Kapetanu Draganu spremaju ćeliju u Splitu

piciginx

Legenda
Poruka
50.699
Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga Hrvatska sumnjiči za ratni zločin i traži od Australije njegovo izručenje, podneo je još jednu žalbu australijskom Saveznom sudu. Kada bi ga izručili, sudilo bi mu se u Županijskom sudu u Splitu.
Kako je preneo Internet portal Dalmacijanews, u Zagrebu je već doneta odluka da će slučaj protiv Vasiljkovića voditi županijsko tužilaštvo u Splitu, navedeno je na tom portalu.

Odluka još nije objavljena, verovatno zbog toga što Vasiljković i dalje nije izručen.

Njegovo se izručenje očekuje naredne godine, nakon čega bi bio prebačen u splitski zatvor Bilice.

Vasiljković je podneo još jednu žalbu australskom Saveznom sudu u pokušaju da spreči izručenje Hrvatskoj. Očekuje se da taj sud o njegovoj žalbi donese odluku 2. februara. Hrvatski mediji pretpostavljaju da je tom žalbom Vasiljković "iscrpeo sve svoje pravne mogućnosti da izbegne izručenje i da će to biti njegov poslednji pokušaj da isposluje puštanje na slobodu".

Nakon što bi u maju Visoki sud odobrio izručenje, konačnu odluku o izručenju Vasiljkovića, koji se u Australiji kao njen državljanin koristi imenom Denijel Sniden (Daniel Snedden) doneo bi ministar unutrašnjih poslova Brendan O'Konor, navedeno je na sajtu.

Zbog te žalbe ministar neće doneti odluku još neko vreme, odnosno dok traje postupak pred Saveznim sudom, što je potvrđeno i iz ministrovog kabineta. Hrvatska je zahtev za izručenje uputila Australiji 2006, pa je na osnovu tog zahteva Vasiljković uhapšen januara 2007, pri čemu je uz prekide najveći deo vremena proveo u pritvoru.

Vasiljkovića se kao komandanta dobrovoljačkih jedinica bivših SAO i Republike Srpske Krajine sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u zatvoru u Kninu u leto 1991. i kampu za obuku u selu Bruška kod Benkovca u severnoj Dalmaciji februara 1993.

On se tereti i za zločin protiv civila zbog napada na hrvatska sela oko Gline na Baniji krajem leta 1991. godine.
http://www.dalmacijanews.com/Crnakr...Type/ArticleView/ArticleID/42611/Default.aspx


Golf je sport budućnosti na ovim prostorima...
 

Back
Top