Kanada

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kamion je ok da se na brzinu uzme neki dolar, ali to raditi neko duze vreme, uzas. Pogotovu nema rezona da neko dolazi sa porodicom i da radi na kamionu, ako je na privremenoj radnoj vizi, to sam objasnio, troskovi se u mnogome uvecavaju a taj isti vozac vidja zenu i decu jednom nedeljeno u pauzi izmedju dve ture.
Ako moze da dodje za stalno, odlicno.

I nemojte nasedati na price agencije, kao sredicemo ti stalne papire a da na kraju bude radna dozvola na 12 meseci. To pazite dobro.
A ovo sto pominje Sonja oko ugovora, to jeste nezgodna stvar, jer se moze destiti da neko u tom lancu ne ispostuje dogovorenu satnicu, rekao bih pre agencija, ne verujem da poslodavci varaju, mada nije iskljuceno. U agenciji ce vam sigurno napricati price kako cete zaraditi gomilu novca radeci na kamionu, sto i nije bas tacno pogotovu kada se radi o nekome ko je tek stigao u Kanadu i tek poceo da radi taj posao, dzaba mu i 15 godina iskustva u Srbiji , ovde krece od nule i sa nekom ne bas velikom platom.

Pomenuo sam jednog od prijatelja koji je 6 godina vozio kamion u USA, dosao u Kanadu pre 2,5 godine sa stalnim papirima, prvih godinu dana radio za ne bas neke velike pare, muku mucio da ispolaze nekakve dozvole za prevoz opasnih materija i slicno, sve zavisi sta poslodavac zahteva, sve je relativno. A te stvari zahtevaju odredjeno vreme i naravno novac, tako da i tu treba ici sa nekim, rekao bih, nepredvidjenim troskovima. Nije to bas tako jednostavno, dodjem ovde i odmah sedam u kamion i radim turu Vankuver- Toronto.

Klika,sto jes jes.U pravu si i bas mi je drago sto sam prvo potrazio savet od vas.Ako sam i imao dilema vise nemam.Osim toga prisustvovao sam sceni kada jedan komitent trazi pare nazad od agencije,tako da cu cekati neki bolji momenat.....
PS koliki su troskovi za cetvoroclanu porodicu u Alberti(naravno ako znas)?

PAWLLE:
Klika,sto jes jes.U pravu si i bas mi je drago sto sam prvo potrazio savet od vas.Ako sam i imao dilema vise nemam.Osim toga prisustvovao sam sceni kada jedan komitent trazi pare nazad od agencije,tako da cu cekati neki bolji momenat.....
PS koliki su troskovi za cetvoroclanu porodicu u Alberti(naravno ako znas)?

Znaci uzimaju pare unapred, pa ko ima srece, ocigledno su neki otisli, neki opet nisu, ali 3500 eura niej mala para di bi se covek kockao.

Sto se tice troskova, pa to je relativno, ali ajde da uzmemo da ti za rentanje stana za cetvoro osoba treba neki dvosoban stan - $1000-1200 (tu su sve komunalije ukljucene), cena zavisi i od grada, za hranu recimo $600-700 ; kablovska, internet, telefon - $100-120 i za neke ostale potrepstine jos nesto , zavisi.......ajde da zaokruzimo na $2500 mesecno.
Zavisi i od toga da li imas auto, to je poprilicna stavka, osiguranje varira od $100-300 pa i vise, zavisi od auta, gorivo $100-200, opet zavisi koliko auto trosi i koliko ga vozis, sve je to relativno i tesko je reci tacnu cifru.

68Mustang428CJ:
$1,200 za stan? Moji toliko placaju za kucu.

Kablovska, internet i telefon za samo $120 mesecno? Tesko.

Ne citas pazljivo post, rekao sam da je stvar relativna.........verovatno ti zivis u nekom malom mestu, nemoj mi reci da ces recimo u Cikagu rentati kucu za $1200.

Isto i ovde mozes da kupis kucu za $50K u New Founlandu, ali ista ta kuca u Vankuveru kosta $400K. Znaci, dvosoban apartman za rentanje u lepom delu grada recimo u Torontu kosta oko $1200-1300, znaci blizu centru, dok isti takav u Calgaryju kosta $1000, u nekoj zabiti $800 itd.........

Pa ti sada meni pricas kako je tesko za $120 dobiti ove tri stvari a ja ih toliko placam, ne pricam napamet. Kablovska, $42, 3 Mb/sac internet $40, telefon u lokalu $25.
Sestra u torontu nasla dil , internet i telefon za samo $45 .

Ma meni je sve to sumnjivo od samog pocetka, ali hajde, pazi sedi tamo neki klijent i trazi pare nazad,ali je duboko zagazio vec se dosta naplacao cak je platio i razgovor sa poslodavcem20 eur-a. Dosao jos jedan lik sa mnom i kad je video frku okrete se i ode uz obrazlozenje pa ja puko 1000 laganih eur-a u nekoj BG agenciji.Mislio sam da idem kao zavarivac.

Klika je u pravu za sve cene koje je naveo;Cene stanova za iznajmljivanje a i za kupovinu u Alberti u zadnje vreme jako puno rastu;Ono sto je dobro u Alberti kada dodjes kao imigrant mozes biti resident manager bez ikakvih kurseva zavrsenih(u vecini provincija moras zavrsiti kurs da bi radio ovaj posaso ), tj.da vodis zgradu i onda stanarina moze biti manja ili besplatan stan,uzavisnosti sta nadjes;Ovo je dobro za pocetak kao odskocna daska,pomogne finasijski,pomogne da savladas bolje engleski;mi smo par godina to radili i jako nam je pomoglo.

klika:
Ne citas pazljivo post, rekao sam da je stvar relativna.........verovatno ti zivis u nekom malom mestu, nemoj mi reci da ces recimo u Cikagu rentati kucu za $1200.

Isto i ovde mozes da kupis kucu za $50K u New Founlandu, ali ista ta kuca u Vankuveru kosta $400K. Znaci, dvosoban apartman za rentanje u lepom delu grada recimo u Torontu kosta oko $1200-1300, znaci blizu centru, dok isti takav u Calgaryju kosta $1000, u nekoj zabiti $800 itd.........

Pa ti sada meni pricas kako je tesko za $120 dobiti ove tri stvari a ja ih toliko placam, ne pricam napamet. Kablovska, $42, 3 Mb/sac internet $40, telefon u lokalu $25.
Sestra u torontu nasla dil , internet i telefon za samo $45 .

Zivim u Milwaukee, Wisconsin koji, sa suburbs, ima oko 1.5 miliona stanovnika.

Cene kuca se krecu od oko $120,000 u losijim delovima grada do $400,000+ u najboljim delovima grada.

Moj jedan prijatelj ima ogroman stan u jednom od najlepsih delova grada. Placa $900. Ja sam placao dvosoban stan $650 u isto odlicnom delu grada. Fin stan u finom delu grada moze se naci za $400-450.

Ljudi...... Ja sam u ovoj temi pocetnik. Juce sam dosao iz Beograda. Otisao sam da posetim kanadsku ambasadu i naslusao se svakakvih bljuvotina. Ako se mene pita: slusajte kliku i necete nista da pogresite. Svi ste mi dragi pa vas molim da me razumete.

minder:
Ljudi...... Ja sam u ovoj temi pocetnik. Juce sam dosao iz Beograda. Otisao sam da posetim kanadsku ambasadu i naslusao se svakakvih bljuvotina. Ako se mene pita: slusajte kliku i necete nista da pogresite. Svi ste mi dragi pa vas molim da me razumete.

Kakvih si se prijatelju, bljuvotina naslusao, bas me zanima.

Pozdrav

Sinisa.

grandic:

Izvinjavamo se zbog kasnjenja sa odgovorom. Sa mnogo ljudi sam razgovarao o informacijama, pa i izmedju ostalog i da odem u ambasadu da se raspitam.
Pre nego sto sam otisao u Bg. pitao sam da li treba da se najavim za razgovor.
Svi sa kojima sam razgovarao su rekli da ne treba. Odem ti ja tako u ambasadu, kad ona sluzbenica meni onako ladno: a gde ti je najava , da li imas zakazano, gde ti je neki popunjen formular.....
Izgleda da sam jubilarna hiljadita budala.
Odem kod drugara da se malo odmorim pa mu ispricam sta mi se desilo.
Pozove on nekog lika , dodje on nakon dva sata pa zapocnemo razgovor.
Iznapusava me taj lik koji navodno radi sa tim papirima i poce da me vrda da mi on to sredi. Trazi unapred 2000 eura a ako nemam donece mi neke ugovore da potpisem da mi kuca bude garant da cu mu obezbediti novac. Da izvines, ja mu rece nesto sto nije za forum i pokupim se kuci. VEOMA LEP DOZIVLJAJ u najkracim crtama.

minder:
grandic:

Izvinjavamo se zbog kasnjenja sa odgovorom. Sa mnogo ljudi sam razgovarao o informacijama, pa i izmedju ostalog i da odem u ambasadu da se raspitam.
Pre nego sto sam otisao u Bg. pitao sam da li treba da se najavim za razgovor.
Svi sa kojima sam razgovarao su rekli da ne treba. Odem ti ja tako u ambasadu, kad ona sluzbenica meni onako ladno: a gde ti je najava , da li imas zakazano, gde ti je neki popunjen formular.....
Izgleda da sam jubilarna hiljadita budala.
Odem kod drugara da se malo odmorim pa mu ispricam sta mi se desilo.
Pozove on nekog lika , dodje on nakon dva sata pa zapocnemo razgovor.
Iznapusava me taj lik koji navodno radi sa tim papirima i poce da me vrda da mi on to sredi. Trazi unapred 2000 eura a ako nemam donece mi neke ugovore da potpisem da mi kuca bude garant da cu mu obezbediti novac. Da izvines, ja mu rece nesto sto nije za forum i pokupim se kuci. VEOMA LEP DOZIVLJAJ u najkracim crtama.

ja sam posmatrac ovoga foruma 6 meseci i jedan sam od onih koji su reskirali da dam pare agenciji cifra nije mala zasada sam dao 2500 evr i nadam se da ih nisam bacio
pre tri nedelje sam dobio zvanicnu ponudu za posao ostao mi je jos ilts da polozim i po recima zastupnika mogu da pakujem kofere

tuga 1:
minder:
ja sam posmatrac ovoga foruma 6 meseci i jedan sam od onih koji su reskirali da dam pare agenciji cifra nije mala zasada sam dao 2500 evr i nadam se da ih nisam bacio
pre tri nedelje sam dobio zvanicnu ponudu za posao ostao mi je jos ilts da polozim i po recima zastupnika mogu da pakujem kofere

A kad si podneo papire za odlazak? tj kad si prvi put zvanicno konkurisao za odlazak.... i jel ti zvanicno ambasaada javila da si spreman za polazak

tuga 1:
minder:

Nemoj da pakujes kofere dok ne stigne visa, reci zastupnika su jedno, visa officer je tvoj mali bog u ovom slucaju.
Ako si dobio posao , to je dobra stvar jer ti u startu daje prednost od celih 10 bodova tako da mozes opusteno ici na IELTS test.

Kako si obezbedio posao? U kom domenu?

klika:
tuga 1:
Nemoj da pakujes kofere dok ne stigne visa, reci zastupnika su jedno, visa officer je tvoj mali bog u ovom slucaju.
Ako si dobio posao , to je dobra stvar jer ti u startu daje prednost od celih 10 bodova tako da mozes opusteno ici na IELTS test.

Kako si obezbedio posao? U kom domenu?

evo ovako papire predao zastupniku pocetak januara , a on je obezbedio posao inace ja sam kuvar sa preko 12 god iskustva idem sa porodicom inace nisam imao dovoljno bodova jer mi je ovo falilo tj zvanicna ponuda al sam puno cekao na taj papir a da ga nisam dobio nebi bilo sanse da se i malo nadam . sada cekam rezultate engleskog od
24.05 koji su za trinaest dana inace drugi put izlazim jer sam u skoli bio pre 20 god
i sad je jako tesko ponovo zagrejati stolicu .inace mi je 38 i ovo je zadnji voz .

tuga 1:
klika:
evo ovako papire predao zastupniku pocetak januara , a on je obezbedio posao inace ja sam kuvar sa preko 12 god iskustva idem sa porodicom inace nisam imao dovoljno bodova jer mi je ovo falilo tj zvanicna ponuda al sam puno cekao na taj papir a da ga nisam dobio nebi bilo sanse da se i malo nadam . sada cekam rezultate engleskog od
24.05 koji su za trinaest dana inace drugi put izlazim jer sam u skoli bio pre 20 god
i sad je jako tesko ponovo zagrejati stolicu .inace mi je 38 i ovo je zadnji voz .

Moglo bi se reci da smo u neku ruku kolege :-), mada meni to nije profesija, radio sam kratko kao kuvar ali nemam formalno obrazovanje u tom domenu.

Odlicno je to za posao, da li si dobio zvanicno odobrenje od Canada Human Recource da je tvoja aplikacija za posao prihvacena?

Sta ja znam, nisam bio u Hamiltonu ali nisam cuo neke pohvale, to je industrijski grad okruzen fabrikama, vidi se cak iz Toronta kada je vedar dan, vide se samo oni visoki dimnjaci i kako kulja dim iz njih. Ali, ako si tamo dobio posao, idi za pocetak, videces kasnije , pa ako ti se ne svidja ti brisi negde drugo, bar ovde ima izbora.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back