom hoces da pripadas...

Snobizam je materjalni, novcani, erotski, intelektualni, elitisticki kao poseban....obrazovni...

Malo je zeznuto bas pricati o temi koja ima pojam snobizam u naslovu, a da ne znas sta je snobizam....

ooo uzeo si me za ucenika

pa nekad si snob a da ne znas da si snob... radis nesto a nisi svestan... nekad se utapas u neku grupu da bi preziveo
onda je mozda snobizam i kao "svi smo siromasni ne treba nam nista"... samo na drugu stranu.

to je neko vec rekao... s druge strane ako hoces necemu da pripadas pa kkao da pripadnes? ili npr pripadnes na neki glup povrsan nacin a ne stvarno
tipa kupis gipsane lavice umesto da ne znam sta...
e sad ja sam snob
kako se to prestaje. kao da si nesto sto nisi.
ne razumem nista

Prva lekcija....prati ocima trud oko postajanja ili priznavanja pripadnosti nekoj grupi....oko 2 meseca........da ti ne pricam sledece, neprepoznavanje snobizma sopstvenog nije nista cudno,ali ne u smislu da nisi svestan da radis....svestan si ti ...nego nisi svestan da se to zove snob......pripadanje kad imas te osobenosti je vec druga stvar....borba za ispoljavanje, pripadanje, pristupanje, priznavanje...
Ako ides u biblioteku da citas knjige, da bi procitao 5000 knjiga , a knjige te ne interesuju , onda jesi clan biblioteke, ali si i dalje literarni snob...jedino tvoje iskreno unutrasnje osecanje te cini snobom ili ne cini snobom u tom slucaju....bas da ga zakomplikujem maksimalno...

Materijalni snobovi nisu siromasni, ali se uvek prave bogatiji nego sto jesu...

pa ne znam sto je lose da budem snob recimo za knjige... na kraju krajeva moja stvar... na kraju ces videti da li si se navukao na knjige ili nisi

ja odlucujem sta cu da radim.. mogu da radim nesto iako me ne zanima i to se sve menja

mozda je glupo ako recimo citam knjige i pravim se da ih razumem itd... a pricam da ih razumem... ali sad zbog tebe da prestanem da ih citam bolesno je malo... uostalom ako neko procita 5000 knjiga na silu tesko da je snob?!

e patak je l si ti na fejsbuku... napisi mi na mail ovde ako oces da odgovoris a ne ovde

Back