Kako su se popisivali Crnogorci 1748 godine !!!

igracina

Primećen član
Banovan
Poruka
878
Evo sjajnog dokumenta koji nam prikazuje kako su Vilusi, selo koje je i dan danas na granici Crne Gore i BiH, pripojeno Crnoj Gori !!

Vidimo čiste i jasne etničke odrednice, kako su se upisali Vilusi u zbor crnogorski.

Vidimo da niđe nema Srba u Crnoj Gori u toj 1748 godini !!!

Sve je blistavo jasno i čisto.
Za ovaj dokument niko u Crnoj Gori ne zna, kao uostalom što niko u Crnoj Gori ne zna, ni za ostale dokumente koje sam ovđe postavio !!!

Sve je to dobro i pažljivo sakriveno od Crnogoraca !!

Crnogorci su jedini narod na svijetu koji istoriju uči od guslara i pjesnika, a ne od istoričara !!!

И од сада да су Црногорци увек

Да се зна и да је веровано како ја, владика Сава, митрополит цетињски и господин војевода Вукадин Вукотић, и сердар Сава Петровић, и сердар Станиша Радоњић, и прочи кнезови, и все обштество сената черногорскаго примамо дака Сладојевића со свема вилусама, и со свем племеном Риђанима, да су у збор черногорски, и посад да су Черногорци увлек, да буду за Черногорце понијети зло или добро, како и други Черногорци. Сије бис ва лета 1748, априла 28.

Beograd. Narodna biblioteka, inv. br. 1148 (Knjiga baština vladike crnogorskog Save Petrovića, XVIII v.). Matić 514 (1148), 216. Uništeno 1941. godine. ZIN V 7906.

-----------------------------------------------------------------------------------

I od sada da su Crnogorci uvijek

Da se zna i da se vjeruje, kako, ja, vladika Sava, mitropolit cetinjski i gospodin vojvoda Vukadin Vukotić, i serdar Sava Petrović, i serdar Staniša Radonjić, i ostali kneževi, i cjelokupan crnogorski Senat primamo Daka Sladojevića sa svim vilusima, i sa cijelim plemenom Riđanima da su u zbor crnogorski. I od sada da su Crnogorci uvijek, da budi spremni za Crnogorce ponijeti zlo ili dobro, kao i drugi Crnogorci. Ovo bi ljeta 1748, 28. aprila.

=======================================

Da se zna i da se vjeruje, kako, ja, vladika Sava, mitropolit cetinjski i gospodin vojvoda Vukadin Vukotić, i serdar Sava Petrović, i serdar Staniša Radonjić, i ostali kneževi, i cjelokupan crnogorski Senat primamo Daka Sladojevića sa svim vilusima, i sa cijelim plemenom Riđanima da su u zbor crnogorski. I od sada da su Crnogorci uvijek, da budi spremni za Crnogorce ponijeti zlo ili dobro, kao i drugi Crnogorci. Ovo bi ljeta 1748, 28. aprila.

E sad umjesto svake rijeci Crnogorac/ci/ce... ubaci rijec Krajinik/ci/ke... i dobices isti smisao! Ja sam
iz Bos. Krajine, SRBIN, i moji su od Mijatovica i Vuckovica od Crnu Goru!!! Jel ti sad jasno!!!

cucla:

E sad umjesto svake rijeci Crnogorac/ci/ce... ubaci rijec Krajinik/ci/ke... i dobices isti smisao! Ja sam
iz Bos. Krajine, SRBIN, i moji su od Mijatovica i Vuckovica od Crnu Goru!!! Jel ti sad jasno!!!

Snilo babi sto joj milo bilo !

Snilo se srpskim istoricarima sto im srcu drago !

cucla:
Ja sam

Crnogorci su se odseljavali u Argentinu.
Sada su njihovi potomci Argentinci.

Crnogorci su se odseljavali u Ukrajinu i Rusiju.
Sada su njihovi potomci Ukrajinci i Rusi.

Crnogorci su se odseljavali u Hrvatsku.
sada su njihovi potomci Hrvati.

Jel ti sad jasno!!!

Banshee:
igracino,po cemu su srbi i crnogorci dva razlicita naroda?zasto to ne objasnis,ali bez onih ogromnih paste-ova?po dijalektu?fizicki?meni je npr, mnogo veca fizicka razlika izmedju crnogorskih primoraca i brdjana,nego izmedju sr. i cg. uopste....da li mi treba recnik ako hocu da idem u cg ili sta?
daj neke verodostojne argumente,nemoj samo da pricas sta ti padne na pamet...
btw. iz kog dela cg si?

Nacitaj se ti prvo mojih postova pa dodji da pricamo.
Ostavi se srpskih bajki koje Srbi uce kao pravu istoriju.

:arrow: Srbi i Crnogorci su govorili razlicitim jezicima dok Vuk Karadzic nije jezik Crnogoraca proglasio za srpski jezik !

:arrow: Crnogorci su mediteranski, a Srbi kontinentalni narod !

Crnogorci i Srbi imaju razlicitu:

:arrow: Kulturu

:arrow: Obicaje

:arrow: tradiciju

:arrow: mentalitet

:arrow: Nacionalne simbole

:arrow: Folklor

:arrow: Istoriju

:arrow: Plemensku (Crnogorci) i neplemensku (Srbi) organizaciju

:arrow: Crkve

:arrow: Srbi imaju svoje, a Crnogorci svoje svece

:arrow: Drzavnu tradiciju

:arrow: Drasticno razlicita prezimena itd, itd,

a prije svega,

:arrow: RAZLICITE PRAPOSTOJBINE tj razlicite korijene

Crnogorci nijesu "nebeski" narod i nemaju laznu, izmisljenu istoriju, za razliku od Srba !

Crnogorci su deo Srba koji se povukao po planincinama pod turskom najezdom,stoga su se,usred izolovanosti po chukama,vratili plemenskoj zajednici kao organizaciji zivljenja. Obicaji i mentalitet su se malo promenili a bogami i moda. Jezik je ostao isti,doduse malo su ga usporili zbog opste lenjosti koja ih je zahvatila dok su pripremali zajedno sa maticom srpskom svesrpski ustanak protiv balija. Volim ih kao rodjene,ali me svojim izjavama i postupcima nerviraju i nadam se da ce shvatiti da bez matice ne opstaju jer su i dve beogradske opstine brojnije i produktivnije od celog nacionalnog parka(citaj : ekoloske drzave) na Jadranu.

VeseliPlamichak:
Crnogorci su deo Srba koji se povukao po planincinama pod turskom najezdom,stoga su se,usred izolovanosti po chukama,vratili plemenskoj zajednici kao organizaciji zivljenja. Obicaji i mentalitet su se malo promenili a bogami i moda. Jezik je ostao isti,doduse malo su ga usporili zbog opste lenjosti koja ih je zahvatila dok su pripremali zajedno sa maticom srpskom svesrpski ustanak protiv balija. Volim ih kao rodjene,ali me svojim izjavama i postupcima nerviraju i nadam se da ce shvatiti da bez matice ne opstaju jer su i dve beogradske opstine brojnije i produktivnije od celog nacionalnog parka(citaj : ekoloske drzave) na Jadranu.

Znas kako se zove ovo tvoje vidjenje CG istorije:
"Snila baba sto joj milo bilo",

ili, kako Srbi bajke uce i predstavljaju kao pravu istoriju !

igracina:
Crnogorci nijesu "nebeski" narod i nemaju laznu, izmisljenu istoriju, za razliku od Srba !

Ма дукљанско виђење историје је највећа митологија. Као, зли Срби су хтели да присвоје црногорске победе ( којих није било - битке на Мартиновићима и Крусима су водили против арнаутског башибозука који није било тешко потући; када им је дошао Омер-паша Латас са регуларном војском само их је дипломатска интервенција Аустрије спасла, а од Круса до Вучјег дола - a потоњу битку су добили само зато што се командант турске артиљерије опио и тукао своју војску уместо Црногорце - кад год би се Црногорци срели са турском војском било је "Ми бјежимо ка соколови а турци нас гоне ка *****" ).

Црногорци су Срби који су од Турака побегли у планине где ни коров не успева и сходно томе ни најсуманутији дервиш није имао зашто ни крошто да их тамо јури - а они видели да Турци нешто не долазе ( јер немају зашто ) па су сами себе убедили да их се Турци плаше.

А нису имали ништа да се плаше, јер једино што су им Црногорци радили било је да с времена на време упуцају ненаоружане турске чобане и отму им овце, а ако би случајно убили неког наоружаног Турчина дичили би се тиме као Индијанац кад скалпира пуковника америчке коњице.

Где ћеш већег мита од јуначке и вјечно независне Црне Горе?

Што се тиче Играчића, видим да му је бадава говорити, јер на сваки одговор пејстује старе постове ( кад је доведен у ћорскокак ).

Да се разумемо - ја јесам да се Црна Гора отцепи, али да Србија онда Црногорцима уведе визе, радне дозволе и школарине од пар хиљада US$, као и осталим странцима( доста су вала ти брдски пљачкаши које је само хришћанство спасило од тога да буду на оном степену дивљаштва на ком су Арнаути сисали крв Србији ), а на граници са Црном Гором подигне зид тридесет метара висок ( да ни Сергеј Бупка не може да га прескочи ) и исто толико дубок ( да не могу да га поткопају ), тај зид да оплетемо бодљикавом жицом, кроз жицу пустимо струју, и задржимо курчевите дивљаке на одстојању, док не поједу сво своје камење и схвате где им је место.

И да се коначно једном у животу прошетам од Славије до Калемегдана и не чујем ниједно "Ђе си, чоче".

Baron Ungern:
igracina:

Ма дукљанско виђење историје је највећа митологија. Као, зли Срби су хтели да присвоје црногорске победе ( којих није било - битке на Мартиновићима и Крусима су водили против арнаутског башибозука који није било тешко потући; када им је дошао Омер-паша Латас са регуларном војском само их је дипломатска интервенција Аустрије спасла, а од Круса до Вучјег дола - a потоњу битку су добили само зато што се командант турске артиљерије опио и тукао своју војску уместо Црногорце - кад год би се Црногорци срели са турском војском било је "Ми бјежимо ка соколови а турци нас гоне ка *****" ).

Malo sarlatanskog vidjenja istorije covjeka kome je srpska "istoriografska skola" dala diplomu.
Diplomu sa kom moze da potpali sporet na drva.

I tako su sve folirajuci se Crnogorci dobili 27. zvanicno priznatu drzavu u svijetu, kada ni milionski narodi nijesu mogli da imaju svoju drzavu.
Crnogorci su je dobili takko sto je pijani Turski oficir napao svoju vojsku !
I ovaj covjek je dipl. istoricar.
Jesam li 100 puta rekao da Srbi uce bajke kao pravu istoriju.

Baron Ungern:
Црногорци су Срби који су од Турака побегли у планине где ни коров не успева и сходно томе ни најсуманутији дервиш није имао зашто ни крошто да их тамо јури - а они видели да Турци нешто не долазе ( јер немају зашто ) па су сами себе убедили да их се Турци плаше.

Sad imamo novi obrt kod ovog "istoricara" kojega je izbacila cuvena, sarlatanska srpska "istoriografska skola".

Prije je tvrdio da su Dukljani bili Srbi, pa samim tim i Crnogorci, a sada imamo obrt kod ovog sarlatana.
Sada je poceo da pise bajke, kako su Srbi odnekud napustili svoj rodni kraj i dosli u CG ispred Turaka !

Dakle sada ovaj sarlatan kome je srpska "istoriografska" skola dala diplomu, predstavlja nam bajke kao pravu istoriju!

Baron Ungern:
Што се тиче Играчића, видим да му је бадава говорити, јер на сваки одговор пејстује старе постове ( кад је доведен у ћорскокак ).

Ti nijesi odgovorio na moj prethodni post, jer nemas ni sto odgovoriti.

Argumenti su ti ravni nuli, da li se sjecas kako si lagao, da je Porfirogenit pisao da su Dukljani Srbi.

Sjecas li se kako si lagao "dipl. istoricaru" ?

Играчићу, ја сам ти навео у којој збирци извора је објављен Порфирогенит ( а примерак немам код куће, а све и да имам не пада ми на памет да због једног лудака какав си прекуцавам цео текст и држим курс основа медиевистике ).

Осман-паша Сархош је заиста на Вучјем Долу тукао своју војску, и након што је ослобођен заробљеништва због тога га је у Стамболу дочекао гајтан.

Црногорци су Срби, и средњевековни Дукљани ( од којих потиче део Црногораца ) су Срби.

А прво признање Црне Горе - као посебног дела Турске царевине! - је настало уговором о разграничењу склопљеним између Св. Петра Цетињског и Аустрије, а не као плод силних победа над Турцима ( којих није било ) док је независност добила тек 1878.

igracina:
Evo sjajnog dokumenta koji nam prikazuje kako su Vilusi, selo koje je i dan danas na granici Crne Gore i BiH, pripojeno Crnoj Gori !!

Vidimo čiste i jasne etničke odrednice, kako su se upisali Vilusi u zbor crnogorski.

Vidimo da niđe nema Srba u Crnoj Gori u toj 1748 godini !!!

Sve je blistavo jasno i čisto.
Za ovaj dokument niko u Crnoj Gori ne zna, kao uostalom što niko u Crnoj Gori ne zna, ni za ostale dokumente koje sam ovđe postavio !!!

Sve je to dobro i pažljivo sakriveno od Crnogoraca !!

Crnogorci su jedini narod na svijetu koji istoriju uči od guslara i pjesnika, a ne od istoričara !!!

И од сада да су Црногорци увек

Да се зна и да је веровано како ја, владика Сава, митрополит цетињски и господин војевода Вукадин Вукотић, и сердар Сава Петровић, и сердар Станиша Радоњић, и прочи кнезови, и все обштество сената черногорскаго примамо дака Сладојевића со свема вилусама, и со свем племеном Риђанима, да су у збор черногорски, и посад да су Черногорци увлек, да буду за Черногорце понијети зло или добро, како и други Черногорци. Сије бис ва лета 1748, априла 28.

Beograd. Narodna biblioteka, inv. br. 1148 (Knjiga baština vladike crnogorskog Save Petrovića, XVIII v.). Matić 514 (1148), 216. Uništeno 1941. godine. ZIN V 7906.

-----------------------------------------------------------------------------------

=======================================

E STA MI ISPRICA?

Back