Kako stvarno funkcioniše nemačka ''zabrana dizelaša''?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
192.760
Preneću vam najvažnije delova teksta o tome koji automobili gde mogu ili ne u Nemačkoj. Detaljnije ćete imati na linku ispod. Videćete da ipak nije sve tako strašno, ali ipak treba biti pažljiv ako se ide tamo:

Za početak oznake koje se tamo pojavljuju, a posle šta znače:

zelena-crvena-zuta-naljepnica-tuv-emisije-automobili.png


Pa kaže:

Umwelt tj. ‘okolišna’ ili zona niskih emisija predstavlja dio ili cijelu okolicu grada ili naseljenog mjesta u kojem se želi reducirati količina štetnih plinova. S tim ciljem uvedene su naljepnice kojima se vozila kategoriziraju ovisno o njihovoj emisijskoj kategoriji. Naljepnice dolaze u 3 boje - Crvena s brojem 2, Žuta s brojem 3 i Zelena s brojem 4. Ispod broja koji predstavlja Euro normu (pretpostavljamo) nalazi se registarska oznaka vozila.

Crvena naljepnica označava automobile koji zadovoljavaju Euro 2 normu za dizelske motore. U pitanju su automobili čija je prva registracija bila između 1997. i 2000. godine. Crvene više nisu dostupne za kupiti jer niti jedna Umwelt zona ne pušta Euro 2 normu.

Žuta naljepnica označava automobile koji zadovoljavaju Euro 3 normu za dizelske motore. Otprilike, to su automobili čija je prva registracija bila između 2000. i 2005. godine i spomenute naljepnice je moguće kupiti.

Zelena je boja koju želite. Zelena predstavlja automobile koji zadovoljavaju Euro 4 i novije norme za emisije dizelskih motora. Više manje svi automobili registrirani od 2006. godine nadalje dobit će zelenu. Također, ako recimo na Euro 3 auto ubacite DPF, smiješi vam se zelena vinjeta - ista priča vrijedi za žutu naljepnicu gdje možete na Euro 2 auto nabaciti DPF.

Što se benzina, plina i Hybrida tiče, il dobijete zelenu ili nema u gradove s vašim zagađivačem (i tu postoji ‘ali’ kojeg ćemo se dotaknuti niže). Ako vaša benzinska jurilica zadovoljava Euro 1 normu, tj. prva registracija bila joj je 1993. ili kasnije, vozit ćete zelenu značku na šajbi, jednako kao što ćete je voziti na autima prije 1993. godine s katalizatorom. Čista struja, naravno, automatski dobiva zelenu naljepnicu.

U skorijoj budućnosti očekuje se pojava plavih eko zona i plavih vinjeta koje će dobivati automobili s Euro 6 i boljim eko standardima motora

https://www.oautima.hr/nismo-vozili/pisemo-uz-pivicu/njemacka-eko-zone-umwelt

Za pomenute vinjete se plaća, a sad kako i koliko imate na linku. Ukratko - sa kolima euro 4 i mlađim možete svuda, ali plaćate, dok stariji dizeli negde mogu, a negde ne. Benzinci mogu svuda.
 

Back
Top