Kalemegdanska tvrdjava

Na mestu današnje kalemegdanske tvrđave,je za vreme rimskog carstva bio rimski logor.Stefan Lazarević je nakon što je od ugara dobio Mačvu i Beograd,prestonicu preselio na kalemegdan(Beograd).Potom ga osvajaju turci,na njemu podižu džamiju i u njega smeštaju svoju vojsku.Oko kalemegdana živeo je običan narod,a u tvrđavi turci.Za vreme turaka Beograd je bio glavni grad(beogradskog pašaluka).Posle prvog i drugog srpskog ustanka,turci su proterani sa tvrđave i Beograd je slobodan.Za vreme Obrenovića u tvrđavi se nalazio zatvor.Tada su kalemegdan koristili vojnici.Nakon prvog svetskog rata Kralj Aleksandar Karađorđević tu podiže spomenik pobedniku,koji je tu postavljen u znak pobede u prv. svetskom ratu nad austrijancima......
 
Najstariji za sada je naziv Singi Dun , bedemi Singa, duvari Singa..Kažu da su Singe bile raško (tračansko pleme) naseljene ovde pre "kelta", ali češće će se naći da je walaško (keltsko) pleme Singe sazidalo utvrdu... mada je dakijska reč Синги (у Синги-дава kovanici) dalo osnova da neki razmišljaju kako je to utvrdjenje nečiji Sin dao nekome (davao gu, on gi dava..).....
U svakom slučaju...Singe su voleli ,kao dundjeri ,da dižu takve duvare i slične dune......mišljenja o značenju reči singi se razlikuju - po jednima ona se prevodi kao okrugla što bi značilo da singidunum označava okruglu utvrdu...

singidunum.jpg


Herodot isto pominje ovde narod Singina ( žive preko Istrosa, t.j. na levoj obali Dunava, i dopiru sve do Jadranskog mora.).....a i jedna ada kod Smedereva se nazivala u antičko vreme Singa. .
Postoji toponim Sige još uvek, u vlaškom delu Istočne Srbije, oko Kučeva i to bi moglo biti mesto pomenuto u pogrčenom epu o onima što trgaju i rgaju ..."Argonautima"..
Argonauti idu uz Dunav i dolaze do mesta gde se Dunav račva. A pre toga dolaze do pustinje (Laurion) gde živi divlji narod Singoi. Iza te pustinje račva se Dunav (ušće kod Beograda) i tu je jedna stena T(H)aurijak tj. Kalemegdan (Haurijak – ime se održalo do srednjeg veka i uključivalo je i Avalu).

Inače se Beograd nazivao Singinim dunom (duvarom) sve do 9.veka..
To je, kako kaže Konstantin Filosof u "Žitiju Stefana Lazarevića" grad "koji beše od velikih drevnih gradova i na krasnim mestima, kao što mnogo puta rekosmo, kao malo gde u vaseljeni... Da li ko gdegod reče za takav grad? I ko je kadar da pisanjem kaže kakva su mu položenja i izgledi i lepote? ... Ovaj vaistinu od carskih gradova najlepši je izgled imao".


Slično walaško/ keltsko pleme- Sorvio, opet je dundjerski krenulo u Južnu Englesku-Vejls i podiglo dune i duvare nazvane Dun Sorvio. Kad su Romljani okupirali Vejls, pisali su o tom gradu kao SORBIODUNUMU;)

10861.JPG


Ako te ne mrzi da uporedjuješ i imaš vremena...ukucaj
http://slawenburgen.npage.de/
i vidi dundjere (srpske) kakve su sve okrugle utvrde sazidali na terenu koji je danas Istočna Nemačka.

To je valjda u srpskoj krvi, da dogradjuje, dozidjuje, da pravi duvare i gradove nas ve strane.Setite se onoga Dundjerskog samo, koliko je palata ostavio za sobom;)
 
Октобра 1914. године, дакле пре одлучујућих битака те године на Руднику и на Колубари, аустријски генерал Гоља (Goglia) упутио је ултиматум команди Београда да се преда.

Команданту града Београда
Данас у шест часова поподне имате ми предати београдску тврђаву да је не бих даље рушио и, у знак предаје, истаћи бео барјак. А ви са вашим штабом бићете примљени на земунском пристаништу и, у знак почасти, оставићу вам сабљу...


Одговор потпуковника Гајића био је отварање артиљеријске канонаде и истицање, осим једне већ постојеће, још две српске заставе на београдску тврђаву.
 

Back
Top