Милан 1977
Zainteresovan član
- Poruka
- 400
Пошто радим са децом приватно, верујте да се свачега нагледам. Највише нестручности људи који предају математику. Према подацима од пре 3-4 године, било је више од 700 људи. Мислим да је број сада много већи јер људи масовно беже из просвете, а математичари су дефицитарни на тржишту. Имам утисак из праксе да данашњи наставници нису ни прошли поред методике наставе, а исправно преношење знања је мисаона именица. У моје време пре 30-так година, нас су учили озбиљнији наставници са Математичким факултетом или Педагошком академијом и са добрим знањем методике наставе. И тада је зависио начин преношења знања али није била катастрофа као данас. Ево примера из мог родног села. Математику држи тип који је заправо наставник техничког. Нисам веровао колики је његов степен незнања док нисам дубље ушао у рад са децом. Децу погрешно учи. У свескама деце не видим задатке јаче од тројке. За писмене провере тражи од деце напредни и такмичарски ниво због чега су се родитељи масовно жалили директору школе и тражили смену. Ови искуснији наставници и учитељи добро знају да је то покривање незнања. Кад ми деца јављају оцене, увек ми говоре да су имали моје типове задатака. Дакле, тешке задатке. Ја сам иначе познат да бријем на суво, да тражим сваку ситницу и теже ствари али и да радим исте са децом. Добио сам савете за рад од најстрожијег наставника математике/физике и најстрожије учитељице. Она жена је давала најјаче генерације и рекордер је по броју деце са дипломама факултета и виших школа. Пошто држим часове код куће, мајка ослушкује како радим са децом. Као пензионисани просветни радник, говори ми шта да исправим. Иначе, имам и данас рупе у знању из одређених области иако сам завршио основну и средњу пре 30 година. Цео 5 и пола 6 разреда предавала ми је једна жена са великим ауторитетом и била је оштрија од јапанске катане за оцене. Нисмо смели да зуцнемо. Након њеног одласка долази до мог пада. Долази једна лујка посвађана са математиком, без икаквог ауторитета и није знала да објасни. Код ње смо буквално дивљали. Пред почетак другог полугодишта 8 разреда су је некако отерали и на њено место долази наставник који је био копија моје прве наставнице. Откако се појавио интернет, покушавам да покрпим рупе у знању
Драги моји, каква су ваша искуства са наставницима математике?
Драги моји, каква су ваша искуства са наставницима математике?