Kamen u bubregu kod dece postaje sve češći - evo i zašto i kako se boriti protiv toga

Sensei

Master
Moderator
Poruka
72.955
Slučajevi kamena u bubregu kod dece su u porastu, i iako ređe nego kod odraslih, to bi moglo da postane doživotna borba

Oksalati, koji se nalaze u mnogim biljnim namirnicama, doprinose povećanju broja slučajeva kamena u bubregu. Kada se ova jedinjenja vežu sa kalcijumom, formiraju kristale kalcijum oksalata, koji su mikroskopski i oštri kao žilet i mogu izazvati značajno oštećenje tkiva.1715880513266.png
 
Šta su oksalati

Oksalati su prirodna jedinjenja koja se nalaze u mnogim biljnim namirnicama, uključujući pasulj, žitarice, semenke i orašaste plodove, voće, bobice i začinsko bilje. Nazivaju se i dikarboksilnom kiselinom, što znači da se sastoje od dva molekula ugljen-dioksida (CO2).

Međutim, posedovanje dve karboksilne grupe (COOH) dovodi do toga da gube protone u fiziološkim uslovima. Ovo ih ostavlja sa negativnim naelektrisanjem, što im onda omogućava da se vežu za pozitivno naelektrisane jone kao što je kalcijum.

Hemijski, oksalat je so; i kao i kod drugih soli, formira kristale za koje naše telo urođeno ima ograničen kapacitet da ih obradi. Kada se oksalati vežu sa kalcijumom, formiraju kristale kalcijum oksalata, koji su mikroskopski i oštri kao žilet i mogu izazvati značajno oštećenje tkiva. A pošto nisu rastvorljivi, mogu se akumulirati.

To je ono što uzrokuje stvaranje kamena u bubregu. Kalcijumovi kamenci su primarni tip, koji čine 80% kamena u bubregu. Ali doprinos stvaranju kamena u bubregu je samo jedan od načina na koji oksalati narušavaju vaše zdravlje. Ova jedinjenja mogu uticati na brojne telesne funkcije i izazvati širok spektar simptoma.
 
Hrana sa puno oksalata

1715881024299.png


Spanać — Njihovi nivoi oksalata mogu biti čak 600 do 800 mg na 100 grama.

Bademi — Bademi generalno sadrže oko 122 mg oksalata na 100 grama. Međutim, svi orasi uopšte su posebno problematični, jer sadrže linolnu kiselinu (LA). Čak i orasi makadamije mogu povećati toksično opterećenje, jer sadrže oleinsku kiselinu, koja bi mogla biti jednako loša kao LA.

„Ova semena sa drveća su dizajnirana sa svim ovim višestrukim anti-hranljivim materijama da vas udare u creva. Svi anti-hranljivi sastojci su toksični za creva. Svi uzrokuju određeni stepen oštećenja creva. Orašasti plodovi su jednostavno dizajnirani da budu neprobavljivi. Oni su dizajnirani da unište vašu sposobnost varenja hrane Ako želite zdrava creva, ne želite da vam orasi stalno iznova udaraju u creva", kaže Sali Norton, ekspert za oksalate.

Puter od kikirikija — Puter od kikirikija može imati oko 140 mg na 100 grama.

Slatki krompir — Sadrži oko 30 mg oksalata na 100 grama. (Iako se ovo smatra visokim u poređenju sa drugim povrćem, zapravo je mnogo niže od spanaća ili orašastih plodova)

Smokve — Imaju otprilike 40 mg na 100 grama.
 

Back
Top