Kako zive slepi ljudi?

primetio sam recimo da slepe osobe razviju jače neka druga čula recimo čulo sluha viđao sam jednog takvog čoveka sa štapom još davno koji je skoro kao svako drugi koji nije slep znao kada može da pređe ulicu a kada treba da sačeka bez da mu iko pomogne i ako su mu ljudi često asistirali i pomagali on se i sam dosta dobro snalazio samo sa štapom hodao je pravo nije se teturao kao kad bi nekom od nas sad odjenom stavili povez preko očiju itd

Ne znam zasto, ali ova stvar mi se ovih dana mnogo vrzma po glavi...
Da li sanjaju? Kako su se pomirili sa tim? Da li su slepi od rodjenja ili su oslepeli tokom zivota ? Kako zive ti ljudi? 😔 Znate li nekog takvog?
Pa zive isto kao i ti samo sa odredjenim restrikcijama jer su jeli uskraceni za culo vida. Kapiram da to mozes da pretpostavis.
Sanjaju da, obzirom da snovi nisu uslovljeni nuzno culnim opazajima.
Neki su slepi od rodjenja a neki su oslepeli tokom zivota posledicom bolesti ili neke nesrece verovatno.
Ne poznajem licno nikoga ko je slep.
tjao

Poznavala sam, tj družila sam se davno sa ženom koja je najpre bila slabovida a zatim je oslepela. Bila je jedno vreme aktivna u jednom od Udruženja slepih osoba.
Dobro se snalazila u prostoru. Tek kada je u potpunosti oslepela nabavila je kompjuter za slepe osobe.

Nikada nisam pričala sa njom o snovima, tj šta noću sanja.

Back