Kalaštura-najružnija reč u našem jeziku

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
272.979
Posle izbora najlepše srpske reči, došao je na red da se izabere i naša najružnija reč.
Na društvenim mrežama je sasvim spontano organizovan izbor, na radiju "S" istakli su da je to - kalaštura.

Koje značenje ima reč kalaštura?

Izraz kalaštura ima više različitih značenja. Prvobitno ovaj termin se koristio za psa lutalicu, a to je i originalno značenje ovog pojma koji predstavlja turcizam.
Ipak, na našim prostorima danas ovaj termin se koristi da označi žensku osobu koja se ponaša razuzdano i raskalašno. Reč je o ženskoj osobi koja obiluje negativnim osobinama: voli puno da ogovara, prevrtljiva je, laze, pravi smicalice, neverna je itd.

U konkurenciji su bile i reči: pazuh, svekrva, jetrva, kopile, pastorak, likuša, bubuljica, iznutrica, pihtije, raspuštenica, gazda, grba, boranija, prelepotica, očuh, maćeha, patrljak, krmelj, mušmula, nerotkinja, čukljevi, usedelica, picajzla, mnjenje...

(preuzeto sa Kurir-Stil)
 

Indigo3

Poznat
Poruka
9.465
Hahaha...
kao dete sam citirala Moljca rado i bilo je nešto sa ''dropljom'', što naravno meni tad nije značilo ništa, ali starije žene su se zabezaknjavale i kao:''Nemoj, sine, to da pričaš, dobićeš negde po labrnji!'' :zcepanje:
Labrnja spada u ružnije reči koje znam.

''Gde si, vilo, što ti nema para,
gde si,dropljo, trofrtaljko stara!''
Malo su znale da je droplja samo tek ptica. :rotf:
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.