Kako zamišljate pakao?

Te price sa vecitim ognjem i demonima i kojekakvim glupostima su za plasenje male dece (kao i ne previse inteligentnih odraslih). Pravi "pakao" je olicenje svega sto crkva ne dozvoljava, znaci otprilike nesto kao Las Vegas. Kad se uzme u obzir da je alternativa mesto prepuno klergijaca, fundamentalista, Biblijskih papagaja i pomodarskih Hriscana, i ne deluje kao toliko losa opcija.

Te price sa vecitim ognjem i demonima i kojekakvim glupostima su za plasenje male dece (kao i ne previse inteligentnih odraslih). Pravi "pakao" je olicenje svega sto crkva ne dozvoljava, znaci otprilike nesto kao Las Vegas. Kad se uzme u obzir da je alternativa mesto prepuno klergijaca, fundamentalista, Biblijskih papagaja i pomodarskih Hriscana, i ne deluje kao toliko losa opcija.
pusti crkvu i to kako ti zamišljaš njen stav....

na razvrat kao oličenje pakla se medju vernicima fokusiraju puritanci tj. vernici formalisti i fundamentalisti...a oni nisu razumeli ama baš ništa od religije u koju veruju...jer u religiji traže zadovoljenje svoje sujete...preslikaju svoju inherentnu crno - belu logiku u sistem raj - pakao, vernici - nevernici, Bogu dragi - Božji neprijatelji i piče li piče dok ih sujeta vozi...smeta im trun u tuđem oku a ne vide balvan u svom...

pakao to je ljudska sujeta...
razvrat je jedan najbenignijih oblika ispoljavanja sujete....
mnogo su gori agresivnost, osuđivanje, patetisanje (benigno ali teško izlečivo), unižavanje, obožavanje, ponižavanje, nipodaštavanje, strahovi, napadi panike i paranoje, umišljanje, deluzije, iluzije, narcizam, potreba da se bude uvek u pravu, bahatost, neuviđavnost, nesposobnost da se uvide emocije i pozicija drugih, nepoštovanje, ismevanje, manipulacija, nepoštenje, krađa, prevara, laž....

pravi pakao je ludnica a ne kockarnica...
za neke napaćene duše Las Vegas je raj...
pakao je i um verskog fanatika u kome caruje mržnja ili nipodaštavanje upereno prema onima van njegove verske grupe...

Poslednja izmena:
Ја као верник верујем да пакао постоји и да тамо иду сви који чини грехова за време свог живота. Каже се да је то огроман казан где све душе леже једна преко друге и горе у пламену, а пате од опекотина које вечно трају. Ако је тако онда сви треба да се ужасавамо од сваке помисли чак и на најмањи грех. Треба да живимо живот кој је моралан ида више гледамо духовну страну него чисто материјалну.

Зенима ме како ви размишљате на ову тему? Дакле како замишљате пакао?

Ево једне варијантне пакла.

Veoma je tesko pricati o tim stvarima, jer ja ne smatram da su raj i pakao nesto prostorno ili od ovog sveta, to su duhovne stvari, i o njima ne treba pricati materijalno!
Verovanje da djavo ima rogove, trozubac i da je pakao veliki kazan gde se kuvaju ljudi u lavi nije hriscansko a jos manje jevrejsko... Dante je dao svoju nekakvu verziju pakla i to je nesto najdetaljnije i da tako kazem najmastovitije sto mozemo naci o paklu, ali o njemu se u Bibliji i ne govori toliko, pominje se onjeno jezero i Hrist pakao opisuje recima:"...tu ce biti jecaja i skgruta zuba!"

Pakao je odsustvo raja, to je dovoljna kazna. Meni je zanimljiva jedna Hristova recenica gde on kaze:".....i neces odatle izaci dok poslednji dinar ne platis!" stoga, postavlja se pitanje da li je kazna u paklu vecna i da li postoji mogucnost izlaska iz pakla? Ako postoji, znaci ne izlazi se dok se poslednji dinar ne plati, znaci li to da je to placanje zapravo cistiliste? Moze li se onda uzeti u obzir i Danteova verzija pakla i raja?

Ko to kaže? Duša nije telesna, pa da da ima telesne opekotine, duše pati od strasti, ako je duša bila zarobljena u telesnim i umnin strastima, goreće, jer sada kada je ostala bez tela više ne može da ih ostvari,- kao neka vrsta stalne gladi. Zamisli narkomana u apstinentskoj krizi, ne dira ga niko, a on vrišti, ima halicinacije i previja se od bolova. To je stanje pakla u dusi. Duša je u paklu i pakao je u duši.

Moral nije isto što i duhovnost. Džabe ako si spolja moralan, a iznutra truo i pun jeda i gneva. Često, neki ljudi koji su spolja nemoralniji, su mnogo bolj ljudi, od tzv. moralnih puritanaca

Greska, dusa jeste telesna i duhovna. Jer u Bibliji pise:"I posta covek dusa ziva!" Anticki Grci su verovali da je dusa avet, duh, ali ne i hriscani. U hriscanstvu dusa je i telo i duh. Telo bez duha je les, a duh bez tela avet. Ali ja takodje ne mislim da su te opekotine telesne.

Ako si moralan, moralan si i spolja i iznutra. Nema druge, ili si moralan ili nisi. Jer ako glumis moralnost a ustvari si truo, onda nisi moralan nego licemeran! "Tesko vama licemeri, jer ste kao okreceni grobovi, spolja ste cisti i lepi a iznutra ste prepuni kostiju mrtvackih i svakakve necistote!" Neki ljudi koji spolja nisu moralni, kako ti kazes, a iznutra su zapravo moralni i pravedni, su zapravo "ludi Hrista radi"! iako ne zvuci bas plemenito, ova osobina je jedna od najplemenitijih ljudskih osobina i ona je vrvtn najvisi stupanj moralnosti. Npr, ako te lazno optuzuju a ti si pravedan, a ne branis se i pustas da te napadaju i dalje i odgovaras im prijateljski i prihvatas da te ljudi smatraju krivim ne bili se ti jos vise popravio, onda imas ovu osobinu. ;)

Pakao je odsustvo Boga. Odsustvo svetlosti. Covek za zivota moze da oseti prisustvo pakla, kroz tugu, ocajanje, apatiju, melanholiju, beznadje, bezvolnost... Stanje u kome dusa oseca tamu i hladnocu, stanje kojeg se svaki covek uzasava. Za zlu dusu tudja sreca je pakao. Tvrditi da dusa ne postoji i svesti coveka samo na mozak, nerve, receptore je pojednostavljivanje coveka i svodjenje na robota. Pusta zelja onih koji nisu vernici da zagrobni zivot ne postoji. I tu se vidi njihov strah na samrtnoj postelji. Covek je i dusa i telo. Jedino je tada potpun covek, sto ce se i desiti vaskrsenjem svih ljudi na sudnji dan. Ili ce biti vecna sreca ili vecna tuga. Mozemo se sprdati, ali pravo je pitanje da li se duboko plasimo i strepimo, te sarkastican smeh dodje kao ohrabrivanje uplasene duse koja zna.

Pusta zelja onih koji nisu vernici da zagrobni zivot ne postoji. I tu se vidi njihov strah na samrtnoj postelji.

Hm, a zbog čega bi ateista izmišljao da zagrobni život ne postoji? Šta tu ima da se 'izmišlja', jesi video mrtvace da šetaju ili da se duše javljaju hotlajnom, pa sad kao MI izmišljamo?

Valjda bi izmišljao da postoji ako se plaši smrti, da bi živeo i dalje i da nikada ne 'umre'? Da ode na neko lepo mesto, recimo ...hmmm...raj? Zato se i zovete VERNICI? Jer VERUJETE u taj koncept raja i pakla? Dobar dan?

Dakle, sasvim je suprotno ovo što tvrdiš...ali navikli smo na vaše besmislice i lupetanja, zamene teze, laganje...ogugla čovek na to vremenom.

Poslednja izmena:
Ne budite tako sigurni da su to izmisljotine... Od coveka koji umre posle 15-20 godina ne ostane nista, ostanu kosti i prasina... Trazim od ateista objasnjenje zbog cega se car Lazar i posle 625 godina nije raspao, pa mu nije cak ni koza satrulila, a pritom nije balsamovan? Trazim objasnjenje zbog cega iz njegovih i drugih mostiju tece miro, koje je veoma prijatnog i umirujuceg mirisa a ipak tece iz mrtvog tela.

Mislim da bi verujući prvo trebalo da se usaglase. Jedni kažu pakao postoji, drugi ne postoji, treći to je stanje duha, četvrti to je Las Vegas... Vi se lepo dogovorite, pa da mi ateisti znamo gde ćemo!

ateisti će u las vegas, to je već poznato, a vernici će svako po svojim ubeđenjima:
adventisti će završiti u vatikanu slaveći nedelju,
jehovini svedoci će lutati u bespuću u večnoj potrazi za vratima,
pravoslavci će morati da slušaju gnostička jevanđelja itd.

Pakao ne postoji bar ne posle smrti on se desava bas u toku zivota i sami ga kreiramo.

- - - - - - - - - -

ateisti će u las vegas, to je već poznato, a vernici će svako po svojim ubeđenjima:
adventisti će završiti u vatikanu slaveći nedelju,
jehovini svedoci će lutati u bespuću u večnoj potrazi za vratima,
pravoslavci će morati da slušaju gnostička jevanđelja itd.
Da da kada bi smrt bila dzuboks.

Hm, a zbog čega bi ateista izmišljao da zagrobni život ne postoji? Šta tu ima da se 'izmišlja', jesi video mrtvace da šetaju ili da se duše javljaju hotlajnom, pa sad kao MI izmišljamo?

Valjda bi izmišljao da postoji ako se plaši smrti, da bi živeo i dalje i da nikada ne 'umre'? Da ode na neko lepo mesto, recimo ...hmmm...raj? Zato se i zovete VERNICI? Jer VERUJETE u taj koncept raja i pakla? Dobar dan?

Dakle, sasvim je suprotno ovo što tvrdiš...ali navikli smo na vaše besmislice i lupetanja, zamene teze, laganje...ogugla čovek na to vremenom.
Reci da je ovo jedina realnost je u suprotnosti sa naukom. Sama nauka govori o visedimenzionalnoj stvarnosti, a ti se pozivas na nauku sa arogancijom. Ali mi smo navikli da vasi argumenti budu da mi svasta pricamo. Na zalost mi se drzimo apsolutne bozanske istine. Vi imate delice. Ali opet cu reci za spasenje coveka nije bitno da li zna astronomiju, fiziku itd, vec su naucnici koristeci prirodne zakone dolazili do Boga. Tako da i pakao za vas je sprdnja sve do samrtnog casa kada se demoni okupe oko vase duse da je preuzmu. Tada dusa zajauce, ali nema ko da je cuje.

Ne budite tako sigurni da su to izmisljotine... Od coveka koji umre posle 15-20 godina ne ostane nista, ostanu kosti i prasina... Trazim od ateista objasnjenje zbog cega se car Lazar i posle 625 godina nije raspao, pa mu nije cak ni koza satrulila, a pritom nije balsamovan? Trazim objasnjenje zbog cega iz njegovih i drugih mostiju tece miro, koje je veoma prijatnog i umirujuceg mirisa a ipak tece iz mrtvog tela.

Jel možeš ti meni objasniti tu psihopatološku boleštinu izložbe leševa na otvorenom koja je prihvaćena kao normalna?

Reci da je ovo jedina realnost je u suprotnosti sa naukom. Sama nauka govori o visedimenzionalnoj stvarnosti, a ti se pozivas na nauku sa arogancijom. Ali mi smo navikli da vasi argumenti budu da mi svasta pricamo. Na zalost mi se drzimo apsolutne bozanske istine. Vi imate delice. Ali opet cu reci za spasenje coveka nije bitno da li zna astronomiju, fiziku itd, vec su naucnici koristeci prirodne zakone dolazili do Boga. Tako da i pakao za vas je sprdnja sve do samrtnog casa kada se demoni okupe oko vase duse da je preuzmu. Tada dusa zajauce, ali nema ko da je cuje.

Što kad vam ponestane argumenata, kreće pretnja paklom, tipa, ''videćete vi kad umrete, kad vam demoni odnesu dušu u pakao ''?

Jel ti veruješ isključivo iz straha od pakla? Jer, kako vidim, tako postavljaš koncepciju, pa pokušavaš da je reflektuješ na mene, misleći da to može imati dejstvo, da ću se valjda poplašiti tvoje mašte, predomisliti, štaveć, da je to nekakav argument u raspravi... :roll:

Što kad vam ponestane argumenata, kreće pretnja paklom, tipa, ''videćete vi kad umrete, kad vam demoni odnesu dušu u pakao ''?

Jel ti veruješ isključivo iz straha od pakla? Jer, kako vidim, tako postavljaš koncepciju, pa pokušavaš da je reflektuješ na mene, misleći da to može imati dejstvo, da ću se valjda poplašiti tvoje mašte, predomisliti, štaveć, da je to nekakav argument u raspravi... :roll:
Ne iz straha. Vec iz same dubine duse gde covek moze da svakodnevno oseti blizinu pakla. Ne plasim nikoga, ali svakako ne vredjam kao vi u vasoj nazovi argumentaciji. Spoznavanje je proces, ali on moze da ide u dva pravca, spoznavanje zla, spoznavanje dobra. Istine i lazi. Prirodnog i natrpirodnog. Mi nemamo isti objekt posmatranja. Mi imamo prirodno i natprirodno, vi samo prirodno. Zato se ne razumemo.

I sad, ja sam po tebi zao?
Po čemu ti mene opisuješ kao zlog, zato što ne delim tvoju fantaziju večnog života?
Čime ti meni demonstriraš istinitost tvoje fantazije?
Stihovima iz biblije?
Da si musliman, to bi mi isto demonstrirao stihovima iz kurana, da si neke druge religije, ovaj razgovor ne bi ni vodili...
Možemo mi ukrstiti tu vašu neprirodnu prirodu sa drugim neprirodnim prirodama, pa videti da 'istina' nije samo jedna, već da raznih istina tu ima, i nekako se čudno te istine poklapaju baš sa onim u šta neko veruje da je istina.

I sad, ja sam po tebi zao?
Po čemu ti mene opisuješ kao zlog, zato što ne delim tvoju fantaziju večnog života?
Čime ti meni demonstriraš istinitost tvoje fantazije?
Stihovima iz biblije?
Da si musliman, to bi mi isto demonstrirao stihovima iz kurana, da si neke druge religije, ovaj razgovor ne bi ni vodili...
Možemo mi ukrstiti tu vašu neprirodnu prirodu sa drugim neprirodnim prirodama, pa videti da 'istina' nije samo jedna, već da raznih istina tu ima, i nekako se čudno te istine poklapaju baš sa onim u šta neko veruje da je istina.
Neprirodno i natprirodno nije isto. Ti meni recitujes stihove iz tvojih naucnih knjiga, ja tebi iz svetih knjiga. Ti tvoje stihove smatras istinitim, ja smatram moje. U meni mrznje nema, u tebi samo ti znas.

Neprirodno i natprirodno nije isto. Ti meni recitujes stihove iz tvojih naucnih knjiga, ja tebi iz svetih knjiga. Ti tvoje stihove smatras istinitim, ja smatram moje. U meni mrznje nema, u tebi samo ti znas.

Ne bih se složio. Sve u prirodi je prirodno, van toga nije prirodno i naziva se neprirodno, natprirodno... Razlika je što definicija neprirodno ništa ne pretpostavlja u samoj sebi osim da se nešto 'ne nalazi' u prirodi, a natprirodno pretpostavlja nešto što izvan prirode odnosno neprirode, i eventualno kontoliše samu prirodu. Samim tim, natprirodno pripada skupu neprirodnog. To što se kod nas ustalila seljačka definicija da je 'neprirodno' nečije ponašanje, to je neka druga tema. I sve ovo pod možda...

Gde ti vidiš u predhodnom pitanju bilo kakve naučne argumente? Nauka i činjenice su validne i za tebe i za mene, to su objašnjenja sveta u kojem živiš, činjenice. Tvoja sveta knjiga je pokušaj objašnjenja sveta u kojem živiš iz neznanja, nečinjenično, i sa željom da nešto bude upravo onako kako je napisano. Dakle, tu su razlike...

S tim da ostaje da mi nisi odgovorio na prethodno pitanje, već vijugaš...

Naučne činjenice su validne i za muslimana i za hrišćana, crnca belca, znao ih ili ne znao...gravitacija, koja je naučno objašnjenje zašto nismo odlebdeli u svemir, znao ti ne znao šta je, deluje na tebe.
Za razliku od toga nema nikakvih dokaza koji bi bilo šta bilo gde u bilo kojoj svetoj knjizi potvrdili da ima bilo kakve veze sa bogom.

Poslednja izmena:

Nema tu ništa preterano čudno, to je dokumentovan i objašnjen pojam. Radi se o saponifikaciji. Razlog je ograničena dijeta praćena nedostatkom intenzivnog fizičkog rada, što dovodi do telesnog stanja u kome je kolicina masti veoma niska, ali je niska i količina mišića (neuobičajena situacija van asketskih krugova). Takodje, nizak unos kalorija ograničava broj i vrste bakterija u crevima, koje su inače osnovni nosioci truljenja. Ovo sve drastično usporava brzinu raspada tela. Ako se ovo nadje u sadejstu sa sahranom u alkalnom zemljistu, ili sa sahranom u izdignutom kovčegu (ili bilo kojoj drugoj situaciji u kojoj je gubitak vode relativno brz), dolazi do paralelnog sušenja i saponifikacije masnih kiselina u površini ćelija.
Takođe, postoji puno indijskih jogija čija tela su netruležna. Ovo se u tim religijama smatra čudom koje dokazuje moć raznih bogovai. U okviru Islama, netruležni i mirotočivi ostaci sufi monaha se smatraju dokazom moći Alaha.
Eto tako, nema tu puno čudesa, samo biologija i fizika na delu :)

Back