Kakva je to najbolja plaža po vama?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
65.703
Stalno ima neki top 10, 20, 50...U nastavku je najnoviji top 10 koga zanima.

Međutim ukusi su različiti.

Kako biste vi opisali vama najlepšu, najbolju plažu? Šta bi trebala da ima ili da nema?
d053.gif

Koja vam je do sada najlepša, najbolja?

Objavljena je lista najboljih plaža na svetu za 2023. – ova nam je najbliža iz top 10

1691073413-profimedia-0143626839-900x600.jpg

Godišnju rang listu 50 najboljih plaža na svetu kreirao je Big 7 Travel, ukrštajući faktore kao što su Plava zastava, popularnost plaža na društvenim mrežama i utisci uredničkog tima.
„Glavna nagrada“ ide Beloj plaži na Filipinima, koja je predstavljena kao „netaknuti dragulj“ koji se može pohvaliti „ležaljkama, praškastim belim peskom, kajacima za iznajmljivanje i, naravno, kristalno čistom vodom“, prenosi Daily Mail.

Plaža Kabo San Huan u Kolumbiji je druga, dok je plaža Jalousie u Svetoj Luciji, ‘lepota’ uokvirena vulkanskim vrhovima, treća. Među prvih pet su i plaže Zanzibara i Australije, a u top 10 je ušla i jedna grčka plaža koja se često nalazi na listama najlepših – čuvena Navajo plaža na Zakintosu, poznata po olupini koja stoji na njoj od brodoloma iz 1983. godine.

„Ostaci broda leže u centru ogromne bele peščane plaže, prekrivene tirkiznim vodama i poduprte visokim liticama“, piše Big 7 Travel.

Pogledajte listu prvih deset.

1. White Beach, Filipini

2. Cabo San Juan Beach, Kolumbija

3. Jalousie Beach, St Lucia

4. Kendwa Beach, Zanzibar

5. Whithaven Beach, Australija

6. Source D’Argent, Sejšeli

7. Navagio Beach, Grčka

8. Grace Bay, Turks and Caicos

9. Lang Co Beach, Vijetnam

10. Hyams Beach, Australija

Bila na Navađo plaži.
Donela flašicu belog kamenog peska sitnog kao pirinač a nisam znala da je to zabranjeno.
Pištao mi detektor na avionskoj kontroli, vraćali me tri puta, gledali prtljag i na kraju sam morala sandale da izujem i prođem bosa :lol:

Imam lepo iskustvo u vezi sa posetom Navađo plaži.
Brod koji nas je prevozio do plaže u povratku je uz glasnu grčku muziku plesao po moru.
U jednom momentu, kapetan je toliko približio zadnji deo broda šupljoj steni i dalje plešući brodom.
Mislili smo da je kraj, ostaćemo u moru, ali je on vešto upravljao brodom, nama je adrenalin bio na maksimumu.:lol:

Stalno ima neki top 10, 20, 50...U nastavku je najnoviji top 10 koga zanima.

Međutim ukusi su različiti.

Kako biste vi opisali vama najlepšu, najbolju plažu? Šta bi trebala da ima ili da nema?
d053.gif

Koja vam je do sada najlepša, najbolja?

Objavljena je lista najboljih plaža na svetu za 2023. – ova nam je najbliža iz top 10

1691073413-profimedia-0143626839-900x600.jpg

Godišnju rang listu 50 najboljih plaža na svetu kreirao je Big 7 Travel, ukrštajući faktore kao što su Plava zastava, popularnost plaža na društvenim mrežama i utisci uredničkog tima.
„Glavna nagrada“ ide Beloj plaži na Filipinima, koja je predstavljena kao „netaknuti dragulj“ koji se može pohvaliti „ležaljkama, praškastim belim peskom, kajacima za iznajmljivanje i, naravno, kristalno čistom vodom“, prenosi Daily Mail.

Plaža Kabo San Huan u Kolumbiji je druga, dok je plaža Jalousie u Svetoj Luciji, ‘lepota’ uokvirena vulkanskim vrhovima, treća. Među prvih pet su i plaže Zanzibara i Australije, a u top 10 je ušla i jedna grčka plaža koja se često nalazi na listama najlepših – čuvena Navajo plaža na Zakintosu, poznata po olupini koja stoji na njoj od brodoloma iz 1983. godine.

„Ostaci broda leže u centru ogromne bele peščane plaže, prekrivene tirkiznim vodama i poduprte visokim liticama“, piše Big 7 Travel.

Pogledajte listu prvih deset.

1. White Beach, Filipini

2. Cabo San Juan Beach, Kolumbija

3. Jalousie Beach, St Lucia

4. Kendwa Beach, Zanzibar

5. Whithaven Beach, Australija

6. Source D’Argent, Sejšeli

7. Navagio Beach, Grčka

8. Grace Bay, Turks and Caicos

9. Lang Co Beach, Vijetnam

10. Hyams Beach, Australija
Ni na jednoj od ovih nisam bio. No sljunkovita zato sto ne upada pesak.

Meni sutomorska glavna plaza najbolja plaza, dok je bila javna...
Zasto?
Pa zato sto mnoge plaze sa belim peskom su alergogene, ne znam zasto, za mene jesu...
Zatim pesak bude presitan, nije ni to uzivanje, prekrupan, nije ni to uzivanje, jeste ko voli sljunak...
Bude lepih plaza, vulkanskih obicno , one su crne, crvene, lepe su jer tamo nema trave, ciste su od organskih zagadjivaca, nema meduza....
A ljudi vole na oko lepe plaze, prozirne, mada mislim vise vole plave , jer su sljunkovite plaze obicno prozirnije....

Koliko ljudi toliko selfija.....

Jedna zenska voli kamenitu plazu , ja se ziv polomih na takvim plazama, lazem, ja se nisam polomio, ali se tako kaze, ali znam neke koji se jesu bukvalno polomili , ruka gips na tim plazama...

Ima seoskih plaza u grckoj koje su po 500m dugacke do kukova....bukvalno se oznojis dok dodjes do dublje vode...dobro je za decu.....
Osusis se dok izlazis na obalu....A sitan beli pesak, prednost kad ides po Solunskim selima na letovanje...

Ne da nema guzve, nego cesto budete jedini na plazi, a plaza je uredno neuredjena...sama plaza uredna i cista, a vec 20m dalje seoski put, njivski put reklo bi se samo sto nema njiva, nego je put za bagije...Grcka neplaninska neturisticka sela su nekad pravo uzivanje za letovanje....ima ljudi , svi rade neki svoj posao , niste u centru paznje a jeste u centru paznje, jeste gost, a opet kao da niste gost...nego rodjak iz provincije....

Poslednja izmena:
E ovako... :think:

Idealna bi bila bez ljudi ili sa jedva par njih.
Peščana i tu mislim na pravi pesak ne šljunak i sitni šljunak ili šta god nazivaju tim pojmom.
Da ima par metara do prirodnog hlada. Recimo pojas do mora posle hladovina.
Da nije predugačka. Da imam osećaj ušuškanosti, privatnosti. Niti da je premala i klaustrofobična.
Da je more bistro, čisto, toplo...Da u njoj plivaju ribice. Da nema nikada prevelikih talasa. Da nema predugački ali ni prekratki plićak.
Plaža treba u idelnim uslovima i da ima ptičice koje pevaju celi dan...Mogu i druge životinjice one slatke. Što manje insekata, leptiri dolaze u obzir.
Da se noću cakli od onih algi kao zvezdice.
Da sunce zalazi fino na njoj negde po sredini.
Da u okolini od barem 50km ne postoji nikakav veći objekat ili zgrada, hotel. Samo male lokalne kućice i prodavnice max. Možda par lokalnih malih restorana u nekoj bližoj okolini od par km.
Da....i da ima u okolini puno zelenila i cveća...

Peščana i tu mislim na pravi pesak ne šljunak i sitni šljunak ili šta god nazivaju tim pojmom.
Da nije predugačka. Da imam osećaj ušuškanosti, privatnosti. Niti da je premala i klaustrofobična.
Da je more bistro, čisto, toplo...Da u njoj plivaju ribice. Da nema nikada prevelikih talasa. Da nema predugački ali ni prekratki plićak.
Plaža treba u idelnim uslovima i da ima ptičice koje pevaju celi dan...Mogu i druge životinjice one slatke. Što manje insekata, leptiri dolaze u obzir.
Da se noću cakli od onih algi kao zvezdice.
Da sunce zalazi fino na njoj negde po sredini.
Da u okolini od barem 50km ne postoji nikakav veći objekat ili zgrada, hotel. Samo male lokalne kućice i prodavnice max. Možda par lokalnih malih restorana u nekoj bližoj okolini od par km.
Da....i da ima u okolini puno zelenila i cveća...
Ubedila si me.
Idemo na Sejšele opet :mrgreen:

ovo sam imala ovog leta samo plaza nije ni mala ni velika oko 2 km sitnog peska..

I dodao bih jednu naizgled nbanalnu ali meni važnu stvar...boja mora :aha:

Svaka plaža može imati sve preduslove, ali ako more nema onu tirkizno-plave nijanse...sve to otpada.
Sve plaže na Zakintosu imaju prelepu boju mora, pravi raj za dušu i oči.
Jedino mi se nije dopala u Laganasu a tu smo bili smešteni, velika gužva i buka, ali se mogu iznajmiti kola i većina plaža obići.

E ove godine sam bila u malom mestašcu, tačno kako je Lori opisala: nema gužve, malo ljudi, dve - tri prodavnice, netaknuta priroda kao u džungli, sve brda okolo, plaža mala ali kamenita :( , nešto je bilo vetrovito i kišovito.
Više pocrnim u Morahalomu za jedan dan nego što sam na moru za deset dana.

Sve plaže na Zakintosu imaju prelepu boju mora, pravi raj za dušu i oči.
Jedino mi se nije dopala u Laganasu a tu smo bili smešteni, velika gužva i buka, ali se mogu iznajmiti kola i većina plaža obići.

E ove godine sam bila u malom mestašcu, tačno kako je Lori opisala: nema gužve, malo ljudi, dve - tri prodavnice, netaknuta priroda kao u džungli, sve brda okolo, plaža mala ali kamenita :( , nešto je bilo vetrovito i kišovito.
Više pocrnim u Morahalomu za jedan dan nego što sam na moru za deset dana.
Kada si bila u junu?

Back