Kako su nestali Srbi katolici-deo prvi

Homoljac

Domaćin
Poruka
3.155
Natko Nodilo (Split, 31. kolovoza 1834. - Zagreb, 21. svibnja 1912.), hrvatski političar, povjesničar i publicist

Studirao je teologiju, povijest i zemljopis u Beču. Bio je prvi profesor opće povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedan je od vođa Narodne stranke u Dalmaciji i urednik novina "Il nazionale". Vodio je polemiku s autonomaškim ideologom N. Tommaseom u kojoj je argumentirao i pozivajuće se na povijesne izvore dokazao nužnost sjedinjenja Dalmacije s Hrvatskom. Kao povjesničar proučavao je ranu srednjevjekovnu povijest Hrvata i jugoistočne Europe.


180px-Natko_Nodilo.jpg


ima li ko malo veci uvid u istrazivanja ovog coveka o Dubrovackim i Hercegovackim Katolicima ?
I sta mislite o ovom klipu koji je postavljen ?
 
Sava Bjelanović (15. oktobar 1850. - 2. mart 1897.) je bio političar, vođa Srba u Dalmaciji i narodni poslanik u pokrajinskom Dalmatinskom Saboru. Takođe je bio pokretač Srpskog lista (1880) koji je izlazio u Zadru dok nije bio zabranjen, a potom je izdavao Srpski glas (1888) koji je izlazio sve do 1905. godine. Umro je u Zadru, gde je i proveo i veći deo života. Sahranjen je u selu Đevrske.

Sava Bjelanović je jedan od osnivača i prvi predsjednik primorske Srpske narodne stranke. Bio je rimokatoličke vjeroispovijesti.
 
Eto, u muzičkoj podlozi filma je Milosavljevićeva Molitva Davidova. S obzirom da je papa Ratzinger oduševljen i zalaže se za uvođenje pravoslavnog (s preferencijama srpskog) liturgisjkog pojanja u katoličku bogoslužbu, ovo je retka prilika da hrišćani širom sveta čuju srpsku liturgijsku muziku na internetu.

Pope Benedict XVI Ratzinger Serbian Liturgical Music mp3 Download
Vladimir_Milosavljević:_Molitva_Davidova_rodoljubne/Molitva%20davidova.mp3

Rekao bih da izvodi Prvo beogradsko.
 
Poslednja izmena:
Све се то врти овде већ данима, али није згорег резимирати:
1. Необразованост
2. Поверење у цркву и свештенике
3. Репресија државе која се плашила мале Русије на свом прагу
 
U vezi sa temom...

Prvo beogradsko pevačko društvo
gostuje 1893. u Dubrovniku​

Značajna je poseta PBPD-a Dubrovniku (1893), povodom otkrivanja spomenika velikom srpskom pesniku Ivanu Gunduliću. Narod ih je u Dubrov-niku dočekao ushićen, sa divljenjem. Članovi hora bili su dostojanstveni, nosili su venac koji je bio obavijen trakom sa srpskim bojama. Predsednik dubrovačke opštine, starina Gundulić, kao Srbin i potomak velikog pesnika pozdravio se sa horom vidno uzbuđen. Od Gruže do Dubrovnika, sve je bilo puno ljudi - veličanstven prizor. Tada otpeva pevačko Društvo himnu Gunduliću uz burno odobravanje, a izaslanik i predstavnik Kraljev-skog Srpskog Narodnog Pozorišta koji se popeo na pijedestal, htede da pročita "Gundulićev Zavet" - ali je bio sprečen. Nekolicina uspla-hirenih rekoše da se ne sme jer nije u programu, a u isti mah stvorio se žandar koji je zabranio da se išta govori i čita. Austougarskim žbirima zasmetalo je toliko srbovanje u Dubrovniku.

"Društvo je pevalo na Vidovdanu u prostranoj našoj crkvi, u Dubrovniku, a bogosluženje drža gospodin Vladika kotorski i nekoliko sveštenika. Crkva i sve ulice oko crkve bile su preplavljene narodom...", seća se jedan iz ove Mokranjčeve ekspedicije.
 

Back
Top