Калабић није издајник

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

ЧИЧА ДРАЖА

Zainteresovan član
Poruka
268
Дражу није издао Калабић


Тачно је, али и жалосно што су овог мученика издала деца. Тачно је и то да су његовог сина Воју убили комунисти, и отац му је прикачио на груди свој орден.

Али није тачно да је ђенерала Дражу Михаиловића издао командант његове Горске гарде мајор Никола Калабић. Знам да се годинама о томе причало и писало по фељтонима "Борбе", "Политике"... Али, истина је другачија. Прво, Никола Калабић није био мајор 1946. године већ је још поодавно добио чин потпуковника. Затим није ухваћен на превару код Ваљева као што то истичете у тексту. Истина је другачија. Потпуковник Никола Калабић се дуго извлачио из постављених му замки. Последњи пут се видео са Дражом крајем 1945. године у селу Закмур код Фоче (Србиње). У једној борби са комунистима код Дегуричке пећине, десетак километара јужно од Ваљева, он је убијен. То је потврдио и његов пратилац мајор Милан Стојановић Цига. То је било између Малог Божића и Светог Јована 1946, а то је између 14. и 20. јануара 1946. Знамо да је Дража ухваћен 13. марта 1946. и према томе потпуковник Калабић, познат у народу као Чика Пера, није могао учествовати у тој акцији.


Дражу су пак ухватили на други начин. Почетком 1946. оболео је од тифуса у својој земуници изнад Вишеграда. Ђенерала су његови војници натерали да пређе у Италију и тамо се лечи. Преко радио-станице је ухваћена веза са савезницима, који су можда били комунисти а можда и британска обавештајна служба. Договорено је да ће авиони прелетети и избацити упутства за отварање аеродрома. То је и било. По упутствима све је начињено како треба Једне ноћи 13. марта 1946. авион је слетео на импровизовани аеродром. Дража је, пре него што се опростио са својом пратњом, дао свима по неколико дуката. Када је авион узлетео, слетео је други са комунистима који су бацили отровне гасове и поубијали Дражину пратњу. Овде има два примера. Наиме, неки говоре да су комунисти бацили отровне гасове и тако омамљеног Дражу ухватили. Али, то је свеједно, важно је да потпуковник Калабић није учествовао у том чину.
http://forum.krstarica.com/attachment.php?attachmentid=1982&stc=1
 

Prilozi

  • NIJE.txt
    4 KB · Pregleda: 12
  • Chetnik-officer.JPG
    Chetnik-officer.JPG
    23,7 KB · Pregleda: 26
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top