Kako to da zavisnosti postoji samo od stvari koje su štetne?

Kako i zašto niko nije zavisan od soka od jabuke, vitamina C, crne čokolade, učenja (možda ima štrebera koji jesu zavisni, ali postavlja se pitanje da li je to korisno :kafa:), pešačenja, berze (umesto kocke)...?
Прво ми пада на памет, а има их, сигурно још...
опсесивно- компулзивна чистоћа...
Одмах бежим од таквих људи, нису добри...

Пијеш воду сваки дан, по неколико пута на дан, је л тако?

Твој живот зависи од воде. Без ње умиреш. И ти то знаш. И зато је редовно конзумираш.

То је само један од многих примера.

Такве ствари, међутим, не сматрамо зависношћу зато што се реч "зависност" користи углавном у пејоративном смислу одн. за неспособност појединца да престане да ради нешто што му наноси више штете него користи.

Пијеш воду сваки дан, по неколико пута на дан, је л тако?

Твој живот зависи од воде. Без ње умиреш. И ти то знаш. И зато је редовно конзумираш.

То је само један од многих примера.

Такве ствари, међутим, не сматрамо зависношћу зато што се реч "зависност" користи углавном у пејоративном смислу одн. за неспособност појединца да престане да ради нешто што му наноси више штете него користи.
o disanju ni da ne pricamo :rtfm:

A na temu..
Jeste primjetili da su naši stariji većinom bili ovisni o radu, ukoliko nisu bili pijanci, pušači, kockari?
Stalno su nešto raduckali i mislim da je rad bio dopamin onog vremena.

Jednostavno je.
Ako ne možeš da promjeniš situaciju u kojoj si onda se priklanjaš kratkim zadovoljstvima koje će te održavati na dnevnoj bazi i davati malu dozu radosti koja je dovoljna da te malkice usreći.

Ne, današnje generacije su predale svoju ličnost mobilnim telefonima, bez želje da povrate svoju autentičnost i individualnost....izgubili su se bez naznaka povratka...

Od alkohola jetra sigurno propada ali od boravka na internetu neko postane i milioner u 20-toj.

Ono što izluđuje je nekultura. Zamisli da smo mi držali stripove ili novine za ručkom ili kad stariji sjede oko nas. Al bi pljuštali šamari.

Shvatam te, tu su a nema ih. Ne čuju te.
Ipak imam vjeru u njih da neće izrasti u tako loše ljude. Proći će to njih.

Od alkohola jetra sigurno propada ali od boravka na internetu neko postane i milioner u 20-toj.

Ono što izluđuje je nekultura. Zamisli da smo mi držali stripove ili novine za ručkom ili kad stariji sjede oko nas. Al bi pljuštali šamari.

Shvatam te, tu su a nema ih. Ne čuju te.
Ipak imam vjeru u njih da neće izrasti u tako loše ljude. Proći će to njih.
Ne znam sad baš da su svi ranije pili više nego sad, pije se sada i previše, a poneki se i drogiraju. Uglavnom, čini se da život sada deluje besmislenije, nego u prošlim teškim vremenima.
Nekulturu neću ni da pominjem, to je prevladalo u svim segmentima društva, bez naznaka da može biti bolje....

Back