Kako ste se izlečili od depresije?

Kako ste se izlečili od depresije? Koliko dugo ste bili u takvom stanju? Šta preporučujete drugima? Šta vas je dovelo u depresiju?

Ovu temu pokrećem ne zato što sam depresivan nego da bi ljudi podelili svoja iskustva i olakšali drugima da se otvore. Smatram da je ovo jako važna tema u vremenu u kakvom živimo.
rad ,aktivnost ,setnja po svezem vazduhu ,kontrola misli..Biranje drustva..Ko te nece zaboravi ga...i zivot ide dalje i opet rad i samo rad.. Nikako dosada sedenje gledanje u plafon ipreispitivanje.."zasto je ovo ovako ono onako ...to nikako!

Kako ste se izlečili od depresije? Koliko dugo ste bili u takvom stanju? Šta preporučujete drugima? Šta vas je dovelo u depresiju?

Ovu temu pokrećem ne zato što sam depresivan nego da bi ljudi podelili svoja iskustva i olakšali drugima da se otvore. Smatram da je ovo jako važna tema u vremenu u kakvom živimo.
Ja se mozda nisam izlecio ali trenutno mi je bolje. Moj nacin je da svaki dan ustajem u 5 i radim ceo dan do 19, u 19 na trening i posle u krevet. Tako svaki dan od 1. Januara radim. Nisam imao dan odmora ali vise ni nemam ni probleme koje sam imao.

Depresiju uzrokuje okruženje, način vaspitanja i sam karakter osobe. Samo najbliži mogu da pomognu, lekar i lekovi samo usporavaju rešenje problema. Pažnja i ljubav su jedini lek...

Radom prijatelju..

Kako ste se izlečili od depresije?
U osnovi introspekcijom - pitanje: šta me je tačno činilo depresivnim?
Posle toga promenama - okruženje, društvo, posao + novim pozitivnim iskustvima: upoznavao sam nove ljude, putovao, spavao na novim lokacijama...
Koliko dugo ste bili u takvom stanju?
Predugo...
Šta preporučujete drugima?
Da menjaju rutine, istražuju nove stvari i da sebe prisiljavaju na promene.
Šta vas je dovelo u depresiju?
Dosta složeno pitanje...
Najjednostavnije rečeno živeo sam u neku ruku nametnut život - našao sam se u nekim situacijama jer nisam slušao samog sebe već druge i vremenom sam počeo da žalim/očajavam zbog toga, a delovalo mi je kako ne mogu da presečem i odvojim se od svih nameta...
Pored toga imao sam neki manjak iskustva oko procene ljudi i to me je razočaravalo iznova i iznova (nož u leđa od "najbližih" i sl.) - eventualno se distanciram par koraka od tih osoba ali pri tom ne pustim druge pozitivne osobe da popune njihova mesta.

Mislim da depresija ne može u potpunosti da se izleči. Mogu da se leče depresivne epizode i da se na taj način "pobeđuje" depresija.

Najvažnije je da postoji želja da se bude dobro. Ne treba se ušuškavati u nekom svom mikrokosmostu ili u zoni komfora. Ne treba da se osamljujemo. Socijalni kontakti su najvažniji, ali neko ko je u teškoj depresivnoj epizodi teško da može da održava socijalne kontakte.

Razloga za depresiju ima mnogo: traume iz detinjstva zbog kojih dolazi do psihičkih poremećaja, gubitak-smrt voljenih osoba, nezadovoljstvo životom...

Razloga za depresiju ima mnogo: traume iz detinjstva zbog kojih dolazi do psihičkih poremećaja, gubitak-smrt voljenih osoba, nezadovoljstvo životom...
I još mnogo toga...
Ne treba se ušuškavati u nekom svom mikrokosmostu ili u zoni komfora
Meni ovo pomaže. Ne mogu promeniti svet ali mogu napraviti svoj. Svako pronalazi svoj način.
Nijedan nije neprihvatljiv, glup ili čudan.

Meni ovo pomaže. Ne mogu promeniti svet ali mogu napraviti svoj. Svako pronalazi svoj način.
Nijedan nije neprihvatljiv, glup ili čudan.
Dobro je napraviti predah, ali treba biti oprezan jer sto se covek vise ususkava i povlaci smanjuje mu se i prag tolerancije, tako da je to cesto kontraproduktivno.
Meni delujes kao vrlo inteligentna i razumna osoba i steta je da se povlacis kad bi mogla da napredujes, pogotovo u medjuljudskim odnosima- korak po korak.
Nisu ljudi toliko losi, vecinu losih stvari rade iz neznanja nego iz neke zlobe.
-------------
Sto se lecenja od depresije tice- najveci problem je samosazaljenje, prvo se toga mora resiti, zatim se moze ici dalje.
Depresivne osobe cesto previse razmisljaju o sebi, i sve je lose nekako povezano s njima.
Ako se neki prodavac nasmije- oni to odmah protumace da se smije njima itd...
Treba konstantno preispitivati svoje misli: da li je ovo zaista tacno, da li imam konkretnih dokaza za ovo...?

Delim misljenje s Dzudi, rekoa bih da je depresija kao bronhitis, jednom kad je u sistemu pojavljivat ce se u odredjenim okolnostima, dobra stvar je sto s iskustvom i znanjem se moze mnogo lakse izboriti s tim.

Poslednja izmena:
Dobro je napraviti predah, ali treba biti oprezan jer sto se covek vise ususkava i povlaci smanjuje mu se i prag tolerancije,

Naprotiv, tolerantnija sam nego što bih trebala biti. Glavni mi je cilj da se umirim a tu mogu samo sama sebi pomoći. Imam svoje načine.

Nisu ljudi toliko losi, vecinu losih stvari rade iz neznanja nego iz neke zlobe.

Tačno. Neznanje i ravnodušnost. Meni to ne smeta ali na pristojnoj distanci.

Sto se lecenja od depresije tice- najveci problem je samosazaljenje,

Ako nečega nema u meni, to je samosažaljenje.

Alkohol pomaže.
Ustvari mene je izlečio.

O depresiji, copy-paste moje poruke s druge teme:
Postoje 4 mehanizma koja se aktiviraju u slucaju stvarne ili percipirane opasnosti. Ovi odgovori su deo naše evolucione biologije, dizajnirani da nam pomognu da preživimo suočeni sa pretnjama. Svaki ima svoj set fizioloških promena kako bi pripremio telo za različite akcije.

• Borba (Fight): Ovaj odgovor priprema telo da se suoči sa pretnjom direktno. Adrenalin se povećava, srce ubrzano kuca, a mišići se pripremaju za akciju. To je način na koji telo reaguje agresivno na opasnost.
  • Bekstvo (Flight): Ovaj mehanizam priprema telo da pobegne od pretnje. Krv teče prema ključnim mišićima, a telo se sprema za brzo kretanje kako bi izbeglo opasnost.
  • Zamrzavanje (Freeze): Ponekad je najbolji odgovor postati nepomičan. U freeze odgovoru, telo može postati nepokretno, čineći vas manje uočljivim za predatora ili omogućavajući da situaciju procenite smirenije.
  • Sklapanje/Sklupcavanje (Fold): Manje poznat odgovor na opasnost, fold mehanizam uključuje kolaps ili pokoravanje, često viđen u situacijama gde ni borba, bekstvo, ni zamrzavanje nisu održive opcije. Može biti način da se minimizira šteta tako što se pokazujemo kao nepretnja ili da čuvamo energiju dok se situacija ne izmeni- ponekad zaglavimo u ovom rezimu rada (fold/sklapanje/sklupcavanje) i to je Depresija. Inace od depresije pate i druge zivotinjske vrste- npr pri istrazivanju efikasnosti lekova protiv depresije koristi se odredjena vrsta miseva koji relativno lako padaju u depresiju- istrazivaci ubace miša u okruglu posudu s vodom (iz koje ne moze da iskoci) i onda miš pliva unaokolo trazeci izlaz dok u jednom momentu svati da je uzalud i onda jednostavno odustane i samo nastavi da pluta (u nadi da ce se situacija nekako izmeniti). Istrazivaci mere vreme i po tome mere koliko su antidepresanti efikasni.

Takodje Jonathan Downar je u svom istrazivanju tačno utvrdio u kojem delu mozga je problem, tj odredjeni dio mozga tj neuronski putevi omogućavaju komunikaciju između različitih delova našeg mozga su preaktivni i onda elektronskom stimuilacijom je nasao nacin da se problem reši, problem je sto je to jos dosta novo i jako malo ljudi ima pristup takvoj vrsti tretmana- medjutim KBT na neki nacin radi istu stvar samo na drugaciji nacin tj pokusavamo da manje koristimo delove mozga koji su problematicni i preaktivni i pokusavamo da stimulisemo drugi deo i "ojacamo ga" i na taj nacin resimo problem, uz preduslov da nema nekih drugih problema ili faktora koji mogu ponovo prouzrokovati probleme postoji odlicna sansa za uspeh.
    Video sam neka istrazivanja i KBT i pisanje dnevnika i odlazak kod psihijatra ima otprilike slican postotak uspeha jer zapravo kljuc uopste nije u samoj terapiji vec da preusmerimo neuronske puteve. Jer zapravo je najveci problem kod depresije konstantno tuzno razmisljanje i premetanje koje je kao zacarani krug u kojem sto se vise neko vrti to je gore i teze se iz njega izvuci.

Ne treba se ušuškavati u nekom svom mikrokosmostu ili u zoni komfora.
Ово сада понављају сваки дан, цео дан, а иза тога стоји настојање да привикну људе на расуло.

Сад је неко проблематичан јер не жели да му неко дира кућу, животне навике и устаљен ритам...

Tesko, pritom je bila laka.
Antidepresivi dok se stanje ne stabilizuje (meni nisu izazvali zavisnost niti nuspojave iskustva su razlicita).
Obavezno uredno spavanje, kad se spava, kad se jede, kad se pravi pauza na poslu, sve, najbolje u ekselu :D slicno kao sto lece zavisnike. Setnja priroda. Obavezno drustveno angazovanje da se izadje iz sopstva i paznja usmeri na pomaganje nekom drugom. Bilo koji hobi. Socijalizacija u meri koja je moguca. Aroma terapija, terapija muzikom, psihoterapija, svako gomno koje Vam padne na pamet i za koje cujete, probajte.
Ovo sve ide na silu i to samo i iskljucivo samo posle terapije antidepresivima. Vremenom udje u naviku.
Opustanja nema fakticki nikad, svako ko je bio u tom stanju ima tendenciju da u zavisnosti od zivotnih okolnosti opet se nadje.
Nadzirati sami sebe mozete do odredjene granice, provera od strane strucnog lica je neophodna s vremena na vreme.

Vazno: tuga i razocarenje nisu isto sto i depresija, depresija je bolest i moze da je dijagnostikuje samo i iskljucivo strucno lice.

Back