Kako zapoceti sopstveni biznis....

Posto je ovaj pdf totalno off htela sam da pokrenemo temu gde ce ljudi zaista biti u mogucnosti da se informisu o onom sta ih konkretno zanima .Moja zamisao je da ovde pricamo pocev od osnivanja privrednog drustva i radnji pa do izbora dobavljaca, racunovodstvenih pitanja....Pa izvolite....

Posle mnogo pokušaja nisam mogla dobiti posao u nekoj državnoj firmi, zato sam odlučila da ovog proleća započnem sopstveni biznis. U pitanju je zanatska radnja, odnosno frizerrski studio, interesuje me Vaše mišljenje da li u doba ekonomske krize vredi započeti sopstveni biznis i da li je vaše mišljenje povodom otvaranja frizerskog studija dobra ideja ili treba sačekati neko bolje vreme,
S,poštovanjem

Posle mnogo pokušaja nisam mogla dobiti posao u nekoj državnoj firmi, zato sam odlučila da ovog proleća započnem sopstveni biznis. U pitanju je zanatska radnja, odnosno frizerrski studio, interesuje me Vaše mišljenje da li u doba ekonomske krize vredi započeti sopstveni biznis i da li je vaše mišljenje povodom otvaranja frizerskog studija dobra ideja ili treba sačekati neko bolje vreme,
S,poštovanjem

Ja stvarno ne znam sta te sprecava da probas. Ako imas svoj lokal onda ti je sigurno. Frizerski zanati su medju najisplativijim sto se tice povratka kapitala, tj. koliko je potrebno uloziti u alate i za koje se vreme sve to vraca.

S,poštovanjem

Ekonomska kriza pogadja velike ekonomije.Naravno da treba zapocetisopstveni biznis.Ideja je dobra,mozes to dobro organizovati i dobro zaraditi.

Svakako hvala na sugestijama i podršci, s obzirom da sam nekada radila u državnoj ustanovi, da sam ostavila dobar utisak kod kolega i da sa njima održavam i dalje kontakte, verujem da ću uspeti u ovom poslu jer mi i kreativnost ide na ruku, mada sam malo skeptik jer narod nema para, a salona mnogo, pokušaću pa šta bude videćemo,

Zavisi kakav biznis.Za početak uvjek treba početni kapital. A to je sve veči problem. Ja radim svoj biznis več 23 godina. Mogu reč, da je zarada dobra. Ali treba radit, i probat mnoge stvari i sisteme. Ako ti nešto nije uredu,odbaci. Ako je uredu, onda radi dalje, To je moj moto.

Treba mi savet,posto nisam bas "verziran" u ovoj materiji...
Hteo bih da se bavim uvozom,u pitanju su alkoholna pica.
Prema tome osnovao bih doo.
Moje pitanje je kakva je procedura,koliko traje i koliko kosta otvaranje istog?
Takodje koliko je zamrsena procedura zatvaranja(posto sam cuo da je daleko teze nego otvaranja)?
Hvala unapred i veliki pozdrav svim forumasima

OSNIVANJE (mada me sad mrzi, nesto sam zakačila i obrisala ogroman neobjavljen post...:sad2:)

1. u sudu ili opštini overiti osnivački akt: odluku o osnivanju, ako je osnivač jedan, odnosno ugovor o osnivanju, ako ih je više kao i
2. op obrazac - potpise lica ovlašćenih za zastupanje (direktora i drugih lica koja su ovlašćena za zastupanje društva na osnovu osnivačkog akta)
3. sa navedenim dokumentima otići u poslovnu banku, gde se otvara privremeni račun na koji se deponuje osnivački kapital društva u skladu sa osnivačkim aktom - minimum je 250 eura, a uobičajeno je 500 (u slučaju da se uplati 250, a upiše 500, ostatak mora biti uplaćen u roku od 2 godine od registracije društva kada mora biti registrovana promena kapitala). o uplaćenom osnivačkom kapitalu se izdaje potvrda.
4. kopirati lične katre/pasoše za strance direktora, zastupnika i osnivača
5. popuniti formular registracije osnivanja (popunjava ga lice ovlaščeno osnivačkim aktom ili punomoćjem)
6. uplatiti taksu za osnivanje u iznosu od 3600 dinara na račun 840-969627-83 model 97 poziv na broj 95-01, i za dobijanje matičnog broja u iznosu od 1.750 dinara na račun 840-742221843-57 model97 poziv na broj u zavisnosti od opštine sedišta društva prema tabeli
- sve navedeno predati u agenciju za privredne registre na trgu nikole pašića u beogradu, VI sprat, odnosno u najbližu jedinicu agencije u provinciji.
- ako je dokumentacija nekompletna, agencija donosi zaključak kojim odbacuje registracionu prijavu, ali i ostavlja mogućnost podnosiocu da otkloni nedostatke podnošenjem odgovarajuće dokumentacije u roku od 5 dana od prijema zaključka uz plaćanje dodatne takse u iznosu od 1800 dinara

napomene:
- pre svega proveriti distinktivnost naziva u odnosu na nazive drugih preduzeća, mora se razlikovati, ako se dobro sećam, u najmanje 3 karaktera, ne računajući tačke, crtice i sl.
- osim za overu op obrazca, osnivači za sve ostale radnje mogu opunomoćiti lice po sopstvenom izboru overom punomoćja (za neke radnje advokatsko punomoćje ne mora da bude overeno) - u tom slučaju jedini zadatak osnivača je overa punomoćja (i op obrazca, ukoliko su istovremeno i zastupnici)

nakon donošenja rešenja izrađuje se pečat.

nakon izrade pečata nadležnoj poreskoj upravi podnosi se zahtev za dobijanje PIB-a (poreski identifikacioni broj). dokumentacija potrebna za isti varira od opštine do opštine, a minimum potrebnog su popunjene i pečatirane poreske prijave PR-1 i PDP u dva primerka, i kopija rešenja o registraciji za svaku prijavu. nakon dobijanja pib-a, društvo može otvoriti račun na koji se prebacuju sredstva sa privremenog računa... i zabava počinje...

Poslednja izmena:
može...
napraviš papire za dan...
sve overis, otvoriš račun u banci i predaš za dan...
agencija postupa u roku od 5 radnih dana, ali po pravilu završi rešenje za dan...
ako dobijes zaključak rok je takođe 5 radnih dana...
za pib je u bgd potrebno oko 3-4 dana pod uslovom da je sve ok i čisto (ako ima problema može da potraje, pa i da budeš odbijen)
za račun u banci računaj 2 dana
u principu, može i za nedelju dana da se završi sve ako ide glatko...

Razmisljam, sta bih mogao da otvorim....jednog dana, kada prodje kriza i kada sakupim pare...

I tako napravih izbor:

1. Proizvodnja kucnog tekstila (posteljine, prekrivaci, jastucnice.....), sto smatram za jeftiniju varijantu, za pocetak dve masine, radnici(ce) honorarno, ako posao krene prosirenje proizvodnje, radnici u stalni radni odnos.

2. Reklame (svetlece reklame, brendiranje automobila, stampa otpremnica, racuna, porudzbenica sa znakom odredjen firme, zatamljivanje stakala reklamnim nalepnicama,......) Skuplja varijanta, mogao bih raditi sam, ali masine za stampu djavolski skupe, uzas.....

Sta je bolje? Prva varijanta sa malo ulaganja ili........

Poslednja izmena:
I ja se nosim mislju za pokretanje privatnog biznisa. Mislim (za razliku od mnogih) da je pravo vreme za biznis jer su veliki sistemi u problemima (finansijskim mahom) pa ostavljaju sve vece gepove privatnicima. Shodno tome planiram proizvodnju transportnih kutija i natron kesa. Investicija od cirka 20000E. Sredstva: pola sopstvena, pola kredit (drzavni). Pitanja: moze li SZR ili mora DOO.
Drugo: za ovakvu proizvodnju je potreban veliki prostor (otpada iznajmljivanje-visoka cena) pa sam mislio da adaptiram neke prostorije za to. Pitanje: ako se papir koristi za prehranu kakve inspekcije objekat treba da prodje. Koje su mi sve dozvole potrebne. Podlezem li sanitarnoj kontroli

Back