Kalibracija baterije telefona

vladaabg

Početnik
Poruka
42
Pozdrav, imam neki stari telefon koji ima problem sa pražnjenjem baterije i zanima me kako pravilno da kalibrišem bateriju telefona? Na internetu sam našao nekoliko načina, npr., isprazniti bateriju, napuniti je do 100% bez uključivanja. Kada se napuni, skinuti sa punjača, uključiti telefon, ponovo uključiti da se dopuni do 100. Neko kaže posle ovoga treba restrart fona i opet punjenje. Neko kaže treba napuniti telefon do 100%, pa isprazniti bateriju, pa onda kalibracija. Neko predlaže aplikacije koje kalibrišu bateriju.

Pozdrav, imam neki stari telefon koji ima problem sa pražnjenjem baterije i zanima me kako pravilno da kalibrišem bateriju telefona? Na internetu sam našao nekoliko načina, npr., isprazniti bateriju, napuniti je do 100% bez uključivanja. Kada se napuni, skinuti sa punjača, uključiti telefon, ponovo uključiti da se dopuni do 100. Neko kaže posle ovoga treba restrart fona i opet punjenje. Neko kaže treba napuniti telefon do 100%, pa isprazniti bateriju, pa onda kalibracija. Neko predlaže aplikacije koje kalibrišu bateriju.
Evo ti ovde porilican broj tutorijala,pa probaj.Mozda nesto i napravis.
https://www.youtube.com/results?search_query=Kalibracija+baterije+telefona

Ne moze baterija da se vrati na pocetnu snagu, nego je kalibracija proces da se merenje snage uskladi sa slabljenjem baterije.
Jasno mi je,nego je sve to iako se bilo sta uradi kratkotrajno.Ja sam radio na jednom telefonu,mozda vise od godinu nije baterija bila punjena,a vec je bila slaba.Uspeo sam da je povratim,ali od 100% do 70% nije lose,ali se posle brzo gasi,ali sa tog telefona samo posaljem neku poruku i brzo svuce,a ako ne saljem posruke ume da bude aktivna ceo dan.

Poslednja izmena:
Jedan ciklus je dovoljan , znaci puni , prazni pa puni i to je to...
Ne možeš joj ti ništa pošto je stara, ne očekuje neki super score..
Zato se i nekima dešava da im prikaz baterije (software) pada po nekoliko procenata odjednom.
Telefon vrši monitoring baterije prema naponu koji je u bateriji, tako je i na baterijama u akku alatima..itd
Recimo nominalni napon li-po li-ion baterije je u rasponu od 3.6-3.8v zavisi od generacije...
Minimum I'm je oko 3v to se smatra kao prazna baterija i treba što pre na punjač pošto ne valjda da ostane dugo na tome pošto će joj padati napon još više ..
Maximum za te baterije je u zavisnosti od tipa između 4.2v kod starijih pa čak do 4.4v kod novijih baterija.
Kako bi obezbedili što duži vek jedne baterije mnogi tweakuju samo punjenje pa tako stavljaju granicu da bude manja od maximalne vrednosti 100% pune baterije.

U principu bmx je objasnio šta je kalibracija.
Mogu reći da pravi kapacitet možete samo izmeriti kada iz telefona stavite bateriju na profi aparat namenjen za testiranje baterija, to što vidite u telefonu nema veze sa vezom 😏
Recimo da telefon urla da je prazna baterija još kada joj je napon 3.4v a kod nekih i više.
Ne kažem da ne mora tako , to su mere da se ta baterija sačuva i da se ne desi situacija da sam uredjaj ne možete da probudite pošto je baterija prazna Aka nema kapacitet.

Zasto baterije uopste "stare" i krace traju?

Postoji li nekakva alternativa zameni stare baterije za novu?
Mislim da se u svemu radi iskljucivo o novcu.
Kao kada vam stalnim apdejtima uniste telefon.
Nije se desilo.
Pazari Android one.
A sto se tice baterija , ne postoji pravilo.
Recimo ja bas otvarao Braun 7 (brijac) i to prvi model iz te serije iz 2007 godine , baterija u njemu po kodu je iz 2006 godine , Sanyo li-ion kapaciteta 1300mah.
Da se razumemo , brijac ne trosi veliku struju pa tako ta baterija moze jos da sluzi iako nije preporuka , li-ion baterije posle 10 godina su za reciklazu.
Tu bateriju sam testirao i dobio da pri praznjenju isporucio oko 900mah a unutrasnji otpor u bateriji 3x veci nego kada je iz fabrike izasla...
Tu bateriju sam ostavio u aparatu i radi ... ali ne moze da isporuci 50minuta brijanja kao sto proizvodjac garantuje , gde vidis tu zaveru ?! jednostavno to ti kao i kod starog coveka ... ne moze vise da radi kao kada je bio mladji.

Stalnim punjenjem i praznjenjem. Recimo vidim kako MacBook cuva bateriju tako sto ne puni do kraja, odlaze punjenje,
pa i pusta da se prazni ako stalno stoji na punjacu..
Sve moze kada se hoce ... nesto mi se cini da pre tako nisu tweakovali svoj sw z:shock:

To su poceli od Big Sur, i zovu to optimizovano punjenje baterije, i moze da se iskljuci.
To su gluposti i nebuloze, kao ekološki je ako uštedi 5 mikrona energije.

Eno ti veš mašine EKO program pere 3,5 sati na 60° uštedi par litara vode. Besmislice marketinške.

Baterija kako imaš sreće ako nije loša onda je softverski upropaste da što pre kupiš nov mobilni.

Ma jeste kako nije u kom smislu da se sporije istroši? Njeni resursi ili kapacitet? U svakom slučaju ne mogu ništa novo da smisle i zadnjih 10 godina se služe čistim marketingom.

Električni auto je u 19 veku imao domet 100 km a danas u 21 veku isto 100 km. Dakle kapitalizam je glup, nazadan i dosadan, korisnici imbecili. U komunizmu se takve gluposti nebi ni pravile.

Ma jeste kako nije u kom smislu da se sporije istroši? Njeni resursi ili kapacitet? U svakom slučaju ne mogu ništa novo da smisle i zadnjih 10 godina se služe čistim marketingom.

Električni auto je u 19 veku imao domet 100 km a danas u 21 veku isto 100 km. Dakle kapitalizam je glup, nazadan i dosadan, korisnici imbecili. U komunizmu se takve gluposti nebi ni pravile.
Zato je i propao.

Inače bateriju ako puniš manjim naponom onda joj za 30% produžava radni vek... Recimo sa 700 na 1000ciklusa.
Npr Sony ćelije 18650 često imaju i veći kapacitet od deklarisanog.
Npr baterije u telefonima idu i do 4.45v a tweakuju punjenje na 4.3v , tako da može da izdrži i duže u odnosu na to kada bi se punila do max.

To su gluposti i nebuloze, kao ekološki je ako uštedi 5 mikrona energije.

Eno ti veš mašine EKO program pere 3,5 sati na 60° uštedi par litara vode. Besmislice marketinške.

Baterija kako imaš sreće ako nije loša onda je softverski upropaste da što pre kupiš nov mobilni.
Mašine danas efikasnije peru na 40c nego one pre...npr moja Candy ima one brze programe od po 14minuta i 30min, samo je fora da ne napuniš ceo bubanj nego do pola...a zaista manje vode troši.
Svaki program je vrhunski tweakovan a možeš i sam da nastelujes preko aplikacije da napraviš svoj režim ?

Ma ne ovo je fazon da se baterija sporije istrosi...
Apple je imao foru da deaktivira bms u bateriji kada se proceni da neka ćelija nema dovoljno kapaciteta, napon je obično 12v kod njih znaci imaš 3x2 ćelije.

NcE6pEfWCyXvmABE.full.jpg

Kod novijih ima valjda 4 ćelije pa npr diže napon sa ploče sa 7.4v na 12..
Esadsta je bolje .manje jačih ćelija ili više ali bez dizanja napona ?

Омов закон давно је све објаснио.
Штедња батерије програмом је навлака за лаковерне. Уз такве програме иду и рекламе.
Највећи потрошач батерије је дисплеј.
Сем тога, треба искључити непотребне функције, рецимо wifi да сеискључујр аутоматски када није у зони. GPS ако вам није потребан. Блутут такође.
Просто речено, мала "хигијена" телефона и ето уштеде.

Screenshot 2022-01-07 at 19.55.00.png

Back