Kakva je razlika između vere i sujeverja?

а где сам ја рексо да хиндус има нижи облик религијске свести од хришћанина или муслимана суфије нпр? ти си Пижон предрасуда, и већ петнаести пут помињеш "распетог", што је нека твоја лична фиксација, да не кажем фетиш. јер тотемизам и фетишизам је још нижи обкжлик свести у односу на магијску.
Svuda pominješ. Da li su hindusi sujeverni? A sintoisti koji se obraćaju duhovima drveća i izvode specificne obrede?

Možeš lepiti epitete i veri o sujeverju koliko hoćeš. I jedno i drugo se oslanjaju na veru i ni jedno nije iznad drugog po ispravnosti. Vera je samo uspešno sujeverje.
Па хајде кад већ тако кажеш, појасни нам и образложи те своје тврдње, био би ред, ипак је твоја тема.

Hvala bogovima da nisam ozbiljan covek pa da ovako rezonujem. ☺️
Da bi se pitanje nekome objasnilo mora bar nesto da zna na tom polju.
Hajde objasni nekome matematiku koji ne zna ni brojeve?
U tome je problem.
Na kraju ti kazes onome ko je pokusao da ti objasni da su 2 i 2 = 4 hvala bogu da nisam ozbiljan pa da pomislim da su stvarno 4 i da tako nesto postoji!

Па хајде кад већ тако кажеш, појасни нам и образложи те своје тврдње, био би ред, ипак је твоја тема.
U tome i jeste stvar. Ja nemam tvrdnju. Ne tvrdim da je ijedno iznad drugog. To je prosto stvar vere u jedno ili drugo. Ili u oboje. Problem ie sto se vi "pravi vernici" koristite izrazom "sujeverje" da omalovazavate druga uverenja.

Svuda pominješ. Da li su hindusi sujeverni? A sintoisti koji se obraćaju duhovima drveća i izvode specificne obrede?
опет постављаш бесмислена питања. ниси схватио пример са просјаком и милостињом?
магијску свест може имати и хришћанин и хиндус, у зависности од стања/развијености његове свести, а не назива вере.

Da bi se pitanje nekome obhasnilo mora bar nesto da zna na tom polju.
Hajde objasni nekome matematiku koji ne zna ni brojeve?
U tome je problem.
Na kraju ti kazes onome ko je pokusao da ti objasni da su 2 i 2 = 4 hvala bogu da nisam ozbiljan pa da pomislim da su stvarno 4 i da tako nesto postoji!
Nista ti druže ne možeš meni da objasniš. Ni meni niti bilo kojem čoveku koji nije tvoje vere. Fanaticno si isključiv.

опет постављаш бесмислена питања. ниси схватио пример са просјаком и милостињом?
магијску свест може имати и хришћанин и хиндус, у зависности од стања/развијености његове свести, а не назива вере.
Obrazlozi.

U tome i jeste stvar. Ja nemam tvrdnju. Ne tvrdim da je ijedno iznad drugog. To je prosto stvar vere u jedno ili drugo. Ili u oboje. Problem ie sto se vi "pravi vernici" koristite izrazom "sujeverje" da omalovazavate druga uverenja.
како немаш тврдњу, кажеш да ти не видиш разлику, зар то није тврдња?
Дакле на основу чега ти тврдиш да нема разлике?

Nista ti druže ne možeš meni da objasniš. Ni meni niti bilo kojem čoveku koji nije tvoje vere. Fanaticno si isključiv.

Sujeverne radnje​

• Kada neko krene iz kuće na ispit ili drugi važan posao, za njime se prosipa voda
  • Kada se sretne odžačar, za koga se inače smatra da donosi sreću, treba na kaputu zavrnuti dugme u krug i po mogućstvu ukrasti mu neku dlaku iz četke
  • Crna mačka donosi nesreću, te ako pređe nekom preko puta, treba se vratiti tj. ne presecati svojim kretanjem put kojim je prošla mačka.
  • Mlada treba na sebi da ima i nešto staro i nešto novo
  • Devojka koja prva uhvati bidermajer koji mlada, okrenuta leđima, baca neudatim devojkama, prva će se udati od prisutnih.
  • Ujutru prilikom ustajanja iz kreveta treba prvo stati na desnu nogu, inače će tog dana sve ići loše.

Sujeverne radnje​

• Kada neko krene iz kuće na ispit ili drugi važan posao, za njime se prosipa voda
  • Kada se sretne odžačar, za koga se inače smatra da donosi sreću, treba na kaputu zavrnuti dugme u krug i po mogućstvu ukrasti mu neku dlaku iz četke
  • Crna mačka donosi nesreću, te ako pređe nekom preko puta, treba se vratiti tj. ne presecati svojim kretanjem put kojim je prošla mačka.
  • Mlada treba na sebi da ima i nešto staro i nešto novo
  • Devojka koja prva uhvati bidermajer koji mlada, okrenuta leđima, baca neudatim devojkama, prva će se udati od prisutnih.
  • Ujutru prilikom ustajanja iz kreveta treba prvo stati na desnu nogu, inače će tog dana sve ići loše.
Zaboravio si razne molitve nekom zamišljenom biću.

Zaboravio si razne molitve nekom zamišljenom biću.
Sujeverje se odnosi na iracionalna verovanja i prakse koje nemaju naučno utemeljenje. To su obično tradicionalna verovanja koja se prenose s kolena na koleno.

Svako definisanje sujeverja direktno potiče od načina koliko poznajemo ili ne poznajemo svoju veru.

Sujeverje je, najkraće rečeno, pogrešna vrsta i način verovanja, praznoverje, cesto i magijska religioznost ne uvek. Koja pretpostavlja iracionalno uverenje da određeni objekti i postupci posebnim moćima koje poseduju ili izazivaju utiču na ljudske živote.

A vera inače ima naučno utemeljenje 😁
Ne znam zašto se onda zove "vera", a ne npr. naučna činjenica🤨
Naravno da ima.
Religija je i nsuka i ima razna podrucja.
Ali kao sto rekoh ti ne znas nista o tome.
Na religioznom nivou si kao djak sto treba da podje u 1 razred.
Objasni mu slovo A?
Nikad cuo.
A kaze da slova i brojevi ne postoje.
To zna da kaze.
Jer nikada tako nesto nije cuo.

Uostalom sta nas briga sta ces ti da mislis.
Ti nisi ovde postavio pitanje jer zelis da ucis vec da pljujes.

Naravno da ima.
Religija je i nsuka i ima razna podrucja.
Ali kao sto rekoh ti ne znas nista o tome.
Na religioznom nivou si kao djak sto treba da podje u 1 razred.
Objasni mu slovo A?
Nikad cuo.
A kaze da slova i brojevi ne postoje.
To zna da kaze.
Jer nikada tako nesto nije cuo.

Uostalom sta nas briga sta ces ti da mislis.
Ti nisi ovde postavio pitanje jer zelis da ucis vec da pljujes.
Srce naše prepametno...

Kada covek upozna biblijsku veru, religiju, onda sam automatski zna sta je sujeverje, praznoverje.
Kao ucenik posle 1 razreda sto zna slova i brojeve.
Dok ne prodje 1 razred on to nezna i ne razume.
Niti moze.
Mozes da mu pricas sta hoces.
Isto je pricati njemu ili zidovima.
Ali posle 1 razreda ne.
E druže moj, mlad si ti jos, neuk... I dalje ne možeš da skapiraš da Biblija nije nikakav globalni reper za bilo koga osim za one koji veruju u nju.

Da li je paljenje Blagodatnog ognja vera ili sujeverje? Isto pitam i za celivanje moštiju, bacanje anatema, osveštavanje prostora...? Da li je to verski obred ili magijski? 🤔
Kakva je tačno razlika između vere i sujeverja?
nema razlike. I jedno i drugo su izmisljotine neukih i primitivnih osoba. Sto vise zadiremo u proslost , u vremena zivotinjske svesti coveka, to su ovi narativi aktuelniji.
Al bolje da cutim.........da popovi ne ostanu bez posla.

Vera, po mom mišljenju, je nešto kada imaš osećaš nečega višeg od tebe, nekoga ko te prati, pomaže ti, šalje ti lekcije ili trenutke koji će te unaprediti, osnažiti, pomeriti sa mrtve tačke i slično. To doživljavam više kao roditelja, u tom smislu.

Sujeverje je kad pljuješ jer si video crnu mačku ili ne sečeš nokte uveče kasno jer je tako rekla baba Stana da ne treba.

I jako bitno je odvojiti veru od zidova, ljudi, freski ili nečega.

Back