Kako treba razumeti Isusovu izjava - Ako želiš da budeš savršen, idi, prodaj svoje imanje i daj siromašnima, i imaćeš blago na nebu, i hajde za mnom

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
30.546
Kako treba razumeti Isusovu izjava - Ako želiš da budeš savršen, idi, prodaj svoje imanje i daj siromašnima, i imaćeš blago na nebu, i hajde za mnom ?
Da treba da se shvati bukvalno ili kao neku metaforu ? Jer danas nitijedan Hriscanin nece prodati svoje imanje i dati siromasnima, Jer se tu pojavljuje i drugi problem, ako bi svi bogati davali siromasnima, oni bi i sirpmasni postali bogati ? Ima tu jos milion pitanja, ali ovo je za okvir teme.
:think:

Evanđelje po Mateju prenosi sledeću priču:

I gle, jedan mu pristupi i reče: učitelju, kakvo dobro da učinim da imam život večni? A on mu reče: što me pitaš za dobro? Jedan je dobar; ako pak hoćeš da uđeš u život, drži zapovesti. Reče mu: koje? A Isus reče: »Ne ubij, ne čini preljube, ne kradi, ne svedoči lažno, poštuj oca i majku, i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe«.
Reče mu mladić: sve sam to držao; šta mi još nedostaje?
Reče mu Isus: ako želiš da budeš savršen, idi, prodaj svoje imanje i daj siromašnima, i imaćeš blago na nebu, i hajde za mnom. A mladić čuvši ovu reč ode ožalošćen; jer je imao mnoga imanja.
A Isus reče svojim učenicima: zaista vam kažem da će bogataš teško ući u carstvo nebesko. I opet vam kažem, lakše je kamili da prođe kroz iglene uši, nego da bogataš uđe u carstvo Božije.
Evanđelje po Mateju, 19:16-24 (prevod Emilijana Čarnića)

zena podje za muzem, ili muz za zenom, a ne da se neko pita da li bi posao za Uciteljem da mu bude ucenik, ehehej, Spasitelju?

Samo gospojici Nikiti i baba Stojanki to nije jasno.
ma, jasno im je, nego se rugaju
Gospodjo imate citata iz Biblije, lepo pise da ko je bogat treba sve da rasproda i da pokloni siromasnima, danas niko od Hriscana to ne radi. Zasto ?

Gospodjo imate citata iz Biblije, lepo pise da ko je bogat treba sve da rasproda i da pokloni siromasnima, danas niko od Hriscana to ne radi. Zasto ?
zato sto danas nemamo Ucitelja Hrista za kojim bismo posli da nas uci u 4 oka, uzivo licem, u lice

Pa ukratko ne moze se dostici neko ozbiljnije prosvecenje i duhovno uzdizanje a istovremeno biti materijalista, mada sa druge strane nije Isus nikad ni trazio od nas da budemo "savrseni" i verujem da je i sam Isus itekako bio svestan ljudske prirode i njene nesavrsenosti i da savrsenstvo nije odlika ljudskog roda (ono svi mi imamo svoje vrline i mane), a nesto i sumnjam da je to bas tako rekao jer sumnjam da je izraz "savrsen" postojao u Isusovo vreme.

Inace ja smatram da je lose biti materijalista i stavljati materijalno ispred duhovnog jer gotovo sve najbolje i ono najvrednije ne moze se kupiti novcem ali ipak mi ljudi smo kako duhovna tako i materijalna bica i privremeno egzistiramo u fizickom 3D univerzumu i dok je tako logicno je i prirodno da imamo i neke materijalne potrebe.

Doslovce jer Isus je bio bukvalist.
Odmah sve prodaj ili neces u vjecni zivot.Kako piše tako uradi.

I onda nek kazu da krscanstvo ima veze s zdravom pameti.

Jeste, bio je jednostavan i direktan da bi i glupani razumeli.
Uzalud, uzalud ...

Kako treba razumeti Isusovu izjava - Ako želiš da budeš savršen, idi, prodaj svoje imanje i daj siromašnima, i imaćeš blago na nebu, i hajde za mnom ?
Da treba da se shvati bukvalno ili kao neku metaforu ? Jer danas nitijedan Hriscanin nece prodati svoje imanje i dati siromasnima, Jer se tu pojavljuje i drugi problem, ako bi svi bogati davali siromasnima, oni bi i sirpmasni postali bogati ? Ima tu jos milion pitanja, ali ovo je za okvir teme.

I šta ti tu nije jasno?

naprotiv!
Matej 5,48 Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski!

Pa to "savrsen" verujem da zapravo ima skroz drugo znacenje i da zapravo znaci budite iskreni, posteni kao vas Otac nebeski a ne sad budite savrseni u svakom smislu i budite sve naj-naj ili vi budite poput Boga (jer tako nesto nit je moguce nit je zapravo ni poenta).

Inace problem ljudi je Boga oblikuju prema sebi a ne obrnuto pa onda misle da je Bog pun sujete, prek, osvetoljubiv i pun nekih ljudskih mana i da je maltene kao nekakav tiranin koji samo nesto zahteva, izdaje nekakva naredjenja i direktive pa onda surovo kaznjava sve koji se tome ne povinuju i da on nas zahteva nekakvo savrsenstvo i da je u biti neko koga se treba plasiti.......a zapravo ja verujem da je istina skroz drugacija , ja verujem da je On zaista laf i mnogo dobar dasa sto bi mi rekli, da ni ne zeli da budemo mnogo ozbiljni i da zeli da nas vidi srecne i vesele i da nas voli ovakve kakve nas je i napravio i da nas voli ovakve kakvi jesmo ( sa sve nasim i vrlinama i manama).

Ne znas kako su Sveti Djordje i ostali svetitelji poslusali Hrista?

umesto proizvoljnosti, ja bih ipak procitao celo to poglavlje da sam na tvom mestu http://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?prijevod=sve&knjiga=Matej&glava=5

Pa ono sto bi za pocetak trebalo da znas da ne postoji nikakva "proizvoljnost" jer to nije matematika niti je Biblija roman, ono procitas pa znas vec je caka u tome da se sve moze protumaciti i ovako i onako i da u princupu kako je svaki covek neki mikro kosmos za sebe tako svaki covek percipira i tumaci odredjene stvari na neki svoj nacin i verovatno u skladu sa njegovim nivoom svesti, takodje bitno je upotrebiti malo i logiku i neku sopstvenu intuiciju, uostalom imamo i brojne teologe koji maltene ceo zivot samo citaju i studiraju Bibliju pa jos im nije u potpunosti najjasnije sta je zapravo pisac hteo da kaze.

Mada ja mislim da mi nazovi obicni smrtnici ne bi ni trebalo da se mnogo bavimo tim stvarima i da sad mi tu tumacimo sta jeste a sta nije vec jednostavno treba samo treba da budemo ljudi za pocetak, da gledamo da radimo na sebi, da budemo sto bolje osobe i da sirimo pozitivnu energiju i da ce onda sve doci na svoje a da te stvari vise prepustimo teolozima, filozofima i ljudima koji se ozbiljno bave time.

Pa ono sto bi za pocetak trebalo da znas da ne postoji nikakva "proizvoljnost" jer to nije matematika niti je Biblija roman, ono procitas pa znas vec je caka u tome da se sve moze protumaciti i ovako i onako i da u princupu kako je svaki covek neki mikro kosmos za sebe tako svaki covek percipira i tumaci odredjene stvari na neki svoj nacin i verovatno u skladu sa njegovim nivoom svesti, takodje bitno je upotrebiti malo i logiku i neku sopstvenu intuiciju, uostalom imamo i brojne teologe koji maltene ceo zivot samo citaju i studiraju Bibliju pa jos im nije u potpunosti najjasnije sta je zapravo pisac hteo da kaze.

Mada ja mislim da mi nazovi obicni smrtnici ne bi ni trebalo da se mnogo bavimo tim stvarima i da sad mi tu tumacimo sta jeste a sta nije vec jednostavno treba samo treba da budemo ljudi za pocetak, da gledamo da radimo na sebi, da budemo sto bolje osobe i da sirimo pozitivnu energiju i da ce onda sve doci na svoje a da te stvari vise prepustimo teolozima, filozofima i ljudima koji se ozbiljno bave time.
ponudjen k'o pocascen; obaska sto kontradiktoris i sam sebi: teolozima nije jasno, ali da im ipak prepustimo, mene neces da poslusas, ali te mrzi i sam da pokusas da shvatis procitavsi poglavlje - ne znam sta onda hoces, ja sam te ispravio, a ti bi da palamudis? ok, basketasu, ali ja onda mislim da je bolje da si na terenu, umesto ovde sto dangubis

Gospodjo imate citata iz Biblije, lepo pise da ko je bogat treba sve da rasproda i da pokloni siromasnima,
Izvinite,a gde to pise,vratio sam se nekoliko puta citatima koje ste dali jer sam pomislio da mi je slucajno promaklo...?
Ono sto sam uspeo primetiti jeste to da se je Isus obratio konkretnom coveku koji je imao konkretan lican problem ( doduse probleme) za koje se ispostavilo da nije bio spreman da ih se resi kako bi dobio ono za cime se prvicno navodno zalagao !!!

danas niko od Hriscana to ne radi. Zasto ?
A sto bi radili kad to nije deo Bozjih zapovesti a jos manje je deo nekog konkretnog Isusovog zahteva ?!
Ponavljam - konkretna osoba sa konkretnim problemom, vidimo Isusov komenmtar na to stanje i svakako reakcija doticne osobe...i to je to,nema tu univerzalnog principa obligativne prirode !

ponudjen k'o pocascen; obaska sto kontradiktoris i sam sebi: teolozima nije jasno, ali da im ipak prepustimo, mene neces da poslusas, ali te mrzi i sam da pokusas da shvatis procitavsi poglavlje - ne znam sta onda hoces, ja sam te ispravio, a ti bi da palamudis? ok, basketasu, ali ja onda mislim da je bolje da si na terenu, umesto ovde

Pa ne da im prepustimo u smislu da sad samo oni imaju ekskluzivno pravo na to, jer u biti Biblija je i napisana tako da se stvari mogu tumaciti na vise nacina i zapravo poenta je u samom i konstantnom izucavanju Biblije i ne toliko da se sad konkretno dodje do nekog zakljucka i da se posle kao kaze, e znas to je tako i tako i ti sad trebas ovo ili ono....... stvar je u samom izucavanju i radu na sebi i sto bi se reklo poenta je u putovanju a ne toliko u samoj destinaciji.

To donekle i simbolicno dokazuje i ona piramida masonska koja nema vrh i to sa razlogom, a zasto, jer kako neki tumace i objasnhavaju to je zapravo samo simbolika jer piramida zapravo simbolise coveka i da je stvar u neprekidnom radu na sebi koje traje dok je covek ziv i da covek zapravo nikad ne dosegne savrsenost i da je u biti to nemoguce i da "savrsenost" zapravo ne postoji vec postoji samo vecita zelja za uzdizanjem i veciti rad na sebi i da taj deo na vrhu koji bi znacio da je piramida zavrsena i kompletirana zato fali jer posao ucenja i rada na sebi nikad nije gotov i uvek ima jos da se radi na tome.

Ono sto sam uspeo primetiti jeste to da se je Isus obratio konkretnom coveku koji je imao konkretan lican problem
Imaju ga i svi tzv materijalisti tako da ipak nije samo lično. Suviše vezani za ovozemaljska dobra da bi ikada bili u stanju podići pogled iznad linije horizonta.

Не надајте се у неправду
и за отмицом не жудите;
богатство ако тече, не прилагајте (му) срце.
https://svetosavlje.org/psaltir/62/
А кад чу младић ријеч, отиде жалостан; јер бијаше врло богат.
Tweet thisPost on Facebook

23
А Исус рече ученицима својијем: заиста вам кажем да је тешко богатоме ући у царство небеско.
.

Imaju ga i svi tzv materijalisti tako da ipak nije samo lično. Suviše vezani za ovozemaljska dobra da bi ikada bili u stanju podići pogled iznad linije horizonta.
Нпр данас су људи везани за друштвене мреже и Крстарицу.
Библија не забрањује богатство, пробај да читаш мало више. Не вреди да постављаш ове теме правећи спрдњу од хришћанства, али га у ствари ти не познајеш, а ни Библију не познајеш.

U redu,ako si ga ti recimo primetio kod sebe onda znas sta da radis, nemoj druge zamarati tvojim licnim problemima.
Inace,Isus je tacno znao sta je "ljudima u srcu"jer je to u skladu sa Njegovom prirodom stoga je tacno video problem tog coveka i mogao ga imenovati "imenom i prezimenom"dok niko drugi u citavom kosmosu nema tu mogucnost i ne sme davati tvrdnje poput ove koju si ti izneo...

Ви који се уздате у силу своју,
и који се мноштвом богатства свога хвалите!
https://svetosavlje.org/psaltir/49/
Каза им пак причу говорећи: у једнога богатог човјека роди њива. И размишљаше у себи говорећи: Ш та да чиним, јер немам у шта сабрати љетину своју? И рече: Ово ћу учинити: срушићу житнице своје и саградићу веће; и ондје ћу сабрати сва жита моја и добра моја; И казаћу души својој: Душо; имаш многа добра сабрана за многе године; почивај, једи, пиј, весели се,
https://svetopismo.pouke.org/biblija.php?lang=sinod&lang2=&book=42&chap=12

Дакле човек не треба да се узда само у себе јер је обезбедио пуно пара, нити се може поуздати да је све завршио што је требало.
То је поука Христове приче, да се људи уздају у Бога.

U redu,ako si ga ti recimo primetio kod sebe onda znas sta da radis, nemoj druge zamarati tvojim licnim problemima.
Inace,Isus je tacno znao sta je "ljudima u srcu"jer je to u skladu sa Njegovom prirodom stoga je tacno video problem tog coveka i mogao ga imenovati "imenom i prezimenom"dok niko drugi u citavom kosmosu nema tu mogucnost i ne sme davati tvrdnje poput ove koju si ti izneo...
Koju mogućnost bato? Da vidim da srebroljupci i stipse postoje? Imam i vidim i tvrdim. Nego tebi krivo kad ti grebu đipa a pošteno ga odrađuješ na krsti svaki dan.:mrgreen:

Шта је смешно, људи су депресивни ако немају много лајкова на друштвеним мрежама. Јел би ти издржао месец дана без Крстарице ?

Back