Kapitalističke potrošačke uštede iliti Kako dolazi do socijalnih nemira?

Ne bih da lomim srca Krstinim kapitalistima od bušnih gaċa i profita u očima al ajd uzmimo primer kompanije Gillette.

Gillette je neprikosnoven na tržištu aparata za brijanje. Konkurencija tu i tamo malo prismrdi ali Gillette ima ohoho budžet za konstantnim usavršavanjem.
Tako su recimo za model Gillette Sensor tresnuli milion dolara za potrebe projektovanja. Bosanac kad pogleda Gillette Sensor ništa mu neće biti jasno šta tu ima za milion dolara? Liči na iskrivljenu viljušku, kod Tita bili brijači na odvijanje (i Gillette imao takve). Medjutim taj Sensor im doneo lep profit.
Ja sam imao potrebu za brijanjem tek kad se pojavio Sensor Excel i bio sam mu toliko veran da i dan danas čuvam mašinicu sa poslednjim i otupelim patronom na istoj a sve lepo u pratećoj kutijici. Mach3 i kasnije Turbo sam ignorisao jer sam zavoleo Excel, ali avaj Mach 3 (turbo/neturbo) postade industrijski standard i ostade u životu evo 20 i kusur godina. Onda je Gillette hteo još malo da nas obrija ali po džepu i kako to kapitalizam nalaže, ajd što mu ide dobro i Mach 3 pravi pare nego ajmo još da nadrkamo sa Fusion brijačima od 5 oštrica. E tu je malko zapelo... Fusion, Proglide, Power, Proshield, razlika u boji patrona i nekim mikronskim uglovima nožića gde razliku uočite sem u boji patrona samo ako pročitate šta je Gillette napisao na sajtu da je tu bolje jedno naspram drugog.

Sa ovom kapitalističkom gramzivošću su toliko zasrali i ugrozili profit da su iz jedne alave greške upali u sledeću:
Proizvodni pogoni su u drugim državama:Mach3 i Turbo - Kina, Skinguard - Poljska, nožići - Nemačka, Meksiko, Brazil...
Otvaranje ovih pogona je kompaniji značio projektovanu uštedu jer eto tamo po tim državama ne moraju da plaćaju ko u Americi,
a onda im se vratilo ko bumerang: to što su uštedeli na otpuštanju američkih radnika doprinelo je bojkotu američkih patriota koje se ježe ako na proizvodu ne piše "Made in USA".

I sad Gillette beleži manjak a sve su kapitalistički uradili kako treba.
Ok, neće propasti, evo ja kupih par mašinica da imam u raznim bojama, ali su već uradili studiju da im u 5 sledećih godina neće biti bolje.

E sad to je jedna kompanija... Pa dodajmo sledeću koja uradila slično, pa još jednu...
I tako na tim uštedama potrošački kapitalizam dovodi do neminovnih socijalnih protesta.
Ne optužujem ja Gillette da će se zbog njih zarati nego bih zamolio kapitaliste da ne jedu govna kad se sve ponavlja
Hvala

Za Krstaricu
Stojkov Menidjer
Beograd, 13.10.2019.

Generalni sponzor komentara:
GILLETTE_white-for-jerseys-300x66.jpg

Back