Kako znati koliko nešto dobro znaš da radiš?

bezimeni1

Domaćin
Poruka
4.827
Учио си формално и неформално, немаш никакво радно искуство ни праксу, можда си временом и заборавио то што си учио или знаш "отприлике", и хоћеш да се негде запослиш. Како на разговору за посао знати колико нешто добро знаш да радиш и да си ти одговарајући кандидат? Можеш бити бољи него што мислиш, мени се лично често пута то догађало иако мислим да сам тотални дебил.

Учио си формално и неформално, немаш никакво радно искуство ни праксу, можда си временом и заборавио то што си учио или знаш "отприлике", и хоћеш да се негде запослиш. Како на разговору за посао знати колико нешто добро знаш да радиш и да си ти одговарајући кандидат? Можеш бити бољи него што мислиш, мени се лично често пута то догађало иако мислим да сам тотални дебил.
Pa kaži na razgovoru za posao da bi jedan ili dva dana radio volonterski da vidiš da li znaš taj posao. To poslodavci vole da čuju.

probaj da sa tim znanjem napraviš neki praktičan projekat...ne znaš nešto ako ne umeš da primeniš u praksi na stvarnim problemima.....ili ako je to neizvodljivo nađi nekog ko će da te propita i tako ti pruži povratnu informaciju koliko dobro vladaš tom materijom
Како се онда запослити без искуства? Пошаљу ме из бироа на неки посао о којем не знам скроз ништа, како онда тај посао да радим? Како да знам да ли 100% знам нешто, тотално савршено, а не типа 80%?

Pa kaži na razgovoru za posao da bi jedan ili dva dana radio volonterski da vidiš da li znaš taj posao. To poslodavci vole da čuju.
Ја бих волео негде да идем неки дан само да видим, да се шеткам и да урадим колико могу, једноставно да видим сваки детаљ како се нешто ради, али нигде се тако нешто не нуди, за то треба да те неко пусти у фирму. Наравно да би то било више да видим него што ћу стварно нешто бог зна шта допринети како очекују, они желе да урадим за џабе а ја бих више да испробавам да видим како иде. Вероватно бих побегао јер не знам и не капирам ништа а немам времена да две године будем без прихода, мени треба пар година да савршено научим посао.

Poslednja izmena:
Мени за све треба и неко теоријско знање јер без тога не умем да хватам праксу и да знам шта је битно а шта небитно, али нигде нема теорије. Теорија без праксе је ништа али и пракса без теорије је за мене ништа јер не знам на шта да обратим пажњу у послу, у пракси је све нешто "отприлике" и неограничена импровизација.

Требају да постоје теоријски тестови за све, ја још нигде не нађох тест за нпр. пекара, како да знам праксу ако немам теоријско знање? У посновној школи се губи 8 година на тоталне глупости а нема ништа овако нешто што је битније. Ја сам по природи јако прецизан и перфекциониста сам и јежим се на импровизације које немају јасна правила.

@bezimeni1, dva-tri puta sam se zaposlio na način koji sam naveo. Naravno da nećeš raditi godinu dana za džabe, već dan-dva. Pa i ako odmah ne znaš da radiš ono za šta si se školovao jer nemaš prakse, u nekim firmama, ako si stvarno zainteresovan za to radno mesto, ti daju nekog starog majstora koji ti pokazuje i sa kojim "pečeš zanat" i budeš plaćen iako si praktično na obuci.

Back