pa sad ne bih ja to bas tako rekla,al ima nesto istine u tome
srbi su skloni zajednistvu,grupisanju i kolektivnim aktivnostima svake vrste
kapitalizam je nesto sto podrazumeva mnogo veci stepen individualnosti,licnog napora i uspeha ili neuspeha pa je tako mozda prikladniji narodima koji unazad u istoriju imaju duzu tradiciju takvog ponasanja.kod nas se to jednostavno (jos uvek) ne ohrabruje dovoljno jer onda si okarakterisan kao materijalista,sebicnjak,stipsa,egoista i slicno...ko sto rekoh za nas mentalitet grupisanje i zajednistvo,mislim da su previse bitni,bar za sada.
Nasi ljudi ne mogu da shvate da postoje ustvari dve vrste kapitalizma: jedno je kapitalizam u razvoju i drugo je razvijeni kapitalizam.
Veoma je tesko stici do razvijenog kapitalizma bez velike pomoci drugih drzava.
(Mocne drzave su do te faze uglavnom stigle otimajuci od slabijih i sluzeci se mnogim manifetlucima i mudrim koriscenjem tudjeg rada)
Kapitalizam takodje - ne znaci obavezno i ekonomsko blagostanje.
U nekim drzavama kapitalizam postoji veoma dugo ali je tamo istovremeno i velika beda (drzave Juzne Amerike, Indija i td)
Male drzave koje su prosle kroz jedan dug i SKUP RAT, jos DECENIJAMA ce primati FAKTURE za rat koji su vodile. Nije sve prestalo niti je gumicom sve izbrisano kada je rat fizicki prestao!
Zato ova generacija NE MOZE DA ASPIRIRA da zivi kao ostale NORMALNE i RAZVIJENE drzave.
I NIKAD NECE MOCI, jer kao sto ne mozemo da starijeg brata stignemo u godinama, tako ne mozemo ni u razvoju da ih stignemo i prestignemo. (Stizanje razvijenijih je jako, jako tezak proces) Pogotovo zato sto ne upravljamo sami sobom, a mocni nam stalno podmecu noge jer ne vole konkurenciju. Ni nas ne vole.
Znaci, u narednim godinama i decenijama, moramo biti spremni da zivimo NA REPU svetskih zbivanja, sa mnogim trzavicama i anomalijama koje sam po sebi kapitalisticki sistem donosi, a u nasim uslovima to ce biti jos daleko teze izrazeno.
Veliki procenat cak i onih Srba koji decenijama rade u inostarnstvu NE RAZUMEJU KAPITALIZAM u intimno ga se gade iako moraju da ga prihvate. Ali, samo tamo napolju, u SVOJOJ zemlji ce to daleko teze ici...