Kako su Sava i Dunav dobili imena?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
317.123
c-1523626168.jpg


Reke Sava i Dunav teku kroz srce Beograda hiljadama godina. Njihovi talasi i tajne nose bogatu istoriju i neobične legende koje beogradski alasi sa uživanjem pričaju sledećoj generaciji. A kako su ove reke dobile imena? Prepustite se putovanju kroz vreme…

U naručju leta, beogradske reke imaju neopisivu magiju, vreme zastaje. Dunav i Sava postaju jedno, prelivajući se u harmoničnom plesu. Kada leto provodimo na rekama, postajemo deo prirode, otkrivamo tajne drevnih rečnih staza koje vode u nove pejzaže. I ovo leto je baš idealno da malo promenite rutinu. Krenite na vožnju gliserom i zagrlite mir. Osetite umirujući povetarac, gledajte beskrajne horizonte i dozvolite ritmičnim talasima da odnesu vaše brige. Istražite skrivene dragulje, uživajte u raskoši i oslobodite svoj avanturistički duh. Posmatrajte zadivljujuće zalaske sunca, ponovo se povežite s prirodom i potpuno se prepustite radostima Save i Dunava.

Za reku Savu i za sve koji je vole, može da se kaže da je prava avanturistkinja: izvire u Sloveniji, teče kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i na kraju stiže u magični Beograd, gde se na Ušću predaje moćnom, veličanstvenom Dunavu, koji joj u susret ide iz Nemačke, pleše preko 10 zemalja i, kada je poljubi na Ušću, nastavlja neumorno sve do Crnog mora.

Ime reke Sava vodi poreklo od grčke reči "sa", "sos" što znači – jak, snažan, siguran, a jedno od mnogobrojnih tumačenja kaže da ime potiče od keltske reči “savus” koja znači "voda" ili "reka".

Za razliku od svoje devojke, Dunav ima složeniju istoriju imena. Vezuje se za drevni ilirski ili trački jezik, gde se nazivao "Danu" što jednostavno znači "reka".
Ime se zatim prenelo na latinski jezik "Danuvius" ili "Danubius". Tokom vremena, ime je evoluiralo i prešlo u različite jezike Evrope, a danas je jednostavno - Dunav.
(euronews)
 
Pojedini nazivi rijeka potpuno će urasti u naše jezike kao npr.Dunav koje u svom značenju VELIKA VODA postaje prihvatljivo za sva vremena.U jeziku pradavnih naroda sama je sebi dala ime koje je ostalo prihvatljivo do dan danas.To je Gotski Donavi kojega Slaveni dolazeći u Podunavlje prihvaćaju kao Dunav-velika rijeka-.U svom prvom značenju bio je poznat pod imenom Istar od riječi -struo-što znači teći.Oblik za Dunaj još u staroslavenskom jeziku javlja se kao zamjena za jednu varijantu latinštine, od latinskog Dunuvius zatim Danubius javlja se balkanski oblik sa V ,ovaj oblik poklapa se sa Rumunjskim i Grčkim kao zamjena za latinski.Mađarski oblik Duna nastaje od slavenske riječi Dunaj,Turci su ime Dunav imali pod imenom Tuna tako da je od riječi Dunav vremenom nastalo nekoliko izvedenica .
Kelti su Dunavu dali ime još u trećem stoljeću prije naše ere spuštajući se na Balkanski poluotok.Keltski -Danuvius- u obliku -danu=fortis,imao je značenje -rijeka koja šumi ,vjerojatno je taj prasavez u staroindijskim oblicima -dhontos,dhanate= teći a dhanuš=voda ,taj Keltski korjen se sačuvao u obliku njemačke riječi- Dune-a znači pješčana i vlažna obala.Od ove riječi sličnoga korijena mnoge su rijeke dobile svoje ime .

Ime rijeke Save najvjerojatnije potječe od proto-indoeuropskog korijena sewh ("uzeti tekućinu") i sufiksa eh pa bi značenje bilo "ono što zalijeva". Grčki povjesničar i geograf Strabon u svom djelu Geographica (4.6.10, pisano između 20. god. pr. Kr. i 20. god.) rijeku Savu naziva Saüs, a slično ju nazivaju i Rimljani koji koriste ime Savus. Drugo ime, koje Strabon koristi kada govori o rijeci Savi u cjelini ili o njenom donjem dijelu toka je Noarus.
 

Back
Top