Kanada

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Huh, pa sta reci. Potrebno je mnogo toga da bi se sve ispricalo. Ja mogu da pricam sa moje strane, kao neko ko je ziveo u Beogradu pa da tako uporedjujem. Ima mnogo toga sto mi se svidja a ima stvari koje mi se ne svidjaju te je potrebno vreme da se naviknete na njih.

Nemam vremena da mnogo pisem ovde, detalje cu postaviti na svoj sajt. Ono sto bih mogao da kazem je da je Toronto ogroman. Kada pogledate kartu pomislite da mozete da ga predjete brzo, medjutim kada smo krenuli u setnju duz obale shvatili smo da smo za sat i po presli samo mali deo obale. Svi ljudi su ljubazni, sem kasirki u prodavnicama. Niko ne radi brzo, svi su nekako opusteni i nigde necete videti da neko radi uzurbano. Znate kako izgleda kada udjete u banku kod nas, brzo daj licnu kartu, daj novac, plati racun, sledeci... Ovde to sve ide lagano, i niko se ne buni.

Svi voze automobile 60 na sat, apsolutno svi. Ja sam veoma pazljiv vozac koji ni u BG nije vozio preko 70 ali verujte mi da ovde voze toliko sporo da me to nekad nervira. Automobilsku sirenu sam cuo ukupno 3 puta za ovih mesec dana. U saobracaju su apsolutno svi pazljivi i ako primete da ste samo pogledali prema putu, a pesak ste, odmah ce stati na 5 metara od vas i cekati da predjete.

Sve je lepo organizovano, autobusi stizu na stanice tacno u minut i sve ide svojim tokom. Stvari koje mene nerviraju su stvari koje su u stvari normalne ali ja jos uvek ne mogu da se priviknem na njih. Prvo sto mi smeta je skupoca hrane. Ono sto kazu da cete za hranu u Kanadi izdvajati isto koliko i u Srbiji nije istina. Sto se odece, elektronike i ostalog tice tu su cene iste ili nize nego u Srbiji ali je hrana druga prica. Definitivno cete hranu placati najmanje 50% vise nego u Srbiji i nema nikakve sanse da bude manje. To je nasa procena posle mesec dana boravka. Uvek imate rasprodaje u svim prodavnicama kada su cene daleko nize, cak nize nego u Srbiji, ali ne mozete da zivite samo od rasprodaja. Ne mozete cekati da kupite meso tek kad bude na rasprodaji.

Druga stvar koja mi smeta je parkiranje. Parkiranje je uzasno skupo i svuda se placa. Odnosno, sve sto je vezano za automobil sem cene samog automobila je veoma skupo. Ako budete iznajmljivali stan obavezno trazite stan koji ima parking. Parking mesto uz stan obicno kosta oko $50. Ako hocete da parkirate kola u centru to kosta $8.50 za ceo dan. Ono sto meni smeta je sto ja recimo sada ne mogu da kupim kola jer zivim kod rodbine. Mogu da dobijem dozvolu za parkiranje u garazi najvise na 3 nedelje kao gost. Posle toga moram napolje a napolju ne mogu da parkiram jer u blizini nema ulica u kojoj mogu da parkiram. U okolnim ulicama mogu da parkiraju samo oni koji tu zive. Recimo, rodbina kod koje sada zivimo ima auto. Oni imaju i mesto u podzemnoj garazi u zgradi gde su kupili stan. Zgrada u kojoj zivimo ima i spoljni parking. Ako se desi da ostave kola preko noci na spoljnom parkingu ili bilo gde drugo u gradu a nemaju posebnu dozvolu da mogu da parkiraju na tom mestu momentalno ce dobiti kaznu. Mislim da kazna iznosi $30. Gosti mogu da parkiraju na ulici najvise 3 sata, itd... Sve su to stvari na koje jos uvek ne mogu da se naviknem. One su odlicne za one koji tu zive jer jednostavno uvek znate da cete imati mesto za parking ali su lose ako ste gost ili novajlija.

Karta za prevoz kosta $2.1 u jednom pravcu. Znaci udjete u metro, pa autobus i sve tako dokle god idete u jednom pravcu za tu cenu. Mesecna karta za prevoz mislim da kosta $100, nisam siguran.

Svi ostali utisci su veoma pozitivni. Cela procedura na aerodromu je trajala 15 minuta i niko nas nije smarao. 15 minuta nakon sletanja smo bili van aerodroma i postali zvanicno rezidenti Kanade. Vec smo dobili kreditne kartice sto je ovde VEOMA bitno. Neke usluge, recimo rentiranje automobila, mozete da platite samo kreditnom karticom. Takodje vam je bitno da sto pre pocnete da gradite kreditnu istoriju. Kreditnu karticu mozete dobiti samo ako banci ostavite depozit koji se zakljucava na godinu dana. Onda mozete trositi novac u iznosu depozita. Da bi vam kartica bila odobrena dobro je da sav novac koji imate stavite u tu banku na racun jer su onda sanse vece. Inace, mogu da vas odbiju.

Sto se kola tice najbolje je da kupite mini-van. Ovde su veoma popularni Dodge Caravan. Za njih vam je najmanje osiguranje i mozete ocekivati da cete placati od $150-$200 dolara mesecno. Kola su veoma jeftina tako da se taj mini-van moze kupiti za 700-2000. Ovde su kola daleko bolje ocuvana nego u Srbiji, prosto je neuporedivo.

Vozacki ispit testovi kosta $75, polaganje voznje oko $100 ali ipak je veoma bitno da uplatite neki od kurseva voznje. Oni kostaju oko $300 dolara zajedno sa nekoliko casova voznje, teorije i polaganjem. Na kraju dobijate neke 3 zvezdice uz pomoc kojih ce vam osiguranje za kola biti daleko jeftinije (to je onih 150-200). Bez tih zvezdica moze se desiti da vam traze i 300. Nemojte da se zalecete i da kupujete besna kola. Ovde kubikaza nije bitna za osiguranje. Ovde se gleda ko ste, sta ste, gde radite, imate li decu tinejdzere, za sta koristite kola, koje su boje, koliko vrata, itd... Prema tome, za pocetak skromno sem ako nemate pare za bacanje.

Hm, sta jos da vam kazem. U gradu ima Kineza i oni imaju svoje cetvrti. Bili smo kod njih i u njihovim prodavnicama mozete naci daleko jeftinije hranu, recimo i do 2 puta jeftinije nego u velikim prodavnicama ali opet, oni nemaju sve. Uglavnom imaju voce i povrce. Sto se Kineza tice bilo mi je interesantno da vidim da su cene u njihovim buticima iste kao u kineskom trznom centru u Beogradu. 4 majice za $10 a ista takva majica, ali jedna, $8 u centru grada 2 kilometra dalje. Znaci, ko ne mari mnogo za firmiranu garderobu moze slobodno kod kineza. Sto se drugih prodavnica tice WalMart je keva i u njemu cete uvek naci najjeftinije. Ima svega i tamo se isplati ici. Ustede su velike. Upravo smo se danas vrati iz WalMart-a. 4 litre sladoleda - $4. 400g svajcarske cokolade sa lesnicima $3. :) Nije ni cudo sto su svi debeli :) a i mi cemo...

U WalMartu mozete naci i odecu jefitno. Recimo farmerke za 15 dolara i slicno. Opet, ako vam firmirana odeca nije bitna to je resenje. I velike poznate firme imaju stalno rasprodaje. Prvi dan kad smo dosli u Footlockeru je bila rasprodaja i mogli ste da kupite fantasticne poluduboke zimske cipeke, izuzetno kvalitetne, ja jos nisam video tako dobre, za $100. Ali je fora sto kad kupite jedne dobijete jos jedne po izboru za dzabe. Znaci za $50, sto je 3000 dinara, mega dobre zimske cipele. Takvih rasprodaja ima svuda non-stop.

I tako, pitajte ako vas jos nesto interesuje...

Gman,

u Torontu ti ne treba auto, to ti je moj savet. Prevoz funkcionise besprekorno kao sto i sam znas. Parkiranje je problem svih velikih gradova. Veruj mi , ja sam savrseno funkcionisao bez auta, a to je veliki trosak pogotovu za nekoga ko je tek stigao jer je osiguranje i za neki mali autic , star 15-tak godina, veoma visoko.

Hrana nije skupa, ti je poredis sa onim cenama u BG-u, ali videces da ces na hrani trositi ne vise od 20% svojih primanja. U pocetku je uvek tako, svi poredimo cene sa onima iz Srbije, dva dolara su ti sada kao kilo zlata jer jos ne radis i jos uvek sve to gledas kroz cene u Srbiji.

Samo opusteno i zaboravi na sve ono u Srbiji, ovo je potpuno drugaciji svet.

Da, svi nam ovde kazu da kada plata pocne da stize navikne se covek nekako na cene i one vise nisu stavka. Primetio sam da po prodavnicama ljudi samo kupuju, bilo da su doktori ili sljakeri. Ovde se bas vidi da je ovo potrosacko drustvo. Nigde nisam primetio da neko stedi, kupuje neku robu losijeg kvaliteta jer nema novca ili slicno. Jednostavno setaju okolo sa kolicima i pune ih. Tako da ostaje da nadjemo posao, primimo platu i polako pocnemo da se privikavamo.

Za kola si donekle u pravu, moguce je i bez njih ali mora mnogo da se kombinuje. Morate imati prijatelje na raspolaganju i da se kombinujete prema njima. Recimo, kad smo hteli da kupimo kompjuterski sto u WalMartu morali smo da se kombinujemo sa nekim jer je paket tezak 30 kilograma, nezgodno je ako idete u velike nedeljne kupovine jer je tesko nositi kese po metrou a tu je i problem ako volite cesto da idete na kampovanja, izlete i slicno. Morate imati kola za takve stvari. Ipak, najidealnije je da prvo nadjete posao pa tek onda kupite kola jer kao sto sam rekao, kola su dzabe ali osiguranje je veoma skupo.

Klika, jel mozes da uporedis Vankuver i Toronto posto sada imas iskustvo iz oba grada?

GMan:
Da, svi nam ovde kazu da kada plata pocne da stize navikne se covek nekako na cene i one vise nisu stavka. Primetio sam da po prodavnicama ljudi samo kupuju, bilo da su doktori ili sljakeri. Ovde se bas vidi da je ovo potrosacko drustvo. Nigde nisam primetio da neko stedi, kupuje neku robu losijeg kvaliteta jer nema novca ili slicno. Jednostavno setaju okolo sa kolicima i pune ih. Tako da ostaje da nadjemo posao, primimo platu i polako pocnemo da se privikavamo.

Za kola si donekle u pravu, moguce je i bez njih ali mora mnogo da se kombinuje. Morate imati prijatelje na raspolaganju i da se kombinujete prema njima. Recimo, kad smo hteli da kupimo kompjuterski sto u WalMartu morali smo da se kombinujemo sa nekim jer je paket tezak 30 kilograma, nezgodno je ako idete u velike nedeljne kupovine jer je tesko nositi kese po metrou a tu je i problem ako volite cesto da idete na kampovanja, izlete i slicno. Morate imati kola za takve stvari. Ipak, najidealnije je da prvo nadjete posao pa tek onda kupite kola jer kao sto sam rekao, kola su dzabe ali osiguranje je veoma skupo.

Klika, jel mozes da uporedis Vankuver i Toronto posto sada imas iskustvo iz oba grada?

Ne zaleci se sa kupovinom auta! Dobro izracunaj da li ti se sve to isplati, ima vremena za to. Racunaj da ces ti kao novi vozac u Kanadi placati dobrih $200 mesecno osiguranje i to na neki star auto. Ja placam za majusni Pontiac Firefly (citaj Suziku swift) , `95 godiste, $95 mesecno. Plus gorivo, pa parking u zgradi, pa parking u gradu.........racunaj na $400-500 mesecno, to je pola stana.
A to sto ces otici jednom nedeljno u kupovinu, pa uzmes taxi za $10 i resen problem. Takodje, ako ti se ide van grada, iznajmi auto za ceo vikend, ne vise od $50-60 od petka uvece do ponedeljka ujutru. Ja licno u Torontu ne bih uzimao auto, kako hoces.

Druga bina stvar, ako se odlucis da koristis prevoz, obavezno nadji stan koji je na metro stanici! Razlika je mozda $50-tak u ceni ali vredi duplo toliko, ustedeces mnogo vremena, a videces da ga neces imati bas mnogo, i svaki momenat treba da odvojis za sebe a ne da ga gubis u prevozu.

Potrosacko drustvo, pa to sam vise puta pomenuo, kao sto si video, tamo su ljudi uniformisani u tom pogledu, ispran im je mozak, pazi se, ne daj da te nadmudre kojekakvi skorojevici sa 24-sovnim reklamama , evo kod nas samo sto nije dzabe i tome slicno........jednostavno, kupuj samo ono sto ti treba, ne podlezi uticaju advertajzinga. Nije tesko samo treba koristiti zdrav razum koji poprilicno nedostaje jednom prosecnom kanadjaninu. Ja svaki dan gledam kako ljudi bukvalno razbacuju novac.

Toronto vs. Vankuver, pa tek sam tri nedelje u Vankuveru, ali ajde neko poredjenje da dam.
Vankuver definitivno ima neverovatan polozaj, na okeanu je, okruzen planinama, mnogo sadrzaja vezanih za to, ono sto je fascinantno je da je grad neverovatno cist , ne znam da li sam ikada video cistiji grad u pogledu aero zagadjenja u relativnom smislu gledano po velicini. Ovde ima toliko zelenila, cak i u samom centru grada. Takodje, sve je opusteno, ljudi su tako relaksirani, pravi socijalizam.
Toronto je meni takodje ok grad samo postoji problem zaposlenja, sada je situacija po tom pitanju na strani Zapada, tj. Alberte i British Columbie, da li je predstojeca zimska Olimpijada uticala na trziste rada u Vankuveru, ne znam ali sve ide na bolje. Jedina mana Vankuvera je nepredvidivo vreme, kisa moze da se stvori za tili cas. Ova godina, tako mi bar svi kazu, je jedna od kisnijih za koje pamte, ceo jun je prilicno hladan za ovo doba godine, prosecno smo imali oko 15 C preko dana, retko kad 20 C, dosta kise.

Dajem prednost Vankuveru u svakom pogledu.

Kod vas je voznja bas skupa.
Ja, cale i keva imamo 4 auta u familiji (1994 Toyota Camry 3.0L V6, 1997 Dodge Intrepid 3.5L V6, 2000 Ford Mustang 3.8L V6 i 2005 Ford F-150 4x4 4.6L V8 ) pa nam je osiguranje ukupno $200 mesecno. Znaci za 4 auta i za 3 vozaca mesecno osiguranje iznosi $200.
A mesecno nikad ne potrosim vise od $150 za gorivo, iako svaki dan idem u centar. Cak i zimi kad vozim pickupa i 4x4 radi ne potrosim vise od $200, a pickup trosi ko kamion kad je grejanje/klima i 4x4 upaljeni (10-ak mpg = 23L).

68Mustang428CJ:
Kod vas je voznja bas skupa.
Ja, cale i keva imamo 4 auta u familiji (1994 Toyota Camry 3.0L V6, 1997 Dodge Intrepid 3.5L V6, 2000 Ford Mustang 3.8L V6 i 2005 Ford F-150 4x4 4.6L V8 ) pa nam je osiguranje ukupno $200 mesecno. Znaci za 4 auta i za 3 vozaca mesecno osiguranje iznosi $200.
A mesecno nikad ne potrosim vise od $150 za gorivo, iako svaki dan idem u centar. Cak i zimi kad vozim pickupa i 4x4 radi ne potrosim vise od $200, a pickup trosi ko kamion kad je grejanje/klima i 4x4 upaljeni (10-ak mpg = 23L).

Nisi ti dobro mene razumeo............osiguranje zavisi od duzine licnog rekorda, tj. kad stignes u Kanadu, smatras se kao novi vozac iako ja recimo imam 21 godinu vozackog staza. Zato je osiguranje skupo, ljudi u Kanadi sa istim brojem godina staza placaju osiguranje mozda $50 mesecno.
Takodje, osiguranje zavisi i od grada u kojem zivis jer je veca verovatnoca moguceg sudara u Torontu sa 4 miliona ljudi nego u nekom grdicu sa 50 000.

Isto tako ti mogu dati primer coveka kojeg poznajem i koji zivi u malom mestu i koji na dva auta, jedan je pick up star 3-4 godine, drugi neki sportski auto, ne secam se tacno koji, star 5 godina, znaci oba relativno nova auta, i sa dosta dugim vozackim stazom, placa samo $80 mesecno na oba auta, sto ce reci da to i nije nista skuplje nego u USA.

Stvar je relativna, zato kazem da svi oni koji tek dodju u Kanadu malo razmisle da li im treba auto u samom startu.

citam i odprilike znam sada sta me ceka samo me muci to sto neznam sta prvo uraditi
sa decom dali ce oni morati ponavljati razred mislim sin je zavrsio 7 kako to sad kod njih
ide upis tu me malo frka hvata a cerka ona bi trbala u1 osn

Sve je ovo lepo što možemo na ovom forumu da pročitamo o Kanadi, mi sa ove strane bare, uređenost, zakoni, ljubaznost, čistoća itd, može lepo da se živi u takvom sistemu, ali, živi se i u ovom našem nekako, snalazimo se. Da li je sa finansijsko-egzistencijale strane gledano sve baš tako sjajno i bajno?
Možda sam isuviše sumnjičava i nepoverljiva, ali ne bih želela da imam pogrešnu sliku o troškovima života u Kanadi, pa imam jedno praktično i realno pitanje, naravno za one koji su već tamo: Koji procenat prosečne, pristojne plate (pod uslovom da ne uspeš odmah da nostrifikuješ fakultetsku diplomu i radiš neki sasvim običan posao) treba čovek da izdvoji, i može li uopšte to sebi da priušti, da bi mogao da plati kiruju za stan, ili ratu kredita možda, plati vrtić ili školu za dvoje dece i hrani se prustojno? Da li to može od jedne plate ili ne? Imati kola je možda luksuz, ali priuštiti porodične izlaske za 4članu porodicu, tj. vikend-izlete povremeno...i sl., može li se, jer to se uve u Srbiji mnogo, mnogo košta i jako je teško i za one koji imaju solidna primanja.

Cao Minsb016,
da bi porodica solidno zivela ovde u Kanadi, najbolje je ako ima dve plate,sa jednom platom to je malo teze;vrtic kada placas onda prilikom prijavljivanja poreza (mart,april svake godine) pokazes priznanicu o placenom vrticu i dobijes pare nazad,isto vazi i za lekove,naocare ili sociva,lecenje zuba,za vanskolske aktivnosti dece koja idu u skolu isto tako;ovde je dozvoljeno raditi vise poslova a ne kao na nasim prostorima;stanarina se moze platiti moze se i dobiti kredit i za kucu i za kola ali pitanje koliko je dobro uvaliti se u velike dugove;kola mogu da se kupe i neka jeftinija i za kes i onda nema dugova;kola nisu luksuz ona su ovde potreba;diplomu kada ti priznaju neznaci da ces odmah naci posao,tako da je najbolje u startu prvo savladati dobro engleski jezik(ima besplatnih skola u koje svaki doseljenik moze ici ako hoce),i dok trazis posao koji bi volela raditi radis neki obican posao privremeno;Meni su ovde u Edmontonu priznali diplomu fakulteta ali je trebalo vremena za sve to,u medjuvremnu ja sam isla na Engleski iako sam imala solidno znanje,radila sam u par firmi posao menadzerstva i jos uvek radim i trazim posao koji mi odgovara u mojoj struci;Poslove koje sam radila i ovaj koji sada radim mnogo su mi pomogli jer bitno je imati Kanadsko iskustvo i dobro savladati Engleski;pozdrav iz Edmontona

Potpuno se slazem sa Sonjom. Iako sam ovde tek mesec dana stekao sam neko iskustvo i dobio dosta informacija kako bih mogao da procenim sta me ceka. Sa jednom platom ovde MOZE da se zivi, da se otplacuje stan, hrana, i da se vodi normalan zivot. Neka odricanja su ipak neophodna ako imas samo jednu platu. Prvi posao koji vecina novopridoslih ovde radi je posao koji se placa malo. To znaci recimo 8-9-10 dolara na sat. To je minimalac tako da je ipak previse nerealno ocekivati da je moguce sa minimalcem ziveti u dvosobnom stanu u luksuznoj zgradi, jesti lososa svaki drugi dan i voziti nova kola. Za tako nesto morate imati dve plate. Cak je i kredit moguce otplacivati sa jednom platom, ako banka hoce da odobri, ali je ipak nezgodno ako posao nije za stalno jer si u problemu ako ga izgubis, uostalom isto kao i u Srbiji.

Otprilike situacija je takva da ako imas jedan posao koji je minimalno placen, moze da se zivi u nekom skromnom stanu, jede normalna hrana bez luksuza, izadje ponekad u grad i slicno. Mislim da je kola tesko imati sa cetvoroclanom porodicom i minimalnom platom jer samo mesecno osiguranje za kola kosta kao pola hrane za taj mesec, ali opet, to je minimalac i nije moguce imati sve sa minimalnom platom, neka odricanja su neophodna.

U svakom slucaju nema sanse da budete gladni i da nemate sta da obucete i slicno... Tih poslova koji se placaju minimalno, kao sto je rad u prodavnicama, raznosenje pizza, pomaganje pri krecenju i slicnim poslovima ima svuda, ne trebaju kvalifikacije, i lako se dobijaju. Takvi poslovi su sasvim dovoljni da pregurate pocetni period dok ne dobijete posao koji trazite, samo morate biti strpljivi.

Sto se opremanja stana tice kada dodjete za to nema potrebe da brinete uopste. Ovde ljudi svakog dana daju besplatno svoje stare stvari, oglasi su prepuni. Prakticno u jednom danu mozete da besplatno uzmete ispravan stari televizor, krevet, sto i stolice i da sve to odnesete u svoj stan koji cete verovatno iznajmiti nenamesten (nenamesten znaci da imate kompletnu kuhinju sa uredjajima i elementima i to je uvek ukljuceno u cenu). Ove stvari koje sam pomenuo nisu djubre, to su stvari koje ljudi zele nekome da daju jer su kupili nove i ne zele da prodaju nekome za 20 dolara vec im je draze da daju nekome kome ce sluziti. Kasnije kada dobijete poslove mozete te stvari da poklonite nekome drugome a vi sebi da polako kupujete nove. I tako sve ide u krug.

Evo ga jedan primer koji mi je nedavno dao jos jedan razlog vise da ostanem. Pri dolasku u Kanadu sam koristio svoju kreditnu karticu banke Inteza da bih telefonirao sa aerodroma u Amesterdamu. Kada sam dosao u Toronto video sam da su mi naplatili 82 evra za 3 minute razgovora. Odmah sam pisao banci 2 puta i 3 puta ih zvao telefonom da blokiraju isplatu. Oni nisu NISTA uradili, pustili su isplatu da ode i ostavili me potpuno nezasticenog. Ja sam onda odlucio da blokiram karticu jer su rekli da je to jedino sto mogu da urade. E to su mi naplatili 3000 dinara. Tako sam na kraju ostao bez kreditne kartice, sa 82 Evra manje, sa 3000 dinara manje... Sta mislite, da li cu opet da uzmem kreditnu u Srbiji?

Isti primer u Kanadi. Sedimo u restoranu sa nasim domacinom. Zvoni mu mobilni telefon i zovu ga iz banke i pitaju da li on koristi svoju kreditnu karticu Vankuveru. On kaze ne, ja sam u Torontu. Oni mu se zahvaljuju i izvinjavaju sto ga prekidaju. Zvali su ga samo da provere da li da odobre transakciju posto im je bilo sumnjivo. Cela procedura je bila gotova za 20 sekundi razgovora i njegova kartica je sigurna. E tako to ide u normalnim zemljama koje investiraju u bankarski software koji uci sta vi kupujete i gde sa vasom karticom tako da cim se desi da se kartica koristi za nesto sto vi uobicajno ne kupujete naplata se momentalno obustavlja dok se ne potvrdi.

minsb016:
Sve je ovo lepo što možemo na ovom forumu da pročitamo o Kanadi, mi sa ove strane bare, uređenost, zakoni, ljubaznost, čistoća itd, može lepo da se živi u takvom sistemu, ali, živi se i u ovom našem nekako, snalazimo se. Da li je sa finansijsko-egzistencijale strane gledano sve baš tako sjajno i bajno?
Možda sam isuviše sumnjičava i nepoverljiva, ali ne bih želela da imam pogrešnu sliku o troškovima života u Kanadi, pa imam jedno praktično i realno pitanje, naravno za one koji su već tamo: Koji procenat prosečne, pristojne plate (pod uslovom da ne uspeš odmah da nostrifikuješ fakultetsku diplomu i radiš neki sasvim običan posao) treba čovek da izdvoji, i može li uopšte to sebi da priušti, da bi mogao da plati kiruju za stan, ili ratu kredita možda, plati vrtić ili školu za dvoje dece i hrani se prustojno? Da li to može od jedne plate ili ne? Imati kola je možda luksuz, ali priuštiti porodične izlaske za 4članu porodicu, tj. vikend-izlete povremeno...i sl., može li se, jer to se uve u Srbiji mnogo, mnogo košta i jako je teško i za one koji imaju solidna primanja.

Ovo sto ti pitas, sve je to izvodljivo i realno ali ne u samom pocetku. Sve je relativno, sta to znaci obican posao? Pa ja sam u pocetku radio kao security gurad za $10 na sat i sa time mozes da zivis, ne da vozis novi auto ali da pokrijes osnovne troskove zivota, svakako. Par postova gore sam rekao, na hranu ne ide vise od 20% budzeta a pod time podrazumevam da se covek ne stiska i ne stedi kao sto se to radi u Srbiji.
Kada je to prosecna porodica mogla da izadje na rucak/veceru u neki restoran u Srbiji?

A ako pogledamo neka prosecna primanja, recimo kategoriju $15-20 na sat sto je velika vecina, pa sa $2000-2500 mesecno moze fino da se zivi, a pogotovu ako imamo dvoje ljudi sa primanjima koji dele jedan stan. Racunica je jednostavna, neto prihod od $5000, dvosoban stan Torontu (uzimam najvise cene za primer) - $1200-1300, hrana za cetvoro - $700-900 , na TV/Internet/telefon - $120 , auto sa osiguranjem i benzinom , opet relativno ali recimo $300-400, izlasci i neki ostali troskovi (odeca, izlasci,..) - $500-700 , u totalu $3000-4000. I moze da se ustedi dobra svota novca.

Samo sto bih ja dodao, ako imamo primer cetvoroclane porodice gde samo jedno radi, pa na decu se u tm slucaju dobija pomoc, cifra varira od primanja. Socijalni program je bolji nego u vecini zemalja EU, naravno Kanada uvek pokusava da dostigne nivo i uzima za reper Svedsku kao zemlju sa najboljim soc, programom, a Kanada se na toj listi kotira veoma visoko, na 5. mestu u svetu.
Drugo, oko ovih troskova lekara i tome slicno, pa u dobar deo firmi nudi odlicne pakete benefita za zdravstveno osiguranje cele porodice po pristupacnim cenama, ja placam neku smesnu sumu samo za sebe od mozda $30-40 dolara mesecno a tu imam pokrivene lekove od 90%, plus zubara 50% , zivotno osiguranje , mislim na cifru od $25 000 itd.........
Sve ovo ne postoji u Srbiji, na zalost.

Sve u svemu, porediti Srbiju i Kanadu, to je iluzorno, naravno, nigde nije idealno ali ipak bih mogao da kazem za sebe da sam prezadovoljan i da mi ovde nista ne fali sa trenutnih $2200 neto mesecnom platom, ili $18/sat bruto plata.

68Mustang428CJ:
Zasto dolaziti u Ameriku/Kanadu ako ces raditi samo za osnove? To se moze imati i u Srbiji gde barem neces muciti muku sa jezikom i neces biti udaljen od domovine.

Kakva crna domovina, pa ja sam pobegao odande ne zbog novca vec zbog javasluka, primitivizma i svih ostalih nakaradnih stvari koje se jos za dugo vreme nece popraviti.
Ti cini mi se po ko zna koji put ne shvatas poentu ovih postova. Niko ovde ne govori da je dosao u Kanadu da radi za $10 na sat celog zivota, mi pricamo o svezim emigrantima kojima treba odredjeno vreme da stanu na noge i da pocnu jedan normalan zivot. Ti si u USA dosao sa roditeljima kada si jedva znao da hodas, jos si na roditeljskom hlebu i gledas celu situaciju iz potpuno druge perspektive. Kada odrastes shvatices o cemu mi ovde pricamo.

Ovde sam par puta naglasio, onaj koji dolazi u USA/Kanadu zbog materijalnih bogatstava i bogacenja, taj je pogresio temu............nekome, meni licno, nije cilj u zivotu da vozim auto od $40-50K, da imam kucu sa bazenom itd........shvatas poentu, ima drugih stvari sa kojima sam ispunjen a koje ne kostaju mnogo, neke su cak i besplatne.

Sto se ti ne vartis u domovinu ako ti je problem sa jezikom i ako se vec patis za tom domovinom?

Ovde takve srecem svaki dan i muka mi je od njih, a znas li zasto? Zato sto kada pocnu da mi kukaju ja ih uvek pitam isto pitanje, a sto se brate ne vratis u Srbiju/Bosnu, ili odakle je vec osoba? I naravno, jos ni odkoga nisam dobio odgovor na to pitanje jer takvim ljudima nigde i nikada nece biti dobro.
Nekih mi je doduse zao jer su silom prilika morali da dodju ovde zbog ratnih desavanja a to nisu zeleli, fizicki su ovde a duhom tamo, to nimalo nije lako.

Onaj kome fali domovina, srecan mu put, svako ima pravo na izbor.

@klika

nije bas tako....

odraslil smo tamo...tad nam nije smetala nekultura i prljave ulice...
samo smo previse vremena ovde i sve nam fali,kad odemo tamo..
ne pominji 90-te..to je bio haos...
imas i u beogradu elitne delove grada...i elitna mesta...
...i onaj sarkasticni humor koji mi ovde nedostaje...
nije sve u parama..slazem se...ali to znas kad ih imas

..podeljene emocije...nije sve crno belo
kad sam tamo,cesto mi fali lagodnost zivota u US...iznerviram se ovde i onde
a kad se vratim..nedostaje mi mnogo toga

Ja moram da priznam da mi Beograd nedostaje pomalo ali sta da se radi, covek mora da ide dalje, neke velike odluke u zivotu ne mogu da se naprave bez zrtvovanja necega. Ipak, kada realno uporedim Srbiju i Kanadu moram da priznam da u Srbiji postoji mnooogo stvari koje mi se vise svidjaju nego u Kanadi. Nije tamo sve lose, naprotiv...

GMan:
Ja moram da priznam da mi Beograd nedostaje pomalo ali sta da se radi, covek mora da ide dalje, neke velike odluke u zivotu ne mogu da se naprave bez zrtvovanja necega. Ipak, kada realno uporedim Srbiju i Kanadu moram da priznam da u Srbiji postoji mnooogo stvari koje mi se vise svidjaju nego u Kanadi. Nije tamo sve lose, naprotiv...

Kao npr...........ja pokusavam da se setim jedne jedine stvari koja je bolja u Srbiji ali mi nesto ne ide od ruke, ako se setim javicu, da ne bude da sam protiv svega u Srbiji a za sve u Kanadi.
Rekoh i ranije, ne mozemo ocekivati da sve bude idealno i u Kanadi, boze moj.........za neke stvari treba oderedjeno vreme da bi se covek privikao, dolazimo iz jednog poptuno narusenog sistema vrednosti.

south:
@klika

nije bas tako....

odraslil smo tamo...tad nam nije smetala nekultura i prljave ulice...
samo smo previse vremena ovde i sve nam fali,kad odemo tamo..
ne pominji 90-te..to je bio haos...
imas i u beogradu elitne delove grada...i elitna mesta...
...i onaj sarkasticni humor koji mi ovde nedostaje...
nije sve u parama..slazem se...ali to znas kad ih imas

..podeljene emocije...nije sve crno belo
kad sam tamo,cesto mi fali lagodnost zivota u US...iznerviram se ovde i onde
a kad se vratim..nedostaje mi mnogo toga

Ok, ako nije bas tako, ja opet postavljam pitanje, sto se ne vratis u Srbiju/Beograd?
Porediti zivot u BG-u i Vankuveru ili Torontu recimo je van svake pameti, u svakom pogledu.
Ne znam o kakvom mi to humoru pricamo, kao da smo ga mi izmislili. Kao dao gao ovde nema. Ispada da su ovde ljudi roboti koji ne znaju sta je humor, zezanje, provod, uzivanje ........ja svakoga pozivam da vidi Vankuver, garantujem da ce pasti u nesvest kada vidi kakve sadrzaje/mogucnosti pruza ovaj grad.

Kao sto rekoh, zao mi je iskreno svih onih ljudi koji zive u mislima na pola puta izmedju Kanade i Srbije, nije im lako. Sto pre to izbace iz glave lakse ce im biti.........

klika:
Ok, ako nije bas tako, ja opet postavljam pitanje, sto se ne vratis u Srbiju/Beograd?
Porediti zivot u BG-u i Vankuveru ili Torontu recimo je van svake pameti, u svakom pogledu.
Ne znam o kakvom mi to humoru pricamo, kao da smo ga mi izmislili. Kao dao gao ovde nema. Ispada da su ovde ljudi roboti koji ne znaju sta je humor, zezanje, provod, uzivanje ........ja svakoga pozivam da vidi Vankuver, garantujem da ce pasti u nesvest kada vidi kakve sadrzaje/mogucnosti pruza ovaj grad.

Kao sto rekoh, zao mi je iskreno svih onih ljudi koji zive u mislima na pola puta izmedju Kanade i Srbije, nije im lako. Sto pre to izbace iz glave lakse ce im biti.........

da ponovim..nije sve crno i belo..
..ni tamo...ni ovamo
pokusavam da se organizujem...5 meseci u bg i ostatak ovde 8)
mislim da cu sledece prolece to uraditi...

..to za zivot ne znaci nista...ko kaze da ovde nema zezanja?
o tampi mogu na 3 stranice o nocnom zivotu..zezanju..plazama....ribama.. o miami-u jos toliko..
ja nikad ne pljujem US...ovde sam,....sve je ok...

vidis ja sam 5 godina zaboravio na bg..srbiju....nisam isao..poslovi ovde...non stop zauzet,
i onda su mi dosli prijatelji iz bg ...sedeli ..pricali...zezali se...izlazili...
...i oni su mi vratili tu izgubljenu emociju...koja je nestala ovde

nismo isti..svako oseca drugacije.. to je samo moja prica

pozz

Ууу, брате, ал` тебе цепа носталгија...Види како ја видим ту ствар:

Не знам да ли си ожењен, да ли имаш децу, али нема везе за ово што сам хтео да кажем...Најбоље се душа пуни љубављу коју можеш да даш... Знам то из личног искуства. Пријатељи су пријатељи и кад су на различитим континентима.Бар је сад лако и брзо комуницирати са њима.Оно што је мени битно је да смо супруга, деца и ја заједно и да смo ок. Можемо да купујемо у неком супермаркету као да ће сутра избити трећи светски рат, можемо да гулимо паштету два дана, можемо `99-е да стрепимо хоће ли , не дај боже, баш на нас пасти или да играмо "таблића" уз кокице.Савршено је свеједно да ли смо у Србији, САД, Канади или Свазиленду.
"Ја нисам лузер, не, напротив, мени је осмех лајт-мотив..." каже Балашевић.Think pink кажем ја...

Батали брате носталгију...окрени се породици, а ако си момак, жени се и прави децу (немој само да вежбаш,хе,хе,хе)

Жив и здрав био, држи се, take care...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back