Kakva nas budućnost čeka?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.297
Naleteo sam ne tekst koji se pre svega bavi time koliko će ukupno struje trošiti električni automobili 2040. Međutim, meni je zanimljiviji podatak koji govori o tome koliki će biti procenat klasičnih automobila u to doba:

Koliku bi količinu struje 2040. mogli da koriste svi električni automobili i kamioni u EU​

Oko 70 odsto putničkih automobila na putevima Evropske unije 2040. i dalje će imati motore sa unutrašnjim sagorevanjem.
Do 2040. godine potreba za električnom energijom u saobraćaju iznosiće 355 TWh. To se može staviti u perspektivu ukupne proizvodnje električne energije, koja je prošle godine u EU iznosila 2.641 TWh
Prelazak na električne automobile i kamione doneće mnoge prednosti. Na ekonomskom nivou, prelazak na električnu energiju u EU stvoriće značajnu ekonomsku vrednost, navodi se u studiji.

Finansijske uštede u transportu će dostići 330 milijardi evra do 2030. godine i čak 590 milijardi evra do 2040.

Oko 70 odsto putničkih automobila na putevima Evropske unije 2040. i dalje će imati motore sa unutrašnjim sagorevanjem, odnosno 65 odsto ukupnog kamionskog voznog parka i dalje će pokretati SUS motori.
https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2024&mm=01&nav_id=2460122

Ono što ne piše je gde su svrstali hibride. Da li je ovo realna prognoza?

Nema šanse da sa postojećim tehnologijama prebace kamione na struju, jedino ako nešto novo ne izmisle.
U Americi Tesla uredno trči, ali tamo kamioni konstrukcijski imaju više prostora dok su za evropske standarde ''njuške'' predugačke.
Mercedes je nedavno predstavio električni kamion. Ako mene pitate - ružan je za sve pare.

1704666091714.png

U Americi Tesla uredno trči, ali tamo kamioni konstrukcijski imaju više prostora dok su za evropske standarde ''njuške'' predugačke.
Mercedes je nedavno predstavio električni kamion. Ako mene pitate - ružan je za sve pare.

Pogledajte prilog 1477608
Ne može da se meri još uvek isplativost, električni kamion puni 3 puta po par sati da pređe istu razdaljinu kao dizel sa jednim rezervoarom.

Kod nas jedino da stave punjače na granici pa da se lagano pune dok čekaju carinu i prelazak :mrgreen:

Meni je ok da se ima jedan auto ili kombi za put a manji el za grad do 150 km kako nebi ko narkoman samo o punjenju razmišljao.

Onaj ami bi bio odlično rešenje ali mali domet i duplo skuplji nego što su pričali na početku. Onda bih stavio po 2 kw panele na krov da se dopunim leti i klima da radi dž i slično.

Ali koliko god vi štedeli i racionalno koristili lopovski kapitalizam vam to pre ili kasnije pokrade.

Tako da i ja glasam da rusi pregaze celu evropu a ameriku i englesku vrate u kameno doba.

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 1477608
Изгледа као неко ко је набио капу на главу... све до зуба.
Слажем се да изгледа као страшило.

Naleteo sam ne tekst koji se pre svega bavi time koliko će ukupno struje trošiti električni automobili 2040. Međutim, meni je zanimljiviji podatak koji govori o tome koliki će biti procenat klasičnih automobila u to doba:

Koliku bi količinu struje 2040. mogli da koriste svi električni automobili i kamioni u EU​

Oko 70 odsto putničkih automobila na putevima Evropske unije 2040. i dalje će imati motore sa unutrašnjim sagorevanjem.
Do 2040. godine potreba za električnom energijom u saobraćaju iznosiće 355 TWh. To se može staviti u perspektivu ukupne proizvodnje električne energije, koja je prošle godine u EU iznosila 2.641 TWh
Prelazak na električne automobile i kamione doneće mnoge prednosti. Na ekonomskom nivou, prelazak na električnu energiju u EU stvoriće značajnu ekonomsku vrednost, navodi se u studiji.

Finansijske uštede u transportu će dostići 330 milijardi evra do 2030. godine i čak 590 milijardi evra do 2040.

Oko 70 odsto putničkih automobila na putevima Evropske unije 2040. i dalje će imati motore sa unutrašnjim sagorevanjem, odnosno 65 odsto ukupnog kamionskog voznog parka i dalje će pokretati SUS motori.

Е, ово је за мене добар податак - укупна производња струје у ЕУ од 2641 терават час и предвиђена потрошња електро погона од 355 терават часова.
Угрубо, то је 8:1.

Само да још кажу где ће да пронађу сву ту струју.
Башка што је број од 355 теравата само за 30% од укупног броја возила, ако добро разумем текст.
Свих 100% би било око 1183 теравата - што је скоро половина струје (45%) која се данас производи.
Чик да видим где би нашли сву ту струју :roll:

Енергетска вредност нафтних деривата који су у употреби је огромна, али то бирократе не разумеју.

pa od hibrida i nema neke koristi. Ja ga imam i potrosnja je slicna benzincu, doduse, ima nesto vise KS ali daleko od toga da je "cudo" automobilske tehnologije.
Verovatno ga zato i racunaju kao i svaki klasicni motor.
Nesto mi govori da ce se pronaci jos neki izvor isplative energije jer mi se ovaj elektro-auto ni najmanje ne cini rentabilnim, cak sta vise, dosta skupljim od klasicnih automobila i u proizvodnji (litijum) i u eksploataciji (potrosnja struje koja je danas veoma skupa i bice sve skuplja jer njena cena nije ogranicena kao kod benzina i dizela). Mislim da je ovo trenutno , veoma agresivno, preusmeravanje na elektro-automobile politicka strategija zapada u pokusaju sto brzeg odvajanja zapada od ruskih energenata......po svaku cenu. I zato mi se cini da su e-automobili bar u ovom trenutku nerentabilni za eksploataciju. Uostalom, e-automobili su aktuelni uglavnom u zemljama zapada i Kine dok se automobilizacija ostatka planete tek ocekuje i svakako mora proci period klasicnih motora , kao sto je to slucaj sa zapadom.

Back