PAWLLE:
Moj poznanik je vozac i on je krenuo preko te agencije da sredjuje papire.Njihova prica je da postoji poslodavac koji dolazi u Srbiju i trazi radnike odredjenih profila pa posle obavljenog razgovora preko ambasade vode cele porodice.Problem je u tome sto sam ja zaista nepoverljiv jer nisu u pitanju male pare,a radna dozvola je na godinu dana.
Agencija uzima pare tek na kraju,po obavljenom poslu i to 1000 dolara,ali pre toga treba poplacati gomilu papira,formulare,prevode,lekarske preglede itd...
To je sve super , ako ti ne traze pare unapred. Takodje, ova cifra niej tako strasna ako dobiejs posao. Ostali troskovi nisu tako veliki, lekarski pregled je oko $100, ajde da dodamo jos ostale troskove jos nekih 300 eura, aplikacija jos 300 .
Cisto sumnjam da neko iz kanade dolazi u Srbiju da bi trazio vozace kamion, ta prica mi deluje pomalo nestvarno. Sto bi uopste oni dolazili ako vec imaju tog agenta koji radi posao za njih, nema logike.
Idi kod njih na razgovor i videces o cemu se radi. Ako ti traze pare unapred, samo im se zahvali i bezi kuci, to ti je moj savet. Videces i sam kroz njihovupricu, ako ti prosipaju neke fore , bezi od njih, moras ih procitati u startu i obezebediti se u smislu da ne das novac i da posle cekas sta ce se desiti. Jos jedna stvar, koliko placaju ti poslodavci, obicno ide po predjenom kilometru.
Imam ovde prijatelja koji vozi kamion, on je u pocetku, bogami celih godinu i po dana vozio za nekih 20-tak centi po km cini mi se. Znam da je vozio ture toronto-Vankuver , 4 takve ture mesecno, otprilike nedeljeu dana tura non-stop se vozi, dva vozaca idu na kamion i ne staje se. On je uzimao nekih $4000-5000 mesecno bruto, odbi jedno 27-28% na porez, otprilike i dobices cistu zaradu, ali racunaj da radis preko 200 sati mesecno, bogami blize 250.
Takodje, imam prijatelja koji vozi ture Toronto - San Francisko, ubija se od posla, najvise $5000 mesecno s tim sto on to radi vec nekoliko godina.
Ova prica da se prevodi cela porodica apsolutno ne stoji! Ako ti sredis papire i odes na kamion, to je to, nema sansi da bilo ko od tvojih dobije vizu na tebe, nemoj da ti pricaju te price za malu decu u toj agenciji.