Glasnik.
Buduća legenda
- Poruka
- 41.470
Razlika izmedju vere i sujeverja.Da li je paljenje Blagodatnog ognja vera ili sujeverje? Isto pitam i za celivanje moštiju, bacanje anatema, osveštavanje prostora...? Da li je to verski obred ili magijski?
Kakva je tačno razlika između vere i sujeverja?
Vera:
Postoje religiozni principi, pravila, zapisi, licna ziva duhovna iskustva koja su u skladu sa Bozjom pisanom reci.
Ona definisu pravo hriscanstvo.
To se nalazi u Bibliji i iskustvu vernika.
To je Bog stvarno tako rekao i moze da se proveri.
To je vera.
Sujeverje, drugi naziv je praznoverje:
Postoje razna misljenja, koliko ljudi toliko misljenja, ne odredjena, nemaju temelj, koja se protive i jedno drugome i medjusobno razlikuju.
Jedan praktikuje drugi ne, itd
Njihovi izvoiri su cista ljudska misljenja i strahovi, funkcionisu kao gluvi telefon nemaju svoje temelje vec se praktikuju i referisu kako kome padne na pamet.
Ovaj kaze ovo ne valja onaj ono.
Cisto iz svojih poriva, sujete itd.
Proglasavaju se stvari po svom nahodjenju ili necijem, ovo ne valja ono ne sme.
Tu se kraj ne vidi.
I sva ta izmisljanja se razlikuju od onoga sto Bog kaze u Bibliji i nisu hriscanaka iako ih na nasim prostorima hriscani praktikuju a i cak ateisti itd.
Mnogo toga od sujeverja potice cak iz neznabostva.
Osija 4,6 | Izgibe moj narod, jer je bez znanja; kad si ti odbacio znanje, i ja ću tebe odbaciti da mi ne vršiš službe svešteničke; kad si zaboravio Boga svojega, i ja ću zaboraviti sinove tvoj |
Pravi hriscanin nije sujeveran jer ima znanje i zna sta Bog stvarno hoce a sta ne.
Ali bikome niko ne brani.
Poslednja izmena: