Kakva bi bila Srbija da nije bila 500. pod Turcima?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da je ishod Kosovskog boja bio drugačiji, kako bi danas izgledala Srbija?
Kakav bi bio tok istorije bez Otomanskog carstva na ovim prostorima.?
Da li bismo bili među velikim evropskim državama ili bi nas, zbog našeg položaja, neko drugi pokorio?

Šta mislite o ovom ?
Mislim da je tema pomalo neozbiljna.

1. Da li bi Srbija da je pobedila na Kosovu bila jaka ili ne?
2. Da li bi naisao neko drugi (Ausstrijanci, Madjari, ponovo Turci....)

Nista ne govori u prilog tome da li bi Srbija opet mogla da bude jaka drzava kao u vreme Nemanjica.
Samo jedna stvar je sigurna. Ne bi bilo islama ni u Srbiji ni u Bosni a Albanci ne bi bili bas toliki neprijatelji.

Bila bi deo sveGrcke Federacije, ili neke Velike Grcke, i Deretic bi uzvikivao 'Grci su Srbi!!!'.

Dobro, uzvikivao je to i ovako
1000006936.webp

Ako vidiš da čovek stavlja zareze i one nepotrebne tačkice pa ispred njih zarez to ti je znak da jedinka nije za bilo kakav razgovor.
Poseban krug pakla za ljude koji to rade.
Koliko poznaješ takvih "jedinki" na internetu ?

btw: od obojice vas imam bolji rejting ;) , uprkos takvom pisanju . Jel se vi to penjete na moj konto ? Sad smeta i moj (originalni) način pisanja. Ne umete da pročitate ? Sve se daa naučiti ;) .

,.. nisam vas dirao ni izazivao,.. vi čačkate... bušite me, šaljete u pakao,... (nisam napisao najbogatija, već najrazvijenija - sa najačim institucijama - najuređenija)
pa što bih se ja divanio sa vama ?

Poslednja izmena:
Da li bismo bili među velikim evropskim državama ili bi nas, zbog našeg položaja, neko drugi pokorio?

Šta mislite o ovom ?

Ne bi imala šatore ispred Skupštine...

...

Uz dužno poštovanje, ne sèri..Kako bi smo to bili, kad je Nemanjićka Srbija bila u momentima sila u odnosu na ono što su Rusi tada imali.
Kako bi te to Turci spasili od Rusa, kakva je to uopšte konstatacija.
Ovo tvoje je napisano gramatički pravilno ? :kafa:
I drugima koji se ne drže gramatike, ne smeš ništa da prigovoriš ?
Screenshot_26.png

???
A, mene si našao da šalješ u poseban krug pakla :​
Ako vidiš da čovek stavlja zareze i one nepotrebne tačkice pa ispred njih zarez to ti je znak da jedinka nije za bilo kakav razgovor.
Poseban krug pakla za ljude koji to rade.
I to činiš 'iza leđa' - na kvarno,...
shvataš li koliko si jadan ?​
I verujem da je neko drugi skrivio tvoj jad i nezadovoljstvo koje iskaljuješ na mome pisanju.

Šta mislite o ovom ?
....потпали би под власт Угара а потом Аустро Угара а после слабљења монархије тражили би уједињење свих Срба у једну државу....
...и у томе би добили подршку Руске Империје и почели би борбу за ослобађање од вековних угњетача....

Imao je veće, raskošnije i naprednije. Sa vizantijskim Carigradom se nijedan grad na zapadu nije mogao mjeriti po bogatstvu, raskoši, veličini i sjaju. Krstaši proklete im duše su 1204. sramno osvojili i opljačkali Carigad, te iz njega odnjeli na zapad silno zlato i umjetnine. Renesansa u Italiji je nastala pod uticajem grčkih izbjeglica iz Carigrada koji su se tamo sklonili nakon pada njihovog grada pod Turke.

I Solun, Drač i Dubrovnik su bili napredniji od većine bitnih gradova na zapadu tokom ranog i razvijenog srednjeg vjeka.
Dubrovnik je zapad, genije.

Dubrovnik je zapad, genije.
Dubrovnik je geografski na Balkanu, par metara od guslarske istočne Hercegovine. Čak i ako ga isključimo kao katolički grad, ostaju Carigrad, Drač i Solun kao srednjovjekovni pavoslavno-vizantijski megalopilisi - razvijeni od ijednog grada na zapadu. Najrazvijeni grad na zapadu dobar dio srednjeg vjeka je bila muslimansko-mavarska Granada. Kad je Granada imala škole, vodovod i razne institucije, Pariz i London su se gušili u fekalijama.

Poslednja izmena:
Valjda treba da uzivas u buducnosti koju ce sam da stvoris,a ne neko drugi???
Zar nece Drzava da stvori tu buducnost?

Nacija?

Crkva?

To su sve ideali veci od individue u vasim narativima i vrednostima; Drzave imaju individualne ljudske osobine, nacije su nesto uradile, za narode koristite prvo lice jednine i mnozine kroz periode od 1000+ godina.

Zamisli koliko pomahnitalo zvuce recenice 'Mi smo 1389-e', 'Hrvati su nama 1915-e' itd.

Ugarska koja je bila dugo najjača katolička država u Podunavlju nije izbjegla pad pod Turke koji su je 1526. odnosno 1541. pregazili kao plitak potok. Pritom je Ugarska dublje u Evropi i dalje od Turaka nego što je bila Srbija. Tako da bi i Srbija pala pod Turke čak i da je bila katolička. Kao što papa, Germani, Francuzi itd. nisu mrdnuli prstom da odbrane katoličku Ugarsku od Turaka 1526/41, isto tako ne bi mrdnili ni za katoličku Srbiju.
@Perperius šta ti misliš o ovom?

Da. Plus geografski položaj je neodbranjiv od Turaka

Back