Kako su Demokrate LEGALNO opljackale 2.5 milijarde evra drzavnog novca!

Тихи

Starosedelac
Poruka
162.049
262050150501505.jpg



Ko je zaradio 2,5 milijardi €?
Investitori inkasirali 260 milijardi dinara kupujući hartije od vrednosti NBS, a ove transakcije oslobođene su plaćanja poreza

BEOGRAD - Četiri hiljade milijardi dinara je promet hartijama od vrednosti (HOV) Narodne banke Srbije (NBS), dok je zarada za srećnike kojima je dozvoljeno da ovim papirima trguju između 12 i 17,75 odsto odsto. Prema podacima sa sajta NBS, od početka godine guverner Radovan Jelašić dozvolio je da se emituju i prodaju HOV u iznosu od 2.084.573.864.042,90 dinara. Prosečna zarada za učesnike u ovoj unosnoj trgovini je, prema podacima NBS, 13,8 odsto, što u dinarima iznosi nešto više od 260 milijardi. Trgovina ovim hartijama oslobođena je od plaćanja poreza.

Prema rečima profesora ekonomije Nikole Tasića, koji je i član ekonomskog tima Srpske napredne stranke, zarada onih koji su mogli da kupuju ove hartije od vrednosti je daleko veća od 13 ili 18 odsto.

- Morate imati u vidu da investitori iz inostranstva koji kupuju HOV Narodne banke prvo na našem tržištu prodaju evre po kursu koji je dosta viši od onog po kome kasnije kupuju evropsku valutu kada odavde povlače sredstva. Na primer, investitor iz Beča proda evre po kursu 95 dinara, tim dinarima kupi HOV Narodne banke, na koje mu NBS plaća kamatu 17 odsto. Zbog visokih kamata koje plaća NBS, promet sa HOV divlja iz dana u dan, dinari se povlače sa tržišta, a količina evra kod NBS se povećava. Kao posledica ovakvog scenarija domaća valuta fiktivno jača i u trenutku kada se strani investitor povlači sa tržišta, dinar vredi, recimo, 93 dinara, pa on za svoj novac može da kupi samo po osnovu kursnih razlika više evra nego što je doneo u zemlju - objašnjava Tasić u izjavi za Kurir.

Sudeći prema računici koju nam je Tasić predočio, i po kretanju domaće valute u odnosu na evro, pojedini investitori mogli su na uloženih sto miliona ove godine da za šest meseci zarade između 15 i 20 miliona evra. Ukupan profit koji su stvorili investitori u HOV, ako su pažljivo pratili dešavanja na deviznom tržištu, od početka ove godine mogao bi da bude viši od 350 milijardi dinara.

Tu treba napomenuti da ovim hartijama po zakonu ne mogu da trguju građani Srbije. Kako Tasić objašnjava, kao investitori koji kupuju ove HOV mogu da se pojave samo oni kojima to zakon dozvoljava, odnosno privatne banke i druge finansijske institucije. Na pitanje odakle NBS novac da investitorima koji kupuju ove HOV plati toliku dobit, i kakve će posledice biti po državu Srbiju, s obzirom na profit koji investitori u HOV ostvaruju na kursnim razlikama, Tasić kaže da NBS ima privilegiju što, za razliku od Ministarstva finansija i Vlade Srbije, ne može da bankrotira.

- NBS nije na budžetu, i čak i kada ostvare gubitak, oni mogu da se dokapitalizuju štampanjem novca - kaže Tasić. On objašnjava da ovakvo ponašanje NBS nije za pohvalu, jer na kraju dobit koju ostvaruju investitori u HOV plaćamo kroz inflaciju. Tasić navodi da ovakvu valutnu politiku nigde u svetu ne vodi nijedna druga centralna banka.

- Kod Evropske centralne banke kamata je 0,25 odsto, tako da je za investitore iz EU daleko unosniji posao da novac usmere u HOV Narodne banke Srbije, gde uz povoljne oscilacije kursa mogu da ostvare profite više od 20 odsto - kaže Tasić, objašnjavajući da gubitak koji NBS ostvari ovakvim ponašanjem na kraju pada na leđa građana Srbije.

http://www.kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-07-10-2009/ko-je-zaradio-2-5-milijardi


------------

Eto kako se legalno pljacka i upropastava jedna drzava. Vodite drzavu Srbiju i imate pare na racunu NBS, al i pored toga pozajmljujete kapital od investitora po neverovatnoj kamatnoj stopi od 17% godisnje. Na taj nacin ste legalno ostetili budzet i gradjane za skoro 3 milijarde evra i profit podelili sa investitorima kojima prodajete drzavne hartije od vrednosti.

Siguran posao , nema sanse da se izgubi, pare samo kaplju li kaplju....

A onda gradjanime kad ispraznite sve povecate poreze, rasprodate drzavnu imovinu - i ajmo jovo nanovo

Zbog ovakvih stvari u Srbiju treba vratiti smrtnu kaznu....
 
Poslednja izmena:
NBS U PROBLEMU
Prema podacima sa sajta ekonomija. org, sredstva kojima NBS raspolaže iznose oko 14 milijardi dolara, u čiju strukturu ulazi, između ostalog, 1,1 milijarda državnih sredstava (novac od privatizacije i drugi državni depoziti), milijarda dolara iz kredita MMF, a osam milijardi su sredstva poslovnih banka. Prema saopštenju koje je ranije poslao NBS, ova sredstva su plasirana kod najuglednijih finansijskih institucija, kao što je Evropska centralna banka. Ove ugledne institucije u praksi plaćaju male kamate od svega 0,25 odsto. NBS, naravno, ima i druge izvore prihoda, ali nijedan od njih ne donosi profit od 17,75 odsto, koliko zarađuju strani investitori prilikom kupovine HOV naše centralne banke. Na pitanje od kojih prihoda NBS pokriva tolike zarade investitora koji kupuju HOV, iz NBS juče nismo dobili odgovor.

----------

svoj novac stavis kod stranih banaka sa kamatom od 0.25% pa posle pozajmljujes na zapadu pare sa kamatom od 17%

razliku placaju naravno gradjani.
 
Opet Kurir laže...

Nego da nije 25 milijardi?

sta kurir laze? svi ovi podaci su javni i postoje u izvestajima Narodne Banke.

ovo se radi godinama. godinama se ovako legalno pljacka drzava . i to hartije od vrednosti ne mogu da kupuju domaci gradjani vec samo stranci. jos jedna diskriminacija - a i logicno je jer bi domaci gradjani kupovali iste za dinare, a cilj je da se isti prodaju za evre .

kakva je ovo banda lopovska ovo nije vidjeno nikada - barem ne u Evropi
 
Схебеш све домаће банке....
А Беобанка, једна од, је била и велика Хипотекарна банка......између осталог..... нико никада не спомену где се изгубише све те хипотеке 80,90-тих.......... ко их је отписао, а ко их је купио и како.............
 
ovde , u zemlji stardiji, su reci jeftine

nema efekta ni kad se nesto ovako objavi,

gde su svi oni, demokratijom i pravdom zadojeni?

ma bas ih briga.

a mozda je to samo privremeni uspeh eu i nato, da ovaj rezim drzi nas narod u nekakvom zombiranom stanju, svi su budni, krecu se, ponavljaju partijsko eu mantre, ali ovako nesto i ne dopire do njih.

malo mi deluje shizofreno i autodestruktivno.

kad se probude, bice interesantno
 
u nasim deviznim rezervama najmanje 5 milijardi od 9 koliko navodno iznose nase rezerve jesu ove tudje pare - tj pozajmljeni kapital iz inostranstva na koji se placa godisnja kamata od 17%

samo u toku ove godine drzava je prodala strancima i bankama hartije od vrednosti preko 1 milijarde evra.

17% na 5 milijardi evra je 850 miliona evra godisnje. Pomnozis to sa 5 godina recimo i koju cifru dobijes stanojko ?

odbi 15% od te cifre na ime kursnih razlika. preko 3 milijarde evra jel tako stanojko ?

toliko smo mi isplatili zapadu na ime kamata za pozajmljeni novac od fiktivnih 5 milijardi evra , koje su nam inace totalno nepotrebne , i koej stoje kao nasi plasmani u evropskim bankama i na to dobijamo kamatu od 0.25%

prakticno zapad nama pozajmljuje NASE PARE i uzima 17% kamate :hahaha:

naravno od tih 17% Tadic Dinkic Djelic Djilas Jelasic - uzimaju najmanje 5%

Eto sad znate kako se dolazi do vile na dedinju za manje od godinu dana......
 
zato je srbija po razvijenosti infrastrukture negde na nivou centralno africkih drzava

zato nemamo puteve, nemamo skole, nemamo vrtice, nemamo bolnice

jer se milijarde godisnje na ovaj nacin kradu iz budzeta i posle nema para za infrastrukturne projekte

registracija automobila i akciza na benzin je u srbiji skuplja nego u svedskoj, a gde je svedska gde smo mi


svedjani za taj porez koji plate imaju jednu od najboljih putnih mreza u evropi , gomilu autoputeva sa grejacima ispod asfalta a mi ? mi imamo jedan jedini autoput koji su napravili komunisti pre ravno 50 godina.

ovakve lopove nismo imali u istoriji srbije na vlasti....
 
u nasim deviznim rezervama najmanje 5 milijardi od 9 koliko navodno iznose nase rezerve jesu ove tudje pare - tj pozajmljeni kapital iz inostranstva na koji se placa godisnja kamata od 17%

samo u toku ove godine drzava je prodala strancima i bankama hartije od vrednosti preko 1 milijarde evra.

17% na 5 milijardi evra je 850 miliona evra godisnje. Pomnozis to sa 5 godina recimo i koju cifru dobijes stanojko ?

odbi 15% od te cifre na ime kursnih razlika. preko 3 milijarde evra jel tako stanojko ?

toliko smo mi isplatili zapadu na ime kamata za pozajmljeni novac od fiktivnih 5 milijardi evra , koje su nam inace totalno nepotrebne , i koej stoje kao nasi plasmani u evropskim bankama i na to dobijamo kamatu od 0.25%

prakticno zapad nama pozajmljuje NASE PARE i uzima 17% kamate :hahaha:

naravno od tih 17% Tadic Dinkic Djelic Djilas Jelasic - uzimaju najmanje 5%

Eto sad znate kako se dolazi do vile na dedinju za manje od godinu dana......

:hahaha::hahaha:
 
Slažem se da se navodi Kurira (nije uopšte bitno što je tu temu Kurir potegao) moraju ispitati, ali zameram postavljaču topika na uopštavanju i nepreciznosti. Koliko ja znam guverner Jelašić je nestranačka ličnost, a na tu funkciju doveo ga je G17+, tj. Mladjan Dinkić, a ne DS, pa prema tome oni (G17+ i Dinkić) snosi najveću političku odgovornost u slučaju da su ti navodi zaista tačni.
 
vidim odlicno ga rade. uzeli su 5 milijardi tudjeg novca da bi ga drzali nagomili tj kako lazu cuvali monetarnu stabilnost, i zarad toga su sa strancima ukrali 3 milijarde evra iz budzeta. sad zamisli sta je sve u srbiji moglo da se izgradi. jos plus zbog ovakve politike mi imamo konstantnu inflaciju oko 10t5 a kurs ne prati inflaciju upravo zato da bi tadicevci na ovaj nacin pljackali drzavu
 
opet pricas nepovezano,kakvih 5 milrd.kao i suda u svetu zna se sta ulazi u devizne rezerve,koje su polozene u razne banke sirom sveta i u najsigurnije hov velikih i bogatih drzava,na sta se dobija kamata,monetarna politika kod nas trenutno ti je odgovor na neodgovornu fiskalnu politiku,kad se bude trosilo koliko se zaradi ili manje ,i monetarna politika ce biti drugacija i relaksiranija i referentna kam stopa ce biti malo iznad inflacije
 
malo mucnes glavom i provalis da ovi iz kuriria i tihi pojma nemaju,posto su hov koje izdaje nbs u dinarima, nominalnakamata je 17-18 %,inflacija je u proseku ovih godina bila 10-11%,znaci realna kamat je 6-7%(1 godina ekon.fakultet):worth::worth:

jel?
ajde recimo da je 5 milijardi pozajmljeno od stranaca za rezerve.

ako koristimo reciprocnu vrednost prirodnog logaritma u eksponencionalnoj funkciji dobijamo broj 70 .
da bi se udvostrucio neki iznos treba samo broj 70 podeliti sa kamatom na godisnjem (mesecnom) nivou ...
ako je kamata 7% godishnje dug ce biti udvostrucen za 10 godina (jer je 7*10 =70 ) ,srednja skola....

to je bitno prilikom racunanja kamata ,rasta privrede i mnogih drugih stvari...

to znaci ako pozajmite 5 milijardi dolara nekome..... za 10 godina na 7% realne kamate godisnje ,
dobijate 10 milijardi! tj. duplo!
...............................................
sa 10% kamate godisnje iznos se duplira za 7 godina
ko uzima stanove trebao je ovo da zna da cak i sa malenih 3,5% kamate iznos se duplira za 20 godina!!

otuda i duznicko ropstvo u koje su upale mnoge porodice a zato takodje i drasticno visoke cene stanova kod nas.
 
Poslednja izmena:
opet pricas nepovezano,kakvih 5 milrd.kao i suda u svetu zna se sta ulazi u devizne rezerve,koje su polozene u razne banke sirom sveta i u najsigurnije hov velikih i bogatih drzava,na sta se dobija kamata,monetarna politika kod nas trenutno ti je odgovor na neodgovornu fiskalnu politiku,kad se bude trosilo koliko se zaradi ili manje ,i monetarna politika ce biti drugacija i relaksiranija i referentna kam stopa ce biti malo iznad inflacije

nebojsa katic je pisao da su najmanje 4 milijarde deviznih rezervi nase zemlje tzv repo plasmani u hartije od vrednosti. toj cifri dodaj i jos 1 milijardu koliko se izdalo hatrija od vrednosti ove godine .

to je cifra od 5 milijardi na koju mi gradjani placamo kamatu od 17% godisnje

a najgori bankarski kredit ti je sa 10% kamate godisnje pa ti vidi kakva je to pljacka....
 
jel?
ajde recimo da je 5 milijardi pozajmljeno od stranaca za rezerve.

ako koristimo reciprocnu vrednost prirodnog logaritma u eksponencionalnoj funkciji dobijamo broj 70 .
da bi se udvostrucio neki iznos treba samo broj 70 podeliti sa kamatom na godisnjem (mesecnom) nivou ...
ako je kamata 7% godishnje dug ce biti udvostrucen za 10 godina (jer je 7*10 =70 ) ,srednja skola....

to je bitno prilikom racunanja kamata ,rasta privrede i mnogih drugih stvari...

to znaci ako pozajmite 5 milijardi dolara nekome..... za 10 godina na 7% realne kamate godisnje ,
dobijate 10 milijardi! tj. duplo!
...............................................
sa 10% kamate godisnje iznos se duplira za 7 godina
ko uzima stanove trebao je ovo da zna da cak i sa malenih 3,5% kamate iznos se duplira za 20 godina!!

otuda i duznicko ropstvo u koje su upale mnoge porodice a zato takodje i drasticno visoke cene stanova kod nas.

ok ti je racunica,sto je i normalno ako znas da 1 $ danas nije isto sto i 1$ sledece godine a kamoli 1$ za 20 godina,ali nije pozajmljeno nista od stranaca za devizne rezerve,osim od mmf do sada 1 transa ali je tu kamatna stopa oko 1 %
 
ok ti je racunica,sto je i normalno ako znas da 1 $ danas nije isto sto i 1$ sledece godine a kamoli 1$ za 20 godina,ali nije pozajmljeno nista od stranaca za devizne rezerve,osim od mmf do sada 1 transa ali je tu kamatna stopa oko 1 %

znaci ovih skoro 3 milijarde to vec dogodine nece da bude 3 milijarde nego tipa 30 miliona a z:D
 
nebojsa katic je pisao da su najmanje 4 milijarde deviznih rezervi nase zemlje tzv repo plasmani u hartije od vrednosti. toj cifri dodaj i jos 1 milijardu koliko se izdalo hatrija od vrednosti ove godine .

to je cifra od 5 milijardi na koju mi gradjani placamo kamatu od 17% godisnje

a najgori bankarski kredit ti je sa 10% kamate godisnje pa ti vidi kakva je to pljacka....

opet mesas babe i zabe,nase devizne rezerve se nalaze u citi banci,db i societe i ostalim bankama gde dobijamo kamatu na te depozite plus u likvidnim hov,to to nema veze sa repo ugovorima sto radi nbs,ne placas ti kamatu 17 % posto je to nominalna kamatna stopa ,vec je 6-7%,to sto radi nbs radi i ecb i fed,ispada da tadic zove ove iz nbs ,mozda i ove iz fed da im kaze koliki iznos repo ugovora treba da bude.ipak su velika vecina ljudi iz nbs strucnjaci koji su u tom poslu godinama i sad ces ti tihi da ih poducis malo:rtfm:
 

Back
Top