Kako ukloniti mirise od vlage u automobilu?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
83.855
Jel vam se desi da auto smrdi na ustajalo, vlagu i buđ? Kako rešavate tu situaciju?

1686517794120.png

Prvo proveriti da nije negde vlažno, pre svega pod ili sedišta. Onda to mesto usisavati koliko god možeš.Posle još malo feniraš.
Za klimu ima tih špecija koje uprskaš u otvore za ventilaciju pa pustiš da radi u recirkulacionom režimu. Ima i spolja da prska. Znaju to u prodavnicama auto delova, imaju to. Ima i na pumpama, samo je obično skuplje.

To je tako kad se napanji klima da se smrzneš. Ljudi s tim preteruju. Međutim, to nema veze sa vlagom u autu.

Ima tu još jedna stvar - odakle vlaga? Može se uneti cipelama, ali često biva da recimo negde pušta oko malog hladnjaka ili on sam. Tu onda bude vlage kod pedala ili na suvozačevoj strani napred. Dešava se i da se zapuši odvod vode koja pada u prostor ispod brisača usled atmosferskih padavina. Znači otvoriti haubu i videti da li se tu zadržava voda. Ona mora negde otići i ako je ispust zagušen - eto je u kabini, opet ispod pedala i na suvozačevoj strani. Znači tu prvo proveriti tepihe.

Poslednja izmena:
inace ovo vazi i za kucne klime.
zato se ljudima oseca miris kad posle zime ukljuce klimu a nisu je koristili za grejanje jer te bakterije na plocama smrde..
zato uvek svaku klimu obavezno ukljuciti na kraju sezone..kazu da je dovoljno pustiti samo ventilator da se osusi ali iskreno ja volim i grejanje za svaki slucaj.

Vonjari buđ u sistemu cevi i oko isparivača. Kod mene malo vonjucka i otprilike svakog jula kada krenem da koristim klimu ja kupim u lidlu onaj dezinfikacioni sprej 250 din, upalim klimu u recirkulacionom režimu, temp najniža, duvanje najjače. Zatvori sve prozore i kada se rashladi aktiviram sprej i pobegnem iz auta.

Pustiš tako da radi 20 min da vrti taj sprej nakon toga ugasiš auto i ostaviš preko noći.

Sutra izluftiraš dobro i sve ko novo. Evo 13 godina nikakvi problemi sa klimom sve ko novo nikakve dopune i gluposti.

Back