Kako su znali?

Na koji način nam mogu biti preneta znanja od pre 10 000 godina?
A tek pre 100 ili više.. glupo i pitati.. :confused:

Čak i neka životinja zna u prirodi šta je jestivo i šta joj je kad potrebno,
za razliku od tebe koji pojma nemaš. Ili bi umro od gladi ili bi se otrovao,
a gde bi još i primetio šta ti za šta pomaže.
Tu me seci, ako si ti meni jasna.

Imao sam babu i dedu, roditelje, pa sam naucio da citam i tako. Bas kao i ljudski rod.

Sledeća misterija mi je ceđ i sapun. Kakvim procesom razmišljanja
bi neko mogao da dođe na ideju da skuva pepeo i da tom tečnošću
posle može da pere veš ili da je koristi kao šampon?
A čist čovjek neka pokupi pepeo od junice i izruči ga iza okola na čisto mjesto, da se čuva zboru sinova Izrailjevijeh za vodu očišćenja; to je žrtva za grijeh.

A čist čovjek neka pokupi pepeo od junice i izruči ga iza okola na čisto mjesto, da se čuva zboru sinova Izrailjevijeh za vodu očišćenja; to je žrtva za grijeh.
ceđ se inače od drveta pravi, a ne od junice, al dobro..
Nije važno koliko je to znanje staro, već kako je nastalo. Tvoja teorija je
da je Bog to ljudima saopštio preko proroka?

ceđ se inače od drveta pravi, a ne od junice, al dobro..
Nije važno koliko je to znanje staro, već kako je nastalo. Tvoja teorija je
da je Bog to ljudima saopštio preko proroka?
Издвојио сам само девети стих деветнаесте главе књиге бројева, у нецитираним стиховима исте главе налази се цело упутство и препоручено дрво.
I sveštenik uzevši drveta kedrova, isopa i crvca, neka baci u oganj gdje gori junica.

На овај начин? Не верујем.
Бог би дао целокупно немистично упутство за добијање правог чистог сапуна.
Ово ми више личи на пласирање скривених знања са циљем да остану скривена.
Могуће да раније јесте али је Мојсије овај облик највероватније покупио у мистичном Египту.

Mogu pretpostaviti da su neke stvari ljudi u hodu otkrivali, kroz neke njima primitivne experimente, ali generalno, mislim da je određeno znanje došlo s neba. Recimo, po Južnoj Americi i danas se pravi ajahuaska, nešto sumnjam da su to ljudi metodom pokušaja proizveli. Dakle, govorimo o biljci koja ne može raditi bez mao inhibitora (druge biljke), kao i potrebnog vremena za spravljanje napitka (kuhanje). I kad se završi čitav proces tek onda je napitak spreman, do tada ne vrijedi ništa.

Meni je prava misterija, kako su ljudi znali koja je biljka lekovita. I to
posebno da li cvet, list, plod ili koren. Da li list u proleće ili u jesen
i slične varijacije.
Slučajnim pogađanjem je totalno neverovatno. Posebno zato što
su živeli u malim zajednicama. Da bi napravili eksperiment na dovoljnom
broju ljudi, svako bi pleme pre bilo istrebljeno nego što bi se došlo
do zaključka koji deo biljke u koje doba godine je dobar za neki
organ ili proces organizma.

posle može da pere veš ili da je koristi kao šampon? Ili da skuva
masnoću i od nje napravi sapun. Pepeo i masnoća. Mislim stvarno..
To je poslednje čime bih dotakla nešto što želim da očistim.
Pogađanjem bi pre upropastili to malo stvari koje su s mukom
usprevali da naprave, nego što bi ih očistili.

Ima još mnogo toga što ne razumem, al eto ova dva primera za početak.
Kako su bez nauke, laboratorija, eksperimenata, uspevali da dođu do
nečega što se i danas hvali?

Има у томе доста метафизике, нешто слично као са инсектима:

Исти утисак добије се када се посматра парализаторски инстинкт извесних осица. Познато је да разне врсте опнокрилаца парализатора остављају своја јаја на пауцима, бубама, гусеницама, које, претходно подвргнуте једној мајсторској хируршкој операцији од стране осице, продужују да живе непомичне известан број дана, и тако служе као свежа храна ларвама. При убоду који врше на нервним центрима своје жртве у циљу да је учине непокретном а да је не убију, ове различите врсте опнокрилаца управљају се према разним врстама жртава са којима имају посла. Сцолие која удара на ларву буба злате убада је само на једној тачци, и то на тачци на којој се налазе концентрисани моторни ганглиони: убод других ганглиона могао би проузроковати смрт и труљење, што се управо хоће да избегне. Жутокрила зоља потајница, која је изабрала за жртву зрикавца, зна да зрикавац има три нервна центра који покрећу три пара ногу, или бар она чини тако као да то зна. Она убада инсект најпре код врата, затим позади проторакса, најзад у почетку абдомена. Амофила длакава даје девет узастопних удараца жаоком, у девет нервних центара своје гусенице, тачно колико је потребно да изазове парализу без смрти. Општа тема је "нужност да се парализује без убијања": варијације су подређене склопу објекта на коме се ради. Без сумње, потребно је да операција буде увек изведена савршено.

Бергсон, цитат из Стваралачке еволуције

Јер оса која убада гусеницу на девет места у девет нервних чворова сигурно до тог знања није дошла научним методом, експериментом, већ нечим сасвим другачијим јер:

Сва тешкоћа долази одатле што ми хоћемо да изразимо знање опнокрилаца у изразима интелигенције. Присиљени смо тада да изједначимо зољу потајницу са ентомологом, који познаје гусеницу као што познаје све друго, то јест споља, иако нема баш према свему томе неки нарочити и животни интерес. Зоља потајница би имала дакле да научи, као и ентомолог, један по један, све положаје нервних центара гусенице, морала би бар да стекне практично знање ових положаја вршећи експерименте о дејствима свога убода. Али, сасвим другачије ствар стоји ако се претпостави између зоље потајнице и њене жртве једна симпатија, у етимолошком смислу те речи, која је обавештава изнутра, такорећи, о самој повредљивости гусенице. Ово осећање повредљивости могло би да не дугује ништа спољном опажају и да настане једноставно при сусрету зоље потајнице и гусенице, посматраних не више као два организма, већ као две активности. Оно би изражавало у конкретном облику однос једне према другој. Свакако, једна научна теорија не може се позивати на расуђивања ове врсте. Она не треба да стави акцију пре организовања, симпатију пре опажања и сазнања. Али, још једанпут да кажем, или филозофија нема овде ништа да тражи, или њена улога почиње тамо где се свршава улога науке.

Бергсон

Ма каква да је сила која дела у стварању нервног система гусенице, ми је сазнајемо својим очима и својом интелигенцијом само као једну спољну наслаганост нерава и нервних центара. На сваки начин ми тако постижемо цело спољно дејство, док зоља потајница постиже, без сумње, врло мало, тачно оно што је интересује. Она то постиже изнутра сасвим другачије него процесом сазнања, једном интуицијом, живљеном пре него представљеном, која по свој прилици личи на оно што се код нас зове погађачка симпатија.

Бергсон

То што се човек толико много ослања на интелигенцију не значи да је потпуно одсечен од интуиције. До неких открића сигурно је дошао "изнутра", поготову што су људи у прошлости били много ближи унутрашњој суштини ствари него човек данашњице.

i slične varijacije.

Највећа мистерија. Коме еј пало на памет да осуши говеђи бураг па га самеље па сипа прах у прокувамо млеко и добије сир.
Ако неко не зна сириште Маја (и свако друго) тако се прави

Кукавица снесе јаје у туђе гнездо. Више му се не враћа. Пиле се излеже, још није проглеало, али осећа осталу пилад и све их задњицом изгура ван гнезда и тиме их убије. Значи, неки запис у генетком коду.А птица мајка га храна иако добро види да није њено..
Или, инсекти опнокрилци са дуплим оклопом. Споља црни. тврди а унутра од жућкасто -сивог материјала, као целофан. Та крила су на преклоп, као жабице. Како зна после како да их склапа. када негде добијеш рецимо ону расклопиву туристичку мапу, па је рашириш, врага ћеш је поново склопити као што је била. А та ствoрења то знају.
Или птица самоука плете гнездо

i slične varijacije.

.
Добра тема.

Немам појма којим путем, слична мисао ми је неки дан пала на памет, а имао сам на уму легендарну сцену из Кјубриковог филма 2001: Одисеја у свемиру.

.
Питао сам се да ли је тај примитивни човек имао неку свест или је све кренуло из каљуге несвести, па база градила надградњу?

Ако је прачовеку случајно пало на памет да употреби солидну коску да дотуче противника, како нас наш наближи род рођени - шимпанзе овако брукају у такмичењу под називом еволуција.

Како наука тврди, човек је пре козна колико милиона година научио да користи алат.

И браћа шимпанзе милионима година гледају како то функционише и никако да им кликне.

Брука, браћо. Брука.

.

.
Добра тема.

Немам појма којим путем, слична мисао ми је неки дан пала на памет, а имао сам на уму легендарну сцену из Кјубриковог филма 2001: Одисеја у свемиру.

.
Питао сам се да ли је тај примитивни човек имао неку свест или је све кренуло из каљуге несвести, па база градила надградњу?

Ако је прачовеку случајно пало на памет да употреби солидну коску да дотуче противника, како нас наш наближи род рођени - шимпанзе овако брукају у такмичењу под називом еволуција.

Како наука тврди, човек је пре козна колико милиона година научио да користи алат.

И браћа шимпанзе милионима година гледају како то функционише и никако да им кликне.

Брука, браћо. Брука.

.
Што више земног знања - то мање космичког.
Што више памети - мање интуиције, свемирског знања. Колико животиња предосети земљотрес. Како мачка зна где је лоша енергија?
Мој је отац радио теренски посао, знао доћи кући у 13 али и у 19 сати. Кућа 900 м оде цесте. Куле које смо имали крајем 80-их је увек ишло да га чека. И увек у прво време, око пола сата раније. Никад није кретало рецимо у 14 х а он дође у 17 или касније.

Што више земног знања - то мање космичког.
Што више памети - мање интуиције, свемирског знања. Колико животиња предосети земљотрес. Како мачка зна где је лоша енергија?
Мој је отац радио теренски посао, знао доћи кући у 13 али и у 19 сати. Кућа 900 м оде цесте. Куле које смо имали крајем 80-их је увек ишло да га чека. И увек у прво време, око пола сата раније. Никад није кретало рецимо у 14 х а он дође у 17 или касније.
.
Зашто би рађање свести поништавало већ уграђене информације?

Ако је све тако хаотично, то значи да су могле су да буду обрисане и вегетативне функције што би неминовно усмртило јединку.

Да нас је пуки случај сачувао нестанка.

.

i slične varijacije.
Na koji način nam mogu biti preneta znanja od pre 10 000 godina?
A tek pre 100 ili više.. glupo i pitati.. :confused:

Čak i neka životinja zna u prirodi šta je jestivo i šta joj je kad potrebno,
za razliku od tebe koji pojma nemaš. Ili bi umro od gladi ili bi se otrovao,
a gde bi još i primetio šta ti za šta pomaže.
Људи се углавном ослањају на интелигенцију, а инутиција је скрајнута. Природна знања и искуства предака смо заборавили. Животиње се воде инутицијом. Видимо да мачка у природи зна када треба да узме мачју траву и где да је нађе, док ова кућна лежи на софи и грицка грануле, а кад јој није добро, онда је носе код чика ветеринара.

Mogu pretpostaviti da su neke stvari ljudi u hodu otkrivali, kroz neke njima primitivne experimente, ali generalno, mislim da je određeno znanje došlo s neba. Recimo, po Južnoj Americi i danas se pravi ajahuaska, nešto sumnjam da su to ljudi metodom pokušaja proizveli. Dakle, govorimo o biljci koja ne može raditi bez mao inhibitora (druge biljke), kao i potrebnog vremena za spravljanje napitka (kuhanje). I kad se završi čitav proces tek onda je napitak spreman, do tada ne vrijedi ništa.
Ajahuaska mi je tek prava misterija. Koliko tu sastojaka ide, čudo jedno.
Oni koji je i danas koriste, naše opijate ne žele. Recimo, za alkohol
kažu da im udara u noge i da onda ni su sposobni da izađu iz kolibe.
Njima je bitno da fizički i psihički budu stabilni da bi se po opasnoj
džungli kretali. Znači nije cilj ajahuaske zaluđivanje i omamljivanje..
Koriste je kao lek i za psihu i za telo.

Ajahuaska mi je tek prava misterija. Koliko tu sastojaka ide, čudo jedno.
Oni koji je i danas koriste, naše opijate ne žele. Recimo, za alkohol
kažu da im udara u noge i da onda ni su sposobni da izađu iz kolibe.
Njima je bitno da fizički i psihički budu stabilni da bi se po opasnoj
džungli kretali. Znači nije cilj ajahuaske zaluđivanje i omamljivanje..
Koriste je kao lek i za psihu i za telo.
Da, kod nas recimo imaš neke vrste trstika koje sadrže DMT. Ali samo ekstrahiranje ne koristi ako ne dodamo jedan mao inhibitor i sve to pažljivo pripravimo. Tek onda dobijemo napitak koji radi. E sad, koja je šansa da tamo neki random lik ide po prirodi i baš zapne za tu jednu-dvije vrste trstika od svih ostalih trstika, ili od svih ostalih biljaka ako hoćeš, pa nekim čudom uspije ekstrahirati DMT i kombinirati s inhibitorom, recimo sirijskom rutvicom, i onda se još zeza oko svega toga satima, danima... ma nema šanse... ljudi nisu imali vremena za takve stvari... to bi bila neka naša ajahuaska...
Jednostavno, statistički to su toliko male vjerojatnosti da ih ne treba uzimati u obzir. A tek tamo po prašumama gdje ima puno više biljaka i do nekih nije ni lako...

i slične varijacije.

Теолошко апокрифно објашњење Енох прва књига.

(Глава 6)

И када се синови човјечији умножише, десило се да се у те дане родише
њима прелијепе и љупке кћери. И анђели, синови небески видјеше их и успалише се страшћу према њима, и казаше један другоме: Дођите, хајде да изаберемо себи жене између дјеце човјечије,
и да нам изроде дјецу. И Самјаз њихов вођа, рече им: Бојим се, заправо,
не пристајем да се доврши то дјело, јер ћу ја једини морати платити за тај велики гријех. И сви они одговорише њему и рекоше: Нека сваки положи заклетву, и сви ћемо се обавезати међусобним заклетвама
да нећемо напустити ову замисао, него ћемо учинити ту ствар. Тада се заклеше сви они и обавезаше сами себе
међусобним заклетвама о томе. А бијаше их свега двије стотине; сиђоше у дане Јареда на врх горе Ермон, и назваше је они гора Ермон зато што се на њој заклеше
они и обавезаше себе узајамним заклетвама. И ово су имена њихових вођа: Самјаз њихов вођа, Араклба, Рамеел, Кокабел, Тамлел, Рамлел, Данел, Езекел, Баракиел, Асаел, Армарос, Батарел, Ананел, Заклел, Самсапел, Сатарел, Турел, Јомјаел, Сариел. То су начелници над десетинама њиховим.
(Глава 7)

И сви други заједно са њима узеше себи жене, и сваки одабра себи једну, и почеше они одлазити ка њима, и оскврнавише их, и научише их чаролијама и
вјештичарењу, и како садити дрвеће и упознаше их са биљкама.
И затрудњеше оне, и родише велике дивове чији раст је био три хиљаде лаката, који су прождирали
сву имовину људи. И када их људи нису више могли подносити, дивови се окренуше против
њих и прождријеше човјечанство. И почеше они гријешити против птица, и животиња, и гмизаваца, и
риба, и изједаше месо један другог, и пише крв. Тада се земља прекри оптужбом за безакоње.
(Глава 8)

И Азазел научи људе како да праве мачеве, и ножеве, и штитове, и грудне оклопе. Упознао их је са металима земаљским и вјештином њихове обраде, и са наруквицама, и украсима, и са примјеном антимона, и примјеном украса она очима, и са свим врстама драгоцјеног камења, и са свим
нијансама боја. И појави се велико безакоње, и блудише они, и залуташе са
пута, и окренуше се путевима својим. Самјаз их научи чаробњаштву, и како садити дрвеће, Армарос - како скинути магијске чини, Баракиел - астрологији, Кокабел - сазвјежђима, Езекел - распознавању облака, Аракиел - знаковима земље, Шамсиел - знацима сунца, и Сариел - кретању мјесеца. И када су умирали људи, викали су, и вапаји њихови достизаше до небеса...
(Глава 9)

И тада Михајло, Урило, Рафаило и Гаврило погледаше доле са неба и видјеше много крви,
како се пролива на земљи, и сва безакоња која се појавише на земљи. И рекоше они један другом: Земља постаде ненасељена и узиђе глас вапаја њихових до врата небеса.
И ево, душе људске понизно моле нас свете (анђеле) небеске говорећи: Пренесите дјело наше
Свевишњему. И рекоше они Господу вјечном: Господе господа, Боже богова, Цару царева, и Боже вјечни, престо славе Твоје (стоји) за сва покољења
вјечно је и име Твоје свето, и славно, и благословено у све вијекове! Ти си створио све, и власт над свим имаш Ти: и све је голо и
откривено пред Тобом, и Ти видиш све, и ништа не може да се сакрије од Тебе. Ти видиш шта учини Азазел, који научи свом злу земљу и откри вјечне тајне које се чувају на небесима,
које људи чезнуше да науче: А Самјаз, коме Ти даде власт да управља над онима који су са њим,
пође са њима кћерима човјечијим на земљу, и спаваше са женама,
и оскврнавише се, и открише им све могуће гријехе.
И жене изродише дивове, и на тај начин се сва земља испуни крвљу и злом. И ево, сада душе умирућих вапију и моле небеса, и плач њихов се уздиже: и не може престати због безакоња,
које се дешава на земљи. И Ти знаш све ствари, прије него се и догоде оне, и Ти видиш те ствари, и Ти си их дозволио, и Ти не рече нама шта смо дужни учинити са њима поводом њихових (дјела).
(Глава 10)

Тада рече Свевишњи, Свети и Свемогући, и посла Урила ка сину Ламеховом,
и рече њему: Иди ка Ноју и кажи му у Моје име - Сакриј се!, и откриј му крај који се приближава: да ће сва земља изгинути, и да ће потоп ускоро
доћи на земљу, и да ће се уништити све што је на њој. И научи га како да се заштити,
да би се сачувало сјеме његово за сва покољења свијета. И поново рече Господ Рафаилу: Свежи Азазелу руке и ноге, и баци га у таму: и направи рупу
у пустињи која је у Дудаину, и баци га тамо. И стави на њу (на рупу) нетесано и оштро камење, и покриј га (Азазела) тамом, и остави га нека пребива тамо заувијек, и покриј лице његово тако да
...
не може видјети свјетла. А у дан великог суда биће он бачен у огањ. И исцијели земљу оскврнављену анђелима, и објави исцјељење земље како би они могли исправити посљедице несрећа, и како не би сва дјеца човјечија изгинула од тих тајни које су им
Стражари открили и којима су обучили синове њихове

Ovo pitanje je stvarno za 21. vek, pošto je sve nastalo od juče tačnije od interneta....Neki još ne smeju prekidač da uključe da ih ne ubije grom, ali imaju ideje za bolji život ljudi...
Odgovor na tvoje pitanje je u evoluciji, neko je pratio čime se životinje leče, recimo, bili su dokoni i televiziju su gledali u prirodi. Neki su zaista probali na neizlečivim ljudima ili na životinjama. Neki su imali intuiciju, a neki su informacije dobijali iz metafizičkih izvora....Na sličan način kako je Tesla video neke svoje projekte....
Kasnije su se pojavili i ljudi kao Dekart koji su eksperimentisali sa svim i svačim, pa umesto jedno dobili drugo...Koliko je poznato da su žene u Vinči pre 10 milenijuma koristile rude sa Avale za pravljenje nakita kojim su trgovale? Lekove za lečenje raznih tadašnjih bolesti, naselja su nastajala i nestajala, ali su znanja prenošena.
Ovi sadašnji mudraci čim neko saznanje dobiju iz prošlosti odmah prodaju kao najveću tajnu...

Back